Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optiky, montáže, nastřelení optiky...
#31
Je pravda, že na dálku se v tomhle nedá moc radit. Jen základní věci, těch jsem tady načerpal mnoho a uplatnil. Ale ostatní je fakt o zkoušení. Vrátim se k tomu mému Barnettu. Raptor má v balení základovku. Vzhledem k tomu, jak pěkně ta kuše střílí, tak jsem ji hned odložil a nahradil lepší Iluminated 1,5-5x32 s kroužkem FPS. Nastřeleno na 20, 30, 40, 50, 55, 60. Zvětšením jsem na dolním rozsahu.
Základovka putovala na slabšího Jackala, nastřeleno na 20,30,40,50,60 s tím že na 60 jde malinko nahoru. Problém je v tom, že základovka je strašně citlivá na srovnání oka a kříže, jakmile se kouknu malinko z úhlu, 60 klidně přestřelím. Ale jinak OK. Ale píšu to proto, že je zajímavé srovnat optiky od jednoho výrobce, osazené na zcela odlišných kuších s jiným výkonem. Naivně jsem si myslel, že osnova na obou bude ve stejném rozsahu. A ještě něco-poprvé v životě jsem něco dělal podle návodu výrobce a hned mě to stálo několik šípů. Udaje, které jsou u optiky zcela neodpovídají realitě, skutečnost je odlišná už od třetí osnovy. Co se týká porovnání kulovnice a kuše-klidně si s kámošem dej na střelnici závod do šedesáti metrů a uvidíš, že nenastřílí tak dobře jako ty kuší.
Odpovědět
#32
Ahoj,
nechci tady plevelit vlákno o optikách. 
Vyjádřím se k porovnání střelby kuše vs. kulovnice. 
Na 50 metrů bych viděl přesnost zbraní jako identickou, u moderních přesných kuší (Mission SUB-1, Ravin R10, 15, 20,...) pak i do 100 metrů. Cokoliv nad bude pro kuši horší. Mnohem více se projeví pomalejší střela, na kterou budou mít okolní faktory mnohem větší vliv. Nastřílet přesně na 100 metrů není snadné a vyžaduje perfektně vyladěný komplet. Spoušť, seřízení kuše, optiky, vyselektované ty nejlepší šípy. Znamená to mít nastříleno, natrénováno, naladěno. Nastřílet s mechanickou zbraní dá prostě více práce, než nastřílet přesně s palnou zbraní. 
A stále největší roli bude hrát střelec. V pozici s oporou menší, v pozici vestoje pak zásadní.
Odpovědět
#33
Díky budu se řídit tvou radou.
Odpovědět
#34
Klucí mám dotaz. Zamlouvala by se mi tato montáž na kuši, ale fakt se mi nechce kupovat celý origo set EXCALIBUR Tac-konzola v minimální hodnotě 1600,-. Nenapadají vás nějaké náhrady?


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět
#35
(10-30-2018, 08:38 AM)Jeník Napsal(a): Klucí mám dotaz. Zamlouvala by se mi tato montáž na kuši, ale fakt se mi nechce kupovat celý origo set EXCALIBUR Tac-konzola v minimální hodnotě 1600,-. Nenapadají vás nějaké náhrady?

Jestli by ti stačila jen vodorovná lišta, tak Cerman prodává za tři kila toto. Já to mám na dvou kuších kvůli bipodu a je to OK.

Poznámka: montáž je ta věc mezi rybinou / weaver lištou a optikou (jinak řečeno kroužky).
Odpovědět
#36
Je to psané jako tacpack excalibur montage, ale to je jedno ... to co má ten vydřiduch za 300,- a jsou to 2-3 cm se ká kupit v lověně v té ceně cirka 20-30 cm ...
prostě se mi děsně zamlouvá tato téčková ližina ... tak mi napadlo zda to někdo neviděl na ebay či alině...
Odpovědět
#37
To Jeník
Tak u té krátké lišty od Cermana zaplatíš více, ale je to přímo na Excalibur a nemusíš nic zkracovat, převrtávat apod. Ta ztrojená lišta vypadá pěkně, ale moc smyslu mi nedává. 

Otázka na všechny. Má z vás někdo zbytečný kušohled na prodej? M401, Barnett nebo Excalibur. Stačí základní verze, např. 4x32. Pokud ano, tak zprávu a info do SZ. Díky!
Odpovědět
#38
Před nedávnem jsem si koupil čínskou optiku Hawke XB30 COMPACT 2-8×36 SR - viz odkaz. Solidní mechanické zpracování i obraz, kříž pěkně až dolů + s podsvícením červené / zelené. Tubus 30 mm, klikání 1/4 MOA. Nákup z německa za 225 EUR, což bylo i s dopravou za 6000 Kč do týdne doma.

Mám to nastřelené na poloviční vzdálenosti (tj. značka 80 na osnově odpovídá 40 m); kuše střílí reálně někde okolo 290 FPS, tak na optice je nastaveno 400 FPS (zvětšení cca 5,5) - pro vzdálenosti 10-50 m naprosto super. Ten přepočet vypadá v praxi nepoužitelně, ale dá se zvyknout. Pod 10 metrů je již obraz neostrý (což dá rozum), takže otázka zda se hodí na 3D když je figura v pěti metrech. Výhodou je krátký eye-relief (výrobce píše 76, mě to přijde tak 60 mm).

Myslím, že to je slušná optika na kuše za rozumný peníz. Viděl jsem, že tuhle optiku dává na své modely Mission i Scorpyd, což už asi něco znamená.

   
   
Odpovědět
#39
Optika je pěkná, dobře se přes ni kouká, pro někoho na 3D možná až moc tenký kříž. Ale rozhodně je to jedna z nejpovedenějších optik pro kuše na současném trhu.


Jen poupravím, že Mission tyto optiky nepoužívá. Používá levnější model Hawke XB1 1.5–5 x 32 SR, který rovněž disponuje osnovou s velkým rozsahem. Ale kvalitně se řadí spíše k Tact-zone od Excaliburu.
Odpovědět
#40
(05-23-2019, 01:23 PM)svikaj Napsal(a): Před nedávnem jsem si koupil čínskou optiku Hawke XB30 COMPACT 2-8×36 SR - viz odkaz. Solidní mechanické zpracování i obraz, kříž pěkně až dolů + s podsvícením červené / zelené. Tubus 30 mm, klikání 1/4 MOA. Nákup z německa za 225 EUR, což bylo i s dopravou za 6000 Kč do týdne doma....

Jen se opravím, klikání je po 1/2 MOA.

Ještě doplním, že přibližovací prstenec (nastavení FPS) má zámek / aretaci. Prstenec je nutné povytáhnout, pak s ním lze volně pootáčet. Nehrozí tedy pootočení při transportu a nejsou tam ty nevzhledné zajišťovací šroubky (které stejně nedrží a snadno se jim strhne hlava). Drobnou nevýhodou jsou diskrétní stupně nastavení FPS (ten mechanismus zámku neumožňuje spojité), ale v praxi mi to nijak nevadilo, je to krok odhadem 3 FPS.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 2 host(ů)