Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuše Mission
#1
Jak už jsem avizoval dříve, rozhodl jsem se pořídit si novou kuši. S Tenpointem jsem byl velice spokojený, avšak bylo pár věcí, které jsem chtěl změnit a vyzkoušet. Na letošním ATA bylo představeno tolik nových technologií, že mi to výběr vůbec neusnadnilo. Po výrazném zredukování mi zbyli 2 kandidáti (ne že by ostatní byli špatní, ale mému stylu střelby nevyhovují). Rozhodoval jsem se mezi TenpointStealth NXT a Mission SUB-1. U Tenpointu se mi velice líbil kompaktní styl vycházející z kuší Ravin, hliníkový rail, poměrně vysoká rychlost šípu, zázemí výborné společnosti s kvalitním zákaznickým servisem a recenze, které o ní mluví jako o velice přesné a tiché kuši (to ale ne vždy znamená, že tomu tak ve skutečnosti je).  Naopak se mi u ní nelíbí stále lovecké vzezření, minimální možnost úpravy pažby, velice ostrý úhel tětivy na záchytu a nové nabíjecí mechanizmy. Vyhrála tedy kuše SUB-1 od společnosti Mission, kterou bych vám v následujících odstavcích rád představil.
 
   Výrobce Mission přišel na trh před pár lety jako dceřiná firma společnosti Mathews, jenž vyrábí kladkové luky po desetiletí. Tyto luky jsou v lukostřeleckém světe známy nejen svou kvalitou, perfektním dílenským zpracováním a vysokou cenou, ale také jako luky s velkou inovací, co se kladek a průběhů nátahů týče. Mathews klade důraz na detaily a řídí se kvalitou - ne kvantitou. Zakladatel společnosti MattMcPherson také lpí na prvotřídním přístupu jak k zákazníkům, tak také ke svým zaměstnancům. Stejných principů se drží i dceřiná společnost Mission.
 
   Jejich poslední model SUB-1 vyvolal v kušostřeleckém světě takový poprask, jako loňský Ravin R9 a R15 se svou kompaktností a rychlostí. Výrobce totiž staví reklamu kuše na tom, že kuše dokáže (za ideálních podmínek) mít soustřel 3 šípů na 100 yardech pod 1 palec = 1 MOA. Proto SUB-1 (volně přeloženo „méně než 1“). Kdo s kušemi střílí a podlehl kouzlu stavění si svých šípů nebo si nechává stavět šípy na zakázku, tak ví, že téměř s každou kuší se nechají nastřílet podobné soustřely. A i když vím, že celá reklamní kampaň této kuše je založena na „méně než 1“ tak bych tímto chtěl trochu osvětlit, že výrobce nepostavil kuši jen pro tento účel, ba naopak důmyslné spojení mnoha detailů dalo za vznik kuši výjimečné v mnoha ohledech. Na druhou stranu rozhodně netvrdím, že je nejlepší volbou pro každého – každý máme jiné preference. 
A stejně jak Ravin vyvolal i Mission u zákazníků (amerických) negativní poprask. Ravin měl heslo „Ravin - Meet Your Next Rifle“ což se dá přeložit jako „Ravin poznej svou další pušku“. Toto heslo společně s propagačními videy vyvolalo v lidech dojem, že výrobce má zacíleno na lov na dlouhou vzdálenost. Nevole spojená s neetickým zabíjením je přitom jen výmysl lidí, Ravin nikdy nic takového netvrdil. Ale známe Ameriku, pokud není v pokynech u zpětného zrcátka napsáno: „Předměty vyobrazené v zrcadle jsou ve skutečnosti za Vámi…“ americký zákazník tak dokáže dohnat případný vzniknuvší problém k soudu i v tomto stylu. U kuše SUB-1 se strhla velká debata o tom, že představit v dnešní době kuši, která střílí „jen“ 350 FPS s 400 gr šípem je prostě málo. A spousta lidí tak kuši ihned zavrhne při prvotním výběru výběru. Ale jak je popsáno níže, omezení rychlosti na nižší (přitom plně dostačující) hodnoty, má své důvody.
 
