Welcome to www.lukostrelec.cz

 

Hlavní menu

Diskusní fórum

Členové ATL
Soukromé zprávy
Odkazy
Ke stažení
Domů
Kalendář akcí
Luk.Liga - XLSX
Luk.Liga - PDF
Stanovy ATL ČR

Témata

Seznam témat

Začínáme
Historie
Vybavení
Pravidla
Turnaje
Sportovní a 3D
Názory a polemiky

Partněři projektu


Kluc-elektromateriál s.r.o.


Servis

Váš účet
Napište nám
Doporučte nás
Napsat článek
Statistiky
Archív článků
Hledání
Právní výhrada

Hledání



Pokročilé vyhledávání

Diskusní fórum


Toto fórum bude uzamčeno, své příspěvky pište do nového fóra: http://lukostrelec.cz/subdom/forum/

 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

kladkový luk
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Další
 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Sportovní luky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Cailean
Nováček
Nováček


Registrace: 9.11. 2008
Příspěvky: 75

PříspěvekZaslal: ne září 27, 2009 8:49 pm    Předmět: Citovat

Chtěl bych znát názor lidí,co se věnují kladkáčům,na luk na který dám odkaz dole.Zajímalo by co říkáte na cenu,stav,a kvalitu luku,dále co budu potřebovat,aby luk dobře fungoval(kromě šípů samozřejmě).Upozornuji,že v oblasti kladkových luků jsem úplný začátečník.
Děkuji za odpovědi..

http://cgi.ebay.com/Darton-Yukon-XT-Compound-Bow-w-Cobra-Scope_W0QQitemZ150374061716QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item2302fe1694&_trksid=p3286.c0.m14
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
alwarez
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.7. 2009
Příspěvky: 2333
Bydliště: Severni Karolina USA

PříspěvekZaslal: po září 14, 2009 2:41 am    Předmět: Citovat

Jeste bych chtel neco pridat co se tyce toho vypousteni kladkace prstama
existuje jednoducha technika kterou jdou vypoustet i ultra -kratke kladkace. Nejdrive si musime nastelovat 'let off" luku aby melo 80% ,cili kdyz budeme mit 55 liber natahu minus 80% na natahu budeme drzet jenom 11 liber. Potom jednoduse natahneme luk tri prsty pod sipem a po stabilizaci luku a zamireni na cil odstranime dva spodni prsty a tech 11 liber drzime pouze na ukazovacku a ukazovackem vypustime ,jelikoz vypoustime pouze jednim prstem skoro se to rovna vypousteci ,nevyhoda je pokud mame "let off" pouze 50% tak je to moc vahy a jednim prstem ji neudrzime . Na tuhle techniku strelby musi byt asi luk vyvojove novejsi, nez model ze 70 tych let minuleho stoleti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
eli
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.11. 2006
Příspěvky: 179

PříspěvekZaslal: ne září 13, 2009 8:33 pm    Předmět: Citovat

Počkej tak měsíc, a u všech výrobců budou nový modely pro rok 2010.
Touhle dobou začíná v émerice lovecká sezona, tak se starý modely prodávaj se slevou a začínaj nový Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
alwarez
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.7. 2009
Příspěvky: 2333
Bydliště: Severni Karolina USA

PříspěvekZaslal: ne září 13, 2009 7:47 pm    Předmět: Citovat

http://images.google.com/imgres?imgurl=https://www.storesonlinepro.com/files/18023/uploaded/FinalBowsHome1.jpg&imgrefurl=http://www.pickaspotarchery.com/&usg tohle jsou modely letosniho roku ,luk je nastaven na 70 liber a je videt ze chlapik ma s tim problem , nicmene vse tohle je pouze pro informaci ,cena techto luku rychle casem klesa neco jako u aut.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
eli
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.11. 2006
Příspěvky: 179

