Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 4.5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuše Excalibur
#11
Jenom opravím DanM, Matrix 310 nemá rovnou hlavu, ale mírný pozitivní sklon (odhadem 3°).

Já jsem se nedávno rozhodoval při koupi reflexní kuše mezi Matrixem 310 a 330, vyhrála jednoznačně 310 - zejména kvůli tréninku (počtu ran). Kdyby někde na bazaru byl ExoMax, tak jdu do něj...
Odpovědět
#12
To Svikaj
Díky, máš pravdu. O to lépe pro spolehlivost.
Jeden Exomax je momentálně na prodej. O ceně bys musel ještě jednat  Wink

http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/337...b-350-fps/
Odpovědět
#13
Nějak v tom mám hokej. Dočítám se, že na žádost lovců roste poptávka po nesmyslně nadupaných kuších od Ex.
ale nedovedu si představit, že jakýkoliv lovec si pořídí zbraň o které ví, že má malou životnost a může mu v důležité chvíli selhat, resp. se rozsypat. Už nedůvěra ke zbrani , kterou jsem si udělal ještě před lovem je prostě základ průseru. A to nemluvím o tom, že každý slušný lovec si novou zbraň osáhne někde v klidu do terče. Takže již před lovem mám třeba s Micrem půl životnosti za sebou? No nechtěl bych s tím jít na zvěř v hodnotě několika desítek tisíc.
Myslím, že by měl výrobce hodně rychle tyhle mašinky stáhnout z prodeje a nehnojit si dobré jméno. Vyřízené reklamace to nenapraví. Po opravě bych se takové zbraně rychle zbavil.
Odpovědět
#14
To Alfonz,
tu situaci musíš brát z jiného úhlu pohledu.
Americký nebo kanadský lovec bude mít čtyř nebo pětinásobný příjem než lidé u nás. Může si koupit kuši každé dva, tři roky a starou prodat.
Koupí si již nastřelenou kuši v obchodě nebo mu přijde nastavená tzv. "out of box","ready to hunt", atd.
Tzn. vezme a jde lovit. Za sezónu nastřelí třeba jen 20 -30 ran. Po třech letech vymění. Takto mu kuše vydrží po celou dobu životnosti (ustojí 100 nebo 150 ran) a on pořídí jinou, momentální žhavou novinku pro daný rok. 
I při takhle malém nástřelu se může stát, že kuše odejde, na to jsou tam reklamace a ty fungují. Výrobce ukáže, že zákazník je Pán a zákazník je nadmíru spokojený. Má tedy důvod si koupit danou značku znovu.

To jaký sleduje Excalibur trend je dané, buď vymyslí nějakou inovaci, kterou se udrží konkurence nebo padne.
Takže, aby byl konkurenceschopný musí být
- malý, zejména úzký a lehký
- co nejvýkonnější a nejrychlejší (jsou to průměrní a podprůměrní střelci a rychlost navíc jim odpouští chyby v odhadu i při střelbě). Kladky již snadno překračují 400 fps i se 400 gr šípy a tak reflexy na hranici možného s tak malou stavbou dosahují 360 fps s 350 gr šípy a i tak se drží na chvostu rychlostí loveckých kuší.
- musí být lehce natáhnutelná (Američané jsou pohodlní, tlustí a průměrný věk tamního lovce z kuše je přes 50 let - proto móda kliček s nátahovou silou 12 lb, která fyzicky smazala propastný rozdíl v nátahových silách mezi reflexy a kladkami).
- díky tomu všemu jsou teď reflexy možná poruchovější než kladky. Ale Excalibur se drží a pracuje s historickým odkazem starých spolehlivých modelů.
S výše uvedeným to nějaký čas bude fungovat.

Je potřeba si uvědomit, že střelecký a lovecký sektor v Severní Americe je obrovský bussines, který každoročně prudce roste.
V roce 2016 se tam prodalo přes 250 000 kuší, což činilo zhruba 36,5% z celkových světových prodejů. Evropa má pak podíl 28,6%. Bowtech byl zároveň i největším výrobcem s téměř 25% podílem na trhu kuší.
Každý se tedy snaží urvat co největší kus tohoto koláče, protože to znamená obrovský zisk.
V porovnáním s tímto, jsou proto nějaké občasné závady a jejich řešení pouze drobnostmi.
Odpovědět
#15
Jo já to chápu, taky si tady nekoupíme pětilitrovej pickup, ale za mořem jich jezdí mnoho. Holt jiná kultura. Ale je vidět, kde je kupní síla, tak tam funguje i zázemí. Tak proč ne.

