Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kusa pre zaciatocnika
#61
Už jsem doma sakra....
https://www.walmart.com/ip/Barnett-BCR-R...r/37184317

hele kup jí s kolimošem... pokud budeš potřebovat optiku mám doma 2 které mi leží ladem... jedna je TP a druhá bushnell .
Tuhle schvaluji... na té není co by se podělalo...tak výhoj této kuše je Barnett Panzer 2 pak V ... a tak dále .. měl jsem tuhle koncepci doma... bylo to V. Měl jsem to na takové ty slimáky v řece a tak ... prostřelí to fošnu, na lov vysoké to není ALE hračka jednoznačně ani náhodou...
s tím si užiješ dost srandy...na to domácí střílení cirka do 30-40 mertů ideál...lehké natahování /i když ti doporučím natahovák pro přesnéí usazení těťivy/ ...
jinak asi bych oslovil Supra Praha .. mají jí tam cirka za osmičku a prostě bych je nahlodal...vemu jí u vás s nějakou slevou či si jí objednám v zahraničí ale prostě si počkám...
Odpovědět
#62
Jo Barnett BCR Recurve, pro rekreacni strelbu a v pripade krize na zajice to staci Big Grin jak bude doma poreferuju
Odpovědět
#63
Zdravím.
A co tohle, máte s touto kuši zkušenosti? Je to Jaguar 2 výkonové nevypadá zle.

https://www.epuskohled.cz/eshop/kuse/kus...set-detail
Odpovědět
#64
S kusou ti sice neporadim, ale davaj si pozor na niektore obchody ktore so setu vyberu optiku (alebo aj nieco viac) a ty si ju ne/musis prikupit
Odpovědět
#65
Big Grin 
Ahoj, mám v úmyslu jako začátečník pořídit si kladkovou kuši, s níž bych rád střílel pro zábavu, ale třeba i soutěžně, když by mi to šlo, a kterou bych mohl vnímat i jako určitou zbraň k obraně (v krajním dost nepravděpodobném případě). Představa je o ceně cca 12-15 tisíc. Mnou předběžně uvažovaný výběr např.
https://www.epuskohled.cz/eshop/kuse/kla...309-detail
Z přečtených příspěvků soudím, že asi můj výběr není není nic moc, protože jsem se stejně jako mnoho lidí patrně nechal unést výběrem maximální síly a rychlosti. Vyrozuměl jsem ze zde uvedených informací a rad zkušenějších, že současné kuše mají problém s tím, že se ženou za výkonem i přes ztrátu přesnosti, a navíc právě kvůli vyšší síle a rychlosti mají problém s životností ramen atp. Pochopil jsem, že proto je lépe sledovat bazary a vyčkat, protože se tam jednou za čas objeví kvalitní starší kousek, který splňuje kvality a standardy, které jsou kýžené. No jo, ale já tu mám problém v tom, že
1) Jsem začátečník a vůbec nepoznám, jestli se v bazaru přede mnou právě objevil ten mistrovský kousek, skvost za skvělou cenu, na který jsem čekal, anebo šunt, který jen vypadá hezky a má podobné označení, jaké jsem tuhle někde četl nebo slyšel. To jednak.
2) A jednak mne napadá, že když původní staré kusy měly daleko vyšší životnost a zvládly bez problémů třeba o x tisíc výstřelů více než ty dnešní, tak jak mohu vědět, že v bazaru jsem najednou radostně nenatrefil právě na kousek, který je sice z té staré dobré gardy, ale už má toto své poctivé odpracováno je těsně před koncem své životnosti. Že jeho životnost byla desetinásobná oproti dnešním výrobkům, je pak málo zajímavé, pokud ve chvíli, kdy se objeví v bazaru, má před sebou už jen pár výstřelů. Ještě méně výstřelů než ta nejnovější nic moc série kuší s krátkou životností. Abych pak nebrečel, že jsem si koupil starší kuši, která je sice není tak silná jako ta, co jsem si chtěl vybrat, ale zato mi vydržela ještě kratší dobu. Big Grin
Raději bych tedy, pokud byste mi někdo mohl říct, co ze současné nabídky kolem těch 15 tis. by bylo možno použít třeba i na soutěže. Cenu míním bez optiky (tu předpokládám do 5 tisíc, takže dohromady cca 20 tis. je to reálné?).
Odpovědět
#66
Ahoj, poradim ti len jedno, takymto to eschopom sa vyhni oblukom... vyberaju so setov optiky a ine prislusenstvo a ty si to potom musis kupit zvlast...Rovnaku kusu s plnym prislusenstvom som v Nemecku nasiel za 350e (postovne do Ceska cca. 10e)
Odpovědět
#67
Rád tu vidím dalšího nového zájemce o kušosřelbu. K tvému dotazu asi takto:
Čínské (potažmo Thaiwanské atd) kuše jsou kus od kusu. Jeden kus může sloužit poměrně dlouho, jiný se ti vysype během prvních pár výstřelů. A bohužel zde platí to, že pokud se daná kuše chytne, tak její pozdější produkce nedosahuje takových kvalit jako várka z předešlých sérií (zářný příklad Jandao 225 lb, kde pozdějším kusům praskaly ramena po pár výstřelech). 