   Na nové kuši bylo patentováno 24 nových věcí. Nebudu jmenovat všechny, sám bych si na ně nevzpomněl a určitě by všechny nebyly záživné pro čtenáře. Vypíchnu jen ty hlavní, které mě přesvědčily o koupi.
 
   Když byla kuše představena, popravdě mě téměř ničím nenadchla. Ano pár inovací upoutalo moji pozornost, ale ne na tolik, abych se o kuši dále zajímal, zvlášť když jsem viděl cenovku zobrazující 1499 USD za holou kuši bez příslušenství. Pár měsíců mě nechala klidným, až do té doby, než mi DanM začal posílat obrázky ze soutěží, kde první příčky téměř vždy obsazovali střelci s kuší SUB-1. Zprvu jsem si říkal, že to je jen další reklama, štěstí nebo jen propagace. Častější fotky a občas nějaká recenze mě donutila dohledat o té kuši více informací. Začal jsem se tedy zajímat o kuši samotnou a nenahlížel na ni skrze ten obraz, který nám výrobce předkládá. Ano, na téměř každém propagačním videu vidíme 2 věci – soustřel a možnost vybít kuši bez nutnosti výstřelu. Připadá mi, že zrovna na tu druhou věc je výrobce nejvíce hrdý a oprávněně být může. Mě, jakožto sportovního střelce toto vůbec neupoutalo. Vnímám to jako zajímavou fíčurku, párkrát jsem si ji vyzkoušel (mimochodem geniální řešení), ale tím jsem skončil. Chápu, že lovci bude toto více ceněno. Nad čím ale ulpíval můj zrak, byly jiné parametry:

   1)     Papírově dvoupolohová spoušť bez tření, využívající váleček podobně jako TriggerTech. Ano spoušť hraje významnou roli při střelbě, zvláště při té terčové. Na druhou stranu jedna věc je napsaná na papíru a druhá věc je, jak to funguje v reálu. Za sebe můžu říci, že TriggerTech dělá lepší spouště, ale ta od Missonu také není k zahození. Čekal bych trochu větší propad na první poloze a menší odpor na té druhé, ale kvůli stavitelnému nátahu se musel udělat někde kompromis. Při lehkých nátazích je spoušť skoro na fouknutí, naopak při plném jde už cítit značnější odpor. Je to holt daň za komfort.
   2)     80% letoff! Tento parametr upoutal moji pozornost snad nejvíce. Kuše má 200 liber, ale tyto jdou cítit jen v první polovině nátahu. Po překonání této krátké vzdálenosti, už konají kladky svoji práci a je to až nehezky hezký. Člověk má až pocit, že se něco muselo pokazit, že to jde najednou až tak lehce. Dle mého je toto jeden z parametrů napomáhající soutěžícímu na stupně vítězů, protože člověk není z natahování vůbec unavený.
   3)     Nastavitelná libráž povolením hlavních šroubů je dalším pomyslným motorem k cestě za vítězstvím. Ať už se jedná o pravidla (jako v ČR, kdy jsou kuše na 3D omezeny např. libráží a rychlostí) nebo jen o prosté nastavení kuše pro střelce, který se po desítkách výstřelů neunaví a nebudou se mu klepat ruce. Ano, nastavitelná libráž má logicky vliv na rychlost, ale při plné rychlosti dosahuje až 350 FPS s 400 gr šípem. Kuše tedy není žádný šampion v rychlosti, ale výrobce to odůvodňuje tím, že stavěl přesnou a odolnou kuši. Vyšší rychlost namáhá více komponenty, kuše více vibruje a není tak stabilní při výstřelu.
   4)     Syn X Cam – technologie převzatá z luků Mathews. Jedná se o technologii, kdy jsou kladky kulaté a ne agresivně tvarované, jako u jiných kuší a luků. Společně tedy s 80% letoff je dosaženo perfektního startu šípu, kdy se nemůže stát, že by byl šíp vymrštěn příliš rychle nebo byl třeba tlačen špatnou synchronizací kladek na stranu. Šíp je zde vystřelen spíše jako raketa, kdy pozvolna nabírá rychlost, než jako kulka, kdy je vymrštěn téměř maximální silou jako u konkurence – viz video:



