Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše
#21
Myšlenka svislého lučiště není vůbec marná a tak trochu se i divím, že je dnes tak málo výrobců tohoto typu kuší (např. Hickory Creek Archery). Osobně se mi tento koncept velice zamlouvá. Někdo by mohl říct, že je to paskvil - ani luk, ani kuše - ale bezesporu má tento typ kuše hned několik výhod (ale samozřejmě i nevýhod) oproti kuším s tradičně orientovaným lučištěm. Hezky to popisuje video níže - překlad není nutný. Cenově se kuše pohybují v rozpětí 750-1100 doláčů - což je jak Matrix 310 - Matrix 380. Já bych si ji nechal líbit  Big Grin zvláště v tom menším provedení.





Kdybychom si tak nějak seřadili do časové osy obrázky, jak šel vývoj kuší, tak by to bylo určitě velmi zajímavé. Většina kuší vychází z historického modelu, kdy šíp leží na railu a je přitlačován pružinou. Dnes, když ukážete někomu, kdo nesleduje svět kuší, obrázek novodobých kuší (reverzní lučiště, kuše typu twinboww, shoot tech, nebo třeba ravin) tak by pomalu ani neřekl, že se jedná o kuše. Trochu je i zarážející fakt, jakou mají lidé představu o síle, přesnosti a účinnosti těchto zbraní - možná je to i dobře. Osobně sám nenavazuji ve společnosti na téma luky/kuše. Hodně lidí na to stále pohlíží buď jako na pytláctví, nebo jako na hračku. Když už na to ale dojde a jsem nucen se rozvykládat, hodně lidí se zaposlouchá a jde vidět, že se dozvídají úplné novinky a výraz v jejich obličeji vypadá, jak kdybych jim říkal, že zelená barva ve skutečnosti není zelená. Jo s tou zelenou je to přehnané, ale chápete kam tím mířím. Prostě jim vyvrátíte veškeré jejich představy, které o této problematice měli. A už vůbec se nezmiňuji o cenách Smile  to je mi až samotnýmu občas proti srsti si přiznat, kolik peněz do toho už člověk nastrkal. Ale nesmí se na to tak nahlížet - je to koníček a peníze jsou jen čísla. Někdo je s kuší soutěživý typ, někdo to má v záloze na horší časy, někdo to má vyloženě jen jako okrasu na zdi. Pro mě je kuše prostředkem, který mi dovolí vypnout, nemyslet na věci okolo mě. Nástroj, který mi umožňuje se zlepšovat a získávat informace ze širokého spektra, ale hlavně jako prostředek pro seznámení se s podobně postiženými lidmi, jako jsem já  Big Grin

to DanM: s tím Startrekem jsi mě dostal Big Grin Big Grin
Odpovědět
#22
To KOŘEN: 
Navázal jsi přesně tak, jak jsem plánoval a to poslední evolucí vertikálních kuší v podobě výrobků americké firmy Hickory Creek Achery.

Myšlenka skloubení luku a kuše je stará. Mnoho výrobců se podle svého snažilo skloubit výhody obojího do jednoho celku, ať už s větším či menším úspěchem. Výhodou takové zbraně oproti klasické kuši je možnost střílet skrytě za vertikálními překážkami (stromy, stěny, rohy budov,...) a být skryt, při snadnějším a rychlejším natahování, menších vibracích, menší hlučnosti,... Oproti luku mít nataženo po libovolně dlouhou dobu, při rychlejším zvládnutí a osvojení zbraně. Vše v kombinaci nízké váhy a vysokého výkonu. Navíc při snadném ovládání i pro střelce se zdravotním hendikepem.

V osmdesátých letech se několik konstruktérů zabývalo myšlenkou osadit stávající kladkové luky značek Bear nebo PSE jednoduchou trubkovou konstrukcí se záchytem, spoušťovým mechanismem a lícnicí. Konstrukce byla spojena s lukem pomocí šroubů. Šlo tedy o rozebíratelný celek a to jak pro transport, tak pro použité luku nezávisle.
   

Potom jsme měli možnost vidět kompletní řešení v podání vertikální kuše Oakwood nebo pružinové vertikální "kuše" Talisman Mantis, která vznikla o dvě dekády později.

