Fórum - Lukostřelec.cz

Úplná verze: Primitivní luky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Upřesnění pro akátový luk: Váha naměřila tah 31,5 kg, to je 70 Lbs!!! Šípy jsem převážil a hmotnost je 34 gramů, tj. pokud se nepleu, tak 548 grains. Set luku je úplně minimální, jen to jedno rameno v reflexu po delší době trochu měkne. Víc už to vysušit nedokážu. Na to, že je tam většina žlutého dřeva a jen minimum tmavého, to vyšlo k mé spokojenosti. Luk bez tětivy váží 646 gramů.

Ještě fotky pro kritiky.
Cornus napsal: 
Tvarovaním dreva za tepla väčšinou dochádza k zníženiu ohybovej pevnosti. Treba s tým počítať, nechať pred tvarovaním viac materiálu a potom dotilerovať. Najlepšie robiť reflex špičiek až na koncoch kde pôsobí pri náťahu najmenšia sila.

S tím vším mohu jen souhlasit. Myslím, že ke snížení pevnosti dochází vždy. Jde jen o to, o kolik. Mám osobně tu zkušenost, že suché teplo je nebezpečnější, než vlhké. Při delším ohřevem párou však dochází k hydrolýze dřeva, tedy k narušení jeho povrchových vrstev. Nejlepší by bylo ponechat dřevu jeho vlhkost před ohýbáním. Snažím se toho dosáhnout tak, že dřevo pevně obalím vrstvičkou neprodyšného materiálu a pak nechám působit horkou páru. Dřevo tak nevyschne - nezkřehne - nanejvýš trochu zvlhne. To se mi zatím osvědčilo u všech dřev, nejcitlivější je podle mne laburnum a nejvděčnější maklura: tam, protože to jde tak dobře, jsem dělal nějakou tu úpravu ohybem skoro pokaždé. A jak píše Cornus, vždy je lepší ohýbat (zkrucovat) partie luku, které tolik nepracují - konce nebo oblast madla.
Zdraví Luis
Dostrel cez 200 metrov primitívom je úspech za každých okolností.
(01-21-2019, 01:31 PM)Rgx Napsal(a): [ -> ]Upřesnění pro akátový luk: Váha naměřila tah 31,5 kg, to je 70 Lbs!!! Šípy jsem převážil a hmotnost je 34 gramů, tj. pokud se nepleu, tak 548 grains. Set luku je úplně minimální, jen to jedno rameno v reflexu po delší době trochu měkne. Víc už to vysušit nedokážu. Na to, že je tam většina žlutého dřeva a jen minimum tmavého, to vyšlo k mé spokojenosti. Luk bez tětivy váží 646 gramů.

Ještě fotky pro kritiky.

vzhľadom na charakter dreva to vyzerá dobre
Chlapi, co se děje? Čekal jsem kritiku a vy chválíte.
Kritika může být i přece i pochvalná. Pokud to má takový dostřel a vypadá to jak vypadá, je třeba pochválit. Zajímavé bude, jak dlouho tyto vlastnosti vydrží.
Luis
(04-23-2019, 06:36 PM)Faolins Napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny příznivce tohoto super fóra Smile Dříve jsem tu trávil spoustu času takže vím že jsou tu super lidi ale už nevím přihlašovací údaje. Procházel jsem fórum nového lukostřelce a měl bych dotaz který jsem tu  nenašel a prosím vás o váš názor Smile z jakého důvodu se nedoporučují jehličnany pro výrobu luku ?? Jde vyrobit luk např z borovice ?? V čem je to dřevo tak špatné ?? Moc děkuji jestli mi někdo odpoví Smile

Nie je ihličnan ako ihličnan. Tis patrí do skupiny ihličnanov a je to vhodné drevo na luk (nie každý kus..ale to je už iná téma). Luk spravíš aj z borievky, skúšal som napr. aj tuju a to drevo na slabom luku fungovalo. Iné ihličnany, napr. spomínaná borovica alebo smrek sú dreviny riedke, krehké. Výnimkou môže byť napríklad kompresné drevo u smreku, ktoré ma trocha iné vlastnosti...Ak sa ale chystáš pustiť do výroby luku skús radšej listnáče, máš dostatočné veľký výber.
Ahoj,mám prosbu,dostal jsem za úkol vyrobit luk z jasanu.Nikdy jsem to nedělal a jelikož jsem material dostal darem a má to být jasan ze sibiře nechci to zkazit.Hledám někoho kdo by se podíval na ten hranol a řekl nebo nakreslil co mám zachovat a co může pryč.Jsem z Českých Velenic a nejbližší lukostřelci jsou asi z Budějc.Ale radši bych výrobce ,aby mi mohl poradit.Děkuji za každou radu.Jinak pracuji s ocelí a o dřevu nemám páru,zatím znám jen pár rad.Díky.Jinak jsem dostal doporučení na Aloise z Jeníkova.Kdyby jste se mi ozval budu rád.
(07-03-2017, 06:02 PM)CAJ Napsal(a): [ -> ]
(04-17-2017, 09:40 PM)Mýša Napsal(a): [ -> ]naprostá většina Rakušanů a Němců má luky z osage a opravdu je nepovolují

Idea  Tohle je ta klíčová informace  Idea 

... a bylo by dobré, kdyby to tu nezapadlo. 

Když s nimi člověk chvilku střílí, tak prostě začne vnímat ten rozdíl v materiálu.
Jasanový luk jistě může střílet skvěle ... ale ... jak psali výše sami majstři lukaři, nevydrží.
Osage orange je jiná káva.
Viděl jsem z toho luky, co při celkem malé libráži stříleli nevídaně ... a majitel jednoho mi říkal: no, mám ho už asi šestý rok.  Huh  Trénuji obden.   Huh  Ničím jiným nestřílím. Huh

Ahoj Jsem naprostý začátečník.Můžete mi řícci co je to za dřevo ten Osage orange?děkuji.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9