Tvar kladek také umožňuje „samocentrující“ a „samotunící“ schopnost – odpadá zde tedy určitá část tuningu kuše po výměně tětivy.
   5)     Stejně jako u konkurence, i zde se výrobce zaměřil na možnost nastavení pažby, jak délkově, tak i zvýšení lícnice a to jak pro praváka tak leváka. Počítal s osazením HHA nebo jinou náklopnou montáží, tudíž možnost výškového nastavení je dostatečně veliká a konečně mi umožňuje si opřít líci o lícnici. Délkové nastavení pažby je taky poměrně velké, ale na to, že nejsem žádný dlouhán a nemám ruce jak opičák, tak používám nastavení na nejdelší pozici a kuše je mi akorát. Na zimu zkrátím o 1-2 pozice kvůli větší vrstvě oblečení. Botka kuše nenadchne ani neurazí. Pro moji střelbu (vleže) asi ideální, tam není co vymýšlet. Ale pro střelbu ve stoje, bych uvítal větší zakřivení nebo menší hák. Zde už je to na střelci a jeho zručnosti.
   6)     Kde se ale oproti konkurenci SUB-1 posunuje dopředu, tak je pistolová rukojeť, kompatibilní s rukojeťmi stylu AR a těch, jak určitě víte, je celá řada. Už v základu je úchop velice příjemný a jistý, ale výměnou za jinou rukojeť se dá docílit ještě lepších výsledků. 
   7)     Přesný frézovaný a vizuálně velmi zajímavý duralový rail. Netvrdím, že jsou kompozity špatné, sám jsem měl „plastový“ rail a soustřely jsem měl velice hezké, ale troufám si jako strojař říci, že žádný plast se nevyrovná duralu. Něco jiného je karbon, ten by v přesnosti mohl obrobený dural dohnat.
 
   Dalšími vychytávkami. Které vnímám spíš jako bonus a ne podmínku, jsou například:
   1)     Možnost výměny tětivy a lanoví bez nutnosti vlastnit bowpress. Stačí jen povolit ramena a tím se uvolní tlak v ramenech a tětiva jde lehce sundat.
   2)     Přítlačná „pružina“ držící šíp. Není to tak úplně pružina ale frézovaný duralový díl (přítlačné rameno), který je uložen na pružině. Co je na něm ale zajímavé je to, že má dvě polohy. První poloha až téměř k úplnému záchytu je velmi slabá. Pružina tlačí na šíp jen velmi zlehka a při „zamávání“ s kuší by šíp snad i vypadl, teprve až druhá pozice přitlačí pružinu na šíp ještě více a znemožní mu tak jeho vypadnutí nebo posunutí. Proč to tak tedy je? Opět kvůli přesnosti, kdy při výstřelu není prvních 10 cm šíp téměř vůbec ničím ovlivněn.
   3)     Dnes už standardní anidryfire (pojistka proti výstřelu na prázdno). Co je na ní ale hezké je to, že bez založeného šípu kuši ani neodjistíte. Tudíž nezmáčknete spoušť.
   4)     Pak spíše zajímavost, ale také vlastně bonus. Většina kuší, pokud je ve vybitém stavu zajištěna pojistkou proti výstřelu se nedá nabít. Jednoduše tětiva nezacvakne. Zde tento problém odpadá a kuše jde nabít, i když je pojistka zajištěná. Jinak při odjištěné zbrani a následném nabití, se klasicky pojistka přesune do pozice „Safe“.
   5)     Podle výrobce je kuše téměř bez vibrací a málo hlučná. S obojím souhlasím. Na to, že nemá tlumiče tětivy jsem byl až zaskočen, jak se kuše chová při a po výstřelu. Co se zvuku týče – myslím si, že oproti konkurenci je o pár dB tišší, ale tak nějak přepokládám, že nebude nejtišší. Každopádně dát Bowjaxy do ramen, dorazové tlumiče na tětivu – máme zde nejtišší kuši klasické konstrukce (vertikální kuše od Hickory Creek zůstanou dle mého dlouho nejtišší).
   6)     Zákaznický servis, který jsem již využil a musím potvrdit, že je ještě o chloupek lepší, jak ten u Tenpointu. Jak jsem popisoval kauzu v TOMTO (klik) vlákně, oslovil jsem Mission, by mi poradil, jak v té kauzi dále pokračovat. Jejich odpověď mě velmi překvapila. Hodily by se mi „jen“ nové kladky, ale sami mi poslali omluvu, nové kladky, ramena, tětivu a lanoví. I tímto bych jim chtěl poděkovat za skvělou péči o zákazníka a jak vidno – cena kuše je tedy oprávněná.
   7)     Délková kompaktnost kuše, která je zajištěna nepoužitím klasického nášlapu. Nášlap je už vyfrézován v hlavě kuše, což umožňuje opět lehčí nátah, protože je střelec ještě blíže k zemi. Klasický nášlap (a opravdu velký) se dá pořídit jako doplňkové příslušenství.
 
