Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Luk pro děti - reflexní/kladkový
#1
Ahoj, 
chtěl bych se zeptat, jaké by jste koupili luky pro děti ve věku 5 a 8 let? 
Myslel jsem pro 5lete natahovou sílu 10 lb. Pro 8lete 15 lb? 
A hlavně nevím je lepší začít s reflexními, nebo kladkovymi? 
Dekuju za případnou radu
Odpovědět
#2
Sílu nátahu si musí vyzkoušet na skutečném luku. Nedá se ani odhadnout podle fyzických proporcí, natož podle věku. Nátah je vytvářen specifickým zapojením svalů. Nejlépe zajet k prodejci a nechat děti vyzkoušet.
Naučit se rozhodně s lukem reflexním. I když zcela vyloučím učení s kladkovým a s vypouštěčem, tak stále kladky jsou menší a dětem se tam budou tísnit prstíky na tětivě. Lépe luk delší, prsty jsou volnější, netlačí tolik na končík šípu a vypouštění je hladší.
Odpovědět
#3
(11-04-2017, 04:57 PM)Pistolník Napsal(a): Sílu nátahu si musí vyzkoušet na skutečném luku. Nedá se ani odhadnout podle fyzických proporcí, natož podle věku. Nátah je vytvářen specifickým zapojením svalů. Nejlépe zajet k prodejci a nechat děti vyzkoušet.
Naučit se rozhodně s lukem reflexním. I když zcela vyloučím učení s kladkovým a s vypouštěčem, tak stále kladky jsou menší a dětem se tam budou tísnit prstíky na tětivě. Lépe luk delší, prsty jsou volnější, netlačí tolik na končík šípu a vypouštění je hladší.

v USA už od roku 2001 běží školní program NAPS , který dětem umožňuje zvládnout nejen základy lukostřelby, ale i soutěžit a podle studií jich značná část u lukostřelby díky tomu zůstává, jediný schválený luk, kterým se děti učí střílet je kladkový luk Genesis 
výhoda stavitelného nátahu a libráže je nesporná, několik let lze luk přizpůsobovat růstu dítěte což u reflexu může být problém po několika měsících, dost často už při nákupu 
 tísnění prstů na tětivě je také zbytečná obava , skutečným problémem pro děti začínající s lukostřelbou je většinou ambiciozní rodič
Odpovědět
#4
Nechci Tě nijak ovlivňovat, je to spíše odpověď Tvým rádcům, než Tobě, chci jen říci, že je ještě (naštěstí?) řada lidí, kteří si nechají dělat už pro své malé děti primitivní luky. Mám z toho radost a myslím, že je to krásná cesta zpět, se vším, co k tomu patří.
Zdraví Luis
Odpovědět
#5
Ahoj Viléme, pokud budeš chtít někam s dětmi vyrazit na soutěž tak s kladkou u nás v ATL nikoli (kladka není povolena) a na 3D se budou střetávat pouze se dvěma soupeři. Kup jim pro začátek něco jednoduššího a levnějšího ať mají možnost (pokud je to bude bavit) lukostřelecky vyrůstat. I když jsou i tací (ale dospělci) co začínali s kladkou a dnes střílejí primitiv. Hezký den Joh.
Odpovědět
#6
Tohle není fotbal. Dejte jim ohnutou větev a nechte si je hrát. Chtít od dítěte co sotva (ne)začaly chodit do školy, aby smysluplně (technicky, ...) střílely je dost nerozumné. Natož je tahat po závodech a nedej bože chtít výsledky.
JJ největší problém je ambiciozní rodič (,ale asi chápu ambiciozní rodiče). Ať si vybere dítě ;-)
Odpovědět
#7
Pokud nevíte ani jestli zvolit kladkový nebo reflexní, tak se zkuste mrknout na článek http://www.colosus.cz/clanky/luky/ tu se dají dočíst nějaké základní informace ze kterých se pak dá vycházet.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)