Fórum - Lukostřelec.cz
Primitivní luky - Verze k tisku

+- Fórum - Lukostřelec.cz (https://lukostrelec.cz/subdom/forum)
+-- Fórum: Lukostřelba (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Fórum: Luky (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Téma: Primitivní luky (/showthread.php?tid=31)

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Primitivní luky - Zbyněk - 04-16-2017

Založím tu vlákno čistě pro primitivy. Smile Výroba, materiály...

A teď bych měl rovnou dotaz. Minulou sobotu jsem na nordcupu v Římově sdílel slupinu se dvěma primitivy z Rakouska. Ani jeden z nich za celý turnaj, trvající cca šest hodin, ani jednou nevypnul luk... Není to zbytečné namáhání dřeva? Jen se podivili, že jsem ho po každé disciplíně vypínal, tak jsem jim řekl, že mi to bylo doporučeno (Zelíčko) a dál jsme to nerozebírali. Jaké jsou vaše zkušenosti a názory? Smile

RE: Primitivní luky - Pistolník - 04-17-2017

Pokud vím, tak Tomáš Parma (nevím jestli tady přispívá) střílí primitiva již delší dobu a při závodech taky nevypíná. Před závodem vždy asi 20 minut "temperuje luk" poté ho napne a má ho napnutý celý závod.

RE: Primitivní luky - cornus - 04-17-2017

Jeden závod to musí vydržať.

RE: Primitivní luky - Zbyněk - 04-17-2017

(04-17-2017, 10:16 AM)Pistolník Napsal(a): Pokud vím, tak Tomáš Parma (nevím jestli tady přispívá) střílí primitiva již delší dobu a při závodech taky nevypíná. Před závodem vždy asi 20 minut "temperuje luk" poté ho napne a má ho napnutý celý závod.

Temperuje? Jakým způsobem? Smile

RE: Primitivní luky - Mýša - 04-17-2017

naprostá většina Rakušanů a Němců má luky z osage a opravdu je nepovolují

RE: Primitivní luky - Johanka Suchardová - 04-18-2017

Klacek (primitiv) musí něco vydržet a máš ho proto, aby ti sloužil a ne ty jemu. Taky nevypínám. Je to zbytečné a pokud máš luk silnější tak i namáhavé. Luk při závodech vypínám jen v době oběda. Pokud ho dáš po závodech do sucha - už tedy vypnutý a dopřeješ mu trochu klidu v teple, sem tam se trochu namažete  (olej, vosk - jestli to výrobce doporučil) bude ti sloužit dobře. Samozřejmě jeden luk z lísky, jilmu, jasanu nebo něčeho podobného nebudeš moci používat celý život. S tím se budeš muset smířit.
 K tomu temperování, je dobré -alespoň si to myslím- v zimě vytáhnout luk z obýváku chvilku dřív na mráz než s ním začneš střílet. To samé v létě když ho máš v autě- kde je poněkud tepleji, nechat luk chvilku vychladnout. 
Johanka

RE: Primitivní luky - Zbyněk - 04-18-2017

(04-18-2017, 11:31 AM)Johanka Suchardová Napsal(a): Klacek (primitiv) musí něco vydržet a máš ho proto, aby ti sloužil a ne ty jemu. Taky nevypínám. Je to zbytečné a pokud máš luk silnější tak i namáhavé. Luk při závodech vypínám jen v době oběda. Pokud ho dáš po závodech do sucha - už tedy vypnutý a dopřeješ mu trochu klidu v teple, sem tam se trochu namažete  (olej, vosk - jestli to výrobce doporučil) bude ti sloužit dobře. Samozřejmě jeden luk z lísky, jilmu, jasanu nebo něčeho podobného nebudeš moci používat celý život. S tím se budeš muset smířit.
 K tomu temperování, je dobré -alespoň si to myslím- v zimě vytáhnout luk z obýváku chvilku dřív na mráz než s ním začneš střílet. To samé v létě když ho máš v autě- kde je poněkud tepleji, nechat luk chvilku vychladnout. 
Johanka