PříspěvekZaslal: ne září 13, 2009 4:18 pm    Předmět: Citovat

Včera jsem musel diskusi opustit, tak bych s dovolením pokračoval dneska.
Tak tedy....Sice je tenhle luk konstrukčně původně určený na rybolov( ale k tomu se ještě vrátim), ale neznamená to že nepůjde doladit. Holt asi ázijci přišli levně-nebo dokonce legálně k tehnologii jednoduchého kladkáče, tak do toho šli a nevěděli, nebo spíš neřešili, na co je původně luk určený...stejně jako u všech kopií co produkujou. To je první problém.
Určitě k tomu luku nebyl žádnej manuál ohledně seřízení, nastavení zakládky, nastavení lůžka šípu na tetivě, přestavení nátahu na kladkách atd... To je druhej problém.
Koupil jsem onehdy dětskej kladkáč synkovi, a bylo to stejný. Na krabici pěknej image obrázek jelena, a v krabici s lukem jen nepřilepená zakládka, v pytlíku rozložený 1pinový mířidlo. Aspoň že tam dali imbus pro šroubek na uchycení mířidla. Věděl jsem že to bude takováhle HOLOTA takže jsem na to byl připravenej a osadil luk komponenty ze svých zásob. Chápu proto, že když nezkušenej začínající lukostřelec udělá takovej "výhodnej" kup od prodejce kterej tvrdí že je to komplet i se šípama připravený jen rozbalit a střílet, určité rozčarování se dostaví.

Bez základních informací ti nebude fungovat ani ten nejlepší a nejdražší luk.

Vrátím se ještě k tomu lůžku šípu na tětivě. To je NAPROSTÁ nezbytnost.Jeden nebo dva SAUNDER kroužky(jeden,nad šíp, nebo dva nad i pod šíp)
Zrovna tak zakládka. Bez tehle dvou věcí nelze nic!

Pokud se rozhodneš používat mířidla cos k luku dostal, použij i průhled tětivy. Jinak budeš mít boční rozptyl spíš na pivní TÁC, a ne TÁCEK.

Tu výhybku lan vykloň ještě víc.

Pokud se ti podaří tyhle věci dát dohromady, můžeš se setkat s dalším problémem
který vychází právě z té nešťastné "rybolovné" konstrukce luku. Ten tvůj luk je sice kladkovej, ale určenej pro střelbu na krátké vzdálenosti( tak 10m) většinou šikmo dolů z lodi do vody těžkým plným laminátovým šípem. Proto má ty obyčejný jednoduchý kladky, který sice dají šípu dostatečnou sílu a rychlost na tu malou vzdálenost při rybaření, ale může se stát že na větší vzdálenosti střílené vodorovně té síly moc nebude.
Nemluvím o tom že ten šíp daleko nedoletí-to určitě ano- ale balistická křivka dráhy letu šípu by mohla v takovém případě být tak zakřivená, že na větší vzdálenosti 40-50metrů by se mohlo stát, že se nedostaneš ani do rozpětí zaměřovače-nedejbože okna luku..prostě pin na 50 metrů bys potřeboval mít na luku níž než zakládku se šípem, což je nereálné.
Takže tě ještě čeká výběr správných -co nejlehčích šípů, které budou mít co nejplošší dráhu letu

To co píše Alwarez o dostřelu nebo přesnosti jen na 30m je kravina.
To že je to stará konstrukce, neznamená že to nedostřelí daleko. Na těch tvých fotkách -mapách ukazovalo že ti to uletělo nějakých 150m.?
To znamená že ten luk na to má-za předpokladu že se nevyplní to s tou dráhou letu šípu. Ať už je to stará nebo nová konstrukce, je to stroj, a pokud vše co jsem výše napsal, správně nastavíš, luk to bude provádět pořád stejně a dobře. Dobře naladěnej kladkáč dělá všechno sám. Ty seš tam jen na to abys natáhl, zamířil, vypustil a nepřekážel. Luk vystřelí pokaždé stejnou silou,(protože kladky mají doraz nátahu) stejnou rychlostí(za předpokladu že máš všechny šípy stejné), v náměru který mu dáš mířídly. To je prostě balistika.
To s tou optikou zrovnatak. Při pravidelným tréninku budeš trefovat pivní tácky na 50m i s obyč pinovým zaměřovačem a průhledem bez čočky.
Vitální zony na 3Dčkách i na živejch tvorech málokdy bývaj větší..ale sorry Alwarezi, tam střílíme jen 45m Crying or Very sad
Každej výrobce kladkáčů má na webu ke stažení manuál, kde jsou i všechny ty základní informace ohledně nastavení luku jak pro vypouštěč tak pro střelbu z prstů.
Abych to shrnul....dokud ten luk nedoladíš, nepoznáš co v něm je. Přál bych ti aby všechny body co jsem tady prošel dopadly, a aby tě dovybavení nestálo 4x víc než ten luk, protože 2X víc to bude určitě.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
alwarez
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.7. 2009
Příspěvky: 2333
Bydliště: Severni Karolina USA

