Fórum - Lukostřelec.cz
Vertikální kuše - Verze k tisku

+- Fórum - Lukostřelec.cz (https://lukostrelec.cz/subdom/forum)
+-- Fórum: Lukostřelba (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Fórum: Kuše (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Téma: Vertikální kuše (/showthread.php?tid=133)

Stran: 1 2


Vertikální kuše - KOŘEN - 11-28-2017

Rozhodl jsem se pořídit si vertikální kuši, konkrétně model Mini od výrobce Hickory Creek. Zde bych se s vámi podělil o nějaké dojmy a postřehy.

   Proč jsem se rozhodl pro koupi takové kuše, když už doma jednu, se kterou jsem spokojený, mám? Dlouho jsem pokukoval po jiných kuších. Všechny jsou na stejné brdo, ale některé mají zcela jinou konstrukci. Reverzní a railless (bez railu) kuše. S uvedením HortonStorm RDX na trh nastalo i mé neustálé pokukování po něm. Jelikož mému stylu střelby nevyhovoval, pořídil jsem delšího Tenpointa. V tu chvíli jsem už pro koupi Storma neměl takové nutkání – zůstalo ve mně akorát nutkání si takovou kuši osahat a vystřelit si z ní. Takže do budoucna kdo ví… Big Grin

   Co se railless kuší týče, zde by bylo více srdcovek. Ve směs jsou to ale velmi silné a dosti drahé kousky. Jelikož už doma jedna velká mrcha je, nechce se mi jít do jiné, zvlášť do takové, která by potřebovala častý servis. Pak ale přišel uživatel DanM s článkem ve svém vlákně ( http://lukostrelec.cz/subdom/forum/showthread.php?tid=34 ) o malosériových výrobcích kuší. Jednalo se o výrobce Hickory Creek. Již dříve jsem shlédl nějaké video, ale moc pozornosti jsem tomu nevěnoval, protože jsem měl názor jako většina lidí (ani kuše, ani luk). Mrknul jsem znovu na videa a pročetl pár recenzí a už jsem toho brouka z hlavy nemohl dostat Smile
 
   Co mě tedy na ni tak uchvátilo, že mě to přimělo ke koupi? Především nízká váha, kompaktnost a možnost rozložit a složit do maximálně 10 sekund. Dvě velké kuše jsou pro mě zbytečné, Tenpointa se vyloženě nechystám zbavovat, tak zbyl prostor pro něco menšího (přesto silného).
 
 
Objednání:
   Objednával jsem přímo u výrobce. Jerry Goff je sympaťák a věřím, že telefonická objednávka by vedla k příjemnému pohovoru. Zvolil jsem ale email, protože jsem měl ještě jeden požadavek, který by se hůře po telefonu vysvětloval. Technickou stránku věci jsme tedy probrali s Jerrym a obchodní stránku s jeho matkou Anetou, taktéž velice příjemnou a ochotnou paní. Po provedení objednávky trvalo cca 4 dny, než balík odeslali. Dále trvalo asi 6 dní, než dorazil balík z USA do Prahy a zde opět trvalo víc než týden, než došlo k proclení a doručení.
 
Rozbalení a složení:
   Kuše dorazila rozložená na dva díly. Tělo s namontovanou optikou a lučiště s namontovaným nášlapem. Oba tyto díly byly zvlášť zatavené v pevném igelitovém pytli a omotané bublinovou fólií. Dále byly přiloženy šípy, držák šípů a dokumentace. Vše bylo naskládáno v krabici. Není to tedy balení, na které jsme zvyklí od sériových výrobců, kdy má každý díl své místo v perforované kartonové krabici. Na druhou stranu, nic v balíku nehrkalo a kuše dorazila v naprostém pořádku po vzdálenosti několika tisíce kilometrů, takže spokojenost
 
