Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Dusan Grafoman
Registrace: 13.8. 2011 Příspěvky: 1264 Bydliště: Trnavská šíra step
|
Zaslal: čt březen 05, 2015 9:30 pm Předmět: Re: .... |
|
|
hm hm
tu omotavku z koncika daj na buduce prec, koncik vyformuj podobne ako umely, a omotaj slachou namocenou v gleji - jednak je to po zaschnuti tvrde ako kamen, ale i priesvitne, esteticky uzasne, a ked to pomalujes, dostanes nadherny cisty tvar, navyse aj prakticky. ta cverna je tam aj tak nanic a kazi vypustenie.
mas moje sympatie!!! lebo si sa vzoprel umelokoncikovemu korporatnemu fasizmu! _________________ Sen okçuluğu bir gün bırakırsan o seni 10 gün bırakır. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Dusan Grafoman
|
Zaslal: čt březen 05, 2015 9:27 pm Předmět: Re: .... |
|
|
marigold napsal: | marigold napsal: | Jen tak mimochodem nemáte někdo nějaký odřezky kvalitnější rohoviny? |
myslím to vážně, rád zaplatím nějakou přiměřenou částku za kvalitní odřezky, pokud by bl někdo tak hodný a poslal třeba v bublinkatý obálce |
highlandhorn, Dictum _________________ Sen okçuluğu bir gün bırakırsan o seni 10 gün bırakır. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Dusan Grafoman
|
Zaslal: čt březen 05, 2015 9:25 pm Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | zářez kolmo na léta se nedělá kvůli pevnosti končíku, ale kvůli průhybu šípu při výstřelu |
o tomto sa da velmi zaujimavo polemizovat, vzhladom na turecke obycaje v tomto smere
Ja viem ze budem trochu mudrovat ale neda mi to.
V sucasnosti sa to odporuca naozaj tak - kolmo na leta. Dokonca sa tak aj meria spine. Kedysi to vsak turci, musulmani, robili presne naopak Dlho som nad tymto rozporom uvazoval, hodne cital dostupne veci (Arab Archery, Taybugha) a pozeral dostupne fotky a sipy nazivo. ...netvrdim ze som ich videl nazivo vsetky, ale aspon som videl tie vo vojenskom muzeu v Istanbule a tam ich bolo vela
flajtove sipy sa robili naozaj tak - zarez na tetivu v konciku bol vzdy kolmo na leta.
Ostatne sipy - bojove, tercove - sa robili v suhlase s letami.
Fyzikalne je jasne, ze lepsie je robit zarez v smere liet (a skusim najst pasaze v uvedenych dielach, pri ktorych ma to trklo). Sip totiz pri zatlaceni tetivy sa ohne a samozrejme snazi sa ohnut v tom smere, v ktorom je "najmaksi" - je to ako s pasovinou kovu, alebo s drevennou latou - ak sa ju snazime zohnut v smere kolmom na ich plochu, cize cez "hranu" musime to robit uplne presne, inak sa lata zvrtne. To iste spravi sip ak mu tetiva tlaci na zadok v smere kolmom na leta, zvrtne sa aby sa mohol ohnut v smere, kde je najmenej odolny voci tlaku.
Preto pri bojovych a tercovych sipoch bolo lepsie ked mali zarez orientovany v sulade s letami, lebo sip sa nezvrtol a nezkazil tak (hoci jemne) presny zasah.
Pri flajtovych sipoch slo hlavne o co najmensiu vahu a pritom tuhost tycky. Zarez kolmo na leta umoznil vacsiu tuhost ale i odolnost tycky, krk sipu mohol byt tensi kedze riziko rozstiepenia alebo zlomenia sipu prilisnym zohnutim kvoli paradoxu, sa adekvatne znizilo _________________ Sen okçuluğu bir gün bırakırsan o seni 10 gün bırakır. |
|
Návrat nahoru |
|
|
marigold Nováček
Registrace: 18.6. 2014 Příspěvky: 78
|
Zaslal: čt březen 05, 2015 9:18 pm Předmět: Re: .... |
|
|
marigold napsal: | Jen tak mimochodem nemáte někdo nějaký odřezky kvalitnější rohoviny? |
myslím to vážně, rád zaplatím nějakou přiměřenou částku za kvalitní odřezky, pokud by bl někdo tak hodný a poslal třeba v bublinkatý obálce _________________ perun do nich! |
|
Návrat nahoru |
|
|
marigold Nováček
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Dusan Grafoman
|
Zaslal: čt březen 05, 2015 9:07 pm Předmět: Re: .... |
|
|
marigold napsal: | ehm.
