Welcome to www.lukostrelec.cz

 

Hlavní menu

Diskusní fórum

Členové ATL
Soukromé zprávy
Odkazy
Ke stažení
Domů
Kalendář akcí
Luk.Liga - XLSX
Luk.Liga - PDF
Stanovy ATL ČR

Témata

Seznam témat

Začínáme
Historie
Vybavení
Pravidla
Turnaje
Sportovní a 3D
Názory a polemiky

Partněři projektu


Kluc-elektromateriál s.r.o.


Servis

Váš účet
Napište nám
Doporučte nás
Napsat článek
Statistiky
Archív článků
Hledání
Právní výhrada

Hledání



Pokročilé vyhledávání

Diskusní fórum


Toto fórum bude uzamčeno, své příspěvky pište do nového fóra: http://lukostrelec.cz/subdom/forum/

 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Anketa ATL
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Turnaje
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ludek
Grafoman
Grafoman


Registrace: 18.3. 2009
Příspěvky: 778
Bydliště: Předměřice nad Labem

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 5:38 pm    Předmět: Citovat

Ahoj, me se ta diskuse moc libi, kazdy z vas to vidí proste trochu jinak. Akorat na zacatku nekdo psal, ze se z luku bez miridel u nas strili jen do 15m na 3d a v hale bych trochu poopravil, v cz na 3d do 27m, ale zalezi jak kdo postaví trat, na FITA 3D do 30m, v hale na 18m z BB luku do 40cm terce, ti co to umí dokazou dat 60 šípu do 4cm kolecka!, a v terenní lukostrelbe se strili na terc 80cm až na 50m, a nekteri i u nas to umeji trefit do zluteho 8cm kolecka. Letos se pry bude strilet i tercova Fita z BB luku az na 70m do terce 122cm. Pravda je, ze kdyz se trefim na velkou vzdálenost do velkého terče, mám z toho větší radost než do malého zblízka Laughing . Takze kdo si chcete strelit 50m zkuste terenní lukostrelbu, psal tu o ní uz jednou Milan Hladil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 5:29 pm    Předmět: Citovat

Jas ...odpověz mi co to je za turecké luky do kterých se používaly šípy dlouhé 25 1/2 palce!!!.

Ten nákres co poslal dunihlav je přesná kopie těch flightových šípů co měli ti slavní rekordmani. Chceš mi říci že byli tak malý a že měli nátah jen takový že zvládli tahat luk na cca 25 1/2"?? a tím dosáhnout takových dlouhých dostřelů?? Nebo měli upravený luk??

Tady všichni vědí akorát to že se všechny podobné luky tahají na 30 a více palců a přitom nejsou schopny dostřeli ani 1/3 takové vzdálenosti. Čím to tedy je???? Hledám pouze logické vysvětlení....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Igor V
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.7. 2008
Příspěvky: 622

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 4:48 pm    Předmět: Citovat

instinkt >> vrozený pud, vnuknutí; tušení . Takže v lukostreľbe odhad - tušenie = som teda vystrieľaný ,technika naučená ,pálim tušením nie . Takže čo do toho melieš inú techniku mierania pán Kejval .A stiahni si Youtube program aby si mohol pozerať tie videá ,je to za do 1min hotové .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 4:20 pm    Předmět: Citovat

Mam pocit ze pisem po madarsky...Vobec nemam zaujem sa tu prepisovat hore dole. Napisem , ze luk sa bohvieako nelisi a dostanem odpoved , ze lisi, Sip sa trochu ostruha a uz je to special... Ja o koze a vy o voze.

Posledny krat : letecke turky su kompozyty tej istej konstrukcie , ako ich bojove a tercove varianty s miernymi okom nebadanymi upravami. Sipi su tiez normalne drevenne. Okrem toho ze sa im logicky kvoli ucelu znizuje vaha , zostrihnu pierka a da lahky hrot na nich nie je nic zvlastneho. Vsetky sipi sa rozne mierne upravuju k svojmu ucelu- lovecke maju ine hroty a pierka , bojove maju kopec roznych tvarov pierok a hrotov a dlzok. Nechapem co vydeluje letecke z tejto kategorie medzi "akesi extra specialy" .
Nic z hore uvedeneho neopravnuje si mysliet , ze je markantny rozdiel medzi beznym tureckym lukom a leteckym , na rozdiel od napriklad porovnania povedzme bezneho reflexu s modernym kladkacom. Tam je naozaj mnozstvo konstrukcnych rozdielov. Nakoniec - Bhutanci to tam flakaju len z bambusovymi tyckami zbytimi v strede klincom... Nestojim uz o dalsie vykecavanie sa. Povedal som vsetko. Rolling Eyes
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 3:43 pm    Předmět: Citovat

Dunihlav opravdu moje poslední reakce. Najdi si ve slovníku co to je "instinkt" od toho prosím tě vycházej ve svých úvahách.

