Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tětivy
#61
To snipers

Tak první věc, za kterou Tě pochválím je, že počítáš rány. Je to dobré pro kontrolu tětivy, jednotlivých dílů i celé kuše.
Můžeš pak porovnat životnost jednotlivých tětiv od různých výrobců.

Opotřebení bude dáno dost vysokou silou drženou záchytem (reálně kolem 350 lb). Pokud to srovnám s kladkovým systémem mojí kuše, která díky velkému let-off drží na záchytu kolem 50 lb, je to enormní rozdíl. Toto je dáno typem kuše a pokud budeš mít reflexní kuši, nezměníš to.

Co můžeš upravit je záchytný mechanismus. Pokud jej vyleštíš popř. pochromuješ, bude hladší a omotávka se o něj nebude tak dřít.
Můžeš zvolit jiný materiál omotávky nebo jej zvolit mírně silnější. Záchyt se rozprostře na mírně větší plochu.

I když bude omotávka vypadat v pořádku, jde o stav tětivy pod ní. Vlákna mohou být rozžvejkaná a může dojít k přetržení tětivy.
U Tvojí kuše bych tak kontroloval vlákna tětivy při každém předělání omotávky (100 ran) nebo jí kompletně měnil (400 - 500 ran) z bezpečnostních důvodů.
Nebál bych se experimentovat a nechat si umotat tětivu od Spitamena, koupit custom (ABB, 60X,...) a vyzkoušet, jak která z nich funguje a tu pak používat.

Mazání jelením lojem je nejlepší. Pokud je v teple, perfektně se vetře do omotávky i mezi vlákna tětivy. Svého času jsem mazal každých 5 ran.
Na jedné tětivě jsem takhle dal 3000 ran (Excalibur Exocet). Všechno ostatní jsou reklamní kecy.
Odpovědět
#62
Snipers..toto zhod dole a namotaj druhu.pri novej omotavke skus mazat castejsie,aj kazdych 5 ran,ako pisal Dann.porovnas rozdiel.to je ta najlacnejsia varianta.
Ako druhu variantu mozes vyskusat vosk.pokial mozes zohnat,tak ten origo excalibur,zelenej farby,prijemne vonajuci.netusim popravde ci sa este vyraba.
Tretia moznost je zmena vlakna.vyskusat napr.vlakno angel v hrubke 0.026.osobne s nim skusenost nemam,takze by to bolo individualne len na tebe.
Skus sa ubrat vylucovacou metodou,mozno aj takou ako som ti popisal vyssie.vyskusaj prve dva kroky,ak ten vysledok neprinesie nejaky vyrazny progres,je moznost aby si mi to poslal a skusim ti to navinut.minimalne tak budeme moct posudit ine veci,ktore su momentalne nejasne.
Este jedna vec.hod sem fotku stitku toho bcy vlakna ktore pouzivas,ak nemas tak aspon odkaz na stranku odkial si objednaval.
Keď sa prestaňes hrať, neznamená to že si dospel, ale že si zostarol.
Odpovědět
#63
Z tětivy Excalibur mám k dnešku vystřeleno cca 400 ran.
Oka se již začínají uvolňovat, ale zatím ji používám. A to hlavně proto, protože se na ní učím si sám udělat pořádnou omotávku.
Mám doma již připravenou novou tětivu od Cermana - Premium Bulldog + vosk na tětivy.
Dnes jsem dělal novou omotávku. Pozorně jsem si prohlédl Cermanovu a při dělání omotávky jsem udělal dvě změny v postupu. Uvidím jestli to přinese efekt.
Vlákno BCY které používám mám již několik let. Bohužel na něm již nemám štítek, takže nevím přesně o jaký typ jde - viz foto.
Rail kuše jsem očistil a odmastil od vosku pomocí WD40 a technického lihu.
Na omotávku jsem použil vosk od Cermana, který jsem i velmi mírně nanesl i na čistý rail kuše.
Zbytek tětivy + oka jsem pořádně promazal jelením lojem.
Při střelbě teď budu tětivu mazat častěji.
Uvidím zda vydrží víc díky změně postupu při výrobě, a také díky změně použítí maziva, z loje na vosk.