Nikdy jsem moc nestudoval výkony jednotlivých výrobců, ale včera jsem se tomu malinko věnoval a docela jsem se divil.
Za podobný peníz nabízí Barnett kuše kolem 330 fps, které jsou řekl bych vlajkové, já myslím že to je slušný a rozumný výkon a Excalibur už jede za stejné peníze ty ještě celkem základní, které dosahují 340 fps a to bych nikdy neřekl.
takže asi se ten vývoj nezastavil, ba naopak. Řekl bych, že kladka začíná být celkem nuda. Některé obchody nabízejí výroční model Matrix G340 který je z levných materiálů, ale to nahrazuje cenou a nadstandardní výkonem. Netuším však jestli to bude ještě spolehlivé, ale 340fps je mazec. To bych asi oželel i ten plast. Ale nikde neuvádějí šířku ramen, aby to nebyl zase model jako Micro.
Odpovědět
#16
Kladka rozhodně nuda není ...
jinak prošel jsem si net ohledně ramen .. tak co jsem našel a očem se ví, že byla špatná forma na ramena a dělalo to prolis pak občasné praskání končíků...ale jak již je to prezentováno ... je to dobrá kompaktní LOVECKÁ kuše jako veškeré kuše od EXC - myslím Matrixe ... byla to první inovace od EXC jak do zásahu ramen tak paždy i těla... jediné co tedy zůstalo byla spoušť ... i S5 a přední tlumiče jsou nahrazeny / první zásah Bowtechu do zaběhnutého konceptu ramen/ ale musím říci, že od řad Mirco a dál to teda jde dost do kopru ... mraky rozlámaných ramen ... jsem i čuměl ... jediní co teda mi dost nadchlo je jejich hybrid kladkové kuše ... myslim nazvané jako Offspring.
Za mě ale stále prostě řady ExoMax,Equinox a ExoCen tedy velká ramena jsou prostě jedinečná a dělaná starou podstivou prací ... kvalitní provedení, léta testování ... a když u EXC přišla inovace a zásah do této série bylo po maximálně přidání předních tlumičů ... pak S5 a top zásah, který tedhá mi zaujal tak to byla jediná luxusní změna na full camo ... tím kuše dostala patinu a stala se prostě legendou - ExoMax krumáč, který EXC prostě dotáhl do nezničitelného stavu
Odpovědět
#17
Americká mentalita proste nieje schopná vstrebat aj niečo iné, ako to, že zbraň môže fungovať okrem zabíjania aj na niečo iné.. 
Z tohto dôvodu ich niečo ako dlhodobá životnosť nezaujíma. 
Inak by tie ramená robili vyššie. 


Trendom je rýchlosť a rozmery. Nikto už nemá snahu vytvoriť niečo v štýle stredovekej katany.a načo? Ropy je este stále dosť..a vďaka strojom,aj času..
Odpovědět
#18
Je to jasný, každý výrobce se snaží vyrábět co nejlevněji a co možná nejvíce prodat. Plasty jsou už ve všem, je to vývoj jaksi kupředu.
Nemám možnost moc porovnávat, páč jsem se s Ex dříve nesetkal, jen jsem občas něco přečetl na netu. A těch negativních recenzí není mnoho. Kdyžto tak shrnu, na kladky a na reflex 1:1 a každý řeší asi to stejné-materiály, občas nějaká závada, ne však fatální. A dneska není problém koupit nová ramena, dříve byl problém slušný šíp.
Já řeším jako obyč. socka-uživatel cenu, vzhled, výdrž. Starší kousek je taky cesta, ale obávám se, že výroba bude někde před deseti roky zpět a tomu stále cena nabízených bazarovek moc neodpovídá a nikdy nevím kolik majitel nasekal výstřelů. Samozřejmě cena dolů závratně nikdy nepůjde, ta zůstatková bude vždy kolem desítky. Proto asi pro mne bude volba v nové. Co říkáte na ten Matrix G340? Slováci to mají za pěkné peníze i s optikou, u nás opět jen bez sklíček. Nekoukejte prosím na ten plast, napište mi co říkáte na ten výkon, jestli to už nebude průšvih. Rozpočet je mizerný, pak bych musel sáhnout opět do kladek a ty už mám, tak by to nemělo moc smysl.
Odpovědět
#19
To Alfonz
Kladka nuda určitě není. Jsou desítky výrobců, typů a koncepcí.
V tomto směru je nabídka mnohem pestřejší a zajímavější než u současných reflexních kuší.
Ať už jsou to klasicky orientovaná ramena, klasicky orientovaná ramena s předsazenou tětivou před kladku, klasicky orientovaná ramena s více kladkami (Burri), systém reverzních ramen, systém bočních ramen s více kladkami (Swiss Crossbow Makers, Dean Bow, STS). Navíc jsou zajémavé různé druhy a tvary kladek, systém spouště bullpup pro kratší délku atd.