Hmotnost a velikost:
   Je to vážně prcek. Velikost lučiště je víceméně jako XLT lučiště od Tenpointu. Váhově je to taky poměrně lehká zbraň (2,8 kilogramu bez držáků šípů), dalo by se klidně střílet jednou rukou. Pocit z držení této zbraně je úplně odlišný od kuše. Je to něco mezi lukem a kuší. Levá ruka držící madlo u lučiště jen zajišťuje balanc (protože má kuše značně více hmotnosti vepředu). Pravé madlo bych osobně zvolil trochu buclatější, ale dá se jednoduše vyrobit nové. Na fotu je nabitá kuše v porovnání s mojí rukou.
[attachment=537]
Zpracování:
   Zpracování je velice parádní. Všiml jsem si akorát dvou detailů. Prvním je trochu křivě namontovaná botka pažby. Je uhnutá o necelý milimetr mimo osu. Druhým je malé sražení hrany na jednom otvoru. Sražená je, ale sám bych ji srazil (a taky srazím) víc. O otvor sice člověk nezavadí, ale přeci jen… Každopádně by mě zajímalo, proč tento otvor není anodizován – to se ještě Jerryho poptám. Jinak detaily spouště a spoušťového mechanizmu, lučiště, těla a jejich usazení je parádní.
Ramena jsou provedeny v Camo odstínu. Na dotaz jestli mohu dostat černou variantu, jsem byl informován, že černá varianta byla pouze u prvních, prototypových kusů.
 
Šípy:
   Jedná se o 23 palcové šípy Victory Vforce se spinem 300. Jsou to zkrácené šípy do luku. Váha šípu se 100gr hrotem je cca 370 grainů. Zde bych měl taky jednu výtku. Dodané terčové hroty jsou o pár desetin mm v průměru menší, než insert a tělo šípu. Budu muset Jerrymu napsat.
 
Nabíjení.
   Kuše se dá povolením ramen nastavit na nátahovou sílu 100-150 liber. Přišla nastavená na 100 lb a tato síla se dala natahovat velice snadno. 150 liber se už natahuje o poznání hůře a budou potřeba střelecké rukavice pro častější střelbu. Je potřeba upozornit, že kuše se nabíjí rukama bez natahováku, takže člověk tahá plných 150 liber. Dá se pořídit i kličkový mechanizmus.
   Nabíjení tedy probíhá tak, že aktivujeme pojistku proti výstřelu, vložíme nohu do nášlapu, chytneme tětivu a natáhneme ji. Očko, tedy D-loop jako na kladkovém luku, zahákneme za háček spoušťového mechanizmu. Šípem deaktivujeme ADF, zacvakneme končík do tětivy a předek šípu vložíme do štětinové zakládky. Zasuneme lícnici a jsme připraveni k výstřelu. Opačným postupem se dá kuše snadno vybít.
 
Střelba:
   Tu rozepíšu, až ji více otestuji. Zatím nadšení ze spouště a překvapení z držení kříže na terči při míření (kuše skoro vůbec „nepochoduje“). Spoušť je krásně jemná a plynulá, žádné zadrhávání (a podle mého bude i stavitelná – to si zjistím).
   Kuše přišla nastřelená na 10 yardů. Nebyl ještě prostor pro přesné nastřelení více bodů osnovy optiky. 
   Jak již někteří v Danově vlákně naznačovali, je „blbé“, že se kuše nedá podložit bagy, střeleckou stolicí, bipodem atd. Tudíž je nastřelení složité. Není. Kuše má v obou rukojetích závity pro fotostativ, tudíž se dá kuše velice přesně nastřelit. Stejně tak se jde s kuší zapřít nášlapem o roh budovy (toto je velmi stabilní poloha). Jak jsem ale psal, i ve stoje, případně v sedě lze kuši pohodlně nastřelit, protože se s ní snadno míří.
 
