Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
redman 62
#1
Ahoj vospolok,

otázka na majitelov Redman 62,
rád by som si kúpil menovany luk,strielam 3D súťaže,náťah mám 28",zaujímala by ma sila luku,či voliť 35,alebo 40lb.Ide mi hlavne aby bola strelba čo najkomfortnejšia. 
Možno nevhodná otázka: Je ten luk skutočne taký výnimočný ako ho opisuje výrobca??
Odpovědět
#2
Luk je to každopádně výborný. Vyjímečnost je zavádějící pojem. Střelba bude tím komfortnější, čím bude luk slabší. Ale tím na kratší vzdálenosti bude padat šíp. Takže promiň, ale trochu nesmylslný dotaz. Sám musíš vědět, z jak silného luku můžeš střílet To za tebe nikdo nevyřeší.
Odpovědět
#3
"Střelba bude tím komfortnější, čím bude luk slabší. Ale tím na kratší vzdálenosti bude padat šíp. "

S tímhle názorem trochu nesouhlasím, pokud bude používat šípy z toho původního, silnějšího luku, pak ano.
Pokud ale jsou oba luky shodné konstrukce i materiálů a na slabší luk dá optimální tětivu ( ne lano z 60 lb luku)
a optimální šíp pak rozdíl v dostřelu nebude nijak významný.  Mlčoch by mohl vyprávět  Smile
Odpovědět
#4
Na 3D to neni tak znat, kazdopadne v nasich silach a vaze sipu plati ze do urcite vzdalenosti napr. 40m je vyhodnejsi pouzivat lehke sipy, maji plossi drahu letu, ovsem nevyrovnanou, rychle padaji coz je znat na 50 a vic metru, zase zalezi na soustave luku, sipu a strelce. Pro maximalni dostrel a nejvyrovnanejsi balistickou drahu letu je nutno zvolit soustavu s nejvetsi kinetikou .. to znamena 9gpp sip a snazit se o minimalni odpor vzduchu.
Odpovědět
#5
Vždy je největší dostřel s nejlehčím šípem, který je schopen sílu luku absorbovat (spin), s nejmenším aerodynamickým odporem, to znamená minimální letky - ne 5" ale spíš 3", bikonický tvar dříku a těžiště jen lehce před polovinou šípu. Kinetická energie je dobrá k prostřelování brnění, se zvyšující se hmotností šípu stoupá do určité hmotnosti šípu účinnost soustavy luk/šíp a na druhé straně klesá výstřelová rychlost a dostřel.
Odpovědět
#6
Souhlasím s Ivanem. Vždy jde především o dvě věci: kinetickou energii střely a odpor prostředí.
Zdraví Lojza
Odpovědět
#7
samotný luk může výrobce vychvalovat ale vystřelí z něj 10 střelců a bude 10 různých výsledků
díval bych se na to spíš z celkového pohledu kombinace luk/šíp/střelec.
každý máme jiný nátah, jiný šíp, jiný skill ... výsledná kombinace ovlivní zásahy a je třeba to vyladit jako celek.
pak je těžké někomu poradit když jsme každý jiný.
u slabšího luku je "obecně" komfortnější výstřel, menší únava na delší závod atd.
chce to rozhodně lehký šíp obzvlášť u extra slabého luku pod 30 liber. myslím že dřevo je ze hry, chce to lehký karbon nebo hliník.
bikonické se tuším dělají jen dřeváky, aspon jsem nenašel žádné moderní.
někde jsem četl o moderních šípech s tzv dvojím spinem, s tím že se rychleji za letu srovnají a tím kladou menší odpor.
z toho vyplývá další věc, i když budu mít lehoučký šíp ale nedokážu ho vypouštět tak aby se za letu rychle srovnal tak bude stejně brzdit.
tady se mi zdá velká výhoda středových luků s tvrdším šípem.
já jako střelec z luků zásadně mimostředových bez okna se potýkám s plaváním šípu za letu.
hladké vypuštění je naprosto klíčové.
ve finále je to zase o tom vyladit nejdřív hlavně sebe :-)
Odpovědět
#8
(11-06-2018, 02:08 PM)Ivan Napsal(a): Vždy je největší dostřel s nejlehčím šípem, který je schopen sílu luku absorbovat (spin), s nejmenším aerodynamickým odporem, to znamená minimální letky - ne 5" ale spíš 3", bikonický tvar dříku a těžiště jen lehce před polovinou šípu. Kinetická energie je dobrá k prostřelování brnění, se zvyšující se hmotností šípu stoupá do určité hmotnosti šípu účinnost soustavy luk/šíp a na druhé straně klesá výstřelová rychlost a dostřel.

Tvá odpověď : " Vždy je největší dostřel s nejlehčím šípem, který je schopen sílu luku absorbovat (spin) " je pravdivá, ale zavádějící, jestliže nesouhlasíš, že "maximální kinetika = maximální dostřel".

Jinak se zbytkem souhlasím.
Odpovědět
#9
Pozor, přátelé, maximální kinetika = maximální dostřel platí bezesporu ve vakuu, nicméně dva šípy se stejnou počáteční kinetickou energií ale s různými aerodynamickými vlastnostmi budou mít různý dolet, protože kinetická energie šípu s větším odporem se bude spotřebovávat rychleji. Tudíž se může lehce stát, že i šíp s větší počáteční kinetickou energií ale horšími aerodynamickými vlastnostmi může mít kratší dolet než šíp s vlastnostmi opačnými.
Zdraví Luis
Odpovědět
#10
(11-13-2018, 12:48 PM)Luis Napsal(a): Pozor, přátelé, maximální kinetika = maximální dostřel platí bezesporu ve vakuu, nicméně dva šípy se stejnou počáteční kinetickou energií ale s různými aerodynamickými vlastnostmi budou mít různý dolet, protože kinetická energie šípu s větším odporem se bude spotřebovávat rychleji. Tudíž se může lehce stát, že i šíp s větší počáteční kinetickou energií ale horšími aerodynamickými vlastnostmi může mít kratší dolet než šíp s vlastnostmi opačnými.
Zdraví Luis

přesně.  Lojzo to jsem mel na mysli i v souvislosti s vypustenim.  kdyz blbe vypoustim a sip moc vibruje tak brzdi
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)