Já jsem ti poslal odkaz na terče které používají korejci. Nikoliv na bhutance. Nemůžeš míchat hrušky z jabkama. To bylo na ukázku toho co vidí ze 145 metrů. Psal jsem ti že stejně nikdo není schopen po výstřelu říci kam mu padl šíp takže to vše je jen otázkou náhod. Není to tradiční instinktivní lukostřelba která vychází z lovu. Lukostřelba byla buď lovecká nebo válečná. Takže vše ostatní tedy bude tradiční ale už jen sportovní lukostřelba. Je to už prostě něco jiné. Moje úvaha.

Dunihlav ty se ze mne děláš prdel...že. Udělej si takový terč, kup si pásmo na měření a dej si je do vzdálenosti 150 metrů. Ze 150 metrů budeš vidět tak akort víš co...(vlastně v bhutanu není moc inverze Very Happy )natož tak vidět kruhy. Ty bhutanské terče vypadají hezky, Jak jsou staré?? Ty se dědí? Podle obrázku mají tak minimálně 20 let ne li více. Za těch 20 let se tedy moc netrefily...že... což se dá zcela pochopit. Ale jinak pokud to tak je tak se to určitě brzy objeví za tvého přispění na nějaké soutěži protože když to zvládnou bhutanci tak v Evropě to určitě nebude problém. jen by mne zajímalo jakýma lukama tam kdo dostřelí když tady se dělali poloviční rovingy.....

No vidíš ten nákres toho šípu vypadá přesně a sám píšeš že to je přesně takový co používali turci. Je to tak?? Číst umíš tak tady napiš jak vlastně je ten šíp na tom nákresu dlouhý?. Jestli se nepletu tak v jednom poměru tam je 6 palců. takže celkově ten šíp měl jenom 66 cm. Ano?? Tak mi napiš co to potom bylo za luky že to natahovaly jenom na 26 palců. To je i pro Jase.

Předkládáš důkazy a ani nejsi schopen se nad nimi zamyslet
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Igor V
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.7. 2008
Příspěvky: 622

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 2:50 pm    Předmět: Citovat

Toto sú bhutánske terče na 150m takže jedine dvere pre mačku
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Igor V
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.7. 2008
Příspěvky: 622

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 2:46 pm    Předmět: Citovat

Neviem či náhodov nestratil pointu niekto kto robí kurzy istinktivní lukostrelby , potom tvrdí že to vlastne nie je instinkt lukostreľba ,že instikt je niečo iné (to aj sčasti ano,záleží čo si kto predstavuje pod pojmom inst) a argumentuje množstvom logických kľučiek ktoré odvádzajú od podstaty(a podstata je že nievie strieľať na diaľku ani vyrobiť také náradie) ....že truci používali tieto šípy tu vie skoro každý ,tiež podobné z iným operením používali indiáni . Pán Kejval ak sa smiem opýtať ,pre koho toto vlastne píšete ??
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 2:37 pm    Předmět: Citovat

Dunihlav mně to video otevřít nejde tak těžko bych se k němu vyjadřoval.
Promiň ale já to vzdávám. Odepisováním lidem kteří si sedí na uších a vytrhávají věci z kontextu je pro mne ztráta času. to už jsem mohl napsat 3 stránky nové knihy. Nechám prostor k vyjádření v této záležitosti někomu jinému a posouvám se do role čtenáře. takže teď už klidně mohu hulit a smát se.

Jo tomu faráři můžeš při dalším rozhovoru říci že turci mají rekord ve střelbě lukem 600 metrů. On ti odpoví že tak daleko střílí jen pánbůh! Ty mu na to odpověz že, jo ale že to bude asi tak jako s tím pánembohem ...všichni o něm mluví ale ještě ho nikdo neviděl...to je takovej vtip pro tebe jako dárek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 2:17 pm    Předmět: Citovat

Jasi ty jsi ztratil celou pointu této diskuse.

