Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kusa pre zaciatocnika
#1
Ahojte,rozhodl som sa, ze si kupim svoju prvu kusu zial nikdy som s kuse nestrielal, mam len luk ale chcem nieco silnejsie.Na zaciatok kvoli rozpoctu som sa rozhodoval medzi jandao 225lb a Desert Hawk 225 LB rozhodol som sa teda pre druhu variantu,  kedze s jandaom som uz na starsom fore cital, ze manejake problemy s ramenami. Kedze som ale zaciatocnik chcem si nechat poradit. Hodim sem nejake linky ako si myslim, ze by to malo vyzerat keby nieco prosim opravte ma Smile 

1. Kusa http://www.lukasip.sk/lukasip-sk/eshop/2...30fps-sada
2. Sipy http://www.lukasip.sk/lukasip-sk/eshop/5...20-do-kuse neviem ci brat velkost 20 alebo 22palcov
3. Lovecke hroty, tie budem brat s ciny.. spine 100,125,150 skuste poradit Smile 
4. Optiku mozno casom nieco lepsie napr. 3-9x40, kusa ma listu 11 alebo 22mm?

To je asi na zaciatok vsetko co ma napadlo.. dakujem vopred za pomoc
Odpovědět
#2
Správně - Jandao je povedená kuše (až na tuhou spoušť), ale modely tak rok a půl zpět a novější trpí na špatná ramena. O Desert Hawku nemám informace, vím že ji kdysi kdosi ze starého fóra používal a byl s ní spokojený, ale to jsem byl spokojený i já s Jandaem a pak si kluci stěžovali na ramena. 

Šípy bych bral k hawkovi 20''. Jestli bloodliny (případně jiné s hliníkovým insertem), tak alespoň 125 grainový hrot. Doporučil bych spíš hledat šípy s mosazným insertem, tam ti 100 gr hrot bude stačit. Bohužel jestli chceš i lovecké hroty, tak většina z nich je 100 grainových, zvlášť z Číny. 

Na kuše se zkus mrknout i na bazarech. Staré modely Excaliburu, případně Tenpointy by byly daleko lepší volba. Nebál bych se ani kuší PSE, na huntingshopu teď jedna visí za 14000 - je ale až v Plzni, takže to je štreka. Zkus se mrknout na bazoši, dost se tam toho občas válí.
Odpovědět
#3
Ahoj,
já bych obě nové kuše vynechal a šel cestou starších, ale kvalitních kuší.

Jak píše KOŘEN na bazarech jich najdeš hodně a pokud nespěcháš, najdeš opravdu pěkné kousky za rozumné peníze.
Já jsem zrovna nedávno jel s kamarádem pro starší Excalibur Axiom 175 lb přes inzerát. Nakonec jej vyšel na
9 000,- Kč. Udělal si na něm pár úprav (stavitelnou botku pažby, lícnici, olejový tlumič, tlumiče ramen, závaží, jinou optiku) a bude se mnou střílet závody v terčovce. Střílí to pěkně, díly na to sežene všude, a hlavně, staré Excalibury s nátahy 150 - 175 lb jsou nejen nejpřesnější, ale mají i nejdelší životnost. Znám osobně střelce, kteří na jedné sadě ramen nastříleli 150 000 ran a měnili je jen z důvodu bezpečnosti, nikoliv, že by jim něco bylo... Na to můžou dnešní kuše bez výjimky zapomenout (vč. nových Excaliburů).... Můžeš pořídit jakoukoliv slušnou značku jak psal KOŘEN (PSE, Bowtech, Ten Point, i ten Barnett...) za méně než polovinu ceny nové. Nehoň se za nesmyslnými rychlostmi a koukni po něčem, co Ti bude sloužit a fungovat.
Jen pečlivě koukni jak kuše vypadá a jak byla používána. To, že Ti bude někdo říkat, že kuše (např. Excalibur) vystřelila maximálně 100 x a Ty uvidíš, že tětiva je na odpis je nesmysl (na současné tětivě mám momentálně
přes 2 000 ran a vypadá jak nová...). 
Šípy zvol opět lepší, na tomhle neušetříš. Jinak ten komplet kuše - šípy nikdy pořádně nenaladíš.