   I na tak „perfektní“ kuši se mi stále nelíbí pár věcí.
   1)     Nabíjení – já jsem prostě rozmlsaný z Accudraw50 (ne kličkový) od Tenpointu a opět jsem se vrátil o 20 let zpět k natahováku, který prostě můžu zapomenout doma. Horší věc však je, že se s ní mmanipuluje ještě daleko hůř, než na Excaliburu. Zahakuje se totiž ne vzadu pod optikou, ale jakoby zespod pažby, pod lícnicí. Manipulace je vážně otřesná a dost uvažuji o tom, že si pořídím Accudraw50 a přimontuji si ho tam. Naopak kličkový mechanizmus má Mission vymyšlený opravdu bravurně.
   2)     Druhá věc, která mi vadí, tak je trochu nevzhledný přední úchop kuše. Je to plast, což vůbec nevadí. Je texturovaný, což je bezva. Plní svoji funkci, což je také dobře. Ale prostě kazí vzhled…
   3)     Když už ta kuše, respektive firma, staví do popředí videa s přesnou střelbou na dlouhé vzdálenosti, mohla by být už z výroby SUBina osazena vodováhou a weaver lištou na přimontování bipodu. Opět se dá dokoupit jako doplňkové příslušenství – já jsem ale improvizoval.
 
 
   Příští část recenze bude pojednávat o celkovém zpracování, detaily, kuše, parametry a pár tabulek.
 
   Poslední část už bude čistě z praxe, budou ukázány soustřely, dojmy ze střelby, měření hlučnosti a všemožné testování.
[Obrázek: img201fef.jpg]
Odpovědět
#2
Zdar - moc pekne povidani. Vaham mezi SUB-1 - TP NXT Stealth a Bulldog 380.

Mel bych par otazek;
- jake jsou teda pocity po nejake dobe ohledne SUB-1? 
- da se na to primontovat acu50 popr. privazat k tomu acurope? 
- jake sipy a odkud nakupujes pro SUB-1?
- vzhledem k tomu ze mas zkusenost s TP kusema - dokazes nejak posoudit jake jsou naroky na udrzbu u SUB1 vs TP Stealth NXT?

Dik za pripadne odpovedi!
Odpovědět
#3
Ahoj, bulldoga 380 rovnou skrtni, viz vlákno excalibur (praskání ramen)
Odpovědět
#4
No ja bych to nevidel zas tak cerne - na americkejch forech to vypada ze tam spolu bojuje dost trollu co si vymejslej historky - a problemy se maj tykat matrixu a micro rad - Bulldog 2018 je na gen2 s upravenou hlavou a reportovanej problem sem na nej nenasel ani jeden zatim (ale to je tim ze je to novy). To co budu resit s Bulldogem kolem ramen predpokladam ze se musi stejne resit s kladkama / kabelama kazdou sezonu kdyz ma clovek nastrileno. Ale spis me zajima ten pohled na SUB1 po delsi dobe ...
Odpovědět
#5
vlastnim bulldog 380 asi pol roka, zatial bez problemov
Odpovědět
#6
To bran
Máš pravdu, Svikaj to popletl.
Problém je se silnými řadami Matrix (hlavně 380) a všemi řadami Micro. Na fórech je téměř každý týden fotka poškozených ramen u Micra. U řad Bulldog byl problém odstraněn změnou tvaru hlavy a uložení ramen.
Ale o tom už jsme psali.