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět
#64
Já nevím, jestli je jelení vosk lepší, ale asi je třeba dát pozor na složení, v lékárnách jsou občas i s příměsí všeho možného pod názvem balzám na rty apod. Pokud je to opravdu jelení čistý vosk, asi problém nebude. Hodně zkušeností mají kluci co střílí černý prach, ale tam se právě míchá.
Jinak já když koupí tětivu, ihned celou včetně ok mažu a abych si netrhal prstíky-máznu ve větší míře, pak počkám pár vteřin nad radiátorem a pak teprve pořádně vetřu. Jednou jsem to lehce fouknul z dálky fénem, to pak pěkně pije. Nakonec převoskuju už za studena na kuši. Na Matrixu mám odhadem tak 650ran a na tětivě není nic znát, jen se malinko povolila, utáhl jsem o dvě otočky. Při střelbě mažu vždy lehce celou, nejen omotávku.
Kdysi v pravěku jsem používal ještě mazivo v tubě na rail, moc pěkně to klouzalo, vosk v tomhle počasí dost tuhne, tak jsem o tom zase začal přemýšlet, ale nevím jestli by to nedělalo neplechu právě s voskem. Tam ale asi nešlo o životnost tětivy, ale o větší kluznost těla kuše. Cerman však nic takového nenabízí.
Odpovědět
#65
Kúp si jelení loj v takej veľkej tube a od včelára si zožeň včelí vosk, roztop a zmiešaj dokopy. Ja si tak vyrábam sám už roky a som nadmieru spokojný.
Nalej to potom naspäť do tej tuby z toho loja dobre sa to s tým nanáša. Jo pomer si zisti sám treba s tým polaborovať a dojdeš na to kedy to bude najlepšie...
Odpovědět
#66
(02-04-2020, 07:58 PM)Tecumseh Napsal(a): Kúp si jelení loj v takej veľkej tube a od včelára si zožeň včelí vosk, roztop a zmiešaj dokopy. Ja si tak vyrábam sám už roky a som nadmieru spokojný.
Nalej to potom naspäť do tej tuby z toho loja dobre sa to s tým nanáša. Jo pomer si zisti sám treba s tým polaborovať a dojdeš na to kedy to bude najlepšie...

Používám přesně čistý jelení lůj z lékárny - velkou tubu. Žádné sračky typů balzámů, apod.
Můžeš prosím pro začátek poradit s jakým poměrem začít?
1/2 ku 1/2, nebo jiný poměr? Abych se mohl od něčeho odpíchnout.
Díky za vstřícnost.
Odpovědět
#67
Hej od toho pomeru sa môžeš odpichnúť, inak ja tam ešte dávam troška čistej lekárskej vazelíny, ale fakt málo.
Odpovědět
#68
Taky používám čistý jelení lůj, má výhodu že funguje i v mrazu. Ten vosk od Cermana už je v mrazu jak šutr.
Odpovědět
#69
Tak jsem dneska vylovil Cermanův vosk, který jsem zatím nepoužíval a je pravda, že je jak šutr. Je dost žlutý, tak to vypadá na hodně vosku. A to ho mám ve skříni u topení, takže cca 25 C. Tak jsem rozehřál, namíchal k tomu půl jeleního loje a půl dávky vazelíny a super. Možno používat i na rail a ještě voní. Popřípadě na hubu a ruce Big Grin 
Až dojde, tak již jen domácí výroba.
Odpovědět
#70
Zkušenosti s jelením lojem na Bulldog 380.
Na originál tětivu od Excalibru jsem používal pouze čistý jelení lůj z lékarny. Omotávka se po cca 250 výstřelech totálně rozjela, takže jsem musel udělat novou. I nová omotávka se často rozjížděla - viz mé příspěvky. Při střelbě jsem si všímal, že jelení lůj se rychle díky své řídké konzistenci vsakoval do omotávky a taky z ní byl rychle opotřebován! Musel hsem mazat co každých 5 výstřelů, ani tak to moc nepomohlo. Taktéž se dost rychle uvolňovala oka tětivy, které jsem pravidelně mazal jelením lojem.
Z tětivy mazané jelením lojem jsem dal cca 470 výstřelů.
Před nějakým časem jsem si koupil novou originál tětivu od Excalibru a k tomu originál Excalibr zelený vosk Ex-Wax. Vosk stejně aplikuji jak lůj - celá tětiva + oka + smozřejmě hlavně omotávka. Mažu každých 15-20 výstřelů.
Z tětivy jsem dal cca 100 výstřelů. Omotávka je stále jak nová. Vosk se z omotávky spotřebovává velmi málo. Maximální spokojenost.
Moje shrnutí: pro silné moderní kuše ( moje zkušenost s Bulldog 380 ) není čistý jelení lůj dobrá volba.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)