Hodnocení tématu:
  • 4 Hlas(ů) - 4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balistika
#41
Tak jestli ona nebude ta chyba v těch hrotech...
Vyrobit přesný, dobře vyvážený, kvalitní lovecký hrot je docela machrovina. 
Pokud vezmeš levné terčové hroty, které mají mizerné rozměrové a váhové tolerance, nemůžeš čekat zázraky. Jedna čepelka nemusí být rovná nebo může být těžší. To vše udělá v soustřelu paseku. Takže pokud chceš střílet přesně i loveckými hroty, nezbývá se podívat po pořádném zboží.
Odpovědět
#42
(01-30-2020, 06:02 PM)DanM Napsal(a): Tak jestli ona nebude ta chyba v těch hrotech...
Vyrobit přesný, dobře vyvážený, kvalitní lovecký hrot je docela machrovina. 
Pokud vezmeš levné terčové hroty, které mají mizerné rozměrové a váhové tolerance, nemůžeš čekat zázraky. Jedna čepelka nemusí být rovná nebo může být těžší. To vše udělá v soustřelu paseku. Takže pokud chceš střílet přesně i loveckými hroty, nezbývá se podívat po pořádném zboží.

Mám zkušenost z kladkového luku, že není problém ve výrobě ani v ceně hrotu, ale v jeho vycentrování na osu šípu. Při kompletaci šípu je vhodná kontrola stejně jako před každou střelbou, stačí na to dva hranolky s "V" zářezem do kterých se položí šíp a odvaluje, před hrot se dá cokoliv kolmého na osu šípu, třeba karton a pokud na něm hrot dělá kroužek, musí se vyrovnat, pokud se to řemeslně nezvládá zbývá pouze výměna za nový, také může být problém i v nalepení inzertu nebo v jeho ose. Doporučuji udělat průstřelový test cca na tři až pět metrů a více než deset a raději s terčovými hroty ukáže ti dost spolehlivě chování šípu v letu, pokud nebude perfektní předchozí návod nemusí nic vyřešit, díky ploše břitů, které šíp vedou stejně jako letky. Dělal jsem si to na hrotech s třemi a čtyřmi výměnnými břity od MUZZY (100 gr, 125 gr) i od noname výrobce (Čína) a na pevných G5 Montec (100 gr) a fungovalo to dobře, bez ohledu na orientaci letek vůči hrotu. Nefungovalo mi to pouze s letkami nalepenými pod úhlem.
Odpovědět
#43
To Jira
U Snipers musela být chyba v loveckých hrotech, protože s terčovými mu to chodilo tzv. jednou dírou.
Jak si napsal, klíčové je vycentrování hrotu v jeho podélné ose. U výměnných čepelek se s tím pracuje lépe, u pevných hůře. Čím větší rozpětí čepelek, tím větší nároky na přesnost vycentrování. 
S loveckými moc nestřílím (nelovím ani tam, kde se to smí), max. desítky ran do roka. Z těch levných se mi osvědčily ty na fotkách. Mám je od KOŘEN. Včera jsem s nimi dal jen 5 ran na 20 metrů volně z ruky. Pokud udělám korekci oproti terčovým (lovecké mi chodí vždy mírně doleva dolů tj. 7-8 hodina), chodí to jednou dírou (byť velkou  Smile ). Tedy i mezi levnými se nechají najít slušné lovecké hroty. U nich je ale lepší vzít vždy větší množství a vytřídit 3-5 kusů, které z nich budou nejlepší.

   
   
   
Odpovědět
#44
Ahoj, na podnět DanM přidávám do vlákna graf pro kuši Stryker Offspring 360. Osa X je váha šípu v grainech, levá osa Y je rychlost šípu ve FPS, pravá osa Y je energie šípu v Joulech. Graf má dvě křivky:
  • přímka je lineární aproximace naměřených dat, tj. byla měřená rychlost šípu v závislosti na jeho hmotnosti, pět výstřelů pro každý šíp.
  • konkávní křivka je dopočítaná energie šípu v závislosti na jeho hmotnosti.

   

Ta lineární aproximace byla nezbytná, neboť pak by nebyl zřetelný vrchol účinnosti systému.

