Fórum - Lukostřelec.cz

Úplná verze: Balistika
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Zakládám toto vlákno, do kterého bych občas nahodil pár mých měření. Diskutovat se o tom až tak moc nedá, ale třeba to někoho bude zajímat. Určitě uvítám nějaké tipy, případně návrhy, co bych ještě mohl změřit. V plánu mám:

1) Měření rychlosti různých vah šípů na různé vzdálenosti cca 0-150 metrů.
2) Měřit propad šípů na různé vzdálenosti. Zde už asi kratší vzdálenost - odhaduji 60 metrů.
3) Dělat zkoušky střelby na terče, které jsou položeny níže něž střelec.

Chtěl bych to vždy fotograficky zdokumentovat, sepsat sem výsledky a přihodit nějaké grafy.

První zkouška nebude problém, již jsem párkrát testoval. S druhou to bude malinko horší, protože bude potřeba najít dostatečně dlouhou plochu s nulovým převýšením, bezpečným dopadem šípu a co především, mimo zraky zvědavců. Ke třetímu typu zkoušky se dostanu asi až ke konci léta. Musím mít perfektně odladěno náčiní, abych viděl jestli je ve střelbě z kopce nějaký fatální rozdíl v místě dopadu šípu oproti střílení na rovině. Případně bych pak zkoušel střelbu z nějakého vyššího domu.

Prozatím bych si chtěl občas udělat nějaký test, abych si tak nějak stanovil parametry a doladil techniku. Takže chvíli to tu bude opuštěné. Na plno bych se do toho chtěl pustit v červenci letošního roku. Takže potom bych to viděl na jeden až dva testy do měsíce.

Rychlost šípu měřím na dělaných hradlech. Dělal mi je jeden šikovný pán z Česka. S prodávanými se nedají srovnat. Bytelná konstrukce, menu v češtině (což není tak podstatné) měření v FPS, m/s, výpočet energije a power faktoru (hybnosti), měření dávek, citlivost měření až 0,1 FPS. Ukládání nastřílených hodnot do paměti (asi 1000 měření, teď bych kecal) - dělení naměřených hodnot do skupin. Možnost propojení pomocí bluetooth s telefonem a ovládání hradel na dálku, případně export dat z hradel do telefonu. A spousta dalších funkcí...

Sepíšu na ně asi podrobnější recenzi do patřičného vlákna. Možná ještě vyzdvihnu, poměrně široký kužel záběru, no nastavené mám spíše na výšku. Šíp jsem změřil i 120 cm nad fotorezistory. 4,5 mm diabolku spolehlivě změří 80 cm nad čidly...


[attachment=134]   [attachment=135]   [attachment=136]
Dnes proběhlo jen krátké testování rychlosti šípu s kuší Tenpoint Turbo XLT II a 418 grainovým šípem. Byl to 20'' šíp Tenpoint ProElite olepený 2'' Blazery pod slabým offsetem cca 1-2° a osazen 100 grainovým terčovým hrotem.

Do budoucna bude nafoceno a rozebráno podrobněji, teď jen malé nakousnutí, jak to bude zhruba vypadat. Budou přiloženy fotky konfigurace, ze které bude stříleno, foto ze střelby, naměřená data, grafy a možno nějaké to zhodnocení.

Momentálně byly udělané vždy jen 2 měření, na každé vzdálenosti, které byly zprůměrovány. Do budoucna to budou minimálně 3, ale spíš více, aby se mohla nejodlišnější naměřená hodnota vyhodit a neovlivňovala tak průměrnou hodnotu ostatních.

[attachment=137]   [attachment=138]    [attachment=139]   [attachment=140]
Jedna taková blbost. Zkoušeli jsme s kamarádem vyfotit balistickou křivku šípu s lumenokem na 120 metrů. Příště to musíme líp odladit a nafotit i s kuší a jinýma barvama končíku - a hlavně na delší vzdálenost. Ideálně sehnat ještě jednoho střelce s jinak silnou kuší. Nejsem si teď jistý počáteční rychlostí daného šípu, ale zdá se mi, že Tenpoint s ním má 324 FPS - časem proměřím, ale aj by to tak odpovídalo. Rozdíl šípů je cca 15 grainů, což je po dle pravidla (3 grainy=1FPS) ztráta cca 5 FPS.

[attachment=141]
Jsem vážně zvědavý, jak dopadne testování. Zatím, co si tak projíždím různé testy, tak nevím čemu věřit. Většina hodnot je vyplyvnutá z balistických kalkulátorů a hodnoty tak tedy vůbec neodpovídají reálu. Prozatím jsem nenašel ani jeden seriózní test, kde by střelec měřil rychlost šípu na jinou vzdálenost než 0 metrů... 
Na trhu jsou i balistické kalkulátory pro luky a kuše, ale všecko bude placené a ne tak přesné jako u palných zbraní - no hlavně já k tomu zatím nenašel přístup Big Grin 

To že grafická závislost velikosti propadu šípu na vzdálenosti je exponenciální, konkrétně polynomická druhého stupně - část paraboly - asi všichni víme. Co mě ale zarazilo, tak že když se dívám na jiná testování, tak závislost rychlosti šípu na vzdálenosti je téměř lineární. Což jsem tedy vůbec nečekal. Čekal jsem podobný průběh jako u popadu šípu. Ne tak prudký pokles, ale linearitu jsem v tom nehledal. Jsem zvědav, co přinesou podrobnější testování. 

