páni vy ste vyberavý, ja beriem šľachy nad 12cm! mám na to aj metódu ako ich prekrývať s rovnakým efektom ako keby mali 50cm.
jas: to spomalovanie sa mi nezdá, tiež mám knihu od j. hamma-tvrdí, že naj. luk pre lov je tisový, maklurový, krátky a so šlachamy. dľžka luku je 2-krát dlhší ako šíp=> vlákna luku sú moc namáhané (nezaťažený priehyb) a sú lenivejšie, aspoň pri netlakových drevách.
alwarez: nedavaj luk do tej pece! aspoň nie kým nemá najmenej 1/2 roka. šlachy stvrdnú a popraskajú. mal som drevený luk, ktorý mal reflex 35cm! pri dľžke 160cm a náťahu 28". vytileroval, odskúšal-vydržal, dal som ho nad krb(t=cca40 st C) a potom praskol!
pre indianske luky stačí tak 1 mesiac sušenia pri izbovej teplote, tie kompozity 1 rok.
idem robiť indiánsky luk nabudúci týždeň, tak ho nafotím
Neboj sa Jas, nebolo to až take hrr zbuchnuté. Celkom som sa snazil to premyslieť, naštudoval som o tom čo sa dalo, pozrel dostupne videá, toto vlakno som čital aspoň 5x, no nejak som sa ani len nepozastavil nad tym, že by mohol byť problem v kratkom čase od uschnutia šliach po ich nalepenie, a popravde stále (kym som zblajzol dva taniere polymerizovaneho kolagenu (huspenina) a premyšlal nad tym), sa mi to nezda až taky pruser. Ale nie som žiadny chemik, ani nemam za sebou desať rokov stavania kompozitov... Inak, tiež bol som dosť prekvapeny, ako rychlo to uschlo. No bolo to jak šuter, ako v tom Novotneho videu.
Alwarez, dik za vodu na mlyn (viz. hore), no na to sušenie ošlachovanného luku v 50tich stupňoch odvahu nemám. Práve v tejto fáze sa mi viac hodí namieste trpezlivosť. Jednak, je to stále drevo, nech je akokolvek preschnute a spracovane, fuknuť ho zrazu do takeho sucha... no nemam odvahu, a ďalej, ak je reč o nejakych chem. reakciach (v ktorych sa nevyznám), ktore by mali prebehnuť pre, predpokladam, lepšie prepojenie šliach, lepidla a dreva, tak by som im dal (dám) čas práve v tejto fáze stavby toho mojho indiansko azijskeho šlachovanca.
Ja som tam bol. Na to netreba byt nositelom Nobelovej ceny , aby si vedel ze je tam teplo. Tam vsak kompozity ani nevznikli a predpokladam , ze sa aj minimalne vyrabali.Nema to vsak nic spolocne s tym o com hovorime. _________________ J.
Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
Zaslal: út únor 16, 2010 9:58 pm Předmět:
Vubec ne ,pouze se snazim imitovat podminky Egypta a treba Iranu ,nebot tam se to necha dosahnout doma za humny . Tam je pisek tak horky ,ze nemuzes na nej vstoupit bosou nohou . Kup si zajezd do Maroka, aby jsi se presvedcil a vem si sebou slachy a muzes slachovat na pousti za prirodnich podminek .......
Ty si fakt jak truhlik , Alwarez.
Ked by si chcel robit velmi kvalitny nastroj na ktorom ti velmi zalezi, pouzijes urychlene susene drevo , alebo kvalitne dlhodobo susene drevo ...? _________________ J.
Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
Zaslal: út únor 16, 2010 9:26 pm Předmět:
Doufam ,ze jsem ve spravnem tematu . Tedy co se tyce slach tak kazda slacha co je dostatecne dlouha je dobra na pokryti luku. Nesmime zapominat ,ze ty oslachovane luky jsou luky pousti a polopousti kde je horky a suchy vzduch a jasne tez americkych prerii kde neni dostatek vody aby na preriich rostly stromy ,ktere rostou na prerii pouze kolem jezer a rek co prerii protekaji . Drive bylo dost tezke vyrabet oslachovany luk treba v Anglii ,nebot je tam v prumeru 240 destivych dnu do roka a londynska mlha je legendarni kdyz prijde. Tak ze suseni slach se dnes necha urychlit pokud vytvorime umele podminky jake jsou na pousti . Cerstve vyrezanou slachu muzeme dat do dehydratoru a tak ji vysusit za 24 hodin stejne jako ja delam susene maso . Potom si muzeme postavit vyhrivaci pece a tam dat cerstve oslachovany luk ,nastavit teplotu na 50 stupnu C jako je na pousti a tak se zrychluje vysouseni slach . Pec neni nic jineho nez bedna ,kde jsou 4 zarovky a nejaka izolace a teplomer. To same co se pouziva u vytrvzeni epoxydu pri vyrobe drevo laminatovych luku. Jinak na tohle prisli uz Rimane kdyz masove vyrabeli luky pro sve lukostrelce najmute z ruznych divokych kmenu i kdyz oni jim luky asi prodavali. Vysychani slach se tak zkracuje z nekolika mesicu na nekolik dni a je to stejny princip jako u vysouseni dreva bez nebezbeci toho roztrhani dreva .
Registrace: 22.7. 2007 Příspěvky: 1663 Bydliště: Praha
Zaslal: so listopad 10, 2007 6:22 am Předmět:
Kdyz uz tady tlachame. Vi nekdo jake jsou fyzikalni vlastnosti rohu, bambusu a slach ? Ja chapu tradiconalisty, ale mit ty data muzeme se podivat kolem a vybrat moderni materialy ktere maji podobne fyzikalni vlastnosti a skusit udelat mongola z modernich materialu.
Kacirska idea, ale treba nejvetsi problem techto mongolu vidim v koncech luku na ramenech, pac kdyz se tam da drevo musi to kopat. Idealni na koncich by bylo neco co je dokonale pevne ale ma nulovou hmotnost, cili prakticky Uhlikovy kompozit.
Je mi priblizne jasne ze rohovina se da nahradit laminatem, bambus se da nahradit urcite taky necim ale cim nahradit slachy ? Nejakym PE,PP vlaknem ?
Takze vyhlasuji obecni brainstorming a tema, HODNE zahnuty mongol ( cecko) z modernych materialu .... jak na to ?
..., že ani omotávka hedvábím se jí nevyrovná.Hrom
Hrom
Je to zaujímavá myšlienka, vrstva hodvábnej silnej látky namiesto šlachy, ale pokiaľ by som mal veľké stádo koní, je to najlacnejšie, čo môže byť a oproti tomu sa hodváb platil zlatom.
Zaslal: so březen 31, 2007 12:48 pm Předmět: Šlachy.
Ad Gator:
Jen upřesním aby se někdo nespletl. Šlachové prameny opravdu pokládat jako cihly ale i v horizontálním směru. Neměly by konce šlach končit vedle sebe aby nevzniknulo slabé místo. Hrom
J.Hamm lepí vše najednou a nechává šlachy zrát minimálně deset dní v co nejteplejším prostředí. Zmiňuje se, že staří Turci nechávali zrát luky ve speciálních sušárnách i několik let. _________________ ...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
Zaslal: čt březen 15, 2007 10:37 am Předmět:
usušit,roztlouct,rozčesat.Zdrsnit záda luku-já to dělám křížem pilkou na železo(podrápat) ,natřít klíhem a přikládat navlhčené a v klihu namočené šlachy.Před tím přebytečné lepidlo stáhnout prsty.Jemným hřebínkem srovnat vlákna a položit šlachy směrem od středu ven.Uhladit mokrým prstem.Tak 3 vrstvy,ale na rovný luk stačí jedna
Registrace: 1.8. 2006 Příspěvky: 86 Bydliště: Praha
Zaslal: čt březen 15, 2007 12:27 am Předmět: Ještě k těm šlachám z hovězího...
Citace:
Tak které šlachy z býka lze použít? Zaúkoluju řezníka... Dík.
Což šlachy z oháňky? Jsou sice tenké ale ta dýlka! Asi by to byla pěkně chirurgická prácička na pár hodin - vypreparovat je od těch obratlů, ale nestálo by to za pokus?
Tuhle jsem totiž dělal vývar z oháňky a koukal jsem na to. Bohužel ale v řeznictví mívaj oháňky nařezané na min. 3 kusy. Jinak ale věřím, že by se nechalo z oháňky dostat tak aspoň 60 cm vlákna...
No, možná že je to dost nesmysl, nevím, tohle mě prostě napadlo. _________________ Zdraví Eluwak
Registrace: 1.8. 2006 Příspěvky: 86 Bydliště: Praha
Zaslal: čt březen 15, 2007 12:12 am Předmět: Jak na backing?