Tak na vyžádání Dušana se..ehm.. "pochlubím"
sice pozdě ale přece, omlouvám se za kvalitu fotek ale z důvodu dalšího přírůstku do rodiny máme poněkud polní podmínky a já po včerejšku pěknou kocovinu ale co, až to budou povedenější kousky nafotím líp, tohle jsou moje prvotiny.
Nevyrábím klasický bakkam ale na jedný fotce jsem označil černou linkou kde dělám osazení na tyčce kam pak lepím mohutnější plátky rohoviny z důvodu toho že nemám moc kvalitní rohovinu. Jen tak mimochodem nemáte někdo nějaký odřezky kvalitnější rohoviny?
http://wampelf.rajce.idnes.cz/sipy_a_prsten |
album neni dostupny _________________ Sen okçuluğu bir gün bırakırsan o seni 10 gün bırakır. |
|
Návrat nahoru |
|
|
marigold Nováček
|
Zaslal: čt březen 05, 2015 9:05 pm Předmět: .... |
|
|
ehm.
Tak na vyžádání Dušana se..ehm.. "pochlubím"
sice pozdě ale přece, omlouvám se za kvalitu fotek ale z důvodu dalšího přírůstku do rodiny máme poněkud polní podmínky a já po včerejšku pěknou kocovinu ale co, až to budou povedenější kousky nafotím líp, tohle jsou moje prvotiny.
Nevyrábím klasický bakkam ale na jedný fotce jsem označil černou linkou kde dělám osazení na tyčce kam pak lepím mohutnější plátky rohoviny z důvodu toho že nemám moc kvalitní rohovinu. Jen tak mimochodem nemáte někdo nějaký odřezky kvalitnější rohoviny?
http://wampelf.rajce.idnes.cz/sipy_a_prsten _________________ perun do nich! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: út listopad 09, 2010 11:35 pm Předmět: |
|
|
to rozhodně může milé mužstvo _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sysel Grafoman
Registrace: 25.4. 2009 Příspěvky: 819 Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
|
Zaslal: út listopad 09, 2010 11:12 pm Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | otázka zněla jak orientovat vložku. Selfnockem nelze otáčet |
No tak minimálně si může vybrat, z které strany ho udělá "náčelníku" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: út listopad 09, 2010 10:42 pm Předmět: |
|
|
otázka zněla jak orientovat vložku. Selfnockem nelze otáčet _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sysel Grafoman
Registrace: 25.4. 2009 Příspěvky: 819 Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
|
Zaslal: út listopad 09, 2010 9:48 pm Předmět: |
|
|
A jeho rotací lze doladit spine k absolutní shodě. Praktické vědět, pokud používáte plastové končíky. Srazit váhu do stejné tolerance a rotací končíku jemně doladit spine, Léta stejně v délce celého dříku občas mírně rotují. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petrs Nováček
Registrace: 4.9. 2008 Příspěvky: 37 Bydliště: Olomouc
|
Zaslal: út listopad 09, 2010 5:03 pm Předmět: |
|
|
dobré vědět |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: út listopad 09, 2010 4:43 pm Předmět: |
|
|
zářez kolmo na léta se nedělá kvůli pevnosti končíku, ale kvůli průhybu šípu při výstřelu _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petrs Nováček
|
Zaslal: út listopad 09, 2010 3:23 pm Předmět: |
|
|
dík za radu, udělám to jak píšeš. Trochu jsem při výrobě zaváhal nad tím, že tětiva bude primárně zatěžovat tu výstuhu a ta, když bude souběžně s léty, může rozštípnout týblo stejně jako tetiva. Holt špatná úvaha začátečníka. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: út listopad 09, 2010 2:55 pm Předmět: |
|
|
v každém případě se dělá zářez kolmo na léta a výstuhy kolmo na zářez _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petrs Nováček
|
Zaslal: út listopad 09, 2010 2:30 pm Předmět: rohovinová destička |
|
|
prosím o radu, jak řezat drážku pro rohovinovou destičku - kolmo loženou výstuhu zářezu pro tětivu na dřevěném šípu - s léty dřeva nebo kolmo na ně. Vím, že bez destičky se drážka dělá kolmo na léta (aby se dřevo neštíplo), ale při variantě s rohovinovou výstuhou si nejsem jistý.