Z křivky je krásně vidět přírůstek energie při zvyšování hmotnosti, od 480 Grain je přírůstek už minimální. Maximální účinnost systému je při 540 grain (avšak propad šípu už bude značný). Z tohoto měření mi vychází, že pro danou kuši by mohla být ideální hmotnost šípu někde okolo 450 grain. Avšak ideální hmotnost může být pro jiného střelce jinde - např. pokud upřednostňuje plochou balistickou křivku (menší propad, tudíž větší tolerance vůči chybě odhadu vzdálenosti). Těžší šíp jak 540 grain už nedává smysl...
Odpovědět
#45
Včera proběhlo slibované malé měření a testování se Svikaj.
Dopoledne jsme si jaksepatří užili, kromě spousty dat jsme zastříleli malou soutěž a vydatně se najedli.

Měřili jsme další kuše, takže nyní již máme výsledky pro tři různé typy a koncepce.
Na velice pekně zpracovaných grafech od Svikaj (tímto mu děkuji) můžeme vidět závislost rychlosti šípu na jeho váze, která není lineární, ale logaritmická. Šedá přímka zobrazuje rychlost šípu, žlutá potom energii. Levý sloupec je rychlost v fps, pravý energie v joulech, dolní řada reprezentuje hmotnost šípu. Měřili jsme hmotnosti od 417 do 700 grainu.

Matrix “320”
   

Stryker Offspring
   

Darton Toxin 150 SS
   

Jak psal Svikaj výše, někdo bude preferovat větší rychlost šípu, co nejplošší balistickou křivku a nejmenší propad (lovci, střelci 3D), díky čemuž se eliminují chyby v odhadu vzdálenosti. Někdo potom spíše šípy těžké. Ty jsou vhodnější z hlediska využití energie kuše, maximalizace její účinnosti, snížení hlučnosti, zvýšení životnosti a větší stability šípu v souvislosti s okolními vlivy (vhodné na terčovou střelbu, LR).

U Matrixu je přírůstek energie menší a má mírný průběh. U těžkého šípu 700 grain se již blíží zlomu, kdy další přírůstek váhy bude zbytečný a energie začne klesat. 

U Offspringu je bod zlomu někde na úrovni 550 grainu, pak začíná energie zvolna klesat. Další navyšování váhy šípu je tedy kontraproduktivní. 

U Toxinu je přírůstek energie velký a má strmý průběh. I s těžkým šípem 700 grainu energie stále rostla a kuše by teoreticky mohla mít nejvyšší účinnost se šípem 750-800 grainu, než by došlo ke zlomu a energie by začala klesat. Viz graf od Svikaj, jak by to mohlo vypadat.
O obrovské energii hovoří údaj, kdy jsme naměřili 305 fps se 700 grainovým šípem. To je hodnota rychlosti, kterou například Matrix 310 dosahuje s poloviční váhou šípu.

   
Odpovědět
#46
Jak píše DanM, závislost úsťové rychlosti na váze šípu je logaritmická a ne lineární (jak jsem si dříve myslel). To je z celého měření pro mě asi nejzásadnější informace. Dávám sem graf, který ty tři kuše má v jednom obrázku, pro lepší porovnatelnost.
   
Odpovědět
#47
Perfektní a velmi zajímavý příspěvek o tom, proč používat těžké šípy. Pro nás v kombinaci s terčovými hroty a k prodloužení životnosti kuše, v zámoří pak v kombinaci s loveckými hroty a dosáhnutí co největší ranivosti. Velmi pěkně změřené, srovnané, vysvětlené. Díky nárůstu účinnosti narůstá energie, hybnost. Jejím vedlejším projevem je pak snížení vibrací, úrovně hluku a prodloužení životnosti kuše.