V relativně nedávné době představil americký výrobce Hickory Creek Archery dva typy vertikálních kuší.
Řekl bych, že se v nich opět více prolíná spojení luku a kuše. 
Pokud vzpomenu na "luky"od australského výrobce Apex Hunting RTS Alien, osazené pistolovou pažbičkou, není cesta k vertikálním kuším Hickory Creek tak vzdálená...

   
http://www.apexhunting.com.au/p/alien-co...RTS-CARBON

První patent na kuši Hickory Creek se systémem In Line Draw Loc pochází z roku 1995.
Prvním komerčně uvedeným typem byla větší ze dvou kuší  - Original Vertical Crossbow.
Ta je osazena high-tech spoušťovým mechanismem se systémem proti dry fire viz. video.
Měla sílu nátahu 90 lb (nastavitelná posunem záchytu) při délce nátahu 19,75 ", dle jednoho majitele střílela při nátahu 72 lb šíp o délce 27" a váze 400 gr rychlostí 300 fps a to tiše jako myška...  Wink  To vše, při snadném ovládání, malém zatížení spoušťového mechanismu (let off 80%) a vysoké přesností. Později přibyla verze se 125 lb rameny a s rychlostí 360 fps se 400 gr. šípem.
Tato vertikální kuše již není v nabídce.

   
https://www.youtube.com/watch?v=CuRBpApmfx0

Nyní výrobce nabízí její miniaturní verzi Mini In Line Vertical Crossbow.
Ta má sílu nátahu až 150 lb (nastavitelná posunem záchytu) při délce nátahu 13" a rychlosti 325 fps s 350 gr. šípem.

   
https://www.youtube.com/watch?v=5847wtGNGVY
Odpovědět
#23
Pokial nastavenie dovoluje prechod z vertikalnej polohy do horizontalnej,je to super vec.pokial je vertikalna funkcia nemenna,je to naprd,by som povedal.nemoct si s kusou lahnut ked nemam pred sebou metrovu dieru je dost obmedzujuce.
Odpovědět
#24
(05-18-2017, 02:32 PM)spitamen Napsal(a): Pokial nastavenie dovoluje prechod z vertikalnej polohy do horizontalnej,je to super vec.pokial je vertikalna funkcia nemenna,je to naprd,by som povedal.nemoct si s kusou lahnut ked nemam pred sebou metrovu dieru je dost obmedzujuce.

Kľudne si mohol písať aj menším fontom
Odpovědět
#25
Malé nebo velké písmo můžete zvětšit nebo zmenšit dodatečnou editací.
Myslím, že to udrží vlákno i fórum přehlednější...

Ještě k vertikálním kuším Hickory Creek Archery. 
Zde lze střílet pouze s vertikálně orientovaným lučištěm. Má to své výhody, ale samozřejmě is vé nevýhody - střelba za podélnými překážkami (zídka, kmen,..), střelba v leže.
Velice pěkná je u verze Mini možnost střílet jednoruč a velice se tak svojí velikostí a váhou blíží zde probíraným pistolovým kuším (spíše velikostně jako Strizh Strelets nebo Barnett Deltastorm), ale při diametrálně vyšších výkonech. Zákazníci si pochvalují jak stabilitu, malé vibrace a velkou přesnost (volně z ruky do 3" na 40 yardů). I sám výrobce tvrdí, že kladkový luk nebo vertikální kuše jsou přesnější než kuše klasická. Z mého pohledu bude kuše velmi přesná, ale jde o reklamní prohlášení. 
Klasická kuše bude přesnější při střelbě volně z ruky už jen z důvodu možnosti tzv. sportovního úchopu a postoje, kdy budu mít loket zapřen o bok a na 40 yardech jsem schopen opakovaně docílit soustřely kolem 1 - 1,5".
Odpovědět
#26
Mě se na tom hlavně líbí ta montáž a demontáž. Jako jo, třeba u excaliburu to jsou jen dva šrouby a můžu střílet. Tady je to jen jeden šroub - no vlastně ani nepotřebuji klíč, je tam velká plastová hlava na ruční dotažení (u mini verze). Takže jsem schopný do minuty od sundání batohu ze zad kuši smontovat a 2x vystřelit  

To já s tenpointem bych ještě po třech minutách šrouboval šroub a na montáž tlumiče tětivy bych se už vyprdl Big Grin

Vážně by mě zajímala citlivost spouště, vychvaluje se snad v každém videu. Celkově vzato se mi tyto kuše zamlouvají.
Odpovědět
#27
No jasně, malé rozměry, perfektní skladnost, snadnost demontáže a montáže, dobré výkony.
Byla by z toho zajímavá survival nebo post apo zbraň, kterou bys měl zavěšenou na batohu a téměř bys o ní nevěděl.
Určitě zajímavá zbraň a řešení. Více takových zajímavých projektů.  Cool
Odpovědět
#28
Ake rozmery ma to mimino?
Odpovědět
#29
Hickory Creek Mini In-Line Crossbow měří na délku 686 mm (27"). Na šířku jde pouze o šíři těla zbraně/ lučiště. Váží pouhých 1,87 kg (4,13 lb). 
Přitom disponuje úsťovou energií cca 111 joule a standardní optiku má kalibrovanou do 90 metrů (100 yardů)! Připočítej možnost střílet jednou rukou a systém snadného a rychlého složení a rozložení a zjistíš, že je to skutečně zajímavá alternativa.
Odpovědět
#30
Tak tie rozmery su paradne kolko moze stat taka sranda?bezne v obchodoch to asi nedostat,co?som zvedavy,no..
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)