Přeji mnoho zdaru při hledání a pokud budeš potřebovat budu Ti rád nápomocen.
Odpovědět
#4
Dakujem, zial šípy s mosazným insertem neviem najst.. mozes mi poslat nejake linky? Vdaka
Odpovědět
#5
Máš SZ - a zkus členit dotazy do patřičných vláken ať pomůžeš ostatním nováčkům, kteří taky jednou budou začínat a nemusí pak procházet 20 vláken každé o 20 stránkách.
Odpovědět
#6
Ahojte, po dlhsom premyslani som sa rozhodol, ze vezmem bazarovu kusu Excalibur Exomax. Majtel k tomu priklada: sipy,puzro,natahovak,optiku,vosk a pod. Co mi ale vrta hlavou je ako odstranit tetivu? Podla videi som videl len ako ju ludia menia teda: pouziju zhadzovak ktory umiestnia na ramena, ten nasladne natiahnu s natahovakom odoberu a nasadia novu tetivu... Natahovak nechavaju v zadnej casti kuse a stlacia spust a tetiva ide pomaly dole... Ale ako ju teda odstranit ak nebudem dlhsie doma resp. nebudem dlhsie strielat.. Namontujem zhadzovak ten klasicky natiahnem s natahovakom tetivu odoberiem.. a? nechat ako v tomto pride natahovak v zadu a len sltacit spust? alebo treba nejako pridrziavat natahovak, pripadne zhadzovaciu snuru.. Dakujem za odpoved.. sry za gramatiku
Odpovědět
#7
Nasadíš přípravek na sundání tětivy a "nabiješ" ho, sundáš tětivu, nohu dáš do nášlapu tak jako bys nabíjel kuši. Jendou rukou chytneš přípravek a zatáhneš ho trochu k sobě a druhou rukou vystřelíš. Ty ramena s přípravkem nejsou moc zohlá, takže tam bude tak 15 kilo, což je nic. Nebo tu kuši "vybij" za pomocí natahováku (video).





Pokud jsou vepředu namontované tlumiče ramen (ne tlumiče tětivy), tak musíš sundat ty gumy, protože bys je odrovnal.


Jinak podle mého je vypínání ramen na kuši zbytečnost. Pokud tu kuši neplánuješ mít 15 let.
Odpovědět
#8
Diky za odpoved, asi najdolezitejsia otazka nestrati kusa moc fps ak takto bude takto cely cas s tetivou?
Odpovědět
#9
To ti nedovedu říct. Můj odhad je 5% dolů za 10 let používání kuše při nevypínání lučiště. Pokud tě kuše chytne za srdce, stejně nezůstaneš u jedné - neříkám že bys Maxe potom prodal...Ale teď to nemá cenu vypínat. Já osobně chodím střílet,kdy mě zrovna přepadne daná nálada. Nemám to tak, že bych si naplánoval že 13. července v 10 hodin dopoledne půjdu střílet. I toto je důvod, proč bych nevypínal lučiště. Jakmile nasadíš tětivu, je dobré ji nechat alespoň půl dne odpočinout. Samozřejmě, že s ní jde hned střílet, ale když už přemýšlíš nad rameny, přemýšlej i takhle. Je to jen rada, nesnažím se ti něco vnutit  Wink

Uvidíš sám, jak tě to chytne. Pokud to chceš jako nějakou "pojistku" tak budiž. Pokud to bude tvůj koníček, tak budeš střílet furt. Já třeba na podzim a v zimě střílím víc jak na jaře a v létě.
Odpovědět
#10
Pokial je luciste z kvalitneho materialu tak nieje velmi co riesit..neviem si predstavit pravidelne zhadzovanie tetivy na kladkovej kusi.
Pokial strielas aspon raz za mesiac tak by som to luciste nevypinal.
Ak raz za pol roka,tak ano.
Ak ti ta kusa privelmi prirastie k srdcu,tak si ju vypni..globalne ponate,je to zlepenec a kazde pnutie je zbytocnym ulozenim nevyuzitej energie,pokial kusa nesplna ucel strelby..je to len moj nazor,urob ako ti bude vyhovovat,osobne to vypinam po viac ako mesiaci necinnosti..
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 2 host(ů)