Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#1
Zdravím všechny přítomné. Možná si říkáte, proč zakládám téma podruhé a dělám druhý díl, což může být do značné míry trochu nepřehledné a matoucí. Věřte, že je to čistě z technických důvodů.
Protože adminovi zdejšího fóra nestojím ani po třech měsících za trochu času, aby mi napsal, proč nejdou vkládat další příspěvky do daného vlákna, popřípadě učinit nápravu problému, uchyluji se k tomuto kroku.
Věřím, že pokud v budoucnu dostane přístupová práva pro správu zdejšího fóra někdo, kdo má na tom skutečný zájem a chuť, obě vlákna spojí a bude se pokračovat v jednom vlákně. Jinak další nové články budou prozatím zde.

Ještě jednou tedy vkládám článek o velice zajímavých kuších včetně plnohodnotné fotogalerie, kterou si budete moci prohlédnout v plném rozlišení a popřípadě na ní reagovat. Přeji všem pěkné čtení.

Kuše Vilok

Příběh slovinské značky Vilok se začíná psát přibližně před čtyřiceti lety, kdy zakladatel firmy VILOK, Viktor Jeromel, v té době ještě chlapec, pozoroval v otcově truhlářské dílně, jak se denně vyrábějí nové a nové dřevěné výrobky. Fascinace dřevem a výrobky z něho jej provázejí celý život až do dnešních dnů.


Společnost VILOK začala po roce 1985 s výrobou kvalitních, ručně vyráběných zakázkových luků a kuší, jejich příslušenství. Později začala pořádat lov z luků a kuší, středověké festivaly a souboje, střelecké soutěže a kurzy pro začátečníky i pokročilé střelce z luků i kuší. V roce 1993 byla firma Vilok prvním dodavatelem a sponzorem Slovinského ženského a mužského týmu ve světovém poháru ve střelbě z kuše. Týmy obsadily třetí a páté místo. Špičkový závodní střelec a slovinská legenda, střelec Rajmond Debevec (https://en.wikipedia.org/wiki/Rajmond_Debeveczískal na mistrovství světa ve Francii téhož roku zlatou medaili a stal se tak světovým šampiónem. Vysoká kvalita a přesnost výroby, stejně jako střelecké umění přispělo k tomu, že v roce 1998 Viktor Jeromel vytvořil evropský rekord ve 3D lukostřelbě v kategorii Longbow. Tyto zkušenosti se firma Vilok snaží přenést do své výroby. Ačkoliv je firma a její vznik spojena hlavně s výrobou luků a kuší, dnes je známá zejména výrobou prestižních dřevěných módních brýlí, které vlastní a nosí světové celebrity a známé osobnosti. Jejich zajímavostí je nejen vzhled, možnost personalizace, ale jejich kompletní ekologická odbouratelnost a recyklovatelnost.


Pro zájemce přidávám odkaz na stránky výrobce, kde se mohou pokochat i lukostřelci nad výrobním programem luků.


http://www.vilok.eu/?lang=en


http://www.vilok.eu/bows?lang=en


My se ale pojďme podívat na jednotlivé modely kuší, které má tato rodinná firma ve svém výrobním programu.

http://www.vilok.eu/portfolio_category/c...ws?lang=en


Ten je na tak malého výrobce značně široký a pestrý, byť vychází z unifikovaných komponent.


Program by se dal rozdělit na dva typy kuší a to na velké a pistolové.

Začněme tedy těmi velkými.

Všechny kuše Vilok se vyznačují kladkovým mechanismem, CNC obráběným duralovým tělem kuše a skeletonovou aluminiovou nebo plnou dřevěnou pažbou, kompozitními (laminát nebo karbon) dělenými rameny dvou typů. Jedny mají plný profil, další jsou vybrány, že působí částečně jako dvě oddělená ramena nad sebou.



Mým okem jsou kuše až příliš podobné starším typům kuší Horton nebo Barnett (rozvedu u jednotlivých typů).