Optika:
   Toto je jednoznačně nejslabší článek soustavy – s tím jsem ale počítal a plánoval koupit ihned novou. Čekal jsem ale, až bude Mini doma. Většina lepších optik už ale má i komínek vlevo, což v případě Mini může způsobit problém (dráha tětivy). Musím si tedy proměřit vzdálenost a optiku objednat s ohledem také na tento parametr. 
 
   Mini má další odlišnost a to v offset usazení optiky = optika neleží nad šípem, ale je posazená (předsazená) bokem – cca 30 mm. Je to z toho důvodu, aby optika nezavazela dráze tětivy. Nastřelení optiky tedy není možné provést „na křížek“, protože takto nastřelená kuše by byla přesná pouze na tuto jednu vzdálenost. Výškově optiku nastřelíme přesně, ale stranově ji musíme „předsadit“ přesně o to posunutí optiky. Ve finále nebudeme mířit na střed, ale 30 mm doprava, abychom trefili střed. Na to musíme při střelbě myslet.
 
Bezpečnost:
   Pojistka proti nechtěnému výstřelu – je sice jednoduchá, ale účinná. Není automatická. Jedná se o plíšek, který se před každým nabitím musí zajistit za jazýček spouště (takový jakoby obrtlík, jako na starých oknech).
   ADF – funguje zde suprově. Není to jak u Excaliburu nebo Tenpointu, kdy vystřelenou tětivu zachytí háček (jenž často poničí středovku). Zde k žádnému výstřelu nedojde. Jen se tětiva posune asi o 1-2 mm dopředu za doprovodu jemného „cvak“. Kuši stačí poté znovu decentně natáhnout, jako u nabíjení.
   Dráha tětivy – na normálních kuších výrobci montují spodní úchyt s otvory pro prsty nebo různé ochranné křidélka, aby se prsty nedostaly nad rail, do dráhy tětivy. Zde to konstrukčně není možné, alei tak je to bezpečné. Pravá ruka je úplně v pohodě a levá je dostatečně zohlá, takže nehrozí políbení předloktí od tětivy. U malých dětí nebo liliputů s krátkými rukami možná ano. Nejnebezpečnější je záchyt tětivy. Jelikož ho máme u tváře, zhruba u ucha. Je tedy potřeba dát pozor na dlouhé vlasy, vousy, šály a podobné volné předměty.
 
Závěrečné zhodnocení:
   Prozatím jsem s kuší spokojený a příjemně z ní naladěný. Testování (rychlost, subjektivní porovnání hlučnosti, přesnost…) proběhnou o víkendu.
   Některým vadí to, že se s kuší nedá střílet vleže – pokud bych měl mít jednu kuši, tak by mi to asi taky vadilo. Co se ale Mini týče, tak je to prostě taková „foremná“ kuše. Dá se střílet ze spousty poloh, nic není (díky hmotnosti) nepříjemné nebo nepřirozené. V rukou se drží, jak kdyby tam patřila a po odladění hlavní rukojeti to bude jedna báseň.
[attachment=538]  [attachment=539]   [attachment=540]


RE: Vertikální kuše - Tecumseh - 11-28-2017

Hmm, dizajnovo to síce nejak úchvatne nevyzerá, ale je to šikovné malé a môže byť celkom fajn s toho strieľať, myslím, že by som to celkom rád vyskúšal. Mať to ako jedinú kušu by som nechcel, ale ako doplnok k veľkej kuši prečo nie Wink


RE: Vertikální kuše - KOŘEN - 11-28-2017

Z desíti lidí z toho byli zatím dva nadšení Big Grin  čekal jsem menší úspěch  Tongue  (jeden lukař, který začal pálit s kušemi a jeden kušař, který to pálí i s luky)   

Určitě se můžete těšit do budoucna na nějaké video. To bude nejspíš mezi svátky. A dále pak na foto a detaily - ty bych mohl stihnout snad během příštího týdne.


