Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Náklopné montáže
#1
Zakládám vlákno, kam bychom mohli dávat informace o náklopných montážích, pevných "mínus X MOA" montážích, návodech (jak na to) atd.
Odpovědět
#2
Přidávám podrobný návod, jak správně nastřelit HHA.

0.1) Nastřelujte pouze na jeden druh šípů. Střelba s těžšími/lehčími šípy v budoucnu nebude odpovídat nastřelení, na které byl náklop naladěn. Stejně tak je potřeba používat tětivu (lanovody) od jednoho výrobce.
0.2) Střílejte ideálně z nastřelovací stolice, nebo s kuší na bipodu (vsedě, vleže).

1) Namontujte HHA na rail kuše. Zespodu se dává takový malý červík, aby montáž nepochodovala. Namontujte ideálně více dozadu, vyzkoušejte si odjistit a zajistit kuši. Dále kuši nabít (vystřelte šíp do terčovnice, nebo kuši vybijte). Vše musí jít hladce a HHA nesmí překážet. Pozor u nabíjecích systémů na polohu kličky a kolečka na HHA.
2) Namontujte optiku - nastavte správnou vzdálenost okuláru od oka - pokud nesedí a potřebovali byste dát více dopředu a montáž Vám to už neumožní - posuňte celé HHA dopředu. (o ustavení a nastřelení optiky se budeme věnovat v jiném vlákně).
3) Pokud jste již měli nastřelenou optiku, bude vám sedět i na HHA (jen párkrát kliknete dolů). Pokud ne, čtěte toto vlákno (bude doplněno).
4) Přesuňte si terč 20 yardů (18,3 metrů) od "ústí" kuše. Povolte aretaci na HHA nastavte na HHA hodnotu 0 a zaaretujte. Nabijte kuši, zamiřte ideálně z pozice s oporou a vystřelte. Pokud je šíp na správném místě - není co řešit. Pokud ne, řídíme se návodem z vlákna v bodě "3".
5a) Pokud známe rychlost kuše, přesuneme terčovnici na 60 yardů (54,9 m) od ústí kuše. POZOR!!! Musíme znát rychlost naší kuše s aktuálními šípy. To že výrobce udává rychlost 405 FPS ještě neznamená, že je kuše dosahuje s dodávanými šípy. Pokud tedy víme, nastavíme HHA přibližně na číslo uvedené v tabulce a zaaretujeme:
   
Nabijeme zamíříme POZOR!!! zde už nemíříme na body pod středem, ale neustále míříme pouze na střední záměrný kříž (jako při 20 yardech) a vystřelíme. Stranová korekce by měla být OK, pokud ne, opravíme na optice. Pokud šel šíp nahoru oproti záměrné, tak ubereme na HHA, pokud šel níž, tak přidáme. POZOR!!! Na výškovou korekci na optice už nesaháme!!! - Zásahy ověříme dalšími šípy. Až jsme spokojeni s přesností, tak číslo na nastřelovací pásce ukazuje, jakou pásku udělenou po yardech musíme zvolit (např. 38).
5b) Pokud aktuální rychlost neznáme, můžeme si ji teoreticky dopočítat (každé 3 grainy nahoru oproti šípu, se kterým testoval výrobce, = 1 FPS dolů). Zvolíme zhruba číslo podle tabulky v "5a" a pokračujeme. Případně můžeme nastřelovat postupně 30, 40, 50, 60 yardů. Čísla do 60 yardů nejsou na nastřelovací pásce pro nás zajímavá. Toto je jen postup, abyste neztratili zbytečně šípy.
6) vybereme správnou pásku, odlepíme a začneme lepit od "60" - tzn. že v našem případě bude 60 yardů na č. 38, které vybralo onu pásku. Dále opatrně nalepíme dokolečka a je hotovo.

Možná si klepete na čelo, proč nastřelovat v yardech a přepočítávat yardy na metry. Zkoušel jsem Nastřelit HHA v metrech (tzn. nastřelil jsem na 20 a pak na 60 m podle postupu výše). Do 60 metrů funguje, nad 60 metrů už páska neodpovídá. Pro lov stačí - pro využití HHA ani ne. Holt by pásky pro HHA vypadaly jinak pro metrickou soustavu, než pro palcovou.

Toť vše - jednoduché jak facka Wink
Odpovědět
#3
Noo, tak to je veľmi dobrý návod dal si si záležať  Wink
Odpovědět
#4
Mimo osvědčeného náklopu HHA crossbow speed dail a neosvědčeného náklopu kuše.cz, je na trhu ještě pár montáží pro střelné zbraně.

Jedním z výrobců je německý Recknagel a model se jmenuje ERA-TAC. Jedná se o náklopnou montáž umožňující nastavení sklonu 0-70 MOA s krokem po 10 MOA. Jelikož se jedná o německý výrobek, odpovídá tomu i cena - 500 EUR.

           

Zajímavostí je konstrukční řešení doplňků jejich montáží, které se upevňují přímo na montáž pomocí magnetů. Dá se tak ušetřit místo na optice, případně railu.  

       
Odpovědět
#5
Ravin letos představil svou novou náklopnou montáž, která se jmenuje Jack Plate (Adjustable Elevation Mount). Má rozsah 0-250 MOA. Zvláštní je, že na ATA představovali tuto montáž ještě s takovou páčkou, pomocí které se montáž dala nastavit plynule nebo po krocích, případně zablokovat. Mají to takto nafoceno i na svých stránkách, ale prodejci mají fotku bez této páčky a tuto informaci neuvádějí. Cena se pohybuje mezi 260-310 USD.