Jestli je mé vyjádření ohledně dálkové střelby podobné s názorem Jardy Petřiny tak to mne pouze těší aspoň jsme dva Very Happy .

Ano většina se ohání jak daleko turci dostřelily a proto že lidi znají jen část, což je pouze vzdálenost, tak na to koukají jako telata z otevřenou pusou. Ale to, že toho dosahli jinýma lukama a jinýma šípama už ví málokdo a to je podstatné k tomu, aby se mohla taková vzdálenost zdůvodnit.

Sám tady píšeš že jejich letecké luky jsou odlišné

Jestli si myslíš že drobné úpravy v profilu luku nemají žádný význam tak tě vyvedu naprosto z omylu. Dělal jsem 3 týdny nový profil krátkého jezdeckého luku 48" dlouhého a udělal jsem 12 různě odlišných profilů. Mohu s klidem a přesvědčením říci, že pouhá změna křivky i když naoko málo rozdílná dává luku naprosto odlišnou charakteristiku.

Takže až se turkům podaří (jestli se vůbec podaří) udělat takový speciál luku tak možná těch svých starých rekordů budou schopni dosáhnout a zopakovat. Když né tak aspoň přiblížit. Jak jsem psal držím jim palce a rád jim zatleskám.

Co se týká šípů pro dálkovou střelbu kterou pro vytvoření těch svých rekordů používali turci tak to je podstatná věc ne jenom to odbýt jako ostrouhaný šíp. Když násadu šípu zepředu a zezadu zkonusuji na menší průměr- soudkovitý tvar, dám na to lehčí hrot, menší kormidla tak takový šíp je schopen být jednak lehčí, zvládne spine silných luků a převezme podstatně více energie z luku než normálná rovná násada. Takže podstatně delší dolet než nějaký klasický šíp. Podle čeho a jakého vzoru si myslíš že se vyrábí Easton šípy X 10??? Odpovím za tebe ano podle tureckých šípů pro dálkovou střelbu.

Bohužel znalost výhod takových úprav šípů je ještě daleko před věděním převážné většiny lukostřelců v ČR. Pouze koukají s čím že to ti maďaři na závodech střílí. Že??

Ale to se odbočilo od témat
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Igor V
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.7. 2008
Příspěvky: 622

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 1:15 pm    Předmět: Citovat

Pan Kejval ,ja som ti poslal video ako vypadá terč Bhutáncov na adekvátnu vzdialenosť ,je skoro ako ten halovku . Ty také neco hulíš alebo to máš od narodenia ? Za to že nevieš strieľať na diaľku ja nemôžem , nedáva ti to právo diktovať niekomu ako daleko má strieľať . Ak ti vadí že výraz instinktívna streľba nie je pre tento druh streľby bez mieridiel dostatočne výstižný tak daj návrh na zmenu ( lebo pravda je že to nie je výstižný) . Raz som sa pýtal farára ako si predstavuje boha , ja som mu povedal že ja nijako len že mám taký inštinkt, a on na to že to je ono . Takže pan Kejval to tiež nie je výstižné ale tak nejak to je .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 1:14 pm    Předmět: Citovat

Myslim, ze sme sa dopracovali k zaveru. Dospel k nemu sam p.Kejval. Trocha nas rozkejval, ale sam to , myslim dostal na pravu mieru. Z toho co pise je jasne , ze zameriavaci mechanizmus v hlave funguje uplne rovnako , ci mierime na 10 m , alebo na 150 a je tam - samozrejme- vacsi terc. Ale je to - presne , ako pise- vecsia skuska lukostreleckych schopnosti . Vsetky detaily , ako vypustanie , drzanie tela, ruky atd. Cize je to vecsia sranda. Ruku na srdce , citite sa byt hrdinami , ked trafite z 15 m ? Ani nie . To si clovek uz musi davat stale vyssie ciele . Zufaly sportovy strelci si tam z neukojeneho pocitu prestize zacnu davat zavery z pet flias , zapalene sviecky, nakoniec vysiace nite... Preto je zaujimavejsie trafit nieco na 145 m.

