Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jas Grafoman

Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: pá duben 16, 2010 4:02 pm Předmět: |
|
|
je to dalsi kusok hrubsieho bambusu . Je to modernizacia kvoli modernym hrotom s matkou. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

Registrace: 5.12. 2009 Příspěvky: 524 Bydliště: Vyškovsko
|
Zaslal: pá duben 16, 2010 3:55 pm Předmět: |
|
|
Mýšo,můžeš něco bližšího o šípu ze dvou dřev? A co je to na tom šípu před hrotem na obrázku co dal Elév by mně taky zajímalo. TS. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: pá duben 16, 2010 2:49 pm Předmět: |
|
|
každý šíp po blbém nárazu praská. Karbon i bambus.
Bohudíky karbony jsou pro tradiční luky zakázané, takže se snažíme pochopit mechaniku dřevěného šípu.
Jichočovy bambusáky lítají velmi pěkně.
Na Žlebech mi půjčoval své bambusáky Lee a ačkoli byly pro mne nevhodné, celkem bez prblémů jsem dal (se svolením soudce Laifra) na cca 4Om jedenáctku první ránou.
Snažíme se , pokud možno eliminovat balistiku a lukostřelecký paradox .
Zkouším neustále vychytat dokonalý tvar a rozměr šípu a zatím jediné, co funguje naprosto bezchybně je šíp ze dvou dřev. Je to ovšem markantně pracnější než bambus a při nárazu na šutr to praská také. Navíc má takový šíp děsivou průbojnost a pokud mrzne, na 3D se připéká k některým terčům. Mazání nepomáhá.
Bambus má při malém průměru a relativně nízké hmotnosti značnou tuhost a pokud má hrot dostatečně dlouhý trn s plynulým náběhem, vydrží opravdu hodně. Navíc začal být dostupný v poměrně přesných rozměrech _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Stálý přispivatel

Registrace: 5.4. 2010 Příspěvky: 414
|
Zaslal: pá duben 16, 2010 2:32 pm Předmět: |
|
|
Reaguji tady na Jasovu připomínku v Luky od Kejvala o životnosti carbonových šípů.
Myslím, že bambus vydrží hodně, ale zatím nevím o nikom, kdo by s ním nějak slušně bodoval ve 3D v kategorii longbow. U pbhb nevím. Možná myša? Nevím. Taky je to dost pracná varianta.
Carbony kromě Beman Flash nepraskají jak pančochy.
Když je dobře zalepený hrot, aby se nezasunul dovnitř, tak není problém.
Od tý doby co lepím inserty epoxydem a konec trubky před končíkem omotám tenkou dyneema nití, tak šípy jenom ztrácím.
Za dlouhou dobu jsem přerazil asi 4 carbony buď střelením do štěrbiny ve skále nebo do škvíry v hromadě dřeva nebo šlápnutím při hledání v trávě.
Ale jinak je bambus pěknej materiál!!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

Registrace: 4.2. 2010 Příspěvky: 1107 Bydliště: Pacov
|
Zaslal: pá duben 16, 2010 2:03 pm Předmět: |
|
|
Toto ma velmi zaujíma. Táto bledá vecička v ktorej je zasunutý hrot. Čo je to za materiál?
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 4:48 pm Předmět: |
|
|
na vaječnou temperu by to chytit mohlo, ale bambus je mastný Já malbu přetírám polyuretanovým lakem na parkety finské výroby. Ale většinou maluji jenom mezi peřím, protože je to pak menší plocha a rychleji to přibývá.
Lepím vteřinovým gelem _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 4:26 pm Předmět: |
|
|
Ešte jedna vec ma zaujíma. Keď šíp malujete pod pierkami, tie maluvky predpokladam tiež prelakujete, no a čím potom lepíte pierka? Kožný klih na tom laku (alebo farbe) asi moc držať nebude? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 3:23 pm Předmět: |
|
|
Višňa. Na jeseň som ju vyťal. Ale niekde nájdem.
Ten hobby lak poznám. Mám toho plechovku, zďaleka sa jej vyhýbam... aspoň to teraz k niečomu bude .
Vďaka za rady |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 2:16 pm Předmět: |
|
|
višňová kůra. Já hroty omotávám šlachou lepenou kožním klihem, nebo vlhkovzdorným vinylacetátovým lepidlem Rakoll. Pak to přetřu disperzním lakem bez nějakého bližšího označení. Mají to u nás v drogerii a je na tom napsáno "hobby" Nejeví známky opotřebení, maximálně se o terče vyleští. Kamarád s tím střílí pravidelně do písku a taky se diví, co to vydrží.
Na podzim jsem posílal tucet do Argentiny a zatím chlapík přišel o jeden šíp, který šoupnul do lesa a nenašel _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 1:34 pm Předmět: |
|
|
Do čerta, ten moj dokonalý sústrel... to je peklo
... nie, dobrý sustrel sa ma určite netýka. Prave som jeden skusil olepiť brezovou korou a potom dobre prelakujem ako radíš. Ďakujem za radu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
jchocz Stálý přispivatel