PříspěvekZaslal: ne září 13, 2009 12:26 am    Předmět: Citovat

Urcite se necha zasahnout pivni tacek na 50 metru ,ale na to je treba kladkovy luk posledniho vyvoje a ten ma miridla co maji zvetsovaci lupy co vlastne slouzi jako dalekohled na pusce ,tyhle cocky zvetsuji 3 krat az
4 krat navic muzeme mit v pruzoru tez cocku a tak nase priblizeni se nasobi a vychazi nam 6 krat priblizeni a na tom pivnim tacku i na 50 metru muzeme videt ruzne napisy piva jako Pilsner a tak nejak . Problem je pak na strelci ,ze stale musi vse udrzet na tech 50 metru . Nejvetsi problem je odhadovani vzdalenosti a pokud je v soutezich zakazano pouzivat laseroveho zamerovace musime mit hodne nacviceno odhadovani vzdalenosti ,nebot bychom meli byt presni na plus minus 2 m .
Coz je problem na vzdalenost 50 metru nekde v lese . Tvuj luk ma tak schopnost zasahnout pivni tacek na 25 metru mozna na 30 metru kazdym
druhym ci tretim sipem ,velmi pomuze kdyz si nakreslis na pivni tacek doprostred cervenou tecku aby jsi na ni mohl mirit ,nebot jak uz jsem tady psal jak trefit stodolu, ze mirime na vrata stodoly a kdyz chceme trefit vrata od stodoly ,mirime na visaci zamek na vratech stodoly ,coz je princip lukostrelby!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
eli
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.11. 2006
Příspěvky: 179

PříspěvekZaslal: so září 12, 2009 11:22 pm    Předmět: Citovat

Jestli ti kormidla škrtaj o lana, musíš víj vyklonit výhybku lan(tu zahnutou tyč co směřuje z luku dozadu pootočit aby se lana odklonila víc ods luku-takhle je to jen kvůli balení luku v krabici)
Zakládku nastav aby šíp byl v pravém úhlu k tětivě (lůžko na tětivě) a procházel středem luku(při pohledu z předu a ze zadu),a aby kormidla při výstřelu procházela oknem luku s dostatečnou rezervou prostoru

Pokud budeš střílet s vypouštěčem,tohle nastavení by pro začátek mělo stačit. Pokud budeš střílet z prstů, bude to chtít nějaké úpravy -lůžko na tětivě výš a zakládku víc z luku. ..podle tvých potřeb a zkušeností
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jan Hansen
Nováček
Nováček


Registrace: 11.9. 2009
Příspěvky: 6
Bydliště: Krkonoše

PříspěvekZaslal: so září 12, 2009 11:14 pm    Předmět: označím těttivu křídou Citovat

nebo akrylem - jenom tečku, abych dával šíp na stejné místo - potom ještě doladím nátah (zatím se toho luku trochu bojím - co se asi stane když u laciné kopie asijského původu praskne kopie tětivy - nebo kopie laminátového ramene - či jak se to jmenuje) -- mimochodem - kam mám tu čárku nakreslit? zatím jsem zkoušel dávat šípy zhruba v ose luku - jenomže ten luk není souměrný . a navíc jsem tady někde četl, že má bejt šíp jakoby z kopce --
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
alwarez
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.7. 2009
Příspěvky: 2333
Bydliště: Severni Karolina USA

