Fórum - Lukostřelec.cz
Další dotaz na tětivu - Verze k tisku

+- Fórum - Lukostřelec.cz (https://lukostrelec.cz/subdom/forum)
+-- Fórum: Lukostřelba (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Fórum: Luky (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Téma: Další dotaz na tětivu (/showthread.php?tid=567)



Další dotaz na tětivu - Salvi - 06-19-2020

Dobrý den,
jsem začínající lukostřelec, zatím jsem střílel ze starého LARPového luku s vlastnoručně vyrobenou tětivou z domácích materiálů (vše bylo řádně otestováno) a na tento luk jsem si pořídil celé hliníkové šípy Poe Lang 1716 (735) z obchodu lukysipy.cz. Na mou tětivu krásně seděli, možná bych řekl trochu těsně, ale nic hrozného. Před pár dny mi ze stejného obchodu přišel nový luk Traper 62" (https://www.lukysipy.cz/lazecky-traper-black-reflexni-lovecky-luk-60-62) a rovnou byl s tětivou Brownell Dakron B-50 pletenou ze 14 vláken.
A teď přišlo překvapení:
šípy, které jsem již doma měl (opakuji: ze stejného obchodu) mi na tětivu neseděly, netroufl jsem si zabrat natolik, aby se na tětivu nasadily, bál jsem se poškození. To by ještě nebylo tak překvapivé, prostě špatné velikosti, nicméně v obchodu nebylo možné vybrat k luku jinou tětivu (jedině samostatně), ani nebylo možné vybrat jiné končíky k šípům. Zeptal jsem se tedy elektronicky ve zmíněném obchodě a překvapivá byla ta především odpověď. Prý pletou všechny tětivy stejně  a u všech šípů mají také v 99 % případů stejné končíky. Pokud má zákazník problém s nasazením, někdy stačí končíky zevnitř trochu opilovat. Postup jsem tedy zkusil a i když jsem to dle mého gusta trochu přehnal, opiloval jsem to hodně a hrubým pilníkem, tětiva nasadit sice šla ale velmi špatně a po pár pokusech se mi končík dokonce nalomil.
Ve zprávě byla ještě poznámka, cituji: "pro zákazníky, kteří si přejí, aby jim šíp po tětivě volně jezdil, pleteme ze 12 pramenů, jinak všechny ze 14."

Co jsem si až do teď myslel, tak šíp má být na tětivě nasazen tak, aby 
1) šel lehce nasadit
2) při protočení tětivy mezi prsty se šíp neprotáčel s tětivou
3) při nasazení a zamíření šípu k zemi by mělo lehkým klepnutím být možné šíp vyklepnout z tětivy, ale 
4) šíp musí na tětivě sám držet

Avšak dle odpovědi z obchodu to vypadá, že je normální, že šíp je na tětivě velmi pevně přichycen a AŽ když chce zákazník šíp na tětivě volně, na speciální přání upletou tětivu tenčí.

Mohl byste mi prosím Vás někdo v tomto poradit? Co je tedy správně, jak pevně má být šíp nasazen na tětivě? Nebo jsem něco naprosto špatně pochopil?

A rád bych ne podotkl, že ani slovo z mé zprávy není míněno jakkoliv zle proti obchodu lukysipy.cz, obchod mám zatím velmi rád, má dobré služby a celý tým je plný velmi příjemných lidí. I zboží se mi zdá velmi kvalitní. Má zpráva zde na fóru je míněna jen pro objasnění mých nejasností, teprve do těchto témat pronikám. Ptal bych se přímo v obchodě, ale myslím, že toto téma a má snaha doplnit si znalosti je spíše pro fórum, než abych zahltil zaměstnance obchodu dotazy. A uvádím konkrétní obchod JEN aby bylo hned jasné, jaké šípy, luk a tětivu mám na mysli.


RE: Další dotaz na tětivu - Dusan - 06-20-2020

Hm, to je zaujínavé, že niekto chce tetivu k šípom, ale možno to je myslené na nejaký štandardný plastový končik.
Tetiva sa robí k luku a končíky sa prispôsobujú tetive.
Pri plasťákoch založíš tetivu na luk a potom plastový končík na šípe namočíš do vriacej vody a nasadíš na tetivu, pri niektorých plasťákoch ešte prstami - v rukavici! - stlačíš zmäknuté konce končíku k sebe - a máš to.
Ak si robíš končíky sám, rohovinové, kostenné, drevenné či selfnocky - tak tu finalizuješ jemne pilníčkami a skúšaš na luku so založenou tetivou.


