Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ake Sipy do kuse?
#31
S odchýlením zásahu při větším úhlu letek jsem počítal. Čekal jsem ale zároveň i větší propad. 

Tecumseh>> ano, pokud dáš levý offset letek, tak bude šíp táhnout doleva. A také mám 15,5 mm. Letak Blazersamozřejmě nemá tak vysoký profil, ale je tam problém, že šíp už leží zapuštěný v railu (u Tenpointu rapidněji, než u Excaliburu) a proto se osa šípu přiblíží více dnu žlábku a letka už pak drhne). 

Na ty Flex Fletch jsem se také díval, ale mají zase celkem vysoký profil. Nižší jak 2'' Blazery, ale stále dost vysoké. Třípalcová varianta je bohužel také stejně vysoká. Já budu určitě pořizovat nižší Vanetecy a nebo parabolické Blazery.
http://www.bowhunterssuperstore.com/vane...th=71_1580
http://www.bowhunterssuperstore.com/vane...th=71_1580
http://www.bohning.com/x-vanestm-parabolic/

U těch Vaneteců se už bojím toho, že jsou moc krátké a nízké na šípy do kuše. No objednávat pak budu někdy ke konci července, tak do té doby snad na něco rozumného přijdu.
Odpovědět
#32
Ptal jsem se na letky na americkém fóru a byly mi doporučeny Flex-Fletch SK-300. Do railu by se vešly bez problémů, protože jsou ještě o 2 mm nižší jak blazery. problém je jejich cena a dostupnost. Bez poštovného by cena byla přijatelná cca 9-11 Kč/ks, ale s poštou to vyskočí razantně nahoru. S lepidlem to pak vyjde na 60 Kč/šíp, což je darda.

Jen abych ještě doplnil tu myšlenku o tom railu - prohlídl jsem si zakládací letky u šípů a jejich svršek je jemně ohoblovaný. To by ani nemělo na přesnost nějaký zásadní vliv, ale problém je v založení šípu. Rail u Tenpointu má trochu odlišný než u Excaliburu a osa šípu je posazena níže. Žlábek je sice nějak hluboký, ale leží v něm už i část šípu. Pokud tedy budu zakládat šíp pokaždé stejně, soustřel bude relativně OK, pokud se ale při založení zohne letka na druhou stranu, udělá to pořádný bordel v soustřelu. Nižší letky tedy rozhodně budou Tenpointu chutnat lépe...Teď už jen opět otázka, jaké Big Grin  pokud byste někdo našel ty Flex Fletch SK-300 za rozumný peníz, budu rád za odkaz. 

Obrázek níže je průžez railem se založeným šípem:
   