https://youtu.be/0I9A1X_s3hk
Odpovědět
#48
Zdravím všechny.
Po přečtení tohoto velmi zajímavého vlákna jsem se rozhodl, že se zde zaregistruji, i když jsem ve střelbě kuší úplný nováček. Koupil jsem si taktickou reflexní kuši Ek Archery Cobra Adder 130lbs. Ke kuši se standardně dodávají 7,5" šípy o váze 190gr, osazené 100gr terčovými hroty, se kterými údajně dosahuje úsťovou rychlost 270 FPS. Začal jsem řešit, jaká by měla být hmotnost šípu pro dosažení maximální účinnosti (nejlepší poměr mezi potenciální energií uloženou v ramenech a kinetickou energií vystřeleného šípu). Pro tento účel jsem si připravil výpočetní Excelovskou tabulku, která umožňuje teoreticky nalézt ideální hmotnost šípu. Pro jiný typ kuše nebo luku je potřeba upravit jen několik parametrů - nakalibrovat výpočet dle referenčních hodnot. Objednal jsem si měřič rychlosti a až dorazí, tak experimentálně ověřím, jestli výpočty fungují správně. Váhu šípů budu měnit tak, že do dříku budu vkládat dřevěnou a ocelovou tyčku v příslušném poměru, abych docílil požadované hmotnosti. Kolik má být dřeva a kolik oceli ten Excel počítá také. Dále kromě očekávané úsťové rychlosti počítá maximální dostřel pod úhlem 45 stupňů, kinetickou energii šípu, hybnost a efektivitu přenosu síly (nejsou to úplně triviální výpočty). Takže teoretické vybavení už mám, teď ještě ta praxe Smile   
Pokud se ukáže, že to počítá správně, tak by to mohl být docela užitečný jednoduchý nástroj pro návrh šípu a dal bych to sem k dispozici.
Odpovědět
#49
Ahoj,
záměr určitě chválihodný, ale upozorním Tě na několik aspektů.

Každá kuše má vzhledem ke své stavbě naprosto rozdílnou účinnost.

Každá kuše bude naprosto jinak účinná, vzhledem ke svojí výkonnosti se stejnou váhou šípu.

"Peak" optima pro šíp bude pro každou kuši naprosto rozdílný.

Pokud chceš zjistit účinnost, musíš změřit uloženou energii v systému vs. uvolněnou energii v systému. 
Takže zhruba stejně, jako to kdysi dělali v Arrow Trade Magazine, za použití digitálního měřícího systému změřit křivku a sílu nátahu a spočítat uloženou energii.
Za pomocí hradel pak změřit rychlost a společně s danou váhou šípu spočítat uvolněnou energii.

Následné měření maximální účinnosti systému a hledání vrcholu křivky s maximální možnou hmotností šípu lze udělat pouze přesným měřením dané kuše s jednotlivými váhami šípů. 
Těch proměnných veličin je tam strašná řada (u reflexních kuší materiál ramen, poměr šíře ramen vůči délce nátahu, nátahová síla ramen, délka nátahu, vtah mezi nimi, u kladkových kuší pak nejen nátahová síla ramen a délka nátahu, ale i samotný tvar kladek, jejich geometrie, převod a průběh sil, let off,....). 
Takže to, co platí pro jeden typ nebude platit pro typ jiný. A to lze ověřit pouze reálnými měřeními.

Každopádně jsem zvědavý na Tvé pokroky a závěry.
Odpovědět
#50
(01-16-2023, 07:14 PM)To DanM Napsal(a): Ahoj,
  no ještě nemám ten chronometr, takže musím vycházet z dostupných údajů.
Po mnoha slepých uličkách (a editacích příspěvku), a abych obešel všechny nesnáze co tak hezky popsal DanM, jsem nakonec dospěl k celkem jednoduchému a snad i funkčnímu řešení. Vlastně je potřeba mít jen dvě dvojice referenčních hodnot pro různou hmotnost šípu (s rozumným odstupem) a výslednou rychlost šípu konkrétní kuše. Pro backtest jsem zatím použil data, co jste v tomto tématu se Svikajem publikovali. Konkrétně jsem použil data z kuší Excalibur Exocet a Excalibur Matrix 310 (tuším jste to publikovali na 3. stránce tohoto tématu). Zdá se, že to celkem sedí a pro orientační stanovení optimální hmotnosti šípu pro daný účel poskytuje potřebné údaje: úsťová rychlost, kinetická energie, hybnost, předpokládaný dostřel. Je zde vidět vše najednou, tak lze zvolit hmotnost šípu (nebo alespoň rozumné rozpětí), která nejlépe splňuje konkrétní individuální požadavky. Už se těším, až mi dorazí chronometr a budu to moci vyzkoušet v reálu  Smile Excel také umožňuje jednoduše navrhnout výplň šípu (poměr dřevo/ocel nebo cokoliv jiného. Je ale nutno znát hustotu výplní - g/mm3), aby bylo dosaženo celkové výsledné hmotnosti. Tohle už jsem vyzkoušel v reálu a funguje to dobře, připravil jsem si tak 7 různě těžkých šípů pro svou zatím "pouťovou" Cobru (co čekám na ten chronometr, tak už dělám velký upgrade ze 130lbs na 220lbs  Wink  Ale i tak to nebude bůhvíjak velká sláva, protože nátah je jen 7,5" a je to reflexní kuše).
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)