PříspěvekZaslal: so září 12, 2009 11:04 pm    Předmět: Citovat

Tez na tetivu si muzes prilepit nejakou bilou lepenku a srovnavat ji s miridlem neni to tak presne jako pruzor na tetive ,ale funguje to , lepenka o sirce 0,5 cm co je vlastne hledi jako u pusky ,nebot tak jsou kladkove luky zalozeny hledi a muska co srovname na cil !!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
eli
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.11. 2006
Příspěvky: 179

PříspěvekZaslal: so září 12, 2009 11:02 pm    Předmět: Citovat

Rambo je od HOYTa:http://www.archeryhistory.com/compounds/80picsnew/rambo.jpg

Nemusíš mít nutně stabilizátor a mířidla. V 3Déčkách se střílí i disciplína CU(holý kladkový luk) tj. bez mířidel, vypouštěče.
Jak řikám, je na tobě co s lukem chceš dokázat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jan Hansen
Nováček
Nováček


Registrace: 11.9. 2009
Příspěvky: 6
Bydliště: Krkonoše

PříspěvekZaslal: so září 12, 2009 10:54 pm    Předmět: děkuji alwarezi Citovat

dodal jsi mi sílu -- on je to fakt luk ze 70. let - ten vod Ramba vypadá skoro stejně - jenomže Rambo je levák - a na tětivě má vyznačenou bílou tečku - to bych asi měl taky zkusit - plus prsty pod šípem - a navíc ta štelovací zakládka posune šíp dál od luku - takže by letky nemusely tolik škrtat o lanka - omlouvám se za telegrafické vyjadřování - hansen
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
eli
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.11. 2006
Příspěvky: 179

PříspěvekZaslal: so září 12, 2009 10:45 pm    Předmět: Citovat

To víííš..áááziati. Vezmou cokoliv jednoduchýho co nejni problém okopčit, a snažej se nadělat hodně muziky za málo peněz. A pak střílí horal na skokanským můstku z rybářskýho luku Crying or Very sad
Laughing Laughing Laughing další krok k poznání Laughing Laughing Laughing
Předpokládám, že sis ten luk pořizoval s nějakou představou, na co a jak bys ho chtěl využívat. Třeba půjde doladit Wink
Mimochodem SILVERHAWK se u PSE nabízel ještě v roce 2OO6
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
alwarez
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.7. 2009
Příspěvky: 2333
Bydliště: Severni Karolina USA

PříspěvekZaslal: so září 12, 2009 10:37 pm    Předmět: Citovat

Asi te zklamu to co jsi koupil je nove vyrobeny nejstarsi model kladkoveho luku so se dnes vyrabi v tech otrockych zemich ,ktere makaji na zapad ,model luku je asi okolo roku 1977 ! Ted vyhody tohoto luku ,predevsim lehce muzes vymenit tetivu co pouze vyhaknes z tech hacku i kdyz budes potrebovat nejaky sverak co ohne ty ramena a vyhoda je ,ze se prodavaji i prenosne lankove pokud tohle vybaveni neni v Cesku tak Nemecko je urcite dale v tomto vybaveni . 55liber neni mnoho a tak trochu cvic s natahovanim per a za par mesicu budes O K .
Plastova zakladka se pouziva na sportovni luky a ta stoji par korun . Jinak luk potrebuje kratky stabilizator a pruhled na tetivu coz je maly gumovy krouzek s gumou aby se krouzek narovnal kdyz natahneme tetivu a tak muzeme videt miridla ,tohle by nemelo byt moc drahe . Vypoustec jasne zlepsi presnost strelby,ale ti co nechteji byt mistri neceho, nemusi mit vypoustec ,staci zmenit techniku strelby ! Umistni si tri prsty pod sip a ukotvit ukazovackem ci prostrednickem do koutku ust jak nam to nejlepe bude vyhovovat a pak si musime nastavit miridla na treba 15,20,25,metru ,alespon ze zacatku a tento kladkovy luk se potom strili jako olymp. reflexivni luk /recurve/ . Tento luk je vyvojove velmi jednoduchy a neni treba byt strojar ,miridla jsou typu r.1960 a ty same se pripevnovaly na drevolaminatove reflexivni luky v te dobe . Do krabice si dej nejake hadry jsou lepsi nez papiry,na krabici si prilep nejaka cervena kolecka u prumeru 5 cm a mir na ne tim miridlem ,zacni od vzdalenosti10 m ,nestrilej 2 sipy do stejneho kolecka z kratke vzdalenosti oddelas si sipy , v Cesku je problem ,ze neni servis na kladkove luky a tak se budes muset naucit vse sam = neni jine vychodisko pro mozna dalsich 20 let a je dobre,ze zacinas jednoduchym zastaralym modelem na kterem se vse naucis ,postupne si nasetris na lepsi kladkove luky a budes strilet s neuveritelnou presnosti !
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
eli
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.11. 2006
Příspěvky: 179