Celkom vtipne je vidiet , ze p.Kejval pouziva tie iste argumenty ako kedysi Hawk, na turecku (a potazmo i na mongolsku) dalekonosnu lukostrelbu. Very Happy
Vam sa zda byt strasne kozmicke a vedecke dielo, ked trocha ostruham sip pristrihnem pierka a znizim mu vahu lahsim hrotom
?!? A LUK NIE JE ZIADEN SUPER SPECIAL !!!
Ti vecsie pismena namaju znamenat moje rozrusenie , ale len graficke zvyraznenie, aby sa uz raz a navzdy prestalo operovat nezmyselnami informaciami , prebranymi z tretej ruky. Letecke luky turkov sa lisia len vo velmi malych detailoch od bojovych lukov. Su to nepatrne odchylky v par centimetroch a v par stupnoch zmený uhlu v prepojeni kasanu a salu-ramena a pridani ci ubrani par milimetrov v hrubke sliach . Su toto charakteristiky , ktore opravnuju nazvat to uplne inym lukom ??? Keby som vam dal na stol 4 rozne turecke luky tak nemate sancu ich rozoznat pohladom.Jedine , ze by bol clovek uz kovanym turkostrielacom Laughing
To dnesne letecke specialy su daleko od beznej lukostreleckej reality a porovnavat sucasny rekord s cimsi co bolo rekordom pred 500 rokmi... Skusme to aplikovat na ine sporty a vykony . Sam potvrdzujete , ze este dnes "vecsine kouka s otevrenou pusou". Je to tak a zasluzi si to uznanie.
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 12:59 pm    Předmět: Citovat

Dunihlav ty něco hulíš?? Dávej bacha dneska psali že ta marijánka od vietnamců má až 40%.. ale je s tebou řiť

Se pak nedivím když tady píšeš že první krůčky chůze je u lidí u každého jiná. Fakt ještě jsem neviděl malé dítě které by jako vstalo z postýlky a bacha já už umím chodit. Ty máš děti?? Pokud né tak to bude tvoje první zbožné přání aby to už samo chodilo.

Já ti poslal odkaz na to jak vypadá korejský terč, jeho velikost, vzhled a velikost ze 145 metrů. Přirovnáním jako vrata od stodoly Laughing

Jinak dík aspoň se při psaní směji.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 12:49 pm    Předmět: Citovat

Dunihlav moc koukáš na westerny že?? Protože veškéré ty nesmysli pálením od pasu ve filmech je naprostá hovadina. Dovedeš si představit ten vagon nábojů než se to někdo naučí nebo tady chceš tvrdit že se s tím jen tak někdo zčistajasna narodil?? Vzal kolt a každý výstřel trefil??? Zapomeń na to střílel a střílel a mozek vnímal, pracoval a hodnotil. Učil se

V instinktivní lukostřelbě stále vidíš před sebou nateženou ruku, čouhající šíp atd. Proč si myslíš že se instinktivní sřelci učí v první řadě na cíl ukázat prstem. To je to samé v bleděmodrém
Takže Dunihlav jak říkal soudruh Lenin..učit se učit se.... Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Igor V
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.7. 2008
Příspěvky: 622

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 12:45 pm    Předmět: Citovat

Bhutánsky terč je dvere do stodoly ? bandhead A pre koho ,pre mačky ? Večšie vzdialenosti a či kratiešie vzdialenosti ,tam je iba priama úmernosť , na večšiu vzdialenosť je ťažšie trafiť ale žiadne splívanie sa nekoná , je to ako menší terč na krátko . Záleží na kvalite strelca a nie na inom mieriacom štíle,teda ak strieľaš bez toho aby si čumel na šíp a luk .Viac k tomu nemám čo dodať . Chôdza je istinktívna u iných živočíšnych druhov , u ľudí je to tiež rôzne a ten instink im dosť kazí mozok ,o tom by vám japnskáý sensej vedel rozprávať Laughing .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 12:21 pm    Předmět: Citovat