Nijak extra silný luk nemám(cca 35lb), ale musím říct, že to bylo lehce otravující a ke konci závodu už mě to doslova  krkalo. Big Grin Je mi jasné, že primitiv není nesmrtelný, ale chovat se k němu co nejšetrněji můžu. Smile Děkuji pěkně a uvidíme se na 1. Jarním. Wink

RE: Primitivní luky - zeli - 04-18-2017

(04-16-2017, 01:43 PM)Zbyněk Napsal(a): Založím tu vlákno čistě pro primitivy. Smile Výroba, materiály...

A teď bych měl rovnou dotaz. Minulou sobotu jsem na nordcupu v Římově sdílel slupinu se dvěma primitivy z Rakouska. Ani jeden z nich za celý turnaj, trvající cca šest hodin, ani jednou nevypnul luk... Není to zbytečné namáhání dřeva? Jen se podivili, že jsem ho po každé disciplíně vypínal, tak jsem jim řekl, že mi to bylo doporučeno (Zelíčko) a dál jsme to nerozebírali. Jaké jsou vaše zkušenosti a názory? Smile

Jsem taky zastáncem toho, že se dřevěný luk může nechat napnutý třeba půl dne. Když půjde člověk na lov, tak taky nebude nasazovat tětivu teprve až uvidí zvíře. Ale je třeba se smířit s tím, že luk libru dvě ztratí a časem to bude horší.
Zbyňku, tvůj luk mi už při výrobě vyšel trochu slabší než měl být, a proto jsem asi doporučil vypínání, aby ta síla klesala co nejmíň.
Ale to jsem měl patrně na mysli (už si to přesně nepamatuju) dlouhé přechody mezi disciplínami s čekáním.
Na 3D trati, kde jdou terče rychle za sebou, je to asi opravdu zbytečný opruz.

RE: Primitivní luky - Zbyněk - 04-18-2017

(04-18-2017, 09:47 PM)zeli Napsal(a):
(04-16-2017, 01:43 PM)Zbyněk Napsal(a): Založím tu vlákno čistě pro primitivy. Smile Výroba, materiály...

Jsem taky zastáncem toho, že se dřevěný luk může nechat napnutý třeba půl dne. Když půjde člověk na lov, tak taky nebude nasazovat tětivu teprve až uvidí zvíře. Ale je třeba se smířit s tím, že luk libru dvě ztratí a časem to bude horší.
Zbyňku, tvůj luk mi už při výrobě vyšel trochu slabší než měl být, a proto jsem asi doporučil vypínání, aby ta síla klesala co nejmíň.
Ale to jsem měl patrně na mysli (už si to přesně nepamatuju) dlouhé přechody mezi disciplínami s čekáním.
Na 3D trati, kde jdou terče rychle za sebou, je to asi opravdu zbytečný opruz.
Ach ták.  Smile No, jelikož jsem si tvá slova vyložil trochu blbě, tak jsem luk vypínal i během střelby doma a hledání šípů. Vidět mě někdo zkušenější, asi se buď diví, nebo dost směje. Dodgy Nicméně díky mojí poctivost/blbosti luk během minulé sezóny skoro neztratil na síle. Uvidíme, co s ním udělá nacházející ročník. Zatím jsem více nežli spokojen. Wink Ještě mi v Lodhéřově koukneš, jestli by bylo třeba otočit tětivu, viď.

RE: Primitivní luky - Pistolník - 04-19-2017

Temperováním myslím, že než luk napneš (po vyjmutí z auta, letadla, parníku, vytopeného obýváku, z mražáku...), tak ho necháš ohřát na teplotu prostředí, ve kterém budeš střílet. To je vše. Délka záleží na původním rozdílu teplot. Půjdeš-li z vytopené místnosti do mrazu, bude to jistě dýl, než z teploty 20°C do 21°C Smile