Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ake Sipy do kuse?
#11
Měříte kluci na šípech statický spine? Nejde mi o číselnou veličinu tuhosti, ale o takové to nejtvrdší místo (páteř) na šípu. Mám v plánu si v létě udělat nějaký spine tester ať už jednoduše, že upnu šíp do soustruhu a koníku, na střed šípu zavěsím závaží, ať se prohne trubka a číselníkovým úchylkoměrem, potom najdu nejtvrdší místo. Případně složitější verze:




Jde o to, že když pak olepíte šípy jedním způsobem - tzn. "páteř" šípu buď na zakládací letce nebo naproti ní, tak bude konzistentnější soustřel. Protože selektovat šípy podle toho, že s ním musím minimálně 3x vystřelit mě vážně nebaví Big Grin
Odpovědět
#12
"Protože selektovat šípy podle toho, že s ním musím minimálně 3x vystřelit mě vážně nebaví..."

Ahoj,
Tak to aby si fakt vyrobil nejaky citlivy tenzometer na shafty, volakedy sa pouzivali taketo budikove mikrometre ako vidno na videu na nastavenie predzapalu v starych autach,
mozno jeden podobny este doma aj najdem, ale asi ani to este nezaruci, ze dynamicky spin a spravanie sipov pocas letu pri rychlosti 325PS budu mat rovnake.

A presne to co pises, ze Ta nebavi robim ja teraz, vsetky tie lacaky z Ciny som uz zlikvidoval a mam teraz sadu 12ks Easton Bloodline a davam s nimi 3 rany na 20, 30 a 50m, vzdy ten isty sip na rovnake miesto a zapisujem do tabulky odchylku X/Y, rozptyl a podla toho si potom vyselektujem a vyberiem 6ks na presnejsiu strelbu. Zatial najlepsi sustrel pre jeden konkretny sip bol na 50m 3 rany do 20mm, resp. u 6ks to bolo medzi 20-30mm na 30m a 20-40mm na 50m. Strielane bolo z nastrelovacieho stojanu, ktory som si specialne na to vyrobil, aby som v ramci moznosti minimalizoval vsetky ostatne rusive faktory. Vertikalny rozptyl u roznych sipov by sa cisto teoreticky mozno dal vykorigovat malou zmenou hmotnosti hrotu (pridat O-kruzky alebo odrezat kusok zo zadneho zavitu), ale neviem, zatial ako skorigovat, ked jeden sip mi dopada kusok dolava druhy zase doprava, iba tusim, ze asi to nejako suvisi s geometriou ako su nalepene letky, rotaciou sipu a Coriolisovym efektom. Ak ma kazdy sip 30mm stranovu odchylku na opacnu stranu, spolu uz to urobi rozptyl okolo 6 cm na 50m a na vacsiu vzdialenost 60-100m to bude urcite len narastat a obavam sa, ze nie linearne, ale progresivne...

Nedavno som si objednal dalsiu sadu 12 ks shaftov od Goldtip Ballistic a ked budu hotove otestujem ich podobne a vyberiem zase skupinu najlepsich 6ks co maju najmensi rozptyl...
Ak mate nejaky tip, ako tie Goldtipy dokoncit, budem rad ked mi poradite. Predbezne uvazujem asi toto:
1. Brass inserty nakalibrovane tak, aby mal hotovy sip presne 300gn bez hrotu, potom ich mozem skusat so 100gn, 125 aj 150gn hrotmi.
2. Letky bud BTW ako su na Bloodline, (tie vo vetre tolko nevibruju), pripadne malinke Blaser ???
3. Letky nalepit na maly Offset 1-2 st. alebo vytocit do vyvrtky (helical) ???
4. Flat nock aluminium alebo ten biely Tenpoint Omninock, aby som mohol sip zakladat na lubovolnu letku a podla toho mozno zistit, kde ma svoju "chrbtovu kost".