Dunihlav zdravím tě. Prosím tě kde jsi tady na to přišel? Myslíš si že chůze je také instinktivní?? Nebo trefit se klíčem do zámku je také vrozená záležitost? Vše to jsou naučené věci. Střílíš a střílíš a tvůj mozek vnímá zásahy (vidí kam to dopadne-zasáhne) a tvoří si určitý "program" čím více bude tvých přesných zásahů tím lepší"program" v sobě buduješ. Tím více se ti bude také koncentrace zužovat na co nejmenší bod.
Věřím že ti na 30 metrů nic nesplívá, protože jsi se zřejmě nedopracoval ani k té koncentraci na krátkou vzdálenost. Kdysi tady probíhala diskuse na podobné téma. A v nich o těchto věcech nekafral jenom Kejval ale i ostatní měli tu zkušenost kdy se ti při některém výstřelu najednou zdá, že ti pohled jde přímo se šípem do středu který chceš trefit a ostatní je najednou rozmazané. A to je ono

To si myslíš že Bhutanci nebo Korejci jen tak z čista jasna si stoupnou na 145 metrů a pálí až se trefí? Zapoměń na to. Učí se to postupně z krátkých vzdáleností a posouvají svoji koncentraci postupně se vzdáleností. Jejich terče jsou vrata od stodoly http://www.koreanarchery.org/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=79 Podívej se jak vypadá terč ze vzdalenosti 145 metrů. Myslíš si že tam dohlédneš natož aby jsi si řekl svému vědomí že jsi se šípem trefil a kam? Asi těžko. takže pro tebe, pro mne a ostatní to bude teorie náhody
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Igor V
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.7. 2008
Příspěvky: 622

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 12:19 pm    Předmět: Citovat

Aby som nezaberal miesto Very Happy vskratke : je sreľba mierená (ako pri puške , muška cileľnik :chápeš mierenie - v lukstreľbe to môžu byť aj oporné body pana Kejvala ) , a potom je strelba tak ako strieľali pištolníci od pása Very Happy kde stačí vytiahnuť pištoľ zamieriť bez toho aby som sa na ňu pozrel - kukám len na cieľ ( poprípade ju vidím ale sústredím sa na cieľ a vidím ju periférne ) to je v lukostreľbe s lukom to čo večšina nazýva instinktívna strelba . Ak toto niekto nechápe musí byť debil ,respektýve nie je v poriadku . Na druhú stranu ľudia dobrotivý by mu mohli vyjsť vb ústrety a konkrétne popísať a definovať to ako sa to robí v zákoníku .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
JardaM
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.9. 2008
Příspěvky: 1190
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 11:42 am    Předmět: Citovat

Dunihlav napsal:
Som bol vtom že instinkt je niečo pudové, nenaučené ,naučná môže byť iba technika vypúšťania . Potom je už iba oko a cieľ , a šíp tam dopraví niečo čo v tebe bez kontroly . Aká technika mierenia preboha ?

Instinkt je sice pudový, ale komenem se háže a trefuje taky instinktivně, tedy bez zaměřovače, a co to dá cvičení a tréninku než se trefíš! I technika hodu je přitom důležitá Exclamation
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Igor V
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.7. 2008
Příspěvky: 622

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 10:59 am    Předmět: Citovat

Som bol vtom že instinkt je niečo pudové, nenaučené ,naučná môže byť iba technika vypúšťania . Potom je už iba oko a cieľ , a šíp tam dopraví niečo čo v tebe bez kontroly . Aká technika mierenia preboha ? Pán Kejval teda v dobrom by som vám naordinoval budto zákaz čítať americké časopisy , alebo okuliare .Mne totiž nad 30 nič nesplíva z ničím .Toto pre vás http://www.youtube.com/watch?v=HhLEN4JRN_Q&feature=related
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 10:02 am    Předmět: Citovat

Nerozumím proč tady někteří "buší" do něčeho co tady vůbec nebylo řečeno????? Nebuďte zase ve svých projevech tak spontánní Very Happy .

To že je 27 metrů rozhodující pro instinktivní míření je bohužel skutečnost. není to z mé hlavy (odborný článek) a praxí to mohu potvrdit. Není nic jednoduššího než si to vyzkoušet, máte možnost. Jinak už někdo viděl lovit z 50 metrů??