RE: Vertikální kuše - KOŘEN - 12-04-2017

Doplním info:
Celková délka složené s nášlapem = 750 mm
Délka ATA při nenapnutém lučišti = 423 mm
Délka ATA při napnutém lučišti = 328 mm
Tloušťka je všude různá, ale dva nejvzdálenější body jsou od sebe cca 130 mm, přičemž v nejužším místě má pouhých 19,4 mm.
Délka nátahu = 345 mm
Hmotnost = 2800 gramů

Rychlost 375 grainového šípu je 332 FPS, což je energie 124,4 Joule. 
S 350 grainovým šípem by to tedy teoreticky mohlo být 340 FPS při nátahu 150 liber. 

O víkendu měli Svikaj a DanM možnost si párkrát vystřelit, zajímal by mne jejich názor s odstupem času. Pište samozřejmě i negativa.


RE: Vertikální kuše - KOŘEN - 12-10-2017

Včera jsem si odladil zakládku na Mini a dnes narychlo ospinoval šípy. Neselektoval jsem je podle spinu. Pouze jsem označil, kde je šíp nejměkčí. Podařilo se mi vybrat 3 šípy s tečkou směřující nahoru a 3 šípy s tečkou na cca 100° ve směru hodinových ručiček při pohledu zezadu na šíp. Přes svátky si šípy rozdělím přesně a korektně je olepím.

Kuši jsem si prozatím nastřelil na ty šípy "100°". Zde je pár soustřelů. Nutno podotknout, že tu dneska mrzne a fičí a nedá se moc pohodlně střílet. Střílel jsem vsedě bez opory. (jinak vítr byl takový, že když jsem se po cca 45 minutách vracel domů, neviděl jsem původní stopy, protože je zavál vítr sněhem - takže máte představu, jak se asi střílelo)

Toto je soustřel na 25 metrů: 
(mířil jsem jednou sadou na zelený bod a druhou sadou na oranžový bod) 
 [attachment=581]
Je tedy hezky vidět, co dělá orientace nejměkčí strany šípu s výsledným soustřelem. 

Další soustřel byl na 35 metrů:
[attachment=582]

Poslední byl na cca 42 metrů.
[attachment=583]  [attachment=584]

Optiku nemám nastřelenou na vzdálenosti. Dnešním cílem byly pouze soustřely.

Zkoušel jsem ještě dál, ale to už jsem byl tak promrzlý, že stál soustřel za prd. Párkrát jsem se proběhl, udělal několik dřepů, aby se mi prokrvily cévy, vzal Mini do ruk a ejhle, zvýšený tep si už s lehkou zbraní celkem pohazuje. Zde má tedy navrch těžší kuše. 

Dále musím říct, že jsem se velmi obával toho, jak si bude vítr hrát s kuší při míření. Byl jsem velice příjemně překvapen, že se žádné drastické pohazování nedostavilo. Mírně ano, ale díky tomu, že je kuše krátká (bulpup pažba), tak to není nic hrozného.


RE: Vertikální kuše - svikaj - 12-16-2017

Musím říct, že kuše se vymyká všemu konvenčnímu. Vzhled je čistě industriální a je podřízen funkčnosti a variabilitě, mě moc nenadchlo Sad Nicméně spoušť je super, průběh výstřelu klidný, řešení lícnice (ochrana při výstřelu), držení dobré (ale nezvyklé) a bezpečné. Přesnost moc hodnotit nemůžu. Výrazné výhody vidím tři:
1) velikost, kompaknost, opravdu prcek,
2) natahování pouze rukama
3) nižší průměr šípu, tj. při 330 FPS a 375 grainovém šípu vyšší průbojnost oproti konvečnímu šípu do kuše.


RE: Vertikální kuše - KOŘEN - 12-16-2017

Tato holka není pro každého  Big Grin

Uvidíme, za měsíc dorazí kolimátor s více záměrnými body. Myslím si, že se díky němu teprve ukáže pravý potenciál kuše. Mimo zmenšení rozměrů, snížení náchylnosti na poškození a i teoretickému snížení hmotnosti, dojde především k rychlejšímu zamíření a získání většího přehledu o okolí.


