Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Závody a soutěže
#11
Ahoj všem,
pokud bude mít někdo z vás čas a chuť, může dorazit na MČR v terčové střelbě z Libovolné kuše do Starého Plzence. 

Sobota 9.9.2017, zahájení v 10.00hod. (už se začíná střílet !), startovné 150,- Kč.

Svojí účast popřípadě potvrďte pořadateli Václavu Továrnickému na tel.  775 885 251 a to nejpozději den před soutěží.

  
Odpovědět
#12
Ahoj,
chtěl bych všechny pozvat na závod pořádaný za necelých 14 dní 23.9.2017 v Němčicích u Pardubic.
Jedná se o terčovou střelbu 10 x 3 ran nebo 20 x 3 ran na 35 metrů.



Registrace 8:00- 9:30 hod., nástup 10:00 hod., zahájení střelby 10:30 hod., ukončení cca v 14:00 hod.
Startovné jednotné 250,- Kč. První tři místa získávají medaili.



Pokud by někdo měl zájem, může se spojit s pořadatelem Frantou Ptáčníkem z LK Dominik 603 938 515.
Odpovědět
#13
V příloze je pdfko s 3x20 FITA terči, které se tiskne na papír velikosti A3 (pro terčovou střelbu na 35 nebo 50 metrů). Terče tvoří soustředné kružnice, které se vzhledem k velikosti papíru protínají, ale praxe ukázala že to použitelné je (stačí střílet desítky nebo devítky a odečítání bodů je jednoduché). Takže je pro ty, kteří mají menší terčovnici a chtějí trénovat na závody Wink

Deset+ bodů = 20 mm, deset bodů = 40 mm, devět bodů = 80 mm, osm bodů = 120 mm, sedm bodů = 160 mm, šest bodů = 200 mm, 0 bodů = zásahy mimo.

A takhle to vypadá v reálu:
   


Přiložené soubory
.pdf   terc_3x20_cm.pdf (Velikost: 7,28 KB / Stažení: 8)
Odpovědět
#14
Ahoj, po upozornění od DanM se dne 30.9.2017 v Římově změnila pravidla pro MČR ve 3D (byla doplněna limitní hmotnost šípu):

"Jakákoliv kuše s reflexním, nebo kladkovým systémem ramen. Kuše musí být napínána ručně (lankový napínák je povolen) a musí být vybavena pojistkou. Na kuši jsou zakázány jakékoli elektronické doplňky. Během střelby se nesmí používat žádný poutací řemen a střelec nesmí opírat kuš, ani ruku která ji podpírá o žádnou podložku (koleno, strom). Maximální nátahová síla je 190lbs. Rychlost šípu nesmí přesáhnout 330 fps a hmotnost šípu nesmí přesáhnout 400 grains. Když je kuše nabitá, musí trubka šípu přesahovat přední část ramen. Minimální odpor spouště je z důvodu bezpečnosti 1300g (napínáček je zakázán). Jsou zakázány jakékoliv modifikace na továrním nastavení kuše."

Situace je asi taková, že tato pravidla vyřazují ze hry současně vyráběné / prodávané kuše.
Odpovědět
#15
Tak to je trapas! Angry Ze současné nabídky Excaliburu toto splňuje akorát mode Cub, ze staré asi jen Phoenix, Axiom, Vixen...Proč to sakra omezují na nátah?! Dobře, pokud jim "ničíme" terče, tak ať to omezí na rychlost šípu a jeho váhu, ale proč do toho tahají libráž?! Ta s tím nemá nic společného. Jsem zvědavý, jaká bude účast kušostřelců na dalších 3D závodech  Huh
Odpovědět
#16
Ano, taky se divím proč do toho tahají odpor spouště. Pokud by šlo o bezpečnost, tak se musí beztak zajistit bezpečným prostorem (vyznačený palebnou čárou) a bezpečnou manipulací se zbraní.

A hloupě se zeptám, proč musí trubka šípu přesahovat přední část ramen? jaký to má účel (jasná vizualizace že kuše je nabitá)?
Odpovědět
#17
Mám pocit, 
že Český pohár 3D se v tom s kušemi již nějaké roky zdatně plácá.
Celkově mi přijde, že střelci s kušemi jsou tam trpěni. Že tam dle vedení nemají co dělat. Mezi jedním ze zdůvodnění je právě ničení figur.
Když se po hubených letech, co se účasti kušiníků týče, vyčasí, vedení přijde s takovouto úpravou. Ta možná sjednotí startovní pole a pomůže eliminovat a vyřadit podvodníky, ale má to také svá úskalí. Pro kuši s nátahem 190 lb je 400 gr šíp velice lehký a je to špatně co se tyče životnosti a potažmo bezpečnosti.
Zúžilo to výběr kuše a nereflektuje to jejich vývoj. Jak píšou kluci nahoře, kolik dnešních produkčních kuší najdete, aby splňovaly tyto parametry? Dnešní kuše jsou výkonově daleko za hranicí 400 fps se 400 gr šípy. Pokud má 3D simulovat lov mechanickými zbraněmi, ať jej tedy napodobuje se vším všudy, včetně současných, k lovu využitelných zbraní. Vždy, když mě kluci zlákají, ať si přijedu zase zastřílet a já si na 3D postavím kuši, začne se uvažovat, zda kuše nadále v Českém poháru 3D zůstanou nebo přijde takováto "úprava" pravidel. Tohle nemám zapotřebí.