Samozřejmě dlouhé vzdálenosti (40-45 metrů a klidně i dále) pouze potvrzují stav techniky střelce jelikož se na delších vzdálenostech projevují veškeré drobné chyby v technice výstřelu, držení luku, vypouštění, závěrečná fáze (bavíme se o tradičním luku) které při krátkých vzdálenostech střelec ani nevnímá jako chybu. A samozřejmě se ukáže v jakém stavu je spine šípu (zejména pokud se jedná o dřevěné šípy)

Pro T.Hanuše. Prosím neplést si instinktivní míření s nějakým instinktem Very Happy . Instinktivní míření je vždy naučené!
Já jsem psal že hlava má problém najít při dlouhých vzdálenostech bod koncentrace a že většina zásahů bude stejně náhoda. Já se stále držím toho že cílem je určitý malý bod nebo silueta zvířete. Tedy pokud není zrovna cíl jako obrovský terč. Je samozřejmě rozdíl (te´d mne opravte pokud se pletu) pokud budu střílet na 90 metrů do bílé siluety na které je zvýrazněná tmavá plocha cca 60 x 100 cm a za ní je ještě postavená veliká bílá stěna ze záchytné sítě. To je jako udělat terč 3,5 x5 metrů a na něj udělat tmavý bod 60 x 100 cm a to celé posunout. To je naprosto něco jiného.


Pro Jase: Jasi, zapomněl jsi tady napsat velikost toho terče do kterého ti Korejci střílí na těch 145 metrů. Určitě to není 1x1 metr. Osobně by mne to zajímalo. Myslím si že to bude tak 2x 2,5 metru z 80 cm kruhem.
Kolik to tedy je přesně??

Jinak prosím tě když už píšeš o těch tureckých rekordech na které tady samozřejmě většina kouká s otevřenou pusou Very Happy tak je tady také potřeba lidem vysvětlit, že na to jejich rekordní střílení byli použity úplně jiné luky a hlavně jiné šípy než ty, co tady zná většina. Že to byli speciální kónické šípy z velmi malým opeřením atd atd. Protože ti kteří to neznají pak to berou jako nějaké dogma

Jinak turkům jistě držím palce protože jedině díky tomu se vyvrátí ty nešťastné dohady o výkonosti jejich luků. Rekord který znám má američanka April Moonova z recurve luku je 950,391 metrů takže mají co dělat aby se tomu aspoň přiblížili Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: st březen 18, 2009 1:27 am    Předmět: Citovat

Ja len dufam , ze sa o tom nedozvedia Korejci , alebo Tibetania ci Bhutanci ... Rolling Eyes Museli by zrusit svoju "tradicne" jedinu disciplinu - strelbu na 145 m Rolling Eyes Ono- mozno by protestovali , keby tam chcel zas niekto neuravlo zaviest , co ja viem strelbu na 15 m -12m co som pocul , je vraj bezna vzdialenost u nas na 3d a v hale. Oni by to asi nepochopili. Na taku vzdialenost natahovat luk ? Embarassed A Turkom by ste to tiez nemali hovorit. Prave sa snazia obnovit tradiciu dalekonosneho strielania so snahou o 500 rokov stare rekordy okolo 600-800m a 30m by ich asi sklamalo Laughing

Ps.: Nemalo by strielat tam , kde sa da doplut.
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Arni
Nováček
Nováček


Registrace: 8.9. 2008
Příspěvky: 39

PříspěvekZaslal: út březen 17, 2009 9:23 pm    Předmět: Citovat

Jaroslav Kejval napsal:
Pro instinktivní lukostřelbu je důležitá koncentrace na co nejmenší bod. Tato koncentrace se od 27 metrů výše začíná ztrácet a splývá s prostorem. Mozek už to vnímá jako plochu. Proto zastávám názor, že jakékoliv terče vzdálené nad 30 metrů ztrácí svůj význam. Veškeré "dálkové" terče jsou pak pouze dílem náhody nebo stříleny jiným - mířícím stylem.


Safra takže když se mě podařilo dojít na ústupovce na 95m tak to jsm měl od těch 30m 13náhod zasebou. No snad jsem to štěstí moc neunavil Laughing .
Já tedy zastávám názor, že právě při velkých dálkách je to teprve ten echte instinkt. To aby někdo plynule přecházel z jednoho stylu na druhý tak dobrý je jen málokdo. Takže si dovolím tvrdit, že ipři sto metrech mám stejný styl jako při dvaceti a ještě při padesáti se dá celkem spolehlivě umisťovat...
Tím je asi i jasně dané, že já tedy pro dálky rozhodně jsem, protože je to pro mě ( a nejen pro mě) úžasná výzva. Jestli je to tradice nebo ne je mě jedno. Jestli je je to dobře jestli ne tak ji ATL založila ( nebo Myša? Laughing ) a věřím, že nezajde na zhrzenost několika málo jedinců...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Josh
Redaktor
Redaktor