RE: Vertikální kuše - DanM - 12-23-2017

Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych v rámci možností subjektivně zhodnotil Hickory Creek Mini.
Za tuto možnost KOŘENovi děkuji a cením si toho. Problémem je vždy nedostatek času. Střílení by mohlo být vždy více. A pokaždé, když si na něco dalšího vzpomenu, bych se potřeboval ještě na něco podívat...

Kuše je velice malá a kompaktní. Její jednoduché a rychlé složení a opětovné rozložení jí činní ještě skladnější. Vše je otázkou chvíle a pár pohybů, bez potřeby nářadí. To je velké plus právě při lovu nebo pohybu v přírodě a činí to kuši velice nenáročnou a jednoduchou na obsluhu.
Stejně tak její konstrukce. Rám je velice robustní z profilu z hliníkové slitiny čtvercového průřezu. Na něm jsou osazeny další součásti - vpředu vertikálně orientované lučiště na jehož levé straně je přední pažbička úchopu, na pravé straně, zhruba v polovině délky rámu, pak spoušťový mechanismus s pistolovou pažbičkou úchopu, nalevo od něj jednoduchá a bytelná montáž optiky a úplně vzadu vlevo, přímo vedle vaší tváře záchyt tětivy. Rám je zakončen jednoduchou botkou. Jde o velice čistě opracované díly s perfektní povrchovou úpravou (jemný černý elox). Krásná je zlatě vyvedená spoušť. Pojistka spouště je velice jednoduchá, ale opět vysoce funkční. Pouze posunete malé raménko tak, aby spoušť nešla zmáčknout. Velice pěkný je tyčkový převod od spouště k záchytu, který je možný v jednotlivých perforovaných otvorech vidět, a který v zadní části vystupuje viditelně ven. Záchyt očka tětivy je opět vyveden v lesklém zlatém eloxu. Nejen, že jeho perfektně hladký povrch minimálně namáhá tětivu (očko) na záchytu, ale i svou barvou (stejná jako u spouště), vizuálně zvýrazňuje důležité spouštěcí částí kuše. Šasi kuše je celkově "provrtáno" skrz na skrz otvory, které slouží nejen jako odlehčení, ale i jako spojovací body jednotlivých dílů s možností nejen jejich posunutí dle velikosti střelce, ale i kompletní přestavby z pravé na levou variantu. Jde o sofistikovanější a pohlednější Merkur Smile
Pro mnohé strojové, strohé, studené, ale bez výjimky funkční a trvanlivé. 

Samotné natažení kuše je napoprvé trochu složitější. Otočíte pojistkou spouště, odsunete si vzad kryt záchytu a strčíte nohu do třmenu. Nátah samotný, nastavený na 150 lb, mě překvapil svou obtížností. Zejména překonání počátečního odporu. Zřejmě to navíc umocňuje i větší délka nátahu a potřeba zaklesnout očko (D - loop) na záchyt. Bude to chtít jen trochu švihu a grifu. Je to další jednoduché a chytré řešení. Kuši totiž natáhnete vždy stejně, zvyšuje to přesnost a nepotřebujete žádné pomůcky jako lanový natahovák nebo klikový mechanismus. Opět v prostředí divoké přírody obrovská výhoda (už vidím ten zamotaný nebo ztracený natahovák,...). Navíc zatíženo a opotřebováváno je pouze očko, nikoliv tětiva samotná. Bude stačil vyměnit očko, jako v případě klasické omotávky jako u běžných. Když zachytíte tětivu, prostrčíte předním vedením šíp a pohybem zpět jej zacvaknete na tětivu jako u luku. Pak zasunete zpět krytku záchytu směrem dopředu. Ta přikryje záchyt a slouží zároveň jako lícnice. Odjistíte a můžete střílet. Je to pomalejší než ruční natažení běžné kuše, ale srovnatelné s natahováním lanovým natahovákem a rychlejší než s kličkovým mechanismem. Kuše se drží dobře, jen je to na poprvé zase nezvyk. Překvapivá je ale i stabilita a klid, se kterým jsem byl schopen udržet záměrný bod na cíli. Opět by bylo dobré strávit s kuší více času a vyzkoušet jak bych si vedl při střelbě na terč či figury. Pro lov mi ale přijde jak kuše, tak optika a jejich použití rychlé a instinktivní. Samotný výstřel je jemný, přirozený, spoušť perfektně čitelná. Střela velice rychlá. Na tak malou a lehkou kuši obrovská porce energie. Pokud bychom hledali kuši s poměrem váhy, velikosti, skladnosti a výkonu, tohle bude vítěz.