PříspěvekZaslal: so září 12, 2009 10:03 pm    Předmět: Citovat

Jo. tenhle kousek je kolpie dnes už nevyráběnéholuku SILVER HAWK od PSE

S tou zakládkou má Miki pravdu. I když odmítáš používat vypouštěč, zakládku musíš mít štelovací stranově i výškově
Na fotkách vypadá, že si se pokoušel střílet na nějakou ukrutnou dálku Rolling Eyes
..ten luk je v originále určený pro lov ryb(bowfishing) takže na větší vzdálenosti od něj neočekávej nějaký supr výkony Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jan Hansen
Nováček
Nováček


Registrace: 11.9. 2009
Příspěvky: 6
Bydliště: Krkonoše

PříspěvekZaslal: so září 12, 2009 8:15 pm    Předmět: seřizovat ho radši nebudu Citovat

alwarez má pravdu - zřejmě je nastavený na maximum - tedy 55 liber - byla na něm nálepka:
draw lenght 28"
draw weight 55 lb
string lenght 29"
serial no. 9607709
MADE IN TAIWAN

Seřizovat ho radši nebudu - vypadá to, že začínat rovnou s kladkovým lukem znamená dodělat si strojní průmyslovku ( a já vystudoval filozofii a sociologii).

Kamarád Miki mi po telefonu poradil, že když si seženu vypouštěč šípů a stabilizátor, tak se mi střelba zpřesní - ale mrknul jsem na ceny a budu vděčný za dosavadní styl - tedy cíl 100x50cm na 25 metrů - většinou trefím.

Co se týče ztrácení šípů - zvětšil jsem interval - už to vychází pouze na 2 šípy na 3 dny (první jsem ztratil jak psáno níže, druhému jsem dneska urval letku prostřelením terče - krabice plná zmačkaného papíru). Tudíž dostřílím až koncem příštího týdne.

Zato jsem urval zakládku - Miki poradil, abych koupil pořádnou štelovací - což udělám. Ale než přijde, zkusím nalepit kus plastu na tu samolepící urvanou.

Fotky luku jsou tady:
http://www.presentations.cz/cpg/thumbnails.php?album=32

A mezi námi - už třetí den mě baví svět - první noc jsem spal s lukem v posteli Smile - měl jsem ho na dosah ruky a občas jsem brnknul na tětivu - zní to jako podladěná basa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
alwarez
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.7. 2009
Příspěvky: 2333
Bydliště: Severni Karolina USA

PříspěvekZaslal: pá září 11, 2009 7:30 pm    Předmět: Citovat

Kladkove luky jsou vetsinou serizene na tu svoji nejvyssi natahovou silu a ja nevim proc to spolecnosti delaji ale urcite to ma spolecneho neco s marketingem. Luk potrebuje povolit tah ,nejdrive vlastne zjistime kolik to ma tah a pak kolik bychom chteli miti tah nebot i kladkovy luk bychom meli natahovat bez namahy. Ja nevim jak luk vypada ale vetsina techto luku ma srouby co spojuji ramena se stredem a ty je treba povolit . Stejnomerne povolit ,nesmime zapominat ze existuji i jine systemy jak uvolnit tah kladkovych luku a to by melo byt nekde v priruckach co se k temto vyrobkum dodavaji.........
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jan Hansen
Nováček
Nováček