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 402
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: út březen 17, 2009 6:51 pm    Předmět: Citovat

Jaroslav Kejval napsal:
Ne, nemá nic společného s udajnou tradicí. Hloupě řečeno lukostřelba byla tradiční buď lovecká nebo vojenská. "Netradiční pokračování" pak sportovní. Přesně jako střílet z 50 metrů za hradby nebo ještě lépe na koženou bandasku a plácat se po ramenou jak se zakládá tradice Smile

Ono tak trochu záleží na definici.
Střílet z 50 metrů za hradby je z mnoha důvodů blbost jak půl cihly (na rozdíl od tradiční turecké puty - to je ta kožená bandaska Laughing ), ale i na takovéhle ptákovně se dá bezesporu vybudovat nová tradice. Je to jen otázka vkusu a soudnosti. Že taková tradice nemá historickou paralelu je už jiná pohádka.
A aby nedošlo k omylu, vojenská lukostřelba nebyla jen lukostřelecká baráž na hranici mezního dostřelu (čili de facto dálková střelba), ale i likvidace individuálních cílů na blízko.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Kibe
Grafoman
Grafoman


Registrace: 15.10. 2006
Příspěvky: 1065
Bydliště: Turnov/Praha

PříspěvekZaslal: út březen 17, 2009 3:17 pm    Předmět: Citovat

tak to možná záleží na lidským druhu s tím instinktem Very Happy
_________________
když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Gator
Grafoman
Grafoman


Registrace: 11.8. 2006
Příspěvky: 652

PříspěvekZaslal: út březen 17, 2009 3:14 pm    Předmět: Citovat

Například sameček nočního motýla Martináče vyčuchá samičku až na 11 km a samička přitom produkuje pouze 0,0001 mg specifického pachu. Very Happy
_________________
Ostatně soudím, že stane-li se tradiční lukostřelba sportem, bude zničena.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Kibe
Grafoman
Grafoman


Registrace: 15.10. 2006
Příspěvky: 1065
Bydliště: Turnov/Praha

PříspěvekZaslal: út březen 17, 2009 3:00 pm    Předmět: Citovat

když už jsme u toho...do klika metrů funguje základní instinkt? Laughing
_________________
když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Mysa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.9. 2006
Příspěvky: 4466
Bydliště: Praha - Radotín

PříspěvekZaslal: po březen 16, 2009 6:32 pm    Předmět: Citovat

tak děkujeme za exkurz do historie. To snad ani nemá cenu komentovat.
_________________
Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Gator
Grafoman
Grafoman


Registrace: 11.8. 2006
Příspěvky: 652

PříspěvekZaslal: po březen 16, 2009 6:08 pm    Předmět: Citovat

Opatrně.
_________________
Ostatně soudím, že stane-li se tradiční lukostřelba sportem, bude zničena.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: po březen 16, 2009 6:00 pm    Předmět: Citovat

Ne, nemá nic společného s udajnou tradicí. Hloupě řečeno lukostřelba byla tradiční buď lovecká nebo vojenská. "Netradiční pokračování" pak sportovní. Přesně jako střílet z 50 metrů za hradby nebo ještě lépe na koženou bandasku a plácat se po ramenou jak se zakládá tradice Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Mysa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.9. 2006
Příspěvky: 4466
Bydliště: Praha - Radotín

PříspěvekZaslal: po březen 16, 2009 3:37 pm    Předmět: Citovat

který samozřejmě s instinktem nemá nic společného
_________________
Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: po březen 16, 2009 3:27 pm    Předmět: Citovat

Pro instinktivní lukostřelbu je důležitá koncentrace na co nejmenší bod. Tato koncentrace se od 27 metrů výše začíná ztrácet a splývá s prostorem. Mozek už to vnímá jako plochu. Proto zastávám názor, že jakékoliv terče vzdálené nad 30 metrů ztrácí svůj význam. Veškeré "dálkové" terče jsou pak pouze dílem náhody nebo stříleny jiným - mířícím stylem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Turnaje Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Forums ©

© 2005 UNITED-NUKE Powered Site.
=-Lucínkovo->
Veškeré texty jsou duševním vlastnictvím sdružení Lukostřelec.cz - plné znění právní výhrady zde.