Závěrem bych chtěl jen dodat, že se určitě nejedná o kuši pro kohokoliv. Najde si své zákazníky, kteří jsou odlišní, mají jiné potřeby, jiné priority. Já tohle více než dobře chápu a fandím těm, kteří si stojí za svým a jdou si vlastní cestou. Doufám, že budu mít možnost si z této zajímavé kuše ještě někdy v budoucnu zastřílet. Je to nevšední zážitek, který určitě stojí za to.


RE: Vertikální kuše - KOŘEN - 12-23-2017

Díky klukům za recenze, dojmy a postřehy. Možná bych jen doplnil můj pohled na nátah. Jak píše DanM, chce to gryf, ale to asi všecko. Zvlášť v případě, pokud daná věc není vaše. Osobně mám vždy tak trochu strach si půjčit cizí majetek, především pak když jsem v životě ještě nic podobného nedržel v rukách a podle toho se k tomu tak i chovám. Rozumný člověk to nechce pokazit a tak s danou věcí zachází až příliš opatrně. Ze začátku mi nabíjení přišlo daleko těžší, jak dnes. Dnes už vím, jak mám chytnout tětivu, abych se nezdržoval v zadní úvrati s nasazováním D-loopu na spouštěcí mechanizmus. Taky už vím, jak na Mini pracují kladky a jak si mám rozložit sílu a "švih" nebál bych se říct, že to jde až překvapivě lehce. A až nebude zima, myslím si, že rukavice na nabíjení už ani nebudou potřeba. 

Kličkový mechanizmus se dá také použít, ale jen ten od Barnettu.

Jinak ještě k negativům. Oproti kladkové kuši, kde je potřeba tunit ATA (rozteč os kladek) a naklopení kladek, je zde navíc nutnost tunit přední zakládku a pozici D-loopu, jako u kladkového luku. Je to potřeba vytunit jen na začátku, případně přezkoušet po vyměnění tětivy a lanovodů. 
Druhá věc, která by některým mohla být trnem v oku je, že na kuši jsem napočítal 41 šroubků a to nepočítám matičky a závitové tyče ve spoušťovém mechanizmu a šroubky na montáži optiky. Drtivá většina šroubků je zalepených. Ty které nebyly se zatím nepovolují, zakápl jsem si akorát jeden loxealem. Takže ano, kuši složíte bez nářadí, ale do batohu klíče určitě poputují. Pokud máte sadu inbusů v takovém tom "lukařském" provedení, tak k některým šroubkům se prostě nedostanete. Je potřeba tedy bit nebo klasický malý inbusový klíč.


RE: Vertikální kuše - Jeník - 01-10-2018

Má jednu otázku...
pokud se zase postavíme vedle sebe a začneme hru je jedno 10 nebo mimo hlavně vystřelit 6 šípů... kdo to odmlátí dříve... já z luku či kuše nebo ty z mutanta...

Jinak dle mého holého úsudku tohle při lovu v pohybu je jednoznačně jedinečná zbraň ... rychlá přesná a hlavně hrozně kompaktní ohledně rostlinného materiálu a hlavně při přesunu v sestaveném stavu / i nataženém /...