Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuše po domácku
#21
To Mirdus:
Hned na úvod bych Tě chtěl pochválit za založení vlákna a zvláště za Tvou invenci, odvahu a šikovnost.
Zejména první kuše je velice pěkná. Pohledná a vkusná dřevěná pažba, hezky provedený rail s kovovou kluznou plochou. Velmi mi připomíná kuše Crisbow (to je taková moje slabost). Jednodílné lučiště je prověřené, při těchto nátahových silách i dostatečně bezpečné. Je zároveň i nejjednodušší na správnou funkci kuše. Pokud jsi kuši udělal se stejným nátahem jako tovární Jaguary, měla by být Tvoje rychlost kolem 200 fps. Chtělo by změřit chronem s danou váhou šípu. Vzhledem ke kolísavé kvalitě čínských lučišť bych byl ale na nějaké soudy opatrný.
Zásah na 3D pěkný, ale nic neříkající. Zkouška, závod? Jeden lucky shot nemusí nic znamenat. Opět by chtělo absolvovat soutěž 3D a pochlubit se celkovým nástřelem, ještě lépe terčovou střelbou nebo soustřely ze střelecké stolice, která eliminuje vnější vlivy a řekne tak více o zbrani.

Tvoje další projekty již tak pozitivně hodnotit nemohu. Nápad s lyžemi opusť. Již jsem viděl home made luky i kuše z lyží, ale ty k tomuto účelu nejsou primárně předurčeny a jen riskuješ své zdraví. O nehodách během selhání kuší zkus něco načíst, vzhledem k silám to nedopadá dobře. I prasklý končík o váze několika grainů Ti rozčísne obličej na několik stehů. Prasklé rameno raději nedomýšlet.

Stejně tak dělená ramena pro Guillotine. To je dle mého ten největší sajrat, který si můžeš koupit. Ta kuše je vyhlášená svými selháními a nehodami. Vysoký výkon při nezvládnuté technologii kopírováním předlohy. Budeš mít sice kratší délku nátahu, ale i tak. Nemáš vůbec zvládnutou technologii kladek, její úvrať, let off. Jakou silou budou taková ramena působit na spoušťový mechanismus? Vydrží to? Neselže v nejméně vhodnou dobu? Stojí takový experiment za to? Navíc technika dělených ramen je ta nejsložitější, jejich synchronizace, stejnoměrné zatížení. Jaké chceš použít lanovody? Ocelové? Tak to Ti přeji brzké uzdravení.

Zkus použít dělená reflexní ramena. V nabídce je jich dost (Jandao, Light Hunter,...). Podívej se na předlohy, zjisti, jak jsou spolehlivá a u výkonu spíše uber (bezpečnost, životnost). Ramena můžeš olepit elektrikářskou páskou nebo si je nech zalít do bužírky (opět bezpečnost). Ramena by měla být skloněna mírně dolu a tím se zajistí dosednutí a mírný tlak tětivy na rail. Porovnej již s Tvými realizovanými kušemi. Měl bys jí relativně lehce nadzdvihnout od railu dvěma prsty. Větší tlak Ti jí bude ničit, stejně tak jako ramena samotná.

Prozatím opusť myšlenku kladky a piluj technologii reflexů. Až načerpáš sdostatek zkušeností, zkus kladku, ale pořád nezapomeň na bezpečnost.

Nechci působit tak, že tady někoho poučuji nebo buzeruji, ale zdraví máš jen jedno. To Ti nikdo nevrátí. Projektů mohou být ještě desítky a stovky. Tak to nepokaž hned na začátku nějakou nerozvážností.

Jinak si myslím, že většina kluků zde na fóru Ti bude ráda nápomocna. 

Držím palce v dalším vývoji a výrobě.

Ještě zkus nějak to vlákno uspořádat, přijde mi to zmatečné.

Rozepíši se o jedné kuši - fotky, TTD,o druhé kuši TTD, odpovědi, pak o projektu TTD, zajímavosti,... 

Měj se, Dan
Odpovědět
#22
Zdravím vás. Děkuji za vaše rady. Asi víte o čem mluvíte, což je jenom dobře, ale stejně se nemohu zbavit pocitu toho, že lyže je nevhodná na lučiště z důvodu bezpečnosti.. Čisté teoreticky, bez použití kladek, jen reflex. Tetiva očkem provlikla kolem osičky aby nevyklouzla.? chápu, lyže není prymarne určena k tomuto účelu, ale vlastnosti má docela obstojne, už asi přez půl roku střílím homemade lukem z bezek. 43lb. Je pravdou, že s porovnáním s 35lb lukem od Lazeckeho, je značný rozdíl, co se týče rychlosti šípu, ramena nepředaji dostatečný švih k pohybu šípu. Ale i tak je to slušné. O víkendu mi to nedalo a nasadil jsem ty ramena z lyží na kuši. Síla nátahu je cca 135lb, vskutku slabé, ale funkční. Vzhledem k dělenému lučišti, to lítá docela dobře. Pochopte, téma je kuše po domácku, tudíž i z domácích surovin. :-D na takoví to domácí střílení na zahradě, do 40m.:-D Ted se dostávám k jádru věci. Už pár dní se snažím nalést nějaký úraz při prasknutím lučišti z lyží a vůbec nic nenacházím. Tak se vás ptám, je to opravdu tak tragicke, nebo se tu jenom bavíme o jedná baba povídala? Co kdybych na to lučiště z lyží navlékl za tepla smršťovací bužírku? Kdyby náhodou ty lyže praskly, nerozleti se. Omlouvám se možná ten text zní zmateně, píšu to na mobilu...