Odpovědět
#33
Hmm, čo tak zo dva mm z letky ufiknúť?
Odpovědět
#34
To nebude dobrý krok. Radši vyzkouším jiné levnější nízkoprofilové. Ty SK-300 bych pak přihodil do většího balíku, až bych bral něco z poza louže.
Odpovědět
#35
Musím potvrdit KOŘENova slova, mám tu možnost srovnat šípy Deer Crossing Archery XBow a Quill od firmy Easton. XBow jednoznačně poráží Quill. Jako začátečník jsem schopný dosahovat soustřelu do 5 cm na vzdálenost 25 m, což se mi u Quill podaří jen vyjímečně.
Odpovědět
#36
Zdravím.
Potřebuju trochu poradit ohledně vhodne váhy šípu na libráž kuše.
Zde jsem se dočetl že na 1lb by mělo připadat 2,5gr. U 175lb kuše, by tedy měla být váha 437,5gr +- 10% ? Proč to sem píšu?
Koukám na internet a vybírám si vhodné šípy. Jenže, v kupa obchodech ani neudávají jak je ten šíp těžký a kdZ tak jsou údaje jako třeba na stránkách kuše.cz dost divné. Uvedu příklad, carbonovy šíp o délce 18" je těžký 360gr. Udává se ,že je vhodný pro kuši Excalibur Matrix. Ten má 200lb nátahu. Takže když budu střílet tímto šípem, budu namáhat ramena ,tím pádem zkracovat životnost ramen, tětivy atd. Nebo se pletu? Vědí vůbec prodejci co prodávají?
To sem moc nepatří, ale nemůžu si pomoct, nedávno jsem potřeboval koupit omotavku na očka tětivy, samozřejmě nebylo napsáno o jaký průměr se jedná, tak jsem si psal z prodejcem, který ani nevěděl co prodává, odkázal mě tedy na jejich servisaka, který mi jen řekl, abych použil rybářský návazec. :-D tak já nevím kam ta úroveň spěje....
Odpovědět
#37
mirdus>> to s těmi 2,5 librami na 1 grain je takové pravidlo, které se vůbec nedodržuje - velmi totiž záleží na účinnosti celého systému. Měl by ses řídit především tím, co doporučuje výrobce, ale těžší šípy nejsou vůbec na škodu (pozor na příliš těžký šíp a zbytečnou ztrátu energie). Vlákno balistika ti také napoví. 
Měl bys napsat, z čeho to plánuješ střílet (parametry), jaké jsou tvé představy o střelbě, čeho chceš dosáhnout atd...v mnoha případech totiž platí, že šíp za 350 Kč/ks (papírově nejlepší) nemusí být nejlepší zrovna pro tebe, protože nedoceníš jeho kvalitu.

Co se prodejců týče - už brzo se tu objeví staronové vlákno s názvem "Zkušenost s prodejci, reklamace a kvalita servisu" - bude to opět výživné čtení. Jen to sepíšu, až to bude celé uzavřené (i z právní stránky).
Odpovědět
#38
Ono niekedy co pise vyrobca je podla mna hlupost hlavne u toho kanadskeho... napr. stare modely 175,200,225lb... sa uvadza min vaha sipu 350grain.. tento isty udaj sa uvadza aj na ich najsilnejsiej kusi s natohom 290lb a 405fps
Odpovědět
#39
matus-svk
Tu váhu minimálního šípu používá Excalibur proto, aby dosáhl maximální možné rychlosti. Ta pak dnes definuje postavení kuše na americkém a kanadském trhu. Je to snaha vyrovnat se kladkovým kuším, přičemž se jde na technologickou i materiálovou mez současného reflexu. To vše při zmenšování rozměrů a snižování váhy. To pak vede k tomu, že po 100 výstřelech praskne koncovka nákončí ramene nebo po pár stech výstřelech začnou delaminovat ramena.

Bohužel většina výrobců musí hrát tuto hru nebo jde z kola ven. 

Je to úlitba tamním lovcům, kteří za pojmy jako plochá balistická křivka nebo krátký reakční čas zvěře schovávají svojí střeleckou neschopnost (netrénovanost, špatný odhad,...). Vysoká rychlost, plus střelba z bipodu či trojnožky, jim jakž takž zajistí zásahy na relativně krátké vzdálenosti. 

Těžší šíp bude vždy klidnější, tišší a do určité meze bude mít i větší energii a hybnost.
Vykoupeno to bude samozřejmě menší rychlostí a větším propadem.

Napiš KOŘEN a on už Ti něco vymyslí. Jeho šípy budou tím posledním prvkem, který bude mít vliv na přesnost Tvého střílení  Wink
Odpovědět
#40
To pravidlo libra/grain by som v dnešných časoch zmenil,t.j.fps/grain
Mirdus-na omotavky ok si pytaj vlakno o hrúbke 0.018",alebo 0.022"
0.026" je už pre tieto účely hrubé (tetivy pre moderné kuše)

To pravidlo libra/grain by som v dnešných časoch zmenil,t.j.fps/grain
Mirdus-na omotavky ok si pytaj vlakno o hrúbke 0.018",alebo 0.022"
0.026" je už pre tieto účely hrubé (tetivy pre moderné kuše)
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 3 host(ů)