Myslím, že všechny tři kuše jsou dobrá volba.

Excalibur bude tradičně přesný a bude mít nejpříznivější cenu.
Na druhou stranu bude nejhlučnější a spolehlivost bude také trochu neznámou.
Mezi Stealthem a SUB-1 bude obyčejný, tuctový.

Ten Point Stealth NXT je velmi dobrá volba. Oproti Shadow NXT už má už duralový rail. 
Dle posledních testů jde o velmi vyvážený celek. Ve srovnáních končí jako vítěz nebo na druhém místě.
Má skvělou rychlost, přesnost, zpracování,... 

Test Shadow NXT
https://img1.wsimg.com/blobby/go/e2d99a0...602945.pdf


Srovnání Stealth NXT v podání OutdoorLife Magazine
https://www.outdoorlife.com/top-new-hunt...018#page-2



Mission Sub-1 nechám na konec. V USA končí v testech sice většinou třetí, ale to je dáno tím, že nemá nejvyšší rychlost, kterou Američané tolik preferují a je pro ně při lovu naprosto stěžejní.

http://www.petersenshunting.com/gear-acc...sbow-test/


Myslím, že KOŘEN nakonec udělal dobře, že šel od TP a zkusil Mission.
Dle mého jeden z největších pokroků v kuších za poslední desetiletí. Nejen všechny patenty, ale i nízké zatížení spoušťového mechanismu s let off 80% a kontrolovaná akcelerace tětivy a šípu, kterou konkurenci dalece předčí a která je právě jedním z klíčových faktorů přesnosti. 

https://www.youtube.com/watch?v=gf2DnAHEpI4

Kromě špičkové přesnosti musím vyzdvihnout i velice nízkou hladinu hluku. Zpracování skvělé, spoušť skvělá, drží se výborně a stabilně i bez dodatečných úprav. Za vše mluví úspěch týmu Mission, kdy vyhráli všechny letošní střelecké soutěže ve 3D v USA. Téměř pokaždé v hatricku první, druhý, třetí. Myslím, že není co dodat.
Další obrovské plus pak spatřuji v nastavitelné síle nátahu a tím i splnění regulí pro české 3D. Ale hlavně v možnosti servisu bez potřeby lisu.
Odpovědět
#7
dik Dan! Vazim si Tveho elaboratu Smile ste tu prijemna bandicka - a kuse sou zajimava vec s velkym potrencialem na inovace Smile sem zvedavej kam se to bude ubirat ... dovedu si predstavit ze konecne zacne nekdo premyslet a misto debilnich klicek rozvine koncept rope cockingu od TP + myslenky z cobra r9 davno implementovany napr. ruskejma kusema davno predtim a podobny srandy

(10-03-2018, 07:04 PM)matus-svk Napsal(a): vlastnim bulldog 380 asi pol roka, zatial bez problemov


matus-svk: jak ho mas osazenej? mas tam TT trigger? optiku / finish? a jak ses s nim celkove spokojenej? dala by se k nemu pridelat acu draw 50 nebo aspon pouzit acu rope od TP? :Smile napis prosim -- me se u bulldoga prave libi ze se nemusim bat o kolecka a klepnuti na stranu a ze se da vyladit prislusenstvim - jako dostanu zaklad a osazuju cim potrebuju + durabilita. Je mi celkem jedno ze vypada jak vidle - ja chci aby to byly vidle.

ps: zajimalo by me jaky Y se pise ve spojeni bylY vidle ...
Odpovědět
#8
To bran

Máš to dobře. Vidle byly. Jsou neživotné. Řekni si ty vidle, ony vidle, atd.  Wink Smile
Odpovědět
#9
(10-03-2018, 02:00 PM)bran Napsal(a): Zdar - moc pekne povidani. Vaham mezi SUB-1 - TP NXT Stealth a Bulldog 380.

