Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
cornus Grafoman
Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Zeryk Nováček
Registrace: 6.10. 2010 Příspěvky: 104
|
Zaslal: čt červen 02, 2016 9:22 pm Předmět: |
|
|
Jak je to s lískovým dřevem a vhodným průměrem na luk? Byl jsem dnes po dlouhé době projít po lese. Našel jsem pár rovných a pěkných kousků s průměrem 6-8cm průměr. Stačí to?
Je na lísce pod kůrou nějaké nepoužitelné měkké dřevo nebo se dá použít vše?
A řezat ji podélně nebo štípat jako agát? Co jsem viděl u tebe Cornusi na fotkách, tak mi příjde že ty menší průměry jsi řezal.
http://eurosamec.rajce.idnes.cz/Liskove_drevo/#20160602_191332.jpg |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jeneš Grafoman
Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 762 Bydliště: u Karlových Varů
|
Zaslal: čt listopad 12, 2015 11:00 am Předmět: |
|
|
Tradičně krásná práce, je to elegantní lískáček. |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
furbyk1 Stálý přispivatel
Registrace: 26.2. 2013 Příspěvky: 323
|
Zaslal: st listopad 11, 2015 4:55 pm Předmět: |
|
|
Jeneš napsal: | Vypadá pěkně, ale chtěl by ještě trochu dotilerovat. Spodní rameno má v prostředku tuhý úsek ukončený měkkým místem asi v 2/3 délky. Horní v menší míře totéž. | dik Jenes ten tuhý usek je ta cast kde sa rameno zužuje a to mäkké miesto je prave to kde to freti, bol to iba pokus s lieskovym drevom, nemam este suche brestove na molegabet:) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jeneš Grafoman
|
Zaslal: st listopad 11, 2015 3:49 pm Předmět: |
|
|
Vypadá pěkně, ale chtěl by ještě trochu dotilerovat. Spodní rameno má v prostředku tuhý úsek ukončený měkkým místem asi v 2/3 délky. Horní v menší míře totéž. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: út listopad 10, 2015 9:00 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Aký priemer mala tá lieska? | 8,5 az 9 cm |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: po listopad 02, 2015 11:05 am Předmět: |
|
|
Tu je ten lieskac, neni natiahnuty naplno, nemam tej sily, upresnim libraz 68lb/28 - po opalení, neveril by som co sa da z liesky urobit |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: pá říjen 30, 2015 7:44 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | To úzke už sa nemalo ohýbať. Lieska sa na takýto tvar nehodí | viem ze konce majú byt tuhe ale pri tej librazi sa trochu podávajú a freti to tam, opalil som ho a naolejoval, lakovat ho uz nebudem nema cenu ale isto si s nim parkrat strelim |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: pá říjen 30, 2015 5:24 pm Předmět: |
|
|
Prvý krát v zivote mi sfretovala lieska:) skusil som molegabet 5cm sirka ramien a od polovice ramena zúžené konce. Fretlo to na tých zuzenych koncoch Viem ze sa ten profil na liesku nehodí ,aj tak som skusil. Ináč vyšla 62lb/28 a brutal vaha 528 gramov. Zatial striela veľmi svižne ale dlho asi nevydrží |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
barys Nováček
Registrace: 22.10. 2013 Příspěvky: 20
|
Zaslal: st září 23, 2015 4:41 pm Předmět: |
|
|
Ohyb ramen do reflexu je lepší předehřát nad párou nebo oheň + olej a jak dlouho?
Poslední pokus mi u opravdu už povedeném luku ztroskotal na tomto kroku.
Mám skóre 8 pokusu a z toho jeden povedený dětský luk a dospělý napůl.
Jsem z toho trochu zklamán, ale zatim jsem to nevzdal,tak snad tenhle pokus vyjde.
Dík za rady pánové |
|
Návrat nahoru |
|
|
ouki Nováček
Registrace: 1.8. 2011 Příspěvky: 11
|
|
Návrat nahoru |
|
|
ouki Nováček
|
|
Návrat nahoru |
|
|
ouki Nováček
|
Zaslal: st květen 06, 2015 4:42 pm Předmět: |
|
|
tak tu je moje prvotinka v cele svoji ''krase'' |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: ne duben 12, 2015 11:15 am Předmět: |
|
|
ouki napsal: | Tak hotovo nepraskl | chceme vidieť |
|
Návrat nahoru |
|
|
ouki Nováček
|
Zaslal: ne duben 12, 2015 11:02 am Předmět: |
|
|
Tak hotovo nepraskl |
|
Návrat nahoru |
|
|
ouki Nováček
|
Zaslal: so duben 04, 2015 8:05 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | 15-20 minút stačí. Je dobre pred ohýbaním zaguľatiť hrany. Teraz mi praskla jedna špička pri ohýbaní práve na hrane. |
Už jsem ohnul a neprasklo.jak dlouho to mám nechat upnuté aby si dřevo zapamatovalo tvar? |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: pá březen 20, 2015 10:32 am Předmět: |
|
|
ouki napsal: | cornus napsal: | Liesky trvanlivý luk vyrobiť ide. Upozorňujem , že variabilita vlastností dreva liesky je obrovská od veľmi dobrého až po úplne zlé, podľa hustoty. Rovnako ako u každého iného dreva.
