Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#13
Dnes bych chtěl s radostí představit kuše od našich severních sousedů z Polska.
Jedná se o špičkové a netradiční kuše vynálezce a konstruktéra Marcina Dziekana.

Ten byl kušemi fascinován odjakživa a za posledních patnáct let se mu tato fascinace stala nejen vášní a koníčkem, ale i náplní práce. Za tuto dobu zkonstruoval nepřeberné množství revolučních typů kuší. Mezi ty nejzajímavější patří kuše Twinbow a Twinbow II, které vytvořil pro firmu Swiss Crossbow Makers, a o kterých si můžete přečíst v prvním díle tohoto vlákna.

http://www.lukostrelec.cz/subdom/forum/s...php?tid=34

Marcin Dziekan je držitelem mnoha patentů. 

       

Jeho ramena se v různých modifikacích objevila nejen na Twinbow, Twinbow II, ale později i na americké kuši Shoot Tech System AR 480 a 480 Mark II (článek k přečtení opět v prvním díle vlákna). 

http://www.lukostrelec.cz/subdom/forum/s...=34&page=2

Jeho posledním výtvorem je kuše s názvem Dean Bow, kterou bude produkovat pod značkou Dean Crossbows.

   

Její zastoupení pro západoevropské země by mělo probíhat přes firmu http://www.arrowinapple.com, která byla mimochodem i dealerem kuší SCM Twinbow.

http://www.arrowinapple.com/crossbow/dea...s/deanbow/

Kuše je velice podobná jako Twinbow. Má na každé straně podélně s railem dvojici ramen,která je přes systém šesti kladek ohýbána ve svém středu směrem ke kuši a to v protisměru prohnutí ramen. 
Na rozdíl od Twinbow je ale změněn úhel ramen, kdy je jejich přední část blíže k railu a zadní naopak dále a kladky s lanovody tak svírají s railem přibližně 45° úhel. Možná jde o změnu, která vznikla ze zkušeností s předchozími kušemi a mohla by tak přispět k větší trvanlivosti ramen samotných. Dalším zásadním rozdílem oproti SCM Twinbow je způsob natahování této kuše.

   
   
   

Zatímco Twinbow bylo napínáno systémem nátahu spodní pákou.
(Ta byla v nataženém stavu součástí rámu těla kuše. Při natahování se vyklopila zespodu a 
pohybem vpřed nadzdvihla celý systém s rameny a tětivou, posunula jej vzad k záchytu, kde se tětiva zachytila a při vracení páky dolů se systém s rameny vrátil zpět do přední polohy a kuše se tak natáhla.)
Dean Bow je natahována zlomením pažby (jako například u legendárního Barnettu Commando), jen s tím rozdílem, že nejde o zlomení jednorázové, ale několikeré (3x?). Zkrátka, několikrát „zapumpujete" přes systém ráčny s minimálním úsilím a máte nataženo. Velice chytré řešení.

   

Dle prvních dostupných materiálů je kuše systému railless, tedy bez vodící lišty pro šíp.
Vpředu je vodicí část se dvěma kuličkami, vzadu pak klasické zachycení do záchytu.

Dalším pěkným řešením je pojistka proti výstřelu na zadní straně úchopové pistolové pažbičky kuše (ne nepodobná té na Coltu 1911). Obejmutím gripu rukojeti jí stlačíte a můžete vystřelit. Žádné přesahávání, hledání,...

   

Krásné je provedení zapažbení celé zbraně pomocí tvarované dřevěné překližky, která je vyvedená v tmavém či světlém odstínu. Je ohýbaná tak, že umně skryje mechanické části kuše a zároveň tak vytvoří úchopové a opěrné části, ať už jde o samostatné předpažbí nebo o lícnici či botku pažby. Střenky pistolové pažbičky jsou ve stejném provedení. 

Kuše je osazena 22 mm weaver lištou a na většině dostupných dokumentů osazena pro kuše zvlášť vyvinutou optikou právě od AIA (ArrowInApple z Německa), která bude i základem budoucího setu.
Na přední část kuše je možno osadit tlumič vibrací nebo sklopnou dvojnožku.

Na závěr několik technických dat, které jsou velmi podobné předchozí kuši Twinbow, byť je Dean Bow ještě o něco kompaktnější. Vzhledem ke krátké délce nátahu (10,83“, u Twinbow 7,76“), je opět značná síla nátahu, i když menší než u Twinbow (375 lb vůči 397 lb).

Délka kuše 820 mm
Šířka kuše 410 mm
Výška kuše 182 mm
Hmotnost 3,7 kg
Nátahová síla 375 lb (170kg)
Délka nátahu 10,83“ (275 mm)

Rychlost 370 fps se šípem 425 gr (27,4 g)
Energie velice impozantních 170 joule


Vývoj kuše se zájmem sleduji již nějakou dobu. Na stránkách AIA je zatím jen poznámka, že produkt bude brzy aktuální.

Jednou za čas přibude nová fotka či video na YT.

Videa jsou krásná a stojí i za několikeré shlédnutí!

https://www.youtube.com/watch?v=-ev6pDsvmPw

https://www.youtube.com/watch?v=y3ktV6Eii0o

Držím Marcinu Dziekanovi palce a přeji mu, aby se produkt dostal do prodeje, splnil jeho konstruktérské a prodejní představy i přání zákazníků. Osobně bych si Dean Bow uměl ve své sbírce kuší nebo jako výstavní kus v obývacím pokoji velice dobře představit.
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2. - od DanM - 01-07-2018, 09:54 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)