U světoznámých (především amerických) značek neplatíš peníze jenom za jméno. Svým způsobem ano, ale jméno si tyto firmy vydobyly především svým zákaznickým servisem, což znamená, že pokud se ti s kuší něco stane, automaticky posílají náhradu a omluvu. Takže ano, chápu proč se kuše Excalibur stále drží na pomyslném žebříčku celkem vysoko (i když poslední roky klesají stále níže) - je to zákaznický servis. V USA, CAN atd. je největší odbyt kuší a jelikož se tam tyto značky i vyrábí, netrvá reklamace déle než týden. Bydlet za louží, tak třeba dodnes střílím s Matrixem, ale jelikož bydlíme zde a reklamace přes obchodníka trvá měsíc (tzn, že měsíc nestřílíš) a po dvouleté záruce by sis posílal balíčky do Kanady sám, tak ne - tyto kuše už bych nezvolil. Zvláště pak, když mi vydržela střílet vždy jen průměrně 500 výstřelů.

U Čínských kuší máš také v pozdější době od koupě problém sehnat náhradní díly, což se ti u světoznámých značek stane možná tak za 20 let od jejich ukončení výroby daného modelu (a i toto tvrzení je také nutno brát s jistou rezervou, protože zájem o kuše poslední roky raketově roste). Dále máš také jistotu, že udávané rychlosti a nátahy u čínských kuší jsou nadhodnocené (ověřeno několikrát různými testy). V pár testech také můžeš vidět, že tyto kuše ani nedokončily testování a rozbily se (opět štěstí, respektive neštěstí na kus).

Za mě tedy jedině světoznámé výrobce, ale i zde je nutno vybírat (viz výše). 15 za holou, potažmo 20 za kompletní kuši ti nestačí. Takže jedině bazar. 

Z kladek doporučuji výrobce Tenpoint, Horton (novější modely pod záštitou Tenpointu), Wicked Ridge (také pod záštitou Tenpointu), Mission, Ravin (know-how Tenpointu), CAM-X, Scorpyd, Hickory Creek. U Ravinu bych byl trochu opatrný, jelikož měl problémy se spoušťáky, kdy kuše vystřelila sama bez sáhnutí na jazýček spouště. 
Kuše Barnett a Parker nedoporučuji. Parker kvůli problémům s rameny a Barnett protoo, že je to plastový s*áč. Hodně US prodejců ho přestalo prodávat, protože se množily neustálé reklamace.

Z výše uvedených značek koupíš za danou sumu snad jen kuše Wicked Rige. 

Za mě určitě bazar. Není to, jak píšeš, že kuše už bude vystřílená a bude mít svoje za sebou. Taková kuše by musela nastřílet desítky tisíc výstřelů. Většina kuší na bazaru má to své ještě před sebou. Hodně lidí si to koupí, jdou s tím párkát střílet, pak jim to půl roku visí na stěně a potom to vloží na bazar. Bohužel nabídky chodí nečekaně a ne vždy, kdy by si je člověk přál. Ale to je holt bazar. Zase zde můžeš natrefit na hezké kousky za velice hezké ceny. 

Otázkou pak je, jaké závody máš na mysli. Terčová střelba je neomezená - můžeš tam mít jakoukoliv kuši. U oficiálního 3D jsi omezen řadou parametrů. (Rychlost a váha šípu, síla nátahu a odpor spouště) - doufám, že to brzy změní, protože s nedávnou novelou těchto omezení odřízla Česká lukostřelecká asociace pěknou řádku kušistů od soutěží (nebudu sem psát, že si myslím, že to je i záměr, abych náhodou nevznesl křivá obvinění, ale kdybych to sem napsal, tak si myslím, že bych nebyl daleko od pravdy).