Níže grafy, které jsou vytažené z nějakého "arrow kalkulátoru" - (mám podobnou konfiguraci a hodnoty tedy moc nesedí). 
Bylo by fajn, kdyby se časem do měření se mnou pustil ještě někdo a mohli bysme si pak vytvořit nějaký zjednodušený excelovský kalkulátor čistě pro kuše. Čím víc kuší a měření bude, tím přesněji určíme balistický koeficient. Zkusím pak oslovit i nějaké amíky. 

[attachment=154]  [attachment=153]
Ahoj,
mam v mobile aj v tablete instalovany SW od Hawke, kde sa da pekne nadefinovat konkretna konstelacia kusa/FPS + sip a ukaze to potom podobne grafy ako aj tabulky.
Pozri si v Android aplikaciach Hawke BUC Caclulator urceny specialne pre Crossbow, je to zdarma. Druhy podobny SW je Hawke X-ACT kde sa daju navolit aj palne zbrane.

S tou linearnou krivkou poklesu rychlosti sipu ako aj kin. energie od preletenej drahy je to v poriadku, dokonca tento graf ma mierne opacne zakrivenie ako pokles sipu, kedze aerodynamycky odpor vzduchu s postupnym poklesom rychlosti ako sip spomaluje straca na intnzite, resp. cim pomalsie sip leti, tym je vplyv odporu vzduchu mensi...
(ja si to vysvetlujem tak, ze prudenie vzduchu okolo sipu sa z turbulentneho meni postupne na linearne a vzduch pekne obteka sip a netvori sa za nim podtlak a rozne viry, ktore by ho brzdili.)
Zase cim su letky nalepene pod vacsim uhlom, tym lepsie sa sip stabilizuje pocas letu, viac sa vrti, ale zaroven sa tym zvysi aj odpor vzduchu, a jeho rychlost klesa strmsie , cize ma potom aj vacsi prepad. Experimentalne rychlost merat neviem, nemam chrono, tak ja mozem prispiet iba ak udajmi o prepade sipu na rozne vzdialenosti pre rozne ustove rychlosti a porovnat to s tymi bal. kalkulatormi, ci su blizko skut. realite alebo nie...
Super, dík moc. Dává to smysl s tím odporem vzduchu, který se s ubývající rychlostí snižuje.
[align=left]Ahoj kluci, prosím o radu. Pokud vyměním terčový hrot za lovecký o stejné váze, jak velký vliv to bude mít na balistiku?? Je mi jasné, že existuje mnoho druhů a tvarů, myslím to nějak obecně. Budu muset opět kuši nastřelovat na určitý druh, i když váha bude tedy stejná?? Děkuji!
To standa2470:
Obecně budou mít větší odpor vzduchu, tím pádem budou více padat. Vliv má i jejich tvar na rotaci šípu. Tím může docházet i ke stranové odchylce.
Pro danou kuši a daný hrot budeš muset zvolit patřičnou opravu při střelbě nebo kuši zvláště nastřelit.
(06-29-2017, 04:28 PM)DanM Napsal(a): [ -> ]To standa2470:
Obecně budou mít větší odpor vzduchu, tím pádem budou více padat. Vliv má i jejich tvar na rotaci šípu. Tím může docházet i ke stranové odchylce.
Pro danou kuši a daný hrot budeš muset zvolit patřičnou opravu při střelbě nebo kuši zvláště nastřelit.

DanM. Děkuji!!!! Máš zkušenost, jak velká odchylka to je?? Navíc mě napadá, jak jde vyndat při nastřelování lovecký hrot z terčovnice??) Používá karton se starými hadry)
standa2470>>ono to vážně záleží na každém hrotu zvlášť. Pomineme-li tuning šípů s loveckými hroty (ve zkratce - špička hrotu musí ležet v ose šípu - provádí se tuning lepidlem hrotu do insertu, případně srovnáním insertu, který není vlepený v ose šípu) takovýto šíp ti pak táhne do stran a pěkný soustřel je nereálný. Pokud máš toto udělané, pak nezbývá nic jiného, než si koupit hroty a testovat. Obecně se říká, že mechanické jsou méně náchylné na propad, jak klasické pevné (kvůli menšímu odporu vzduchu). Ale není tomu vždycky tak.
Jeden pevný bude mít propad na 20 metrech 0 cm, další 5 cm a další třeba víc. Taky záleží čím střílíš. Pomineme-li luky, kde má šíp se stejnou vahou a počáteční rychlostí jako kuše menší propad (protože šípy nad 25 palců začínají plachtit), je důležitý faktor při loveckých hrotech i síla, respektive rychlost.
Každá konfigurace se bude chovat jinak. Proto si vyber hroty, které jsou dobré podle testů a kuši si s něma nastřel. Jako terč používej několik vrstev kartonu naskládaných za sebou a za to smuchlej strečku do klubíčka - až budu doma, hodím sem fotku. Hrot vydrží déle, než když střílíš do hader a hlavně se lépe vytahuje, protože pokud neprojde, tak do něj zatlačíš a on se prořeže fólií durch a pak už jen vyšroubuješ hrot a šíp vytáhneš klasicky zezadu.
Stran: 1 2 3 4 5 6