Registrace: 17.8. 2008 Příspěvky: 397 Bydliště: Třemošnice
|
Zaslal: po duben 12, 2010 1:15 pm Předmět: |
|
|
Elév napsal: | Jichoči, čím prelepiť šlachy, ktoré spevňujú šíp pri hrote a končíku? Po pár výstreloch sa mi to vždy začne rozstrapkávať. Alebo treba tu omotávku zapustiť do tyčky? |
Zatím nejlepší postup, co jsem odzkoušel, je tu omotávku popatlat ve 2 až 3 vrstvách epoxydovým lakem. Ten je sám o sobě celkem odolný. U některých šípů udělám ještě po barvení a další vrstvy polyuretanovým lakem. I tak se ale omotávka může porušit a nezabráníš roztřepení. Zkoušel jsem i to zapuštění ale je to zbytečně pracné a většinou tím důvodem roztřepení je prostý fakt, že ti omotávku poruší další šíp, který tam šoupneš. Z tohoto důvodu je dobrý soustřel spíše problém... _________________ Jichoč
---------------------------------------------------------------------------------------------
Každý má svoji cestu, kterou musí nebo chce absolvovat.
mobil: 777 328 863, Skype: jchocz_vision
http://redukceerp.ic.cz/ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: po duben 12, 2010 10:34 am Předmět: |
|
|
Jichoči, čím prelepiť šlachy, ktoré spevňujú šíp pri hrote a končíku? Po pár výstreloch sa mi to vždy začne rozstrapkávať. Alebo treba tu omotávku zapustiť do tyčky?
Objavil som funkčné, lacné hroty, nakúpil som také tie udelátka čo sa dávajú do skríň pod police, zabrúsil a vyšli presne na 70gr za 2 koruny kus aj s mosadznou podložkou.
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elév Grafoman

|
Zaslal: pá duben 09, 2010 6:52 pm Předmět: |
|
|
Ak by mal niekto v pláne v najbližšom čase kupovať tie rovnané triedené bambusové tyčky, tak sa pridám. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

|
Zaslal: so duben 03, 2010 6:43 pm Předmět: |
|
|
jchocz napsal: | TS Spelec napsal: | Ahoj Jichoči, tohle vypadá jako příprava na menší středověkou válku. |
Ale ty brepto... Střílím i se syny a tak to musí být připraveno pořádněáků
atd. |
To já jen tak z legrace. Ale i tak je to hromada. TS. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
jchocz Stálý přispivatel

|
Zaslal: pá duben 02, 2010 9:05 pm Předmět: |
|
|
TS Spelec napsal: | Ahoj Jichoči, tohle vypadá jako příprava na menší středověkou válku. |
Ale ty brepto... Střílím i se syny a tak to musí být připraveno pořádně. Přijeď na Beaver City 10.4. do Strážku u Nového Města na Moravě (máš to celkem dostupné):
http://wcc.westerners.cz/
http://www.lukostrelec.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1437
Tam je organizován Zlatý šíp (velice pohodová soutěž) a můžeme tam probrat postupy výroby bambusáků atd. _________________ Jichoč
---------------------------------------------------------------------------------------------
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

|
Zaslal: pá duben 02, 2010 7:11 pm Předmět: |
|
|
Ahoj Jichoči, tohle vypadá jako příprava na menší středověkou válku. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
jchocz Stálý přispivatel

|
Zaslal: pá duben 02, 2010 6:12 pm Předmět: Příprava na sezonu |
|
|
Tady je "bambusová" příprava na sezonu (bambusové šípy z kupovaných a dobroušených tyček 29 a 30", 4 kategorie podle váhy - 18 až 21 gramů, 21 až 23 gramů, 23 až 25 gramů, 25 až 27 gramů odlišené barevně na končíku, vybroušený končík přímo na tyčce s vlepeným kolíkem).
Udělal jsem jich zatím myslím 45. Další čekají na dokončení.... _________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

|
Zaslal: so únor 20, 2010 9:46 am Předmět: |
|
|
Chápu cos chtěl asi říct .Míň práce a výsledek stejný,tedy -funkčně. Půjdeme-li ale do důsledků ,tak otloukání kamenných hrotů malování šípů a výroba bakam končíků-( taky je budeš dělat) nemá na funkci vliv. ALE .! Myslím,že ani mně ani Tebe a spousta ostatních se neobejde bez toho zkoušení, malování a( vrtání se v tom). A proč, to taky víme. Protože nemusíme ale chceme. Víš o čem mluvím-důkazem toho jsou všechny ty pěkné kousky ,Myšovy,Tvoje ,Zelího atp. Tak je to dobře a asi i správně.A je u toho kolikrát i sranda. A někdy i ne,ale proto toho nenechám protože mně do toho nikdo nenutí. P:S: není už ta debata na tlachárnu ? TS |
|
Návrat nahoru |
|
 |
jchocz Stálý přispivatel