Registrace: 11.9. 2009
Příspěvky: 6
Bydliště: Krkonoše

PříspěvekZaslal: pá září 11, 2009 3:31 pm    Předmět: Petron 700/01 Citovat

V úvodu této diskuze zmíněný luk Petron jsem si koupil (včera mi přišel).
Vyrábí ho úplně jiná firma (teď si nevzpomenu na název) slovo Petron nikde na krabici ani luku nefiguruje.

Působí docela kvalitním dojmem - je to asi obšlehnutý design prvních kladkových luků - vypadá zhruba jako luk Johna Ramba ve druhém dílu jeho slavné série Smile

Hned první šíp jsem ztratil v bažině....

chtěl jsem takhle:
http://www.mapy.cz/#mm=FP@dm=135404000+138355408-512-3024@x=135402496@y=138352288@z=16

a letělo to takhle:
http://www.mapy.cz/#mm=FP@dm=135404016+138355376-1168-4640@x=135402496@y=138352288@z=16

Koupil jsem s lukem 6 šípů, což znamená, že mi vydrží tímhle tempem ani ne týden.

Dělá mi docela problém ten luk natáhnout, prvotní odpor je docela silný - zvládnu tak tři nátahy klasicky a pak ho musím natahovat s levou rukou u levé nohy směrem nahoru - taky mě po včerejším střílení bolí levé zápěstí - ale to se asi poddá - dneska jdu střílet na dojezd mamutího můstku tak uvidím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
eli
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.11. 2006
Příspěvky: 179

PříspěvekZaslal: čt únor 26, 2009 10:56 pm    Předmět: Citovat

Moje zkušenosti s loveckými hroty střílenými z kladkáče jsou daleko za 25 metry, a nemám s chováním šípů problém. Koneckonců, na všech DVD s ukázkami lovu lukem co dávaj výrobci k lukům, i jiných záznamech nalezených na webu se setkáte vcelku běžně se střílenou vzdáleností 50-60 yardů (1yard=0.914m)

To M.H.: Obdivuju tvé výkony na 3D závodech, kde běžně střílíš reflexákem vpodstatě to samé co já- netrénující kladkař. Nicméně z praxe a pokusů s broadheadma to vidím takhle Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: čt únor 26, 2009 7:08 pm    Předmět: Citovat

Nikdy som nestrielal s modernym kladkacom a teraz uz viem naisto , ze ani nebudem. Vzdy som si myslel, ze jeho vyhoda tkvie v istejsej strelbe na vecsiu vzdialenost , ako obyc. drevenny luk. Z toho co pisete ,su na tom rovnako . 20 m so 70 lb plochacom je uplne paradna vzdialenost... Rolling Eyes
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
mh
Nováček
Nováček