Měl bych teď trochu laický dotaz na Myšu a Vás ostatní "asiaty" nebo na Tebe, Itazipo a jiné Indiány:
Jakým způsobem se vlastně na záda pokládá při lepení backing ze šlach? Začíná se u středu žejo? Pak se jednotlivé prameny šlach překrývají jako šupiny? Jaký se má dělat přesah? Kolik se dělá vrstev?
Předpokládám, že podobně se postupuje s kůží - teda mám na mysli syrovinu, "rawhide"? Totiž, málokdy má člověk k dispozici pruh cca 1,5 m dlouhý, že jo? Jak je to?
Omlouvám se za tyhle neználkovské dotazy, ale na těch webech, kt. jsem zatím viděl tam o téhle fázi bylo minimum, snad předpokládali, že to každý zná... Jestli víte o nějakém webu, kde to berou fakt polopaticky, byl bych vděčný za odkaz. _________________ Zdraví Eluwak
Naposledy upravil Eluwak dne čt březen 15, 2007 12:28 am, celkově upraveno 1 krát.
Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
Zaslal: so leden 27, 2007 11:54 pm Předmět: Re: Šlachy.
Hrom napsal:
Pájo. Nevím sice co je vazovice a roštěná ale nejdelší šlachy, které se používají jsou podél páteře. Dlouhou dobu se je pokouším sehnat ale s žádným řezníkem jsem zatím neuspěl. Mají předpisy a maso po porážce
musí zůstat netknuté, byť by se stažením šlachy jistě jeho hodnota
zvýšila. Hovězí pak se čtvrtí, čímž se tedy vlastně ty nejžádanější šlachy
rozpůlí. Řešením by snad bylo koupit si půlku krávy před tím, než jí rozčtvrtí. A nebo mít opravdu dobrého kamaráda mezi řezníky. Dají se také sehnat bizoní šlachy u Wagnera -Hudsons Bay v Německu. Jeden pruh přijde asi na 1000 Kč.
Zatím to řeším jeleními šlachami z nožiček a na některé věci mi připadají i lepší než ty z bizona. Suchou šlachu naklepeš hladkým předmětem na hladkém povrchu (aby jsi neporušil vlákna) až zbělá. Pak ji podélně roztrháš na jednotlivá vlákna či prameny podle potřeby silné.
Než ji použiju na omotávku či upevnění (hroty, opeření, backing luku)
tak ji navlhčím (nejoperativnější je to v ústech slinami) lepené místo
natřu kožním klihem a namotám proužek šlachy. Není třeba žádný uzel či podvlékámí šlachy. Uhladím po mírném zaschnutí vlhkým prstem A JE TO.
Když je šlacha krátká, tak použiju další proužek, či několik. Po zaschnutí
se šlacha stáhne a myslím, že ani omotávka hedvábím se jí nevyrovná.Hrom
Zaslal: so leden 27, 2007 12:32 pm Předmět: Šlachy.
Pájo. Nevím sice co je vazovice a roštěná ale nejdelší šlachy, které se používají jsou podél páteře. Dlouhou dobu se je pokouším sehnat ale s žádným řezníkem jsem zatím neuspěl. Mají předpisy a maso po porážce
musí zůstat netknuté, byť by se stažením šlachy jistě jeho hodnota
zvýšila. Hovězí pak se čtvrtí, čímž se tedy vlastně ty nejžádanější šlachy
rozpůlí. Řešením by snad bylo koupit si půlku krávy před tím, než jí rozčtvrtí. A nebo mít opravdu dobrého kamaráda mezi řezníky. Dají se také sehnat bizoní šlachy u Wagnera -Hudsons Bay v Německu. Jeden pruh přijde asi na 1000 Kč.
Zatím to řeším jeleními šlachami z nožiček a na některé věci mi připadají i lepší než ty z bizona. Suchou šlachu naklepeš hladkým předmětem na hladkém povrchu (aby jsi neporušil vlákna) až zbělá. Pak ji podélně roztrháš na jednotlivá vlákna či prameny podle potřeby silné.
Než ji použiju na omotávku či upevnění (hroty, opeření, backing luku)
tak ji navlhčím (nejoperativnější je to v ústech slinami) lepené místo
natřu kožním klihem a namotám proužek šlachy. Není třeba žádný uzel či podvlékámí šlachy. Uhladím po mírném zaschnutí vlhkým prstem A JE TO.