Prvním typem je skeletonový typ nazvaný „Magnum“

Jde o typ s lehkou skeletonovou pažbou,která až neuvěřitelně připomíná rámové pažby kuší značky Horton a jejich starších typů např. „Magnum“ [Obrázek: smile.png], z těchto rámových pažeb pak vycházely i první skutečně moderní kuše Barnett – Panzer, Commando a další (povšiměte si tvaru předpažbí – úchopu, kolmé schránky pro spušťový mechanismus nebo část předpažbí přecházející v lučík chránící spoušť).
Ramena jako taková jsou až nápadně podobná starším typům kladkových ramen kuší Horton s nátahy 150 – 175 lb (za povšimnutí stojí hlaviště uložení ramen, šroub držící ramena a vybrání pro kladku, stejně jako profil samotného ramene). Je možné, že Vilok kupoval oveřené polotovary, které vyšly levněji než vlastní vývoj a výroba, byly ověřené, spolehlivé, přesné. 


Horton Magnum
   

Na skeletonové pažbě, která je vyvedená v nástřiku camo je střenka pažbičky úchopu a grip předpažbí ze dřeva, pažba má gumovou měkčenou botku, na kuši je optika a držák šípů.

   
   

Hmotnost: 3,2 kg
Nátah: 150 – 170 lb
Rychlost: 290 fps


Dalším typem je kuše Prestige, která mi opět připomíná typy Horton Supersport.
Má plnou dřevěnou pažbu z ořechového dřeva se zvýrazněnou lícnicí a měkčenou gumovou botkou pažby. Opět nechybí optika a držák šípů.
Technické detaily i údaje jsou shodné s kuší Magnum.


   

Hmotnost: 3,2 kg
Nátah: 150 – 170 lb

Rychlost: 290 fps



Dalším typem je Prestige 300
Ta navazuje na předchozí typ Prestige, ale má jiná, dělená ramena, která poskytují mírně vyšší výkon. Pažba je opět plná z ořechového dřeva se zvýrazněnou lícnicí mírně odlišného tvaru s více ergonomickými vybráními než předchozí typ a měkčenou botkou pažby. Na kuši je dvojnožka, držák šípů a optika s laserovým značkovačem.

   
   

Hmotnost: 3,2 kg
Nátah: 170 lb


Rychlost: 310 fps



Posledním velkým typem je nejdražší typ nazvaný Samostrel Prestige Unique.
Je obdobou typu Prestige, má i stejná, plná ramena. Rozdíl je zejména v krásně propracované ořechové pažbě s pěkným zdobením rytinami v oblasti předbažbí a krku úchopu pažby. Opět nechybí výrazná lícnice, gumová botka pažby, držák šípů a optika, která je zde větší než na předchozích typech.



   
   

Hmotnost: 3,2 kg
Nátah: 170 lb


Rychlost: 290 fps při použití laminátových ramen a 310 fps při použití ramen karbonových.




Na závěr jsou v nabídce dva typy pistolových kuší.


První z nich je nazvána lakonicky Crossbow – Pistol
Jde o malou pistolovou kuši s jednodílným reflexním ramenem z laminátu a silou nátahu 50 – 80 lb (opět ramena pistolových kuší Barnett). Kuše má jednoduchá mechanická stavitelná mířidla (opět stejný systém jako Barnett) a třmen nášlapu. 

   
   
   

Hmotnost: 0,8 kg
Nátah: 50-80 lb


Rychlost: 170 fps 


Druhá pistolovka je trochu zajímavost.
Nese jméno Crossbow – Pistol – Tranquilizer.  A jak už název napovídá, 
jedná se o kuši upravenou pro vystřelování [b]narkotizačních šipek. [/b]Oproti předchozí kuši se liší přidáním jednoduché drátové ramenní opěrky, polstrované v oblasti lícnice. 

   

Hmotnost: 1,05 kg
Nátah: 70 lb


Rychlost: 170 fps 

Efektivní dostřel s šipkou udává výrobce 30 metrů.

[b]Osobně by mě to zajímalo a chtěl bych to vyzkoušet (myslím střelbu, ne obsah injekce ).
Z pistolové kuše jsem měl možnost střílet a myslím si, že přesný a efektivní zásah na 30 metrů s takovouhle infuzní nádobou je z říše narkotizačních snů.
Každopádně třeba do 15 metrů věřím, že by to šlo (ale otázkou je, co by bylo bezpečné uspávat).
Oproti narkotizačním puškám na bázi hnacího plynu by to byla levná alternativa, ale účinnek je trochu diskutabilní.
[/b]
Odpovědět
#2
Veľmi pekné kuše hlavne tie z rady Prestige, parádne spracovanie.
Odpovědět
#3
To Tecumseh
Ano, přesně. Mám také slabost pro kuše se dřevěnou pažbou. Velice se mi libí ořechové pažby nebo i ty z laminovaného dřeva (lepenice). Tvarem se mi nejvíce líbí asi typy thumbhole, s kolmějším sklonem úchopové rukojeti.