|
Zaslal: pá únor 19, 2010 10:33 pm Předmět: |
|
|
TS Spelec napsal: | Osobně mám zkušenost co se může stát když to v tom neovázaném -neolepeném spoji ulítne protože to tenká stěna bambusu a lepidlo neudrží. To je pak ten šíp až moc "funkční ". TS. |
To si špatně pochopil. Stačí ta omotávka, ta je dostatečná a funkční. Je jasné, že bambus má v tomto i nevýhodu a to je křehkost stěny. Ty omotávky jsou nutné i u hrotu i u končíku. Spíše zvaž, zda má smysl dělat ty vlepované končíky. Ono stačí skutečně broušením nebo ořezáním pod malým uhlem tyčku upravit a dobrousit končík a omotat. I to je tradiční a i takové šípy korejci normálně dělali. A toto je nejjednodušší a funkční cesta. Já ty první šípy taky dělal s končíkem vlepeným ale pak jsem musel dobrušovat kvůli soososti atd. Na mnoha šípech jsem si odzkoušel, že ta jednoduchá cesta je fakt jenom ořezání a vybroušení. Maximálně ještě tu dírku malinko prohloubím a vlepím dřevěný kolík a dobrousím drážku. Ta omotávka je tam ale stejná. _________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

|
Zaslal: pá únor 19, 2010 10:12 pm Předmět: |
|
|
Podle mně není pitomost pojistit vlepený končík do těla bambusu a je-li to olepení adekvátní ovázce která se dělá v místě spoje nebo proti rozštěpu,tak je to funkční. Spíš je pitomost to neudělat.Osobně mám zkušenost co se může stát když to v tom neovázaném -neolepeném spoji ulítne protože to tenká stěna bambusu a lepidlo neudrží. To je pak ten šíp až moc "funkční ". TS. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
jchocz Stálý přispivatel

|
Zaslal: pá únor 19, 2010 7:09 pm Předmět: |
|
|
TS Spelec napsal: | Na videu výroby korejských bambusových šípů lepí konec před končíkem nějakým papírem. Předpokládám,že je to místo omotávky ,ale co je to? Je to ten rýžový papír a když ,tak kde se dá sehnat a čím to lepí. Víte někdo? TS. |
Hlavně neopakuj každou pitomost, kterou někde najdeš. Existuje více záznamů videa, kde nic takové nepoužívají. Dělej použitelné šípy a to stačí. Objevilo se tady více vědátorů, kteří zkoumali, řezali bambus aby viděli co dělá při ohybu a tak. Za celý ten čas ale neudělalli sadu použitelných šípů. Mimochodem i těch mistrů šípařů je více a zkoušejí různé vylepšování ale přínos některých "vylepšení" asi není moc velký. Podle mne je lepší opakovaně dělat použitelné šípy, co nejjednoduší cestou. _________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: pá únor 19, 2010 4:54 pm Předmět: |
|
|
TS Spelec napsal: | Mysa napsal: | celofán je papírenský výrobek a tradiční materiál. V Indii se dával pod peří | Myšo,ať netápu,je to na zpevnění,na parádu nebo je to ještě jinak? TS. |
Já to viděl jenom pod peřím a jenom na bambusových šípech, takže se domnívám, že je to jednak na parádu (lepší viditelnost šípu....) a jednak aby peří lépe drželo. V případě Korejců může jít i o označení váhové kategorie šípu. Ale to je můj názor, nikde jsem to nečetl ani mi to neřekl zahraniční odborník, který to četl u jiného zahraničního odborníka, který si to vymyslel  _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá únor 19, 2010 3:44 pm Předmět: |
|
|
Aha zasa som mudrejsi . _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

|
Zaslal: pá únor 19, 2010 3:38 pm Předmět: |
|
|
Mysa napsal: | celofán je papírenský výrobek a tradiční materiál. V Indii se dával pod peří | Myšo,ať netápu,je to na zpevnění,na parádu nebo je to ještě jinak? TS. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Itazipa Grafoman

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 1017 Bydliště: Kladno
|
Zaslal: pá únor 19, 2010 3:21 pm Předmět: |
|
|
Šípař, s rodinnou tradicí od 16.stol., se kterým jsem měl možnost se setkat, používal na končík sedmileté větvičky keřového jetele a na krytí šlachové omotávky kůru z mladých výhonků broskvoně. Údajně proti vlhkosti a oděru. _________________ ...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: pá únor 19, 2010 2:23 pm Předmět: |
|
|
celofán je papírenský výrobek a tradiční materiál. V Indii se dával pod peří _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jas Grafoman

|
Zaslal: pá únor 19, 2010 1:31 pm Předmět: |
|
|
Celofan asi nie. Ked lepis prirodnym glejom, vsetko co pouzivas by malo byt prirodne. Inak spojenie s glejom nebude idealne. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TS Spelec Grafoman

|
Zaslal: pá únor 19, 2010 1:28 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem to našel Jasi. Je to celofán a asi to bude na zpevnění končíku v místě vlepení,protože než ho pečlivě namotá tak na ten šíp rávě pod ten papír nanese lepidlo a prstama zatočí a uhladí. Před hrotem dělá to samé. TS. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|