P.S.
Ak by niekto vedel, kde sa v EU daju kupit alebo planoval z USA objednat nejake sipy od Black Eagle , tak mam zaujem sa pridat,
udajne tie Zombie Slayer maju najtvrdsi spin a su aj velmi presne, v USA a Kanade celkom oblubene, tak by som rad zobral na testy aspon 6ks.
tu je link, ako asi vyzeraju... http://www.southernstylearchery.com/cate...Arrows.htm
Odpovědět
#13
No pro přesnější střelbu ti stačí určit statický spin (tvrdou stranu šípu) - pro ještě přesnější se určuje dynamický spin (třídění shaftů do skupin podle velikosti tohoto průhybu). Nemám odzkoušeno, takže následující řádky budou teorie, kterou jsem se dočetl na netu - bude to trochu dopodrobna, takže se tě nesnažím poučovat o základních věcech, ale je to sepsáno dokupy i pro ostatní  Wink 

Na určení jak statického, tak dynamického spinu ti stačí zařízení, jako je uvedeno na videu výše (budu se na něho odkazovat). Dá se samozřejmě ten spine tester už koupit vyrobený, ale je to zbytečně drahé. Vyrábí to například firma RAM. Účel tkví teda v tom, že položíš trubku na ty ložiska, doprostřed přiložíš číselníkový úchylkoměr a nastavíš 0. Američani používají úchylkoměr s citlivostí 0,001'' což je 0,025 mm, takže bohatě stačí u nás zakoupený mechanický s přesností 0,01 mm. Dá se pořídit mechanický s citlivostí 0,005 mm, ale je už o 500 Kč dražší. Digitální úchylkoměry s přesností na tisíciny jsou již pro toto měření zcela zbytečné. Následně doprostřed trubky, v místě úchylkoměru, zavěsíš závaží (cca 1,1 kg).

Potom začneš otáčet s šípem. Určitě se člověk netrefí s umístěním šípu tak, že by ho dal hned tvrdou nebo měkkou stranou nahoru, takže při následném otáčení šípu bude ručička úchylkoměru cestovat do kladných i záporných hodnot. Najedeme tedy se šípem na největší kladnou hodnotu - v této chvíli máme stanovený statický spin - označím si tedy fixou místo na trubce šípu, ve kterém je trubka nejtvrdší a na toto místo následně nalepím letku, kterou zakládám do railu. Pokud pootočíme s trubkou o 90°, měl by mít šíp v těchto místech svou nejměkčí stranu. Pokud nám stačí určení statického spinu v této chvíli končíme. Pokud však chceme vyselektovat šípy ještě pečlivěji, musíme stanovit "dynamický" spin. Pro naše účely není potřeba to přepočítávat do hodnot jako u luků (340, 400, 500...). Nám stačí když si najedeme s šípem do nejvtrdší nebo nejměkčí části (záleží na nás, ostatní šípy ale už musíme dělat stejným způsobem). Následně s šípem pootočíme do nejměkčí/nejtvrdší části a zapíšeme celkovou hodnotu průhybu. Takto to uděláme u ostatních šípů ze sady. Vznikne škála čísel, kterou bysme si měli rozčlenit do intervalů. Čím užší interval, tím přesnější šípy. Ale je to už pak o financích a volném času. Protože pak může třeba člověk skončit na tom, že aby si vyrobil 12 totožných šípů, bude si muset nakoupit třeba 50 trubek...Proto je dle mého nejdůležitější si určit statický spine. Ten dynamický je taky fajn, ale nehonit zbytečně úzké tolerance. Takže stanovit čísla, ale vyhodit třeba jen ty dvě nejextrémnější hodnoty. Protože když bys pak chtěl v česku prodat ospinované a vyselektované šípy, které se ti nehodí do sady (i když jsou přesnější než jakékoliv v česku prodávané) tak bys s minimální cenou (aby se ti vrátily finance) 200 Kč/ks asi nepochodil.

Ono dynamický spine není jen to číslo. Dynamický spine je vlastnost toho šípu, jak se chová za letu. Separací šípů podle těch čísel ale dokážeme dynamický spine ovlivnit a zajistit tak přesnější soustřel. 

Někteří doporučují lepit tu zakládací letku na tvrdou stranu šípu, někdo na tu měkkou. Asi by bylo dobré to vyzkoušet. Ti co dávají měkkou nahoru, jsou toho názoru, že když šíp vystřelíte, tak nepřesnost nátahu a různá síla ramen neovlivní tolik stranovou oscilaci jako když byste zakládali tvrdou stranou vertikálně. Navíc rail a přítlačná pružina působí ze začátku na šíp jako opora, tudíž se tolik neprohne - těžko říct.



to Watcher:
proč chceš, aby měl šíp přesně 300 grainů? Ano je to hezké, zvlášť pokud bys pak chtěl dělat testování rychlosti jako ve vlákně Balistika. Ale na normální střílení si myslím, že zbytečnost. Navíc - musíš počítat s tím, že každý typ letky a končíku váží jinak, stejně tak použité množství lepidla, takže bys ty inserty musel nějakým způsobem upravovat, což je podle mého názoru už úplná zabíjárna.