Po ČR je pak hodně hobby 3D závodů, které pořádají soukromníci, spolky kamarádů, atd. Na těchto závodech už omezení nenajdeš.

Nežeň se za rychlostmi. vysoké nátahy mají jednak velký vliv na středovou omotávku, ale také na veškeré komponenty sestavy. 300+ FPS se 400 gr šípem je více než dost, pro skolení jakékoliv zvěře. Já s mými cca 330 FPS a 420 gr šípy střílím na 130 metrů a pořád je tam rezerva pro přesné střílení do cca 160 m s maximálním přiblížením optiky. S menším přiblížením a menší přesností není problém pokořit hranici 200 metrů. Ano s kuší 400 FPS máš plošší balistickou křivku, ale potřebuješ taky silnější terčovnici, aby ti šípy neprolítávaly skrz. Osobně uvažuji zase o nové kuši, ale tyto vysoké rychlosti už považuji za zbytečné, proto pořídím jen o trochu rychlejší kuši (a když to říkám já, co střílí nad 100 metrů, tak potom nechápu někoho, kdo má doma kuši na střílení do terče vzdáleného 40 metrů, s rychlostí 380+ FPS.). Jsou to jen rady, které vyplynuly ze zkušeností. Nemusíš se jimi řídit.

Jinak výhody kladek převyšují výhody reflexů a naopak jejich nevýhod je čím dál, tím méně. 
Z výhod jednoznačně nižší nátahy a vyšší rychlost (vyšší energie), vyšší účinnost systému, menší rozměry, menší (o hodně!!!) hlučnost, nižší vibrace, plynulost výstřelu a u kuší tenpoint systém nabíjení AcuDraw50 (rychlejší než klasické "šňůrové" natahováky).
Nevýhody mají ve větší hmotnosti, větší hmotnosti vepředu kuše (ne vždy), a v očích laika servis. Ale s tím servisem bych byl zase opatrný. Pokud použiješ kvalitní tětivu a lanovody, nic se ti nerozčasuje, nic se ti nepovolí a jediné co vyměníš je občas středová omotávka, kterou uděláš i na kuši (sundáním lučiště) bez nutnosti vlastnit bowpress. Tětiva i lanovody ti při běžné střelbě vydrží dost dlouho (cca 3000-4000 výstřelů) - ber s rezervou - záleží, jak se k tomu budeš chovat. A případný servis a výměnu ti udělá nějaký kamarád lukostřelec nebo i pár kušostřelců zde.
Odpovědět
#68
Tak kuše dnes konečně dorazila. Odzkoušeno zatím 50 ran na 30 metrů s přesností v rozmezí 2 až 5 cm. Zítra zkusím 50 metrů. Zatím jsem hodně spokojen. Provedení není špatné, jo je to plast, ale na rekreační střelbu je myslím dobrá až až.  Big Grin
Odpovědět
#69
To Athirus
Tak gratuluji ke kuši. Jak jsem psal výše, za ty peníze jde o velmi dobrou koupi. Ať už se jedná o jednoduchost, životnost, tak výkon.
V testu dosáhla s 380 grainovým šípem 245 fps, což je nějakých 68 joule. To je snad až na výjimky (bizon, grizzly), tabulkově energie na ulovení veškeré lovné zvěře v USA vč. jelena, soba, losa či medvěda černého. Na střílení do 50 metrů to bude více než dostačující. Určitě se rozepiš více k soustřelům, zda volně z ruky, vsedě, vleže s oporou, jaký se Ti povedl nejlepší sosutřel, jaký máš pocit ze spouště atd. Myslím, že to může být přínosné pro další nové uživatele, kteří shánějí přesně něco takového, v podobné cenové relaci. Ať slouží a hlavně opatrně.
Odpovědět
#70
Ahoj, už víc jak měsíc pročítám nové i staré fórum. Jelikož mám velkou spotřebu šípů, narazil jsme náhodou na Kořena Big Grin  a jsme už nějakou dobu v kontaktu.  Jelikož mě střelba z kuše docela chytla a někdy mám týden, kdy střílím i každý den, tak jsem se rozhodl něco málo napsat.

