Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Red arrows Grafoman
Registrace: 11.6. 2012 Příspěvky: 583
|
Zaslal: so leden 19, 2013 9:45 pm Předmět: |
|
|
Pěkný... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Blembloud Nováček
Registrace: 27.2. 2012 Příspěvky: 54 Bydliště: Ostrov u Macochy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Blembloud Nováček
|
Zaslal: pá leden 18, 2013 5:38 pm Předmět: |
|
|
alwarez napsal: | Pilum se hazelo pomoci kozeneho reminku ..... |
Sakra! Nemůžu si pomoct, musím opravit alespoň tenhle nesmysl. Tím řemínkem se to neházelo, ale roztáčelo kolem podélné osy. Tuhle dovednost legionáři velmi pečlivě trénovali. A ten, kdo tohle dobře uměl, byl ve velké úctě. |
|
Návrat nahoru |
|
|
alwarez Grafoman
Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: pá leden 18, 2013 10:42 am Předmět: |
|
|
Pilum se hazelo pomoci kozeneho reminku 30 cm dlouheho spiralovite obtoceneho kolem kopi ,legionar tak dohodil kopi dale,Pilum bylo kopi asi 900gramu ,verutum bylo lehke kopi asi 600 gramu a kazdy legionar si sebou tahl do bitvy 5 kopi Pilum se muselo po zasahu ohnout legie ta prumerne 5000 vojaku a 5x tolik kopi krome toho meli sipky pripevnene uvnitr ve stitu ty se nechaly hodit az 50 m daleko a kdyz legionar spotreboval tuhle munici vrha se do boje mecem a stitem..... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Blembloud Nováček
|
Zaslal: čt leden 17, 2013 6:50 pm Předmět: pilum |
|
|
Máte někdo pilum? Hodily by se mi vaše zkušenosti s materiálem. Potřebuji vyrobit tvarově stálou repliku, takže "blato" nepřichází v úvahu. Uvažuji nad nějakou ocelí třídy 11. |
|
Návrat nahoru |
|
|
alwarez Grafoman
|
Zaslal: so prosinec 22, 2012 4:00 pm Předmět: |
|
|
Ostep hazen na par metru temer pod clun ! Mozna na 2m ! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Red arrows Grafoman
|
Zaslal: so prosinec 22, 2012 3:46 pm Předmět: |
|
|
Tohle bych se mít doma docela bál... |
|
Návrat nahoru |
|
|
alwarez Grafoman
|
Zaslal: so říjen 20, 2012 10:37 am Předmět: |
|
|
Ostep se vzdy haze se stromu a takovy lovec ma v zasobe , alespon 3 ostepy ...... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Red arrows Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Gorn Nováček
Registrace: 24.11. 2006 Příspěvky: 13 Bydliště: Dívčí Hrad
|
Zaslal: pá červenec 20, 2007 1:12 pm Předmět: |
|
|
v tom mas pravdu ja pocitam kopi od vzdalenosti kdy uz je nebezpecne i pro vrhace nebo proste kdyz uz se stem spatne haze tak je to kopi podle me
a zamozdrejme kopi je dakleko tezsi nez ostep |
|
Návrat nahoru |
|
|
Komtur Stálý přispivatel
Registrace: 7.1. 2007 Příspěvky: 475 Bydliště: Tvrz Kamberk
|
Zaslal: pá červenec 20, 2007 12:10 am Předmět: |
|
|
No ona ta hranice mezi oštěpem a kopím není nijak přesně definovaná. Já třeba považuju nástroj s bytelným ratištěm a listovým hrotem o celkové délce kolem dvou metrů, kterým se dá bojovat s použitím bodů a seků, ale zároveň i slušně házet za kopí. Oštěpem rozumím spíš zbraň subtilnější konstrukce, často s hrotem bez břitů, která se hodí více pro vrhání než boj. Ale i to mnohdy neplatí. Třeba oštěpy některých kmenů užívané k vrhání, celodřevěné pouze s opálenou špicí, dosahují délky přes čtyři metry (mám ve sbírce třeba z Nové Guiney). Nebo zase kančí kopí, krátké masivní ratiště s ryze bodným hrotem. Za oštěp považuju jednoznačně římské pilum. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Komtur Stálý přispivatel
Registrace: 7.1. 2007 Příspěvky: 475 Bydliště: Tvrz Kamberk
|
Zaslal: pá leden 12, 2007 9:39 pm Předmět: |
|
|
Zdravím vrhače kopí.
Jako školák jsem házel sportovní oštěp coby atlet. Už nějakou dobu pokládám kopí za vynikající zbraň mnoha využití a snažím se začít trénovat i jeho vrh. Donutil jsem Myšu k pokusům v oblasti technologie výroby až po honosné damaškvé hroty a tak začínám být slušně vyzbrojen. Zatím se mi jako terč nejlépe osvědčil velký kulatý balík sena. Má někdo z vás nějaké poznatky o bojové technice vrhání kopí? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jerrydecampo Nováček
Registrace: 8.11. 2006 Příspěvky: 55 Bydliště: poblíž F-M
|
Zaslal: čt prosinec 21, 2006 7:45 pm Předmět: |
|
|
Dostal jsem se přes týden ke sportovnímu oštěpu(hliník- 1 kg)
Ale nejsem na něho zvyklý protože má uplně jinde těřiště a navíc mi příjde že má větší odpor vzduchu.
vubec jsem neseřídil mušku a byl jsem rád když se mi ho podařilo zapíchnout při hodu na dálku..a i tza byla slabá tak 25 m..no ostuda.. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
Registrace: 15.10. 2006 Příspěvky: 1065 Bydliště: Turnov/Praha
|
Zaslal: st listopad 29, 2006 1:17 pm Předmět: |
|
|
Přesně tak...já, jakožto skalní skaut a milovník přírody odpad sbírám a učil jsem tomu i několik generací nováčků ...pokud opomenu následky nezřízených radováněk v tee-pee ale za tu trošku "biomasy", kterou lesu vrátím, mě přeci nemůže nikdo osočovat |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jerrydecampo Nováček
|
Zaslal: po listopad 20, 2006 2:17 pm Předmět: |
|
|
Tak to jsme dva..profík nejsem rozhodně,ale libuju si i ve výrobě oštěpů,no a když ten oštěp mám tak ho metám po deskách a v lese po stromech..Výsledky přesnosti poslední dobou upadají,soustředil jsem se spíše na luky.. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
Registrace: 15.10. 2006 Příspěvky: 1065 Bydliště: Turnov/Praha
|
Zaslal: ne listopad 19, 2006 1:07 pm Předmět: |
|
|
nejsem něakej vrhač, ale občas si někde házím...víc než do dálky mě to baví na plochu, nebo(vyjímečně) na terč...ale jak jsem řekl...baví mě to už od mala... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jerrydecampo Nováček
|
Zaslal: so listopad 18, 2006 11:28 pm Předmět: Oštěp,kopí |
|
|
Vrháte tady všechno,od medvědů až po válečky na těsto ale oštěpy či kopí,jakožto nejstarší zbraň člověka už asi nikoho vrhnout nenapadlo..
Kromě hodu do dálky jsem se nesetkal s jinou variací.
Pravda luk už dávno vytlačuje oštěp do pozadí,ale jestli se tu najde
někdo kdo metá oštěpy, tak bych rád konfrontoval pár názorů..[/b] |
|
Návrat nahoru |
|
|
|