Co se končíků týče. Já používám omni nock, ploché i půlměsícové. Omni nocky jen proto, že došly už zasazené v šípu - jo je to dobrá věc, ale při jejich lepení si musíš dát pozor, což je jejich negativum. Četl jsem na jednom US foru, že jednomu majiteli kuše Barnet přeletěla tětiva přes tento končík a měl tak dry-fire - těžko říct, jak měl ten končík nalepený nebo založený. Plochým končíkem nic nezkazíš, ale zrovna ty stříbrné hliníkové nemám rád - nejsou vidět v terčovnici. Ideální jsou barevné plastové. Půlměsícové končíky nic moc, musíš si dát bacha, jak šíp zakládáš.

Co se letek týče, já používám 2'' Blazery. BTV od Eastonu mi neseděly. Ale plánuji pořídit nějaké jiné, které mají nižší profil jak Blazery, ale mají třeba 2,5 nebo 3''. Ty blazery dělají zbytečný rachot při letu.

Olepení bych volil jen offset, tak do 2°, já plánuji taky trochu přidat. Mám asi jen 1°. Helical je dle mého u kuší zbytečné a hlavně pak záleží, jak širokou máš drážku v railu a jaké letky používáš. Mohly by se pak šoupat o rail, což by snižovalo jejich životnost. Udělijou sice šípu větší rotaci, ale nevím no. Kdyby nebyly ty lepičky tak předražené, tak bych to asi vyzkoušel.

Executionery od Black Eagle mám v plánu objednávat, ale až v létě. Teď jsem objednával custom set tětivy a lanovodů od 60x a nechci vrážet další tisíce do kuše. Má je Wyverncreations (klik) za luxus cenu 5,95 USD v toleranci 0,001''. Prodává i bare shafty, ale už s vlepeným končíkem a insertem za 5,83 USD. Luxus ceny - ještě jsem mu nepsal, jestli a za kolik posílá do ČR. Objednávat budu nejdřív v srpnu, takže pro mě zatím zbytečná informace. Už jsem od nich objednával pár věcí, ale zatím jen přes asistovaný nákup, přes společnosti, co mají sídla v USA a vždy zboží v klidu došlo.

Někoho by možná zajímalo, proč to tak řešíme?  Big Grin  Tak zde je třeba malá ukázka střelby s custom šípy. Jeden šíp od této firmy, ale vychází na 11-14 dolarů bez poštovného.


Odpovědět
#14
Ahoj,
Tych 300gn je pre mna taka zakladna referencia, ktora vychadza prave z Easton Bloodline, tie ked som kupoval asi pred pol rokom, tak som prisiel do nasho miestneho lukostreleckeho obchodu, kde som aj clenom klubu so svojou minivahou a z balika asi 100ks mi umoznili si v klude vybrat 12ks, ktore mali presne 300gn bez koncika.... Smile.
Vtedy som si myslel, ze mi to staci a ze ak su to znackove sipy dobrej kvality a maju od vyrobcu presne a rovnako nalepene letky, tak budu aj dostatocne koznistentne, ale plati to asi tak do 30m.
Teraz ked s nimi skusam strielat aj dalej zistujem, ze sa tie sipy zacinaju odchylovat z drahy a preto hladam moznosti ako to zase trochu zlepsit a studujem, co vsetko ma vplyv na presnu strelbu....vidim, ze je to este dlha cesta takze ja budem len rad ak ma usmernite a poucite.

Dalsiu sadu 12 sipov Goldtip by som ma rad s podobnou gramazou 300gn ako mam tie prve, aby som ich aspon priblizne mohol porovnavat a ked si doplnim naklopnu montaz na kusu,
aby som nemusel pre kazdu sadu sipov stale menit pasky alebo kalibrovat puskohlad a pod. (aj ked predpokladam, ze urcite tam nejake male rozdiely budu, kedze Bloodline shafty maju 10,5 GPi a Goldtip Ballistic maju len 8,5 GPI a tento rozdiel sa dorovna pomocou tazsieho brass inzsertu, cim sa posunie aj tazisko dopredu (FOC), take asi budu trochu viac padat.)