RE: Další dotaz na tětivu - Salvi - 06-21-2020

(06-20-2020, 08:38 PM)Dusan Napsal(a): Hm, to je zaujínavé, že niekto chce tetivu k šípom, ale možno to je myslené na nejaký štandardný plastový končik.
Tetiva sa robí k luku a končíky sa prispôsobujú tetive.
Pri plasťákoch založíš tetivu na luk a potom plastový končík na šípe namočíš do vriacej vody a nasadíš na tetivu, pri niektorých plasťákoch ešte prstami - v rukavici! - stlačíš zmäknuté konce končíku k sebe - a máš to.
Ak si robíš končéky sám, rohovinové, kostenné, drevenné či selfnocky - tak tu finalizuješ jemne pilníčkami a skúšaš na luku so založenou tetivou.

Určitě to není běžný postup shánět tětivu k šípům, ale zvolil jsem ho, jelikož jsem měl doma sadu šípů a poté jsem si koupil lepší luk. Jelikož jsem obojí měl ze stejného obchodu, který nenabízel volbu tětivy, nebo končíků předpokládal jsem, že na sebe budou pasovat. Bohužel nepasovali a přišlo mi levnější objednat si tenčí tětivu, než novou sadu šípů. Zmíněný obchod kupodivu nenabízí samostatné končíky.

A postup s namočením do vroucí vody je standardní? Trochu bych se bál, že při neklidné ruce mi vyjde každý šíp trochu jinak, především pokud je budu muset zmáčknout prsty.

Tak oprava: několik málo končíků prodávají, právě jsem je našel, jen nebyli mezi doplňky k šípům ale mezi doplňky obecně.


RE: Další dotaz na tětivu - honzik181 - 06-21-2020

Ahoj.
Úprava končíků horkou vodou je standardní. Když se ti to nepovede napoprvé, postup opakuješ, dokud to nesedí.
Časem zjistíš, že se tětiva v místě založení "ošoupe" (ztenčí) a budeš muset znovu končíky upravit.
:-)


RE: Další dotaz na tětivu - Dusan - 06-21-2020

Nič v zlom ale meniť tetivu podľa rozveru končíku je nezmysel.
Tetiva sa robí k luku, a volí sa materiál, jej hrúbka (u moderných počet slučiek) a omotávka preto, aby sa zladila s lukom. Hrubšia tetiva je ťažšia a tým pádom spomalí výstrel. Tenšia tetiva je ľahšia a rýchlejšia. Šípy sa robia k sústave luk-tetiva, nie naopak.


RE: Další dotaz na tětivu - fedosteve - 06-21-2020

Existuje aj niečo ako omotávka tetivy Smile . Dá sa kúpiť v rôznej hrúbke, tam by som sa nasmeroval. Urobiť si novú omotávku na tetive je pomerne ľahké, pravdepodobne to budeš potrebovať vedieť, teda keď si nebudeš chcieť kupovať vždy novú tetivu pri predranej omotávke. Úprava plastového končíku horúcou vodou je tiež dobré riešenie. Pripájam aj link na video, prípadne si zadaj do vyhľadávača "Bowstring serving", ja som sa to tak naučil:
https://www.youtube.com/watch?v=aPEv_R8dSQc


RE: Další dotaz na tětivu - Salvi - 06-22-2020

honzik181: Dobře, děkuji, po tolika odpovědích, které souhlasí, že postup s vodou je normální se toho nebudu tolik bát

Dusan: Jak jsem psal, šlo pouze o snahu trochu ušetřit, dle odpovědi z obchodu to vypadalo, že vůbec není problém na luk dát slabší tětivu, dokonce to znělo, že 12, nebo 14 pramenů je čistě volba zákazníka... zvláštní.

fedosteve:  Smile vím že existuje omotávka a vím co to je, psal jsem v úvodu, že jsem si před časem vyráběl vlastní tětivu. Ale musím se přiznat, že mě její výměna hned nenapadla, byl jsem rád, že mám konečně profesionálně vyrobenou.

Pro všechny:
Děkuju za odpovědi, psát na fórum byl dobrý nápad.
Problém vyřeším nakonec jednoduše, zajedu si do kamenného obchodu a pořídím si nové šípy přesně na mou sestavu luk-tětiva a bude to  Cool . Alespoň si o tom promluvím s odborníkem z očí do očí.... teď ještě zvolit, jaký obchod to bude...
A do budoucna se nebudu bát procedury s horkou vodou, např. až se mi tětiva ošoupe.