A ještě jedna věc. Klidně sem vkladejte i své výtvory, aď v tom nejsem sám :-D
Odpovědět
#23
Ahoj, nejde o to najít konkrétní úraz který se stal z kuše jenž měla ramena z lyží. Jde o to, že u komerčně vyráběných zbraní výrobce ručí za to, že zbraň je spolehlivá a kdyby se něco stalo, tak kus odpovědnosti může jít za ním (teď byla situace že u jednoho modelu byly zaznamenány nezamýšlené výstřely a výrobce stáhl 17 000 kusů kuší). U homemade kuše jde odpovědnost při případné nehodě kompletně za tebou. Navíc je to střelná zbraň kategorie D a při nehodě na to může být právně pohlíženo trochu jinak.

Chceme tě jen upozornit na to, že je vysoké riziko že se něco může stát (nikdo ti to riziko nevyčíslí, ani ti neřekne stane se to a to, nikdo ti neřekne že lyže vydrží přesně 62 výstřelů) oproti sériově vyráběným kuším. Jsi prostě to riziko ochoten podstoupit a nést následky?

Z pohledu mechaniky si myslím, že při selhání čehokoliv na kuši jsou dvě rizika:
- šíp může letět úplně mimo (mě praskla tětiva a šíp letěl někam na cestu, nikdo tam naštěstí nebyl) a zranit nezúčastněnou osobu, nebo
- tětiva nebo kus ramene vlítne do obličeje střelce (případně osobu stojící blízko střelce, tyhle věci daleko nedoletí).
Takže první riziko je průser. To druhý riziko je taky blbý, ale jsi v tom sám...

Jinak ti fandím, některé realizace vypadají hezky, já bych na to neměl ty nervy Smile
Odpovědět
#24
Tak ono tá lyža aj teoreticky môže vydržať, ale aj nemusí, že si nenašiel nič o úraze z takým lučišťom neznamená, že sa nestal, viac menej je to na tebe, kuša je podľa mňa v tomto bezpečnejšia v prípade, že sa rameno zlomí malo by frčať smerom za hlavu na rozdiel od luku, keď mi prdol 52"luk v madle tak som dostal takú pecku po papuli, že som nevedel štvrť hodiny ktorá bije, luk Ťa trafí z predu, alebo z vrchu, na kuši mi prdla koncovka a skoro som si to ani nevšimol akurát podľa zvuku som vedel, že je niečo špatne , to neboli žiadne pokusy, ale firemné zbrane a stáva sa to aj u tých, takže sa nečuduj, že Ti chalani radia dať si bacha na experimenty  Wink
Odpovědět
#25
. Tetiva očkem provlikla kolem osičky aby nevyklouzla.? chápu, lyže není prymarne určena k tomuto účelu, ale vlastnosti má docela obstojne, už asi přez půl roku střílím homemade lukem z bezek. 43lb. Je pravdou, že s porovnáním s 35lb lukem od Lazeckeho, je značný rozdíl, co se týče rychlosti šípu, ramena nepředaji dostatečný švih k pohybu šípu. Ale i tak je to slušné. O víkendu mi to nedalo a nasadil jsem ty ramena z lyží na kuši. Síla nátahu je cca 135lb, vskutku slabé, ale funkční. Vzhledem k dělenému lučišti, to lítá docela dobře. 



Tej časti o tetive nerozumiem.
Neviem či som pochopil správne aj ďalšiu vec.mas teda už hotovú strieľajúcu kusu z lyže? 
Odpovědět
#26
(12-14-2017, 02:49 PM)spitamen Napsal(a): . Tetiva očkem provlikla kolem osičky aby nevyklouzla.? chápu, lyže není prymarne určena k tomuto účelu, ale vlastnosti má docela obstojne, už asi přez půl roku střílím homemade lukem z bezek. 43lb. Je pravdou, že s porovnáním s 35lb lukem od Lazeckeho, je značný rozdíl, co se týče rychlosti šípu, ramena nepředaji dostatečný švih k pohybu šípu. Ale i tak je to slušné. O víkendu mi to nedalo a nasadil jsem ty ramena z lyží na kuši. Síla nátahu je cca 135lb, vskutku slabé, ale funkční. Vzhledem k dělenému lučišti, to lítá docela dobře. 