So 100gn hrotom mam potom 400gn sip a to je pre moj Excalibur rozumne mimimim, pod ktore uz nechcem velmi ist jednak koli presnosti, vibraciam a aj zivotnosti ramien. Lahsie sipy 350-390gn mozno sem-tam na nejake FPS testy ale nie na pravidelnu strelbu.

Ten spinometer by sa teraz celkom hodil, pred olepenim letiek by som si oznacil kde maju sipy chrbtice, skusim sa na to opytat, ale asi to tu v okoli nikto nebude mat, tak potom este zostava Ebay a vyrobit nieco na kolene - DIY Smile. (0.01mm - cena do 10 Eur, 0.001mm - uz cca 40 Eur, tak asi staci aj ten lacnejsi)


Len na upresnenie, Black Eagle vyraba pre kuse 2 druhy sipov - Exacutioner (9,0GPI) a potom tie spominane Zombie Slayer (9,1 GPI) , ktore su este o cca 25% tuhsie ako Executioner, preto ma oslovili. http://www.blackeaglearrows.com/product-...-shaft.htm
Odpovědět
#15
Tak to potom jo - no mě osobně by taky zajímalo, jak je rozdílná balistická křivka se stejně těžkými šípy, které mají ale odlišný FOC. Více váhy vepředu je lepší na předání kinetické energie + to lépe stabilizuje šíp. Viděl jsem i nějaké testy (zkusím pohledat), kdy byla penetrace větší, popřípadě stejná s lehčím šípem, který měl více váhy vepředu, než druhý testovaný šíp.

Pořád přemýšlím nad tím helical olepením...Když se podíváš na lopatky turbín, různé aero/hydrodynamické předměty, všecky jsou vytvarovány do toho křivkoidního tvaru. Na druhou stranu, s offsetem jsou taky krásné soustřely.

Pokud ses díval na ty úchylkoměry v Číně, byl bych trochu opatrný. Měl jsem z tama pár měřidel a jako nic moc. A to jsem nebral ty nejlevnější. Je sice pravda, že na ty šípy zas takovou přesnost nepotřebuješ, ale je škoda piplat se s přípravkem a pak na to nasadit nepřesné měřidlo. Netvrdím, že číňan neumí vyrobit přesné věci, ale za ty si už musí člověk připlatit a je lepší to už vzít z čech o pár set víc, kde na to máš záruku a servis.

Zombie jsem viděl, ale drtivá většina custom šípů je buď z těch Executionerů nebo z Goldtipů. 0,1 gpi už není takový rozdíl - mít kuši 380+ FPS, tak už bych asi váhal, ale s tím co máme, nemá cenu přemýšlet nad tvrdšími šípy. A kdyby byly za stejnou cenu, tak budiž, ale platit navíc se v tomto případě zrovna 2x nevyplatí.
Odpovědět
#16
(05-17-2017, 02:35 PM)KOŘEN Napsal(a): Tak to potom jo - no mě osobně by taky zajímalo, jak je rozdílná balistická křivka se stejně těžkými šípy, které mají ale odlišný FOC. Více váhy vepředu je lepší na předání kinetické energie + to lépe stabilizuje šíp. Viděl jsem i nějaké testy (zkusím pohledat), kdy byla penetrace větší, popřípadě stejná s lehčím šípem, který měl více váhy vepředu, než druhý testovaný šíp.