Pokud vezmu v úvahu poměr výkon/cena, tak letošní Killer Instinct KI 415 Ripper nabízí CNC frézovaný hliníkový rail, stavitelné prvky pažby, velice dobrou spoušť s odporem 5,25 lb, slušné zpracování, rychlost 415 fps s 386 gr šípem, hlučnost jen 86,5 dB a výbornou přesnost se soustřelem až do 1 MOA na 80 yardů! To celé v základním setu s optikou a šípy za 380 dolarů!
Na tohle nemá odpověď nikdo a Excalibur už vůbec ne (plastový rail, menší rychlost, téměř dvojnásobná cena).
Co se týče životnosti, tak i v horších mutacích na těchto ramenech mají lidé přes tisíc ran bez jakéhokoliv problému (momentálně nejčastější typ ramen u kladek) a zmiňovaný moderní Excalibur na tom nebude lépe.

To Jeník
Málo se ví, že Excalibur ve svém výrobním programu měl kladkovou kuši již kdysi a byla dost dobrá.
Byl to Excalibur Paradox. Taktéž jsem viděl konverze Excaliburu s kladkovým systémem pod značkou Buckmaster MaxPoint (Bear). S tou mimochodem léta bezkonkurenčně střílel 3D Zdeněk Karbusický.

Jako zajímavý mix ve stejném duchu je Tebou zmíněná konverze Excaliburu s kladkovým systémem Bowtech.
Typ Offspring vlastní Svikaj, tak se časem třeba rozepíše v novém vlákně Bowtech o jeho kvalitách.

To Spitamen
Také je škoda, že jsou dnes všechny kuše primárně lovecké, což, jak píšeš, zásadně ovlivňuje jejich koncepci.
Na druhou stranu třeba Ravin a Mission si dovolili udělat něco, co lze používat vyloženě na sportovní střelbu - 3D, terčovku či long-range a to dost úspěšně. Lovci prskají, že střílet na 100 yard je neetické, nehumánní, ale trochu nechápou, že tu nejsou jen oni a jejich parohy.

Mám připraveno několik článků o netradičních kuší. Budu se je snažit opět pravidelně dávat, přičemž více času budu mít až na podzim a zimu. Je tam spousta zajímavých výrobců, ale jeden přesně pro Tebe.
Jde o německého výrobce, který vyrábí nádherné klasické kuše evropského střihu, s ocelovými lučišti, tradičními spoušťovými mechanismy, nádherně! zdobenými sochami, ale za použití nejmodernějších výpočetních i výrobních postupů, materiálů. Ty nejtěžší renesanční kousky mají nátahovou sílu i 2094 lb  Wink
No, myslím, že si přijdeš na své.
Odpovědět
#20
Tak Paradoxe jsem měl doma s upravenou pažbou. Z nastřelovací lavice se dalo mlátit na vzdálenost 125 metrů ale byl to týdenní boj. Byla to krásně vyladěná kuše ale měla hrozně těžkou hlavu ... fotky někde doma ještě mám jak jsem jí nastřeloval ... pak jsem jí věnoval k jednim kulatým narozeninám... dodnes mi to i někdy zamrzí ale co nadělám...

ono když si vemeš tělo starého EXC a jeho historii a vývoj...je to celkem hezké čtení a ty kuše mají svého ducha ...

Tak původní rada EXO - měla ramena 29,75" (Exomax225lb) řada Matrix 26,25! a řady Micro mají 22"(280lb - to je -7,75" menší ramena a nárůst o 55lb .... tak to musí být sakra na něčem znát...
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)