Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 4.5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuše Excalibur
#1
Zdraví pánové, postupem času jsem dospěl k tomu, že toužím po nějakém Excaliburu a tak bych tady chtěl malinko tyto kuše rozebrat. Jistě je máte doma, nebo jste je již potkali.
Jak jsem tady již řešil, mám mimo jiné dva slabounké reflexní Barnetty a tak mě ta jednoduchost a funkčnost dostala, že jsem se tomu musel až smát, prostě pohoda největší. Ač je to divná cesta, tak mě to posunulo k Excaliburu. Jelikož čerpám pouze z netu a v obchodě jsem ještě nebyl, tak nemám uplně ucelenej obrázek. Proto bych se chtěl zeptat tady na pár otázek. Předem píši, že jsem pouze rekreační uživatel a nechci závodit, ale chtěl bych nenáročnou nesmrtenou zbraň Smile .
Prvním okem viditelný rozdíl je ve zpracování těla kuší. Vůbec netuším jak velký rozdíl je v těle z tvrzeného plastu a těle z lehké slitiny. Na kuši z plného materiálu nekoukám, páč to je cenově někde jinde. Nové Barnetty jsou taky plasťáci, i když tělem jde pořádnej plát železa. Dál mě zajímá jestli je vodící část z kovu, nebo šíp klouže opravdu jen po plastu a co to po čase dělá. Na fotkách to není zřejmé. Již zmiňovaný Barnett má lištu z kovu. 
Co se týká výkonu, Exalibur to má docela ucelené, rychlost šípu začíná cca na 305FPS a není velký výkonový rozdíl mezi kuší za 13000Kč a kuší za 17000Kč. Takže za mě vůbec není špatný GRZ i když tuším, že je to asi základní kousek, ale ta cena je fakt super, co mě děsí je optika pouze do 45m, na druhou stranu odstupňován po 5ti metrech může být docela přesné, i když se mi zdá netradiční a musel bych na to zvykat. A pak už to jde za sebou Grizzly také v plastu 15000,- Saphire v kovu 15000,- Matrix 330 v kovu 17000,- čím víc nad tím dumám, tím mám z toho větší guláš. Kdybych šel po výkonu, tak zůstanu u kladky a za cenu Excaliburu budu u Barnettu třeba u Raptora na 330fps za pouhých 13000,- ale jak jsem psal vše obětuji za tu jednoduchost a za to že se v tom můžu sám pohrabat, když se něco náhodou pokazí. 
Tak prosím zkušenější, aby to tady malinko rozebrali, snad si to ujasním a nesáhnu vedle.
Odpovědět
#2
Vlasnil som Matrix 330, tam je pažba s predpažbím s plastu tak ako u väščšiny kuší a rail je zo zliatiny hliníka, fajn kuša, presná bol trocha problém s koncovkami ramien, ale už to možná poriešili, keby som kupoval reflexnú kušu šiel by som do nej kľudne zasa. Optika do 45 m je v pohode, lovecké vzdialenosti aj tak nie sú väčšie, pokiaľ budeš chcieť strieľať na väčšie vzdialenosti vymeníš...
Odpovědět
#3
Tak možná napsat odkud jsi tak se někdo chytne a nechá tě ošahat nějakou kuši..
Jinak za mě pokud chceš EXC, tak nejstabilnější jsou řady MAX. Mají sice obr ramena ale zato jsou velmi přesná a defakto nezničitelné.Sám mám ExoMaxe a Metrixe 380 a pokud bych si měl vybrat mezi nima tak nedopustím na Maxe - výstřel je sice trochu hlučnější a kuše je rohusnější, zato vím že je tu fakt něco do nepohody a ještě dělané starou dobrou kvalitou, kdy se nešetřilo na materiálu, bylo to konstruováno špičkama a nebyla to sezoní kuše jak je to v poslední dobou u EXC zvykem. Dneska řady které jsou dostupné jsou chrleny hrozně rychle...
https://www.youtube.com/watch?v=cB-SDgShfco
Odpovědět
#4
To Alfonz
Tvůj postup je celkem logický a i já jsem si jím prošel. Excalibur byl pak takový skok, že jsem u něj vydržel na dlouho.
Excalibur je právem legenda, kterou vybudovaly staré nezničitelné modely. Jak řekl sám zakladatel Bill Troubridge, tehdy se jim podařilo vytvořit nejlepší reflexní ramena na světě.
A měl pravdu. Tehdy byly Excalibury na úrovni kladek, v některých parameterch i výrazně před nimi.
Stará dlouhá ramena měla extrémní životnost (nejsou výjimky i nástřely 150 000 ran, aniž by ramenům něco bylo). Já sám jsem na Exocetu nastřílel 5 000 ran. Úžasná byla i životnost tětivy, kdy jsem na jedné tětivě nastřílel 3 000 ran bez toho, že bych měnil omotávku atd. Taktéž přesnost byla naprosto špičková. Proto šlo o ideální nářadí pro závody a velké množství soutěžních střelců je používalo. Ať už na 3D či terčovku. Já sám s ním vyhrál hodně soutěží a udělal své rekordní skóre i nástřely. Fotky níže jsou pro Excalibur Exocet 175 lb.