Jen tak pro zajímavost, v rámci odpovědi a ne zcela mimo téma, vložím mojí současnou stavbu kuše, na které pracuji.

Jedná se o starý Horton Supersport. 
   
Staré Hortony jsou dnes již obecně na konci své životnosti. Ve většině případů se jednalo o kladkové kuše. 
Jakýkoliv servis, shánění náhradních dílů, repase nebo úpravy kladkových systémů jsou buď extrémně složité nebo zhola nemožné. Původní Horton již neexistuje a stejně tak se na něj již nevyrábějí díly.
Jelikož se mi tento typ pažby moc líbí, koupil jsem již dvě takto poničené kuše a snažím se je uvést to provozuschopného stavu.

Hlavní úprava spočívá v nahrazení kladkového systému o síle nátahu 150 lb, dělenými reflexními rameny. Ty jsou na zakázku vyrobené dle mého požadavku (tzv. custom) panem Vladimírem Kýzlem. Tímto bych mu chtěl poděkovat. Výborný přístup, konzultace, informace, dobrý pokec. Jen toho času má na takovéhle stavby bohužel velmi málo.
Materiál je vrstvený laminát, profil je reflexní se značným průhybem profilu. Nátah je na danou nátahovou délku 10,5" 227 lb. Ramena mají šíři 940 mm a jsou značně silná. U šroubů uchycení mají tloušťku 18 mm.
Jsou zakončena krásnými dřevěnými nákončími a zakázkovou tětivou z dakronu (značné tloušťky). Na ramena jsem osadil tlumiče Bowjax Monster, příští měsíc by měla proběhnout úprava railu na přidání tlumičů tětivy. Tlumiče přijdou i na tětivu samotnou. Do budoucna plánuji hák pažby a olejovo-rtuťový tlumič do přední části.
   
   

Kuše vyžaduje při nátahu dostatek síly, ale není to nic, co by se nedalo. Opět to chce trocha švihu a zabrat i rameny a tělem. V tomto pomáhá i kratší délka nátahu.


Na kuši byla optika Excalibur Varizone, ale ta je vhodná spíše k lovu. Na terčovku 35 a 50 metrů jsem osadil Meoptou Artemis 2000 7x50.
   
   

Používám těžké šípy stavěné na zakázku od KOŘEN s hmotností 472 gr. S těmi dosahuje rychlost v závislosti na podmínkách rychlost kolem 255 fps. Při testech ramen byly zkoušeny i těžké šípy až o hmotnosti 740 gr, s těmi pak byla rychlost 227 fps. Úchop je překvapivě stabilní, výstřel "těžký" a zatím i trochu hlučnější.
Jinak střílení z ní je radost a každé dobré seřízení, dobré zásahy tomu jen přidají.
   
   

Do budoucna plánuji ještě jednu identickou kuši, ale včetně nové custom ořechové pažby, kde by měl být hydraulický tlumič umístěn v předpažbí, žlábek pro lanový natahovák a mnoho dalších úprav viz. moje rychlá skica na obrázku.
   
Odpovědět
#4
Je prekrasna.
Nádherný reflex s krasnymi remeselne vytvorenymi ramenami.
Jedna pripomienka.ake drevo bolo použité na koncovky lucista?vzhľadom na silu lucista nebolo by vhodnejšie použitie rohov vodného buvola?vylesteny je veľmi pekný, hoci by tak nekontrastoval s farbou ramena.
Materiál tetivy ti odporucil p.Kyzl?
Odpovědět
#5
To je paráda krásne remeselne spracovanie pažby, Kýzl robí výborné luky takže ramená na kušu budú určite tiež super myslím, že za byvola by som sa tiež pridal aj keď momentáne frčím na kladke tak hentakú klasiku by som určite ocenil  Cool
Odpovědět
#6
To Tecumseh a Spitamen
kluci díky.

Materiál nákončí není tak úplně dřevo. Pan Kýzl mu pracovně říká "Fenolit". Jde o technologii vaku-stab, kdy je dřevo dokonale prosyceno epoxidem. Materiál se po vytvrdnutí rozřeže a skládá křížem přes sebe. Pak se za teploty 200°C a tlaku 200 atmosfér lisuje a lepí k sobě. Pevnostně je to srovnatelné s karbonem, jen je to těžší. Tato nákončí používá i u silných luků s nátahy 140 lb na vývoz do Německa. 