Když je šlacha krátká, tak použiju další proužek, či několik. Po zaschnutí
se šlacha stáhne a myslím, že ani omotávka hedvábím se jí nevyrovná.Hrom
Registrace: 24.1. 2007 Příspěvky: 548 Bydliště: Brno
Zaslal: pá leden 26, 2007 6:37 pm Předmět:
Mysa napsal:
tak je vyhoď.Vazovice se šlachou nemá nic společného.Syrová se chová jak guma do trenýrek,usušená se láme.Taky jsem se nachytal :lol:Ani klíh z toho nejde udělat
Tak které šlachy z býka lze použít? Zaúkoluju řezníka... Dík.
Dole píšeš, že dobré šlachy jsou na roštěné, ale od tam přesně vychází ta vazovice, vede do podplečí a od tama do krku. Na roštěné je jinak jen blána.....
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
Zaslal: pá leden 26, 2007 5:41 pm Předmět:
tak je vyhoď.Vazovice se šlachou nemá nic společného.Syrová se chová jak guma do trenýrek,usušená se láme.Taky jsem se nachytal :lol:Ani klíh z toho nejde udělat
co sa tyka slachoveho backingu, Jim Hamm vo svojej knihe Bows & Arrows of the Native Americans vyslovene pise, ze slachovy backing pridava silu aj rychlost (str.49).
podtitul tej knihy je "Complete Step-by-Step Guide to Wooden Bows, Sinew-backed Bows, Composite Bows, Strings, Arrows & Quivers" a celkom sa mi pozdava, kedze autor okrem toho, ze je vyrobca tradicnych lukov je aj lovec a svoje luky (a aj sipy s pazurikovymi hrotmi) realne pouziva.
pozna niekto z Vas tuto knihu a vie o nej nieco napisat?
...dokonce kdesi som cital ze lepia konopne snury, alebo , ako eskimaci - nelepia , ale komplikovanymi uzlami omotaju luk slachami , ale aj silonom, ci umelimi slachami...
zial nespominam si na adresu na nete kde som to cital , ale skusim si prebehnut nejake a ked to najdem , dam vediet.Teraz som par dni behal na cete na Atarnete, kde sa dost bavia o slachach, ale vylucne vo vztahu s kompozitnymi azijskymi lukmi , takze tam sa o "spomalovani" nehovori.Tam su slachy ako kongenialna a neoddyskutovatelna sucast luku.Inak tri vrstvy kvalitnych sliach ti mozu urobit z 15 kg luku kludne 30 kg, ale reflexia sa ti bohvieako nezlepsi, akurat sa ti luk len tak nezlomi.Na bezny luk nad 130cm ti staci jedna az jeden a pol vrstvy sliach.Tri uz su vela.Niekedy staci namiesto sliach nalepit vrstvu surovej koze. dokonce kdesi som cital ze lepia konopne snury, alebo , ako eskimaci - nelepia , ale komplikovanymi uzlami omotaju luk slachami , ale aj silonom, ci umelimi slachami.Moznosti je mnozstvo. _________________ J.
Zaslal: ne leden 21, 2007 9:11 am Předmět: Šlachy.
Ještě dotaz na Jase. Ty šlachy jsou báječný materiál a zejména se mi osvědčily při výrobě šípů. Proto bych o nich chtěl mít zcela jasno.
V žádné solidní literatuře jsem se o zpomalování luku šlachami nedočetl.
Vyrobil jsem ale jasanový luk cca 160 cm dlouhý, který jsem nemusel šlachovat ale našlachoval jsem ho, protože jsem chtěl vyrobit opravdu dobrý a trvanlivý luk. Dal jsem mu tři vrstvy šlach a mnoho hodin práce.
Výsledek mě však zklamal. Nemohu říci, jak rychlý byl či jak daleko jsem s ním dostřelil před šlachováním, protože jsem s ním nestřílel a rovnou jsem ho našlachoval. Po připevnění šlach a vyzkoušení mám však opravdu dojem, že šlachy zpomalují. Teď je to jen kuriozita, která mi visí na stěně.
Mohl by jsi sem hodit nějakou webovou adresu, která se týká tohoto problému? Nějak se mi nedaří to najít. Díky, Hrom.
Docital som sa to v par zdrojoch na nete, u ludi co slachuju luky bezne