Osvedčil sa mi väčší priemer a hlavný kmeň. Kmeň má tvrdšie drevo ako konáre.
Usušiť sa dá aj za mesiac. Hrubý tvar luku som sušil na kúrení a každý deň vážil na digi váhe s presnosťou +- 1 gram. Jedného dňa prestala hmotnosť klesať |
Děkuji.ještě jedna otázka.jde udělat u luku z lísky ohnuté špičky (recurve)? A pokud ano jak dlouho napařovat dřevo? | ide to, ja naparujem špičky 15 min. Ohybam to potom rukou, musíš byť ale veľmi rýchly |
|
Návrat nahoru |
|
|
ouki Nováček
|
Zaslal: pá březen 20, 2015 9:41 am Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Liesky trvanlivý luk vyrobiť ide. Upozorňujem , že variabilita vlastností dreva liesky je obrovská od veľmi dobrého až po úplne zlé, podľa hustoty. Rovnako ako u každého iného dreva.
Osvedčil sa mi väčší priemer a hlavný kmeň. Kmeň má tvrdšie drevo ako konáre.
Usušiť sa dá aj za mesiac. Hrubý tvar luku som sušil na kúrení a každý deň vážil na digi váhe s presnosťou +- 1 gram. Jedného dňa prestala hmotnosť klesať |
Děkuji.ještě jedna otázka.jde udělat u luku z lísky ohnuté špičky (recurve)? A pokud ano jak dlouho napařovat dřevo? |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jeneš Grafoman
|
Zaslal: čt březen 19, 2015 1:41 pm Předmět: |
|
|
Strakáči, brzdi trochu svoje poradenské nadšení. My co jsme tu déle víme, že jsi ještě žádný luk nevyrobil a tvé rady jsou jen nadšené domněnky, ale nováčky na fóru to zmást může.
Ohledně lískového luku by mnohem kvalifikovaněji mohl promluvit například Cornus, který jich udělal už spoustu. To samo o sobě taky napovídá, že to jde. |
|
Návrat nahoru |
|
|
ouki Nováček
|
Zaslal: čt březen 19, 2015 1:12 pm Předmět: otázka do placu |
|
|
Ahoj.měl bych dotaz. Je reálné zkusit udělat z lísky (nebo jasanu ale to sem nepatří) curve bow? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Strakáč! Občasný přispivatel
Registrace: 25.2. 2014 Příspěvky: 239 Bydliště: u Českých Budějovic
|
Zaslal: po říjen 27, 2014 5:54 pm Předmět: |
|
|
furbyk1 napsal: | Strakáč! napsal: | Pegas napsal: | Dá se udělat lískáč v malé libráži 15-20 lbs (pro dceru)? A ještě jeden dotaz, musí být dřevo vyschlé, nebo lze použít čerstvě ufiklý prut? Když jsme dělal nunchaku nebo tonfy, tak praskliny z vysychání nevadily, ale u luku nevim nevim.... Díky |
já si myslím že kdybys sehnel černej bez tak to je taky lehoučký dřívko tvrdý zahlejší často už od přírody a je to krásný dřevo na krátký luky teda aspon co vím jinak lísku mám doma a nic moc z hlediska opotřebený toho luku za chvilku se mi začal být slabší a slabší a to byl vysušenej co to šlo v seně sem ho sušil v kůře zorzlouplej na půl.. přes střed... a nebylo to moc popraskaný spíš vůbec nebo je dobrý naříznout kůru z jedný strany a trošku i dřevo a ono často tam začne praskat a pak se doštípne v tej prasklině.. zato líska je zase bez suků no ... | lieska vie vydržať aj pekne dlho, záleží na kvalite dreva |
to je opravda dneska mi děda ukazoval starou lopatu po jeho dědovy a je stará přes 70 let použitá byla kolikrát akorát nebyla na dešti nikdy takže proto tak dloáuho vydržela... a je lehoučká a padvná pružná fakt hustý co to dřevo dákáže..je pravda že tam nejni ani kousek středovýho dřeva.. _________________ V celku rád používám slova "nevim" a "asi"
vím, že to není vhodný vyjadřování, ale doopravdy si nejsem ve vším jistej na 100%. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|