Trénink 35 metrů volně z ruky
   

Závod 50 metrů volně z ruky
   

Long range 100 metrů volně z ruky
   

Long range 100 metrů s oporou
   




Časem jsem přešel na řadu Matrix a plánoval jsem i řadu Micro. 
Materiály se používají stále stejné, výrobní postupy jsou dále. Jediný problém u těchto řad spočívá v nátahových silách, kterými se výrobce snaží udržet na dohled za kladkovými kušemi a jejich rychlostmi. Kladkové kuše ale prodělaly několik vývojových skoků a reflexním kuším uskočily v parametrech jako rychlost a energie o značný kus kupředu.
Excalibur proto zvýšil nátahové síly na papírových 260, 280 i 290 liber. Jak jsem psal, reálná čísla jsou ještě vyšší, ale výrobce taktně mlčí, aby zákazník nezjistil, co musí tahat. Reálný údaj pro Micro Suppressor v testu byl 347 lb! To, spolu s hlavou s negativním vzepětím ramen, kratšími rameny Matrix a Micro, tětivami fastflight vytváří mnohem tvrdší rázy bez jakéhokoliv propružení. Proto šla životnost kuší rapidně dolů. Zatímco u starých řad šlo o desetitisíce a statisíce ran, u řad Matrix jsou to tisíce a u Micra jen stovky či desítky ran.

U řady Matrix jsou spolehlivé typy 310 a 330. Jsou ještě rozumně dimenzovány. Vyšší řady, ale již ne. Navíc většina z nich právě používal pro další zvýšení rychlosti hlavu s negativním vzepětím ramen. Ta společně s kratšími rameny způsobovala narážení tětivy v místech nákončí ramen. Proto tak často u silných modelů Matrix 380 a Mega 405 praskaly koncovky ramen, proto začal výrobce dodávat gumové tlumiče do těchto míst a proto potichu stáhl typy Matrix 380 a Mega 405 z oběhu a nahradil je typy Matrix Bulldog, ale již s rovnou hlavou a mírně větší délkou nátahu. Řada Micro je teoreticky parádní, kompaktní, lehká, přesná a výkonná. Ale přesně kvůli těmto vlastnostem, které vyžadují lovci v USA a Kanadě je už za hranicí rozumné spolehlivosti. Zde odcházejí neuvěřitelnou rychlostí nejen tětivy a nákončí, ale rovnou celá ramena.

Níže fotka z minulého týdne, z jednoho FB fóra. Majitel měl z Micra nastříleno 50 ran...

   

Ohledně railů, jde opět o šetření peněz a nabídnutí low-end startovací kuše. Rail z litého GRP nebude nikdy tak přesný, jako hliníkový, přesně obráběný profil. O vzhledu a životnosti nemluvím.

Pokud mohu poradit, kup kuši ze staré řady. Vixen, Exocet, Phoenix, Exomag, Exomax,...
Koupíš je za pár peněz, momentálně byl jeden na HSB. Naskytne se Ti obrovské množství příslušenství - tlumiče, dorazy, lícnice,... a možností úprav - ladění spouště, custom rail, hlava,... To bych viděl jako ideální náčiní pro Tebe.
Odpovědět
#5
Ahoj, tak nějak jsem čekal takovéto odpovědi a díky za ně. Moc pěkná fotečka toho Micra. Kochám se jen obrázkama, ale Micro jsem si hned na začátku zakázal. Opravdu nesmyslné hodnoty i když velice lákavé...
Kladky jsou kladky, hodnoty jsou taky uplně jinde, ale tohle je opravdu něco jiného. Jsem člověk který nerad cokoliv servisuje a nedovedu si představit, že mi na Barnettu odejdou kladky, nebo jenom hloupá tětiva. Ihned cesta do tramtárie. Tak proto mě láká čím dál víc reflex. Jak jsem psal učurávám smíchy u toho starýho barnettu, který má jen 150liber a ten mě fakt baví nejvíc. Už mi to nešlo ani nastřelit, tak jsem musel vypodložit optiku, aby to chodilo dál. Ale ta prča největší i manželka je z toho vedle. Nikdy s ničím nestřílela a sází mi to tam líp než já sám. A věřím, že když by byl hlad, tak i sviště udolám ( k smrti rozesměju ). Tak střílím s touhle srandou a na skříni se m válí Jackal s parádní optikou, kterej je proti tomuhle vraždící mašina.
Koukám i po starších kouscích, ale moc toho není. Takže spíše nová, tak nějak se mi zamlouvá hlavně cenou
Matrix 310 nebo 330 ale je to ještě ve hvězdách.
Odpovědět
#6
To Alfonz