Registrace: 10.1. 2007
Příspěvky: 144

PříspěvekZaslal: čt únor 26, 2009 12:20 pm    Předmět: Citovat

Protože jsem ve své lukostřelecké kariéře z těch několika set tisíc vystřelených šípů "zastřelil" kladkovým lukem celkem úspěšně jak tuny zvířat plastových tak i pár těch s dobrým masem, řadím se spíš mezi praktiky než mezi teoretiky. Mít správně zvolenou tuhost šípu pro daný luk každého střelce je naprostým základem úspěšné střelby. Platí to bez výjimek pro každý luk nehledě k tomu, jakým způsobem je šíp z luku vypuštěn. O tom, jak to udělat, je již jinde napsáno hodně. Až pak toto lukostřelec dobře zvládne s terčovým hrotem, na lov jen vymění hroty o stejné hmotnosti. Tak, jak kormidla šípu na jeho konci usměrňují jeho hrot během letu k cíli, cokoli podobného na druhém konci má pak opačný význam s mnohem větším účinkem. Znamená to, že jakýkoli řezný hrot šípu mění jeho letové vlastnosti jen k horšímu, a jak jsem zjistil, zpravidla úplně náhodně. Jestli pak víc nebo míň záleží jen na velikosti, tvaru a konstrukci nožů loveckého hrotu. 25 m je podle mého názoru a zkušeností tak maximální hraniční vzdálenost, kdy jsem ještě schopen mít šíp s řezným loveckým hrotem pod kontrolou natolik, abych se slušnou jistotou zasáhl cíl. Sám pak při střelbě s těmito hroty doporučuji co nejkratší vzdálenost, nejlépe tak do 20 m.


http://mhl.rajce.idnes.cz/z_lovu/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
eli
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.11. 2006
Příspěvky: 179

PříspěvekZaslal: čt únor 26, 2009 9:30 am    Předmět: Citovat

Myslim, že těch 30ti metrů se držet nemusíš. Když jsem nastřeloval lovecké hroty, normálně pak lítali i přes 40m. Zkoušel jsem i víc, ale vzhledem k vyšší křivce už jsem se nevešel do zaměřovače, jelikož mám malej "housing" (ta kulatá část zaměřovače ve který jsou piny). Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: čt únor 26, 2009 9:11 am    Předmět: Citovat

Zjistit váhu hrotu loveckého a terčového
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
JardaM
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.9. 2008
Příspěvky: 1190
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: čt únor 26, 2009 8:03 am    Předmět: Citovat

No je to krása. Kdysi jsem s tím mitcalkem cosi zkoušel, ale pak mi přestal fungovat, protože jsem ho neměl koupený.
Ale abych shrnul vaše rady:
1) Zkontrolovat horizontální vyosení (nulové)
2) Zkontrolovat tuhost dříku (vyšší proti terčovým hrotům)
3) Zkontrolovat velikost kormidel (5")
4) Střílet max. do 30 m
5) Případně srovnat plochy do zákrytu
Díky všem! Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
eli
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.11. 2006
Příspěvky: 179

PříspěvekZaslal: st únor 25, 2009 9:49 pm    Předmět: Citovat

Jo, vlní se to. Je to cena za to, že se střelec snaží použít co nejlehčí šíp. Ale když střílí na 60 nebo dokonce 90 metrů, kde má šíp čas se zklidnit, může si to dovolit. Je fakt, že s loveckým hrotem se na takovou dálku nestřílí, a navíc při lovu je těžší šíp( tudíž i tvrdší) výhodou-kvůli penetraci.

Pokud je použitý lovecký hrot stejně těžký, neznamená to, že bude lítat stejně jako terčový se stejnou váhou. Jedna z věcí která taky ovlivní chování šípu je to, že lovecký hrot(jakýkoliv-pevný i mechanický) je delší, a tudíž se změní i těžiště šípu Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
JardaM
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.9. 2008
Příspěvky: 1190
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: st únor 25, 2009 9:29 pm    Předmět: Citovat

Jojo, vlní se to jako žížala, a to tam Hoyti určitě nic špatného nedali.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
JardaM
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.9. 2008
Příspěvky: 1190
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: st únor 25, 2009 5:24 pm    Předmět: Citovat

Pokud je ten dřík opravdu měkký, tak i při souosém nastavení se může ze zcela nahodilých důvodů (žádné vypuštění není stejné) jednou prohnout vlevo a jindy zas vpravo a výsledkem je silný rozhoz zásahů.
To by mohlo být. A pokud jsou ještě malá kormidla, je to jasné!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jaroslav Kejval
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.6. 2006
Příspěvky: 741