Pořád přemýšlím nad tím helical olepením...Když se podíváš na lopatky turbín, různé aero/hydrodynamické předměty, všecky jsou vytvarovány do toho křivkoidního tvaru. Na druhou stranu, s offsetem jsou taky krásné soustřely.
- čím více je těžiště vpředu tím rychleji šíp ztrácí výšku, oštěpařům posunuli těžiště dopředu o pouhé 4 cm na oštěpu dlouhém 260 cm a hned jim to létalo o cca deset procent méně
- větší váha hrotu musí být stabilizována větší plochou letek, staré pravidlo praví "hrot táhne letky brzdí" 
zdůvodnění proč to tak je se dá najít v Newtonově zákoně, který říká, že stejná síla udělí lehčímu tělesu větší zrychlení, dá se to použít i pro různé předměty s nesymetrickým těžištěm tedy i pro šíp, lehčí končík začne předbíhat těžší hrot pokud dostatečná plocha kormidel nedrží šíp v ose výstřelu 
- těžší šíp má vždy menší ztráty kinetické energie než lehký šíp po celou dráhu letu a proto je stabilnější 
- těžší hrot na lehkém šípu nemusí tedy nutně být o větší stabilitě i když vyšší váha je zřejmě lepší pro lovecké hroty a jejich schopnost prorážet tkáně a kosti, předpokládá se, že neuhne a nesmekne se tak snadno 
- stabilizaci šípu jsi dosáhl nalepením letek v úhlu, ale když se podíváš na nepravidelnou křivku poklesu rychlosti šípu v závislosti na vzdálenosti v tvém testu (balistika) tak by se dalo usoudit, že šíp buď dostane nějaký kopanec v railu nebo těsně po jeho opuštění zřejmě neletí ideálně v ose zhruba na těch třiceti a padesáti metrech se to projeví až nepochopitelnou změnou rychlosti, jinou logiku pro to zpomalení a následné zrychlení nevidím, snad ještě chybové měření 
  pokud si chceš hrát se selektováním šípu dá se vyrobit levně přípravek na měření spinu home made, pro zjištění hřbetu šípu tam kde je největší spin se dá použít ještě jedna a hlavně jednodušší metoda tzv.  na plaváčka
Odpovědět
#17
Byla tam spíš chybka v měření, protože byl jasný den, což pro hladla není to pravé ořechové. Ideální je stín nebo zatažená obloha. Při slunečném dni a modré obloze jsou fotorezistory příliš citlivé a zvětšuje se chyba měření - tento fakt už mám do "oficiálních testování" podchycen. Prvně však zdárně zkutit státnice a pak se věnovat koníčkům  Smile

Za videa díky. To první s tím levným měřičem vypadá zajímavě, ale mám rád strojařinu a práci s kovem, tak budu vytvářet ten s těmi ložiskami. To druhé na plaváčka je super do domácích podmínek. Podmínka ale je, že šíp nesmím mít průchozí insert, což ne všechny mají.
Odpovědět
#18
Tak jsem to zkutil. V následujících dvou týdnech bych zkusil vytunit a přelepit pár šípů a zkusit soustřely.

Je to tedy jen takový prototyp, abych si vyzkoušel, jestli to bude nějak fungovat. Je to jen na 20'' šípy a nutnost pracovat na stole, kdy je přípravek upnut k desce stolu pomocí truhlářských svěrek. Materiál rámu je starej vinkl z regálu na zavařeniny  Big Grin  zespodu je podlepená guma, ať to nepodrápe desku stolu. Deska je tam jen z toho důvodu, aby se to lépe uchytávalo těma svěrkama ke stolu. Původně měl být indikátor upnutý na magnetickém držáku, ale byl zbytečně moc velký, tak jsem navařil pouze stojku, na kterou jsem upnul štelovatelné rameno s úchylkoměrem. Šíp se otáčí na ložiskách a závaží je upevněno na šípu taky na ložisku, aby s eliminovalo tření a případné vibrace. Musím ještě otestovat vhodné závaží. Zkoušel jsem 1 kg, 1,5 kg a 2 kg. Nejlépe se osvědčilo 1,5 a 2 kg, takže na jedné z těchto hodnot zůstanu. 

Pokud se to osvědčí, tak bych vytvořil délkově štelovatelný pro různé délky šípů a hlavně s jiným konstrukčním řešením, kdy nebude potřeba upínat svěrkami ke stolu. Zatím spokojenost. Video jen tak na rychlo. 
 
   


Odpovědět
#19
Hmm, vyzerá to dobre Cool , keď sa osvedčí dúfam, že zahájiš aj veľkovýrobu Smile
Odpovědět
#20
No myslím si, že bych vyrobil 3 kusy a trh by byl přesycen  Big Grin 

Ještě musím otestovat, jestli zakládací letku lepit na měkkou nebo tvrdou stranu. To bych pak asi oslovil vás, zdejší členy a asi bych vám zaslal na test 3 + 3 šípy na zkoušku, protože víc střelců a víc kuší je pro hodnocení lepší.

Jinak na léto ještě chlapci chystám jeden takový tvořivý projekt. Bude to o poznání větší a těžší a zaujme to především střelce z dlouhých zbraní...Nechám vás v napětí a víc nepovím  Wink
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)