Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primitivní luky
#21
dlžka luku = 2.4  x dlžka nátahu
alebo inak:
dlžka luku = šírka rozpažených rúk
Odpovědět
#22
[Obrázek: 27858655_2382410222015165_56571468338089...e=5ADB75AF]tis k odběru
Odpovědět
#23
[Obrázek: akat30lb.jpg]
větší obrázek

ještě to nebylo finalní, síla cca 30lb, měl jsem v plánu ubrat na 15 až 20 lb. ale nakonec jsem experimentoval až jsem ho zlomil :-)
Šlo to natáhnou až na cca 24 palcu ale pak to ruplo.
Ale jinak akát je dobrej, rychlej. akorát má pěkně husté leta, chce to fakt jemně ubírat na zádech.
Asi nejtěžší bylo sehnat akat rovnej. A i rovnej se po usušení kroutil. Proto byl tenhle luk krátký, konce byly zkroucené.
Ale na naučení dobrý.

Už krouhám další :-) Zatím jen sekerou a nožem, ale už je objednanou vlaštovku. Jako relax taky dobrý.

Ještě mám v mrazáku nezpracované jelení šlachy. Sehnal jsem je u zpracovatele zvěřiny akorát to nejsou dlouhé z hřbetu ale asi z běhů. Nějaký tip na zpracování?
Odpovědět
#24
Chlapci, robil niekto luk zo slivky višňoplodej (Prunus Carasifera) alebo zo slivky guľatoplodej (Prunus insitia)? Máte s tým niekto skúsenosť, aké majú vlastnosti, ako sa sušia atď...?
Odpovědět
#25
Robil som 2-3 luky z toho, ak je to tá tmavá mirabelka. Použiť sa dá ako iné ovocné drevá z čeľade ružovité. Drevo husté, ťažké a tvrdé. Menej pevné v ohybe na svoju váhu. Luk vyšiel dosť ťažký, priemerného výkonu. Už ho nevyhľadávam.
Odpovědět
#26
lepšie ako tie slivky je trnka, skús tú ak máš nejakú vhodnú k dispozícii. Sušenie tých sliviek nebude jednoduché, predpokladám že podobne ako trnka budú náchylné na praskanie, takže určite sušiť v kôre, zatrieť konce a na začiatok nevystavovať vysokým teplotám. Cez víkend som odkôril trnku o priemere 4 cm, rezal som ju v decembri a stále je pod kôrou vlhká...Tie slivky určite skús a daj potom vedieť ako to dopadlo Wink
Odpovědět
#27
Cornus: jedna je tá tmavá, plody sladkokyslé, druhá je tá žltá.
Woodan: asi to nebudem skúšať, lebo som nevidel v okolí vhodný rovný a hrubý kmeň. Radšej dám na rady skúsenejších (Cornus), lebo to bezhlavé experimentovanie ma už nebaví. Confused Ale trnku už mám vyhliadnutú.
Odpovědět
#28
ono je to stále o experimentovaní ak robíš celodrevo. Neznamená že aj tá trnka ktorú máš vyhliadnutú bude na luk dobrá, môže to byť excelentné drevo, taktiež môže byt nahnitá, mať kazy a bude úplne na prd. Každý nový celodrevený luk je malý experiment  Wink

.....
Odpovědět
#29
Na čo najskôr úspešné pokusy je vhodný brest, myslím. Veľmi dobré drevo ak sa podarí nájsť.
Odpovědět
#30
caute. v pripade slivky mam na luk pouzit jadrove drevo(fialove)? alebo staci len zhodit koru? u trnky je rovnaky postup? netreba aspon jeden letokruh dat dole?
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)