díky |
|
Návrat nahoru |
|
|
Gator Grafoman
Registrace: 11.8. 2006 Příspěvky: 652
|
Zaslal: ne červen 14, 2009 5:53 pm Předmět: |
|
|
Pěkný. _________________ Ostatně soudím, že stane-li se tradiční lukostřelba sportem, bude zničena. |
|
Návrat nahoru |
|
|
traperbob Nováček
Registrace: 9.12. 2007 Příspěvky: 97
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: so červen 13, 2009 2:05 am Předmět: |
|
|
Bubalus Arni Vodny Buvol. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
X-Blade Nováček
Registrace: 6.2. 2008 Příspěvky: 20 Bydliště: Vyškov
|
Zaslal: so červen 13, 2009 1:42 am Předmět: |
|
|
Myšo: diky moc určitě vyskouším. Do ted jsem používal plastovi končíky, ale moc se mi nelíbý a k dřevěným šípum mi moc nejdou tak hledám změnu.
Gatore: vyrobu končíku jsem tam neviděl jen vyrobu nějakeho tupeho hrotu, ale jinak super videa. Konečně vím jak se spracovávaji šlachy a rohy mimochodem nevíte z čeho ten roh byl pač jsem jim nerozumněl ani slovo |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Gator Grafoman
Registrace: 11.8. 2006 Příspěvky: 652
|
Zaslal: pá červen 12, 2009 6:54 pm Předmět: |
|
|
http://www.turkisharchery.info/?p=videos
Na jednom ze spodních videí je vidět výroba kostěného končíku. _________________ Ostatně soudím, že stane-li se tradiční lukostřelba sportem, bude zničena. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: pá červen 12, 2009 5:59 pm Předmět: |
|
|
seřízneš konec šípu do klínu, přičemž na konci není ostrá hrana, ale je to o něco užší, než tloušˇka tětivy. Pak tam nalepíš dva plátky něčeho houževnatějšího(v mém případě bambus) a vypiluješ tvar končíku. Pak to celé omotáš vlhkou šlachou namočenou v klíhu, nebo alespoň v disperzním lepidle _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
X-Blade Nováček
|
Zaslal: pá červen 12, 2009 3:24 pm Předmět: |
|
|
Myšo diky moc za fotku, ale ještě takovej malej dotaz ktěm končíkum BAKKAM to jsou jenom seřízli boky a na tom nalepeny pasky bambusu a dopilovany do tvaru. Z te fotky no není moc dobře poznat jak se to dělá jsou totiž jen v řezu |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: čt červen 11, 2009 10:34 pm Předmět: |
|
|
Nahoře je poměrně vzácný "ádi gez" . Používal se pouze na těch nejhnusnějších "spotřebákách". Selfnock.
Pod tím jsou složené končíky "bakkam" - ty byly asi nejčastější. Boky končíku se dělaly z takového jakoby palisandru, nebo kozích rohů. Já to dělám ze štípaného bambusu.
Dole jsou rohovinové, nebo kostěné" bašpare gez" . Ty se dávaly na luxusní šípy a vypadaly dost podobně jako dnešní plastové končíky _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
X-Blade Nováček
|
Zaslal: čt červen 11, 2009 6:29 pm Předmět: |
|
|
Míšo mohl by si sem dát detajlnější fotky těch asijských končíků a trochu popsat jejich vyrobu |
|
Návrat nahoru |
|
|
Cailean Nováček
Registrace: 9.11. 2008 Příspěvky: 75
|
Zaslal: pá listopad 21, 2008 4:30 pm Předmět: |
|
|
V podstatě aby to bylo co nejjednodušší,ale praktické a účinné.Nepotřebuji žádné efektíky a hračičky. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Cailean Nováček
Registrace: 9.11. 2008 Příspěvky: 75
|
Zaslal: čt listopad 20, 2008 10:40 pm Předmět: |
|
|
Prosím mohl by sem někdo dát foto,jak má ten šíp s vloženým končíkem z rohoviny vypadat.Ty odkazy už nefungují a já jsem našel nějakou kostici a chtěl bych vyrobit takovéto šíp.Předem děkuji za ochotu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|