PříspěvekZaslal: st únor 25, 2009 5:12 pm    Předmět: Citovat

No ten text znám z originálu.
Teoreticky by to tak mohlo být ale myslím si že jedině u obyčejné trubky z určitou délkou bez hrotu. Opravdu pouze spekuluji. Ale prakticky si myslím že k prohnutí dojde vždy. Předek šípu a hrot je jedna váha a zadek je druhá váha. Něco tlačí na nějaký odpor (hrot)...takže asi zákonitě musí dojít k prohnutí je pak otázkou jak velké je to které prohnutí. Možna je někde na netu video výstřelu z kladkových luků tam by téo bylo asi vidět.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
JardaM
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.9. 2008
Příspěvky: 1190
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: st únor 25, 2009 4:40 pm    Předmět: Citovat

Jaroslav Kejval napsal:
Teroie když tak nmne oprav nejsem si jist jestli to je správně: Podívej když budeš tlačit na tyčku kolmo v linii na opěrný bod tak se ti snad také prohne. asi za delší čas a při větším tatížení (nebo naopak). To by měl být případ centrální linie.

když bude tyčka postavene šikmo (v nějakém úhlu - což fakticky by byla mimocentrální linie) na opěrný bod a budeš tlačit kolmo k opěrné linii tak se ti prohne podle mne dříve v kratší délce(nebo naopak).

Já s tebou Jaroslave úplně sohlasím.
Pokud použiji vypouštěč a šíp bude vyosený, prohne se na opačnou stranu než u RF a odrotuje pryč doleva. (viz překlad na str.6, který jsem si pořídil
http://www.volny.cz/mikulajar/poznamky_k_lukostrelbe.doc)
Ovšem pokud bude síla působit po celou dobu čistě v podélné ose, šíp by se vůbec prohnout neměl. Alespoň teoreticky. V praxi se může stát cokoliv.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Jas
Grafoman
Grafoman


Registrace: 12.11. 2006
Příspěvky: 2772

PříspěvekZaslal: st únor 25, 2009 2:40 pm    Předmět: Citovat

Nepatri toto cele uz do Indianov ? Navyse mam pocit ze som tam vlozil prave tie spominane mylne kresby , s nerotujucimi sipmy.Niekedy sa clovek nezamysla nad tym co stahuje Laughing
_________________
J.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
proražečkostí
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel


Registrace: 18.1. 2008
Příspěvky: 300

PříspěvekZaslal: st únor 25, 2009 1:51 pm    Předmět: Dlouhe opereni vs. hroty Citovat

Tak jsem to tady projel a musim se chte nechte k tomu vyjadrit.
1. Hrot otoceny o 90° oproti zarezu: T.E.Mails nevim z ceho vychazel. Co vim, tak predpokladal, ze sipy indianu nerotuji a tak je rozdělil na valecne a lovecke. Je to nesmysl! je to jen u nekterzch výrobcu.
2. dlouhe opereni kvuli dlouhym hrotum=nesmysl. Duvod dlouheho peri
je to, ze sip je celkem kratky a take se strilelo na kratkou vzdalenost. Kratke opereni stabylizuje lepe velmi tezky a kratky sip na tuto vzdalenost. Na dlouhe dostrely sip evidetne ztraci energii.
dale pak na planich v podstate neni bezvetri! s takovym operenim nemate v silnem vetru zadny problem.
3. sipy s pazourkovým hrotem vs.opereni, Uplne stejne opereni pouzivali i u pazourkovzch hrotu.
ZAJIMAVOST: driky sipu jsou bikonicke! tim je sip aerodinamicky daleko ucinejsi. Malokdo to vi.
Lovecke kovovove hroty maji kulatou spicku, nikdy ne ostrou.

POZNAMKA: Vyse uvedene se tyka pouze sipu s oblasti plani a prerii. Lesni oblast nemam zmapovanou.To jen na upresneni.
Muj indiansky pritel vyrabi stale sipy s pazourkovymi hroty a lovi s nimi bizony.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Sportovní luky Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Další
Strana 10 z 13

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Forums ©

© 2005 UNITED-NUKE Powered Site.
=-Lucínkovo->
Veškeré texty jsou duševním vlastnictvím sdružení Lukostřelec.cz - plné znění právní výhrady zde.