Mel bych par otazek;
- jake jsou teda pocity po nejake dobe ohledne SUB-1? 
- da se na to primontovat acu50 popr. privazat k tomu acurope? 
- jake sipy a odkud nakupujes pro SUB-1?
- vzhledem k tomu ze mas zkusenost s TP kusema - dokazes nejak posoudit jake jsou naroky na udrzbu u SUB1 vs TP Stealth NXT?

Dik za pripadne odpovedi!

Ahoj. Vybiral jsem stejne. Rozhodoval jsem se mezi Stealth NXT a SUB-1. Po dlouhem zvazovani vyhrala SUBina. A to predevsim kvuli jeji vyvazenosti a univerzalnosti. Strilim prevazne dlouhe vzdalenosti, a vim, ze predchozi rychlost mi u TP stacila do nejakych 150 m, tak neni nutno pozadovat vice. Dalo by se strilet i dale, ale na to uz musi byt sakra dobre podminky. Stealth NXT je super kompaktni a ma krasnou rychlost, ale bal jsem se zivotnosti omotavky, nechtel se mi porizovat nebo stavet dalsi lis a vadil mi porad ten loveckej dizajn (ve finale bych stejne tu origo pazbu shodil a udelal si svou). Nebojim se, ze by to byla nekvalitni kuse. Proto si to taky Tenpoinz loni otestoval na kusich Ravin (kde meli sve patenty, ktere pouzili letos na svych kusich).

SUBina ma vyhodu skveleho drzeni, neni ji vubec tezke natahnout, i kdyz ma 200 liber, spoust je bezva, zvlaste pri nizsich librazich. Pri plne zatezi je uz tvrdsi, ale konzistentni a citelna. Na muj.vkus by mohla mit delsi 1. stage. Jak psal DanM - je vazne ticha. Nema na sobe zadne tlumice a je to jedna z nejtissich kusi na trhu. Dat tam tlumice tetivy a bowjaxy, myslim, ze by nemela konkurenci. Neni to ale jen o hlucnosti, ale predevsim o klidnem prubehu vystrelu a temer zadnych vibracich po vystrelu. Presnost je velmi dobra, ale to bude i u Stealtha. 

O kladky bych se nebal. Pokud budes s kusi hazet, budou trpet i koncovky na Bulldogovi. Jinak zakaznicky servis je u vsech znacek skvely.

Sipy strilim 20'' 0.001 Black Eagle Executioner, ktere si sam spinuji a vyrabim. Vahu maji asi 417 nebo 419 grainu. Tedka nevim - ma to DanM u sebe spolecne s rychlosti, kterou jsme naposledy u me merili. 

Z casovych duvodu se sem tedka moc nedostavam, takze bohuzel pokracovani recenze nejak vazne - stejne tak i me strileni. Momentalne zase venuji trochu casu Hickory Creek Mini, respektive vyrabeni a testovani nejlepsich sipu pro ni.

Ohledne acudraw a accudraw50 - samozrejme ze by to slo dat i na SUBinu, jen by byla potreba udelat uprava. Accurope se myslim zahakuje za ten zarez v pazbe jako je tomu u jinych kusi, tudiz u subiny by se dal pouzit i na ten oranzovy hacek. Mas pravdu, to nabijeni s podvlikanim pod pazbu je vazne opruz, ale da se na to zvyknout. 

Subina a jine kladky maji jeste jednu nevyhodu oproti reflexum. Pri dels nepouzivani na sebe nachytaji vice prachu Big Grin
Odpovědět
#10
To KOŘEN

Testované šípy měly hmotnost 422 grain, průměrná rychlost 328 fps, výsledná energie 137 joule.
Nejnižší naměřená hlučnost 85,3 dB, nejvyšší pak 87,3 dB. To vše v továrním nastavení. To je na úrovni kladkových luků! Jak píše KOŘEN, použít těžší šíp a dodatečně kuši zatlumit, je to bezkonkurenčně nejtišší tak výkonná a přesná mechanická zbraň.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)