Tej časti o tetive nerozumiem.
Neviem či som pochopil správne aj ďalšiu vec.mas teda už hotovú strieľajúcu kusu z lyže? 
Sprovoznil jsem spouštěcí mechanismus, pomocí provázku jsem si zhruba naměřil přítlak na rail, podle toho jsem si navrtal díry se závitem M8 a přišroubovali ty ramena z lyží, bylo to jen v rámci pokusu. Kupa věcí ještě nemam, třeba jako pažbu, podložky mezi ramena, ramena zabalená do smršťující bužírky, atd. Byl to jen pokus a nechci teď moc predbyhat bez fota a tak. Posílám ilustrační obrázek pro představu uchycení tetivy k ramenům.

Ilustrační foto. Sorry za kvalitu ilustrace  Big Grin

Myslel jsem i na brzdění tětivy. Ještě to musím zdokonalit. ...


Přiložené soubory Miniatury
                           
Odpovědět
#27
spitamen človeče musíš to písať takými obrovskými písmenami  Huh šak to zaberie pol strany...
mirdus tie tlmiče vyzerajú fajn z čoho je tá guma ?
Odpovědět
#28
(12-14-2017, 05:51 PM)Tecumseh Napsal(a): spitamen človeče musíš to písať takými obrovskými písmenami  Huh šak to zaberie pol strany...
mirdus tie tlmiče vyzerajú fajn z čoho je tá guma ?

A ja si právě říkal, jestli to já nepíšu moc malým písmem    Big Grin  Ty gumové tlumiče jsou madla, který jsou navlíknuty na trubku, ani nevím od ceho. Uřezal jsem konce    Big Grin Jinak jsem je udělal na šrouby, takže dodatecne se budou moci naštelovat...


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět
#29
DanM Chtěl bych ti poděkovat za rady, vím myslíš to se mnou dobře. Dnes jsem koupil tu smršťovací buzirku o průměru 56mm. Ale přecejen skusim tím obalit ty lyže. 


   Představ si třeba cigaretu, když ji vezmeš mezi prsty a ohneš, cigáro se zlomí, ale když to cigáro obališ třeba 100kč bankovkou a ohneš ji, cigáro se nezlomí, a právě proto si myslím, že by to mohlo něco vydržet, nehledě na to, že lyže jsou ohebné. S LB to přehánět nebudu, pokusím se docílit maximalne 150lb a to bude strop, za ktery nepujdu. 
   
   Kdyby to přecejen nevyšlo, bude to mít aspoň jednu kladnou věc a to takovou, že to bude zdokumentované pro ty, co by se rozhodly zvolit tuto cestu....  Big Grin

   Tětivu v podobě ocelového lanka v plánu nemám, to by bylo o to více nebezpečné. 
   
   Ramena o trochu zkrátím aby šla použít kupovaná tětiva, co se používá na Jaguara 150/175lb . Tím docilim i malinko větší natahove síly. Ale to předbíhám... 
  
   Tohle sem nepatri ale.. viděl jsi film V zajetí rychlosti? Byl tam dědula, co si vylepšoval svůj motocykl Indiana, to byl borec, s ničím si moc hlavu nelámal  Big Grin  Big Grin

  Měj se
Odpovědět
#30
To Mirdus:
Já to myslím dobře se všemi, i když oni si to nemyslí  Smile
Svým způsobem máš pravdu. Pokud vezmeš úvahu hmotnost a rozměry lyží, je to hodně kvalitní materiál a je ho hodně (naddimenzovaný).
Tím pádem to sice není ideální, co se výtěžnosti energie týče (dynamická účinnost), ale není to honěné za rychlostními rekordy, osekávané na hmotnosti, jako moderní luky, kuše, které pak mají větší tendenci k poruchám. Protože jsem krajně nedůvěřivý, tak to, že to funguje dle fotek na internetu neznamená, že to někoho nevypleskalo (nikdo se tím asi chlubit nebude). Existuje i doba před internetem (mohlo to někoho profackovat už na černobílé fotce). To, že budeš stavět kuši, vystavuje ramena (lyže), na kratším rameni větším silám. Další důvod, proč být opatrný. 
Tu kladku bych stejně opustil a šel cestou reflexu. Alespoň prozatím. Ale jde jen o můj názor.

Burt Munro je legenda a jde o krásný film. Jen nezapomeň, že film ukazuje jen to, co potřebuje a Burt byl také kurevský klikař.
Najdi si také něco o Donaldu Campbellovi a pak bude Tvůj pohled objektivnější...

Abys nemyslel, že jsi v tom sám, tak mám také rozestavěnou kuši, ale ze sofistikovaných nebo custom dílů (to se teď tak říká).
Určitě jí zde, mezi Tvými pracemi rád představím.

Měj se, drž se a určitě se pochlub dalšími výtvory.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 2 host(ů)