Zkus tohle

http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/336...r-phoneix/
Odpovědět
#7
Tak zase na druhou stranu ti trochu budu oponovat ... řada Matrix 380 je velmi povedená ... je to taková ta hrana, kdy se ti láme propojení EXC a Bowtechu ... to kdy ještě se dělala relativně kvalitní kuše  - a pak začalo zmenšování kuší. Pokud se osadí předníma dorazama tak funguje velmi pěkně. Je z ní takový pevný razantní výstřel. Pokud se kuš osadí ještě jiným spouštovým mechanizmem je to pecka....ale spolehnutí na to, že si kuš vydrží na věky tedy nemám ... zato u ExoMaxe to tedy mám ... ale tak odkaz na toho Phoneix není špatná .. je pomalejší ale to prostě nepoznáš...
Odpovědět
#8
To Jeník

Oponovat můžeš, pravdu nemáš.  Smile
Nerozporuji to, jak je kuše výkonná nebo přesná.
Faktem je pouze to, že Matrix 380 je z celé řady Matrix nejproblémovější. Je ale dost možné, že Micro jej do budoucna v problémovosti celkově předčí.  Smile
Znám pět lidí jen u nás, kteří měli nebo mají Matrix 380 a odešla jim nákončí ramen. Některým i několikrát. 
Stejný problém jsem viděl přímo i na závodech, kde kolegovi vedle mě prasklo nákončí na Matrixu 330. Zde není frekvence poruch tak častá, ale ta možnost tam je. Je to dáno již zmíněným tvarem hlavy. Matrix 310 tento problém neměl, protože má rovnou hlavu.
Pro závody jsem zvolil kombinaci delšího railu na Matrix 330 (s 11,36" nátahu) s rovnou hlavou a nasekal 1000 ran bez jakéhokoliv problému. Ztráta rychlosti zanedbatelná.

Pokud koukneš do vyhledávače na Matrix 380, objeví se Ti spojení jako "Excalibur Matrix 380 problems", "Excalibur Matrix 380 cracked limbs", "Excalibur Matrix 380 limbs starting to break", "Excalibur Matrix 380 splintered limb" a mnoho dalšího. Ne, opravdu nejde o náhodu. Použití zatlumení nebo těžších šípů tento problém jen oddálí.

V Excaliburu jsou si toho dobře vědomi a reklamace řeší bez řečí. Obecně má ale Excalibur perfektní zákaznický přístup, proto jsou zákazníci za mořem i po těchto selháních stále věrni značce. U nás je situace odlišná.
Stejně tak je rozdílné, jestli tamní lovec nastřílí 20 ran do roka v rámci lovu a kuši má několik let a nemůže si jí vynachválit nebo zda-li někdo nastřílí 100 ran za víkend.

Dobře si podotkl, že ve spolehlivosti se s Exomaxem nemůže Matrix měřit a to v jakékoliv svojí verzi.
Odpovědět
#9
Excalibur vs koncovky..
Mal som možnosť preskúmať lom takejto koncovky.tvrdy a krehký plast.sprava sa to ako prekaleny nôž. Neohnete  ho,ale zlomite.
Primárne sú tie koncovky zle navrhnuté. Pozorne sa zadivajte a uvidíte kde.nemaju snahu to meniť. 
To čo je na hrane 225-tich libier neplatí pre 380 a vyššie. Plus naklon držiaka čo spominal Dann.
Babka k babce...
Excalibur by sa ako taký posunul vyššie, ak by začal používať delené ramená. To,čo dohana nezmyselne nakladanim stále vyššej libraze,by mohol elegantne skorigovat delenymi ramenami,ktoré by mohli byť po celej ich dĺžke mierne do reflexu v pokojovom stave.moj názor..

A všimnite si ešte jednú "maličkost"
Ramená kuše, sú na rozdiel od luku namáhané okrem ohyboveho zaťaženia aj skrutom.ten narastá zvyšovaním natahu.
Pozrite sa, kde tie ramená excalibrov najviac praskaju.vonkajsia časť plochy lucista a v jej hornej polovici. Pri delenych ramenách by ten skrut neposobil v jednom celku.
Odpovědět
#10
To Spitamen
S těmi koncovkami máš pravdu. Jeden majitel Matrixe 380 a zároveň věčný ladič Excaliburů, tento problém řešil návrhem koncovek z jiného materiálu. Nejprve pracoval s nápadem na koncovky z duralu či titanu, nakonec je nechal zadat externě a jsou z karbonu. Pro naprosté vyřešení problému ale vyrobil i rovnou hlavu. Dostal se výkony zanedbatelně níže, ale životnost zvýšil násobně.

S těmi dělenými rameny je to také pravda. Díky jejich nižší váze by Excalibur dosáhl větší účinnosti a zřejmě i životnosti. To je ostatně vidět u kuší Kodabow, které u typu BigRhino s nátahovou silou 225 lb byly při délce nátahu 14" mírně výkonnější než Exomax/Equinox 225 lb s nátahem dokonce 16,5".
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)