Rozdíl fotek:
       
Odpovědět
#6
Ahojte, dlhsie som rozmyslal kde tuto temu zaradim, tak snad som sa rozhodol spravne Smile  Chcel by som si kupit naklopnu montaz a tak isto novu optiku a tu nastava problem... Pokial viem montaz mozem naklopit na max 80y, podla videi a clanku ktory sem daval KOREN sa lista nastreluje najprv na 20y(mieri sa nastred) a na 60y(tak isto sa mieri na stred) potom sa tam vlozi prislusna paska a je to... teda aj na tych 80y sa bude mierit pravdepodobne na stred? Ale ak chcem strielat napr na 110y je potrebne sa pohrat s optikou niektore optiky (tac zone,hawke a pod) ktore sa dodavaju ku kusiam alebo sa daju kupit,maju osnovu kde su body stred (20y) 30y,40y,50y... teda na 110y sa bude mierit 80y na nakl.liste+50y ktore su zobrazene na optike.. alebo pri takejto vzdialenosti plati uz vacsi prepad sipu a tieto hodnoty nad 80y uz v optike nebudu sediet?
Odpovědět
#7
To matus-svk

Pokud budeš s náklopem v kombinaci s křížem sedět na maximálních cca 80 yardech,
budeš do 80 yardů  (10, 20, 30, 40,...) střílet na kříž a posouvat pouze kolečko náklopu. Pokud budeš chtít střílet dále, použiješ další piny na optice pod křížem. To je jasné.


I pokud bys nastavil rychlost šípu na optice, kterou bude mít šíp za 80 yardy (např. o 50 fps méně), nebudou sedět piny po 10 yardech jako na vzdálenostech 20, 30, 40, 50 yardů, kvůli právě Tebou zmiňovanému rychlejšímu poklesu šípu v této vzdálenosti.
A to i přesto, že rozdíl mezi dvěma piny v optice na tuto vzdálenost udělá větší výškový rozdíl.

Dle mého budeš muset nastřelit na 80 yardů a pak po cca 10 yardech zkoušet zásahy, zapisovat a ladit.
Doporučuji větší záchytnou plochu za terčovnici, snáze tak budeš vidět zásahy a vyhneš se značnému počtu ztracených šípů.
Dobrý je i pozorovatel, ať již s dalekohledem na pal postu, tak v bezpečné vzdálenosti stranou od cíle. Stejně tak se mi osvědčil detektor kovů.

Jako poslední co bych řekl je, že optiky jako Varizone apod. jsou na tyto vzdálenosti daleko za svým limitem a budou limitovat i Tvoje zásahy.
Odpovědět
#8
Takze, je jedno ci kupim optiku s multiosnovou urcenu pre kuse alebo napr. vortex crossfire ii 4-12x50 kedze do 80y budem strielat len na stred kriza (s naklopnou montazou samozrejme)
Odpovědět
#9
To matus-svk
Pokud budeš používat náklop, kombinoval bych to s velkou optikou jak píšeš.
Já takhle používal kombinaci náklopu a Meopty 7x50. Momentálně mám na jedné kuši náklop a optiku 10x44 nebo 
3-16x44.
Velice dobrá je osnova MilDot s vertikální stupnicí až co nejníže dolů. Tím dosáhneš velkého rozsahu vzdáleností nad rámec dostřelu "náklop/kříž". Např. něco takového. 

   

Nejvíce by Ti k tomu řekl KOŘEN, který má obrovské zkušenosti s long-range, ale co mi říkal, tak je teď hodně časově zaneprázdněn.
Odpovědět
#10
(09-12-2018, 05:26 PM)matus-svk Napsal(a): Ahojte, dlhsie som rozmyslal kde tuto temu zaradim, tak snad som sa rozhodol spravne Smile  Chcel by som si kupit naklopnu montaz a tak isto novu optiku a tu nastava problem... Pokial viem montaz mozem naklopit na max 80y, podla videi a clanku ktory sem daval KOREN sa lista nastreluje najprv na 20y(mieri sa nastred) a na 60y(tak isto sa mieri na stred) potom sa tam vlozi prislusna paska a je to... teda aj na tych 80y sa bude mierit pravdepodobne na stred? Ale ak chcem strielat napr na 110y je potrebne sa pohrat s optikou niektore optiky (tac zone,hawke a pod) ktore sa dodavaju ku kusiam alebo sa daju kupit,maju osnovu kde su body stred (20y) 30y,40y,50y... teda na 110y sa bude mierit 80y na nakl.liste+50y ktore su zobrazene na optike.. alebo pri takejto vzdialenosti plati uz vacsi prepad sipu a tieto hodnoty nad 80y uz v optike nebudu sediet?

U náklopu si nastřelíš optiku třeba na těch 20 yd a pak už na ni nesaháš. Potom nastřelíš náklop, jak jsem už psal. U kuší s rychlostí okolo 330 FPS (reálných ne papírových) se dostaneš s HHA na cca 95 yd. Potom už využíváš osnovu v optice. Neznamená ale, že když jsi měl předtím osnovu nastřelenou na 20 30 40 yardů, tak že když skončíš s HHA na 95 yd a budeš chtít střílet na 105 yd, tak že použiješ záměrný bod 30 yd. Nad rozsah náklopu už musíš nastřelovat na osnovu metodou pokus/omyl nebo balistickým výpočtem. Optiku doporučuji 3-12, 4-16 - větší už je zbytečná. Přečti si vlákno o optikách Vybírej pouze SFP optiky a ne FFP.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)