Tětiva je z Dacronu z několika důvodů. Rázy takové kuše jsou obrovské a na rozdíl od fastfliht dojde k propružení a rázy jdou přece jen do "měkkého". U takto dělaných, netovárních ramen je to výhoda. Skládaný laminát je těžší než tovární, litý, všesměrově orientovaný. Ramena jsou tedy těžší, mají větší setrvačné síly a větší rázy. Jsou zároveň i méně účinná.
Dacronem ztratím ještě něco navíc na výkonu, ale dostanu na životnosti a bezpečnosti. Jistá "gumovost" a poddajnost Dacronu je vyvážená silou tětivy, která má zhruba 45 vláken.
To je dobré i z hlediska plochy, která se u silnější tětivy lépe roznese na spoušťovém mechanismu a lépe se i opře do končíku šípu.

Je to hodně o dalším zkoušení, ladění a bude to dlouhá cesta. Ale věřím, že výsledná kuše bude špičková, co se vzhledu i přesnosti týče.
O dalších úpravách vás rád poinformuji.
Odpovědět
#7
No bolo mi naozaj divné aby lukar použil drevo na overlaye,nech by boli hoci aj z tvrdých tropických driev..
45 vláken dacronu je dosť, z fotky sa to zda byt menej,asi skreslenim.
Dacron ako taký nemusí robiť dobrotu,záleží aj od technológie výroby a použitých materiálov, preto som sa aj pýtal čo ti odporučil lukar.

Ak by si robil stredoveké kompozitné luciste a použil na tetivu konope,ľan a pod.,dostal by si sa prietaznostou hodne pod dacron. 
Väčším počtom vláken by si sa mal dostať ako vravíš na nižšiu prietaznost,ale o koľko, to by si musel porovnať meraním. 
Osobne si myslím, že v rámci šetrenia vymetneho systému, budu najvýznamnejšie tlmiče tetivy..ale je to len môj pohľad.
Odpovědět
#8
To Spitamen
S tou tětivou zjistím přesně, až jí odstřílím a rozpletu jí. Může to být 40, 42, přesně nevím. Pan Kýzl vycházel z předpokladu 28 vláken u 150 lb nátahu.
S těmi tlumiči tětivy máš stoprocentně pravdu. Je to nejúčinnější systém utlumení vibrací a kmitů ramen. Je to pěkně vidět i na videu, které nedávno vkládal Svikaj ve vlákně Novinky ze světa kuší, testy, srovnání 

Ostatní přídavné tlumiče (Bowjax na ramenech, na tětivě nebo pod tětivou z vnitřní strany ramen na jejich koncích) jsou jen dalším drobným přídavkem a zlepšením.

světa kuší, testy, srovnání Novinky ze světa kuší, testy, srovnání
Odpovědět
#9
Počet vláken je v pohode a správny. Lukar vie čo robí, resp.by mal.p.Kyzl je človek skúsený. 

Dacron sa rád trhá. Riadiť sa natahovou silou ktorú udáva výrobca ma len orientačný význam, vo väčšine prípadov je to ďaleko pod štítkove údaje. 
Teraz som spocital dacronove vlákna tetivy na jednej svojej drevenej kusi o natahu okolo 100lib.je ich tam 44,ale podotýkam že počet je volený hlavne kvôli tomu aby vyzerala aspoň zďaleka historicky..Smile
Na fastflite tetive s 32 vláknami, zdvihal švagor v autoservise agregáty.. Smile
Odpovědět
#10
Wink 
DanM: Je to moc pěkný kousek. Můžu se zeptat, proč jsi nezrekonstruoval toho supersporta i s kladkami? Tady ten systém kladek vypadá dost jednoduchý, tak mě napadá otázka, co se tam může kazit. No ale jak jsi psal, máš toho 2 kousky, tak je s čím pracovat. Osobně bych se z těch 2 kusů pokusil udělat jednu reflexní a druhou kladkovou a na obě bych nasadil úplně stejné vybavení (např. spoušť, tlumiče), ať mám srovnání úplně napřímo. Což je teorie a dobře se to říká, že...
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 3 host(ů)