Víte, co se mi líbí na terčové střelbě? Že můžete přijít s jakoukoliv kuší, může to být vyladěný produkční typ z osmdesátých, devadesátých let, může to být poslední hi-tech typ, může to být terčový speciál, kladka, kladka s reverzními rameny, reflex. Jaký má kuše nátah, rychlost šípu nebo odpor spouště není až tak důležité. Důležité je ze sebe a zbraně dostat maximum a ukázat co ve Vás je. A součet bodů nijak neokecáte.



To Svikaj:
Ještě k těm spouštím a délkám šípů.

Odpor spouště je zase věcí továrny, znám tovární výrobce, kteří jsou pod požadovanou hranicí. A to určitě nedělá z jejich kuší nebezpečné zbraně. Někdy jde o nejpropracovanější spouště. To opět jen vyřazuje další např. i vhodnou kuši k výběru pro 3D z kola ven.
Není snad důležitější bezpečnostní pojistka, anti dry fire systém, odjišťování až na palebné čáře nebo třeba namiřování zespodu než takovéto nařízení? Jak by se komise zachovala ke spouštím Triggertech? Standard to pro některé výrobce a typy není, pro některé je. Vždy lze však dodělat. Tak jak?
Je to možná další krok proti úpravám spouští a jen bezpečnostní pojistka pro organizátory, jinak to nechápu.

Stejně tak je to s délkou šípu. Tato premisa je v řádech již dlouho. Nyní ale, po zavedení maximální hmotnosti šípu jde o nesmysl. Pokud budu mít kuši s menší silou nátahu, dejme tomu 150 lb a potřebuji dohnat rychlost co nejblíže k potřebným 330 fps, jsem vlastně nucen tímto pravidlem použít delší a tím pádem těžší šíp (např. 18 nebo 20" namísto 16"), který mi rychlost výrazně snižuje a kuše je tím pádem pro 3D příliš pomalá a tím i nezajímavá.
Jediným vysvětlením zůstává snad vizuální kontrola založení šípu i pro ostatní střelce a délka potřebná k vytáhnutí z figury. Jinak to opět nechápu.
Odpovědět
#18
(11-30-2017, 02:53 PM)svikaj Napsal(a): Ano, taky se divím proč do toho tahají odpor spouště. Pokud by šlo o bezpečnost, tak se musí beztak zajistit bezpečným prostorem (vyznačený palebnou čárou) a bezpečnou manipulací se zbraní.

A hloupě se zeptám, proč musí trubka šípu přesahovat přední část ramen? jaký to má účel (jasná vizualizace že kuše je nabitá)?

 jemná spoušť nese vždy riziko náhodného nechtěného výstřelu, sportovní střelci z palných zbraní mají podobné omezení, bývalá EAA-3D nyní HDH-IAA odpor spouště ve svých pravidlech neměli a nemají je to pouze národní úprava, přesahující šíp uvedená pravidla obsahují, slyšel jsem vysvětlení, že důvodem bylo používání extrémně krátkých šipek, které při špatném založení nebo poškození byly nebezpečné nejen pro střelce samotného
 Č3DL přešla na pravidla IFAA a ty kuše nemají, převzalo se tedy znění podle EEA-3D, jelikož ve svazu je část lidí zaujatá proti kuším rozhodli přijmout nějaká omezení, aby se kuše nezrušili úplně, ale vyloučili se nové zbraně, které jsou schopné předávat vyšší kinetickou energii šípu a to potom terče skutečně devastuje
i proto omezení libráže může vypadat jako pitomost poněvadž ji nikdo není schopen změřit, je však možné na netu najít tovární nastavení zbraně, tou potencionálně vyšší kinetickou energií šipky se zřejmě nikdo nezabýval, část výrobců ji ani neuvádí, 
pokud chcete střílet závody pod nějakou organizací vždy narazíte na nějaké omezení, které se můžou zdát nelogická pokud nezkusíte i další úhel pohledu, ale to omezení váhy šípu navrhl neobyčejný diletant 
extrémně výkonné kuše nejsou stavěné na závody nýbrž primárně na lov, pokud máte zájem o terčovou střelbu tak se podívejte na polní kuše
Odpovědět
#19
Ahoj, chtěl bych vás pozvat na vánoční závod pořádaný příští víkend 16.12.2017 v Němčicích u Pardubic.
Jedná se o terčovou střelbu 10 x 3 ran nebo 20 x 3 ran na 35 metrů.

Registrace 8:00- 9:30 hod., nástup 10:00 hod., zahájení střelby 10:30 hod., ukončení cca v 14:00 hod.
Startovné jednotné 250,- Kč. První tři místa získávají medaili.

Mapka zde: https://mapy.cz/s/2fecX

Pokud by někdo měl zájem, může se spojit s pořadatelem Frantou Ptáčníkem z LK Dominik 603 938 515.
Odpovědět
#20
Ahoj všem,
dnes jsem mluvil s pořadatelem nadcházející soutěže 16.12.2017 v Němčicích u Pardubic, kterou tu avizoval Svikaj.
Z bezpečnostních důvodů se tuto sobotu bude střílet soutěž v terčové střelbě pod nedalekým hradem Kunětická hora, v místním sadu.
Startovné bude 300,- Kč. Pokud by se chtěl někdo přidat, ať již z řad lukostřelců, či střelců z kuší, více info získáte na telefonu 
Františka Ptáčníka 603 938 515.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)