Po kuši jsem se díval už nějakých pár let, akorát mě vždy odradila ta vysoká cena a u těch čínských ty přehnané rychlosti a nechvalné, nebo žádné recenze. Reflex jsem nechtěl a pokukoval jsem vždycky po kladce. Jak už jsem psal, nechtělo se mi vyhazovat peníze za něco, co nevím jestli nepůjde po týdnu do kouta a tak jsem nakonec sáhl po kladkové kuši Poe Lang Titan 200lbs. Před dvěma roky jsem se na ni taky díval, ale nenašel jsem o ní žádnou zmíňku. Tento rok už se pár recenzí objevilo v Německu a všechny pozitivní. Našel jsem ji dokonce na bozoši skoro nepoužitou. Koupil jsem ji tedy od nějakého mladého myslivce, kterému ležela ve skříni a střílel s ní tak 4x. Byla opravdu jako nová, což jsem si hned potvrdil neskrčenýma samolepkama "WARING" , které jsou nalepeny na ramenech. Ty se mi po dvou dnech hned skrčily, takže byla opravdu nestřílená. Rail jevil známky používání taky až po 14ti dnech mého střílení Big Grin

Z hlediska bezpečnosti jsem si co nejdříve dodělal kryty prstů, následně osadil tlumiče tětivy, proběhla výměna čínské optiky za Valiant 4-16x50 SF SIR FBR + ocelová montáž, obal na kuši od značky Easton (má tvar kytary, takže není přenášení tak nápadné) no a na závěr bipod.  Kuši už začínám cítit v ruce Big Grin. Ještě čekám, až mi dorazí dálkoměr a libela na optiku. Časem bych asi pořídil i naklápěcí HHA lištu.

Terčovnici jsem asi 4x předělával a nyní jsem zůstal u dvou balíků lisovaných hader. Je to těžký jako prase, ale asi jediný, co mi neničí šípy a něco to vydrží. Kuše má totiž síly na rozdávání a stávalo se mi, že mi prošel šíp skrz a otrhaly se letky.

V dohledné době chceme s Kořenem proměřit rychlost, protože dle videí na internetu jsou to až neuvěřitelné hodnoty.
Např.: s šípem 400grain tam borec naměřil 385fps a s šípem 495grain 354fps
Já používám 20" karbonové šípy 415 grain FOC kolem 16%, offset 1-2° made in Kořen Smile

Celkový dojem z kuše :
Zpracování hezké, ramena vypadají  robustně, pažba plastová, ale pevná. Ve stoje a v kleče se střílí nejlépe. V leže už pažba tlačí a nedrží (budu řešit botkou).
Spoušť nic moc, je tužší a musí se zmáčknout cca 2cm, než dojde k výstřelu. (Já to řeším tak, že namáčknu co nejdále než dojde k výstřelu, pak rychlým domáčknutím vystřelím)
Kuše má v základu "naklápěcí lištu" jde si nastavit sklon, utáhnout šroub  a pak už nesahat. (můžete nastavit optiku na 20m s tím, že budete mít naklikáno co nejvíce dolů a pak využít všechno klikání na střelbu do dálky) Já klikání nepoužívám, nechce se mi to počítat Big Grin
Rail mi prvních  14dní ničil šípy. Nic ostrého tam nebylo, ale pří opouštění railu se objevilo ošoupání. Teď už si šípy vyhladily cestu a je to OK Smile Já mezi tím jak blbec pořád předělával terče, protože jsem myslel, že to dělá koberec uvnitř Big Grin
Povolují se  jednou za čas šrouby, ale to je problém více kuší. Ještě jsem nekoupil lepidlo, ale  časem je všechny přilepím.

Celkový  dojem: V ruce držíte kus dobře zpracovaného výrobku, který dobře vypadá, hodně váží a už od pohledu budí respekt. Myslím, že za málo peněz, hodně muziky.
Zatím mám nastříleno tak 250 výstřelů  a zodpovědně mažu Smile Poškozenýma šípama dělám testy průbojnosti, aby mne dále nelákalo s něma střílet Big Grin  jak budu mít zase nějaký načatý šíp, průbojnost nafotím, nebo natočím  Big Grin


FOTO ZDE: https://herman17.rajce.idnes.cz/KSE/
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 2 host(ů)