Fórum - Lukostřelec.cz

Úplná verze: Terčovnice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Ahoj kušostřelci,
založil jsem tu nové vlákno ohledně výroby terčovnic a zkušeností s nimi.

V krámě jsem zahlídl možnost koupit lisované bavlněné hadry na čištění v úhledném obdélníkovém balíku o váze 10 kg za přátelských 209 Kč.
[attachment=286]
Tak jsem neváhal z toho udělat terčovnici, stačilo to jen obalit černou strečovou folií. Tady je výsledek, v porovnání s mojí původní modrou koulí plnou starých hadrů.
[attachment=287]
A tady je už terčovnice po cca 50 zásazích (stříleno na 25 m s oporou).
[attachment=288]
Celkem má za sebou už cca 100 zásahů. některý šípy jdou skrz (silná kuše), proto jsem musel dát za terčovnici smrkovou spárovku. Výhoda je, že má plochou čelní stranu a dá se na ní lehce přilepit terč. Nevýhoda je, že ve volném terénu (na louce) je třeba z druhé strany ji nějakým klackem podepřít. Terčovnice se postupně ze zadní strany vybouluje, tak je třeba ji pravidelně otáčet... Časem ji opět převážu černou strečovou folií. Přijde mi, že pokud hadry nejsou v terčovnici úplně slisovaný, tak mají větší zastavovací účinek (srovnání s mojí předchozí modrou koulí), ale těžko srovnávat když se výplň terčovnic lehce liší.
Pěkná práce. Doporučuji dát hadry do krabice - dovnitř dát z každé strany jednu vrstvu zátěžového koberce, celek obšít (nebo alespoň nasoukat na těsno) do pytle na obilí a až potom obmotat černou strečkou. DanM a scootr minulý týden viděli moji terčovnici, tak můžou posoudit. Myslel jsem, že má okolo 1000 zásahů, ale mýlil jsem se. Má už hodně přes 1500 (bylo do ní stříleno ještě kladkáčema).

nejsem teď doma, tak nemůžu odfotit - ale tohle je z víkendu, resp. z pátku:
[attachment=290]

Krabice má čtvercový půdorys, takže se do ní dá střílet ze 4 stran. Zatím měním jen strečku - obmotával jsem asi 4x.

Jinak mé poznatky z výroby: Zátěžák funguje jako zábrana proti vyboulení. Těsně obšitý pytel na obilí drží tvar terčovnice a zabraňuje vystrčení hader z terčovnice. Černá strečka je fajn, ale při určitém sklonu slunka háže odlesky (ale to každá lesklá vrstva). Jdou na ní pekelně dobře vidět ty barevné záměrné body. Hůře už zásahy na delší vzdálenost. Tam je vhodnější obalit ten bílý pytel na obilí pouze průsvitnou strečkou. Udělej si na vrch terčovnice ucho. Pokud ti to kuše prostřeluje, zavěs ji (tu terčovnicu  Big Grin  ). I když jsem hadry cpal velkou silou do krabice, tak po čase se stejně setřesou a na vrchu terčovnice už to hůře brzdí jak na spodu. Toto je terčovnice po více jak roku používání a jde to na ní hezky vidět:
[attachment=291]

Dá se ale snadno zvrchu otevřít a doplnit. Někdo oblepuje terčovnici dokola lepící páskou nebo duct tapem, ale mě se to neosvědčilo - chytalo se mi lepidlo na šípy. Někdo to používá a nemá s tím problém, asi záleží na druhu pásky.
Ja mám terčovnicu od Cermana, sú to vlastne tiež lisované handry, ale pod vysokým tlakom, šíp do toho zájde len pár cm. Má už cez 4000 výstrelov a viacmenej je stále v pohode akurát raz za čas prebalím tie handry strečkou a basta, jo a musel som ušiť nový obal, myslím, že ešte raz toľko čo dostala vydrží Big Grin
To KOŘEN:
Tvoje terčovnice je pěkná! Nedávno byl u mě další kušostřelec ze Strakonic a má obdobnou. Je to relativně lehká terčovnice, kterou je možné přenést nebo převézt. Přitom výborně zachytává i ty nejsilnější střely a snese množství zásahů při její opravitelnosti. 
Já jsem si udělal težkou stacionární terčovnici na zahradu. Jde o pytel naplněný perlinkou. Ta je upěchována, pytel nahoře stáhnut elektrikářskými páskami.
Před to jsem dal kus měkčené desky (výplň do pohovek, gaučů a postelí) na přidělání terče. 

Výhody - terčovnice dobře zastavuje šípy, neničí je, nemaže je. Snese velké množství ran do stejného místa. Navíc je možné podložku s terči posouvat po obvodu dokola a tak téměř do nekonečna prodlužovat její  životnost. Pak se navíc může rozebrat, opravit. Nenasákává vlhkost jako hadry. 
Nevýhody - relativně vyšší váha a rozměry na nošení, perlinka mi "sežrala" dva hroty i s inzerty. Při rozebírání si je vysypu zpět. U ostatních šípů je budu muset vlepit. 
[attachment=298]
[attachment=299]
Zdravím. Osvědčila se mi tercovnice z koberců, hodně snese a výroba není nikterak složitá. V případě velké průbojnosti se dá stáhnout.

Msmmsmsm

Trochu jsem koberce stáhnul pomocí závitové tyče.

Papírový terč nastříkány sprejem.
Šípy idú hodne hlboko na silnejšiu libráž to moc nebude...
(12-06-2017, 06:16 PM)Tecumseh Napsal(a): [ -> ]Šípy idú hodne hlboko na silnejšiu libráž to moc nebude...

Tercovnici jsem pak víc stáhl a zlepšilo se to. Toto jsou staré fotky. Každopádně by to chtělo pro silnější kuše, více koberce, aby se to mohlo ještě více stáhnout a zaroven, nemusela být úzká tercovnice.  Big Grin
Narazil jsem na zajímavou potencionální tercovnici. Co na to říkáte? :-D
 Na Wish za 295kč :-D
Samosebou na slabší kuše tak do 150lb :-D
To Mirdus
Myslím, že je to k ničemu. Ty lapy jsou relativně měkké. Jsou určené k zastavení energie na velké ploše, ale nikoliv soustředěné do jednoho bodu. Viděl bych to tak spíše pro slabší reflexní luky do 30 lb. Až rozstřílíš koženkový obal, tak co potom. I cena je vysoká. Zatím skutečně nejlepší variantou jsou různé typy hadrovek, ať už pytlů nebo krabic naplněných záclonami, hadry nebo odstřižky neoprenu. Cena je zlomková, životnost dlouhá a zatím jsem nezažil, aby nezachytila nějakou, byť seberychlejší šípovou střelu (a to jsme zkoušeli reflexní kuši 280 lb, cca 155 joule, kladku s reverzními rameny 140 lb, 160 joule apod.).
Čekoval jsem to a je to naplněné molitanem, takže bych možná pochyboval i o tlumení rázů od pořádné kopačky :-D.
Hadrovou terčovnici jsem si před nedávnem taky dělal. Konkrétně vyše zmíněný lisovaný balík hader. Opravdu asi nejlepší alternativa. Většina z nás tedy používá samodomo vyrobené terčovnice. Tak si tak říkám, kdy uvidím rapidní slevy terčovnic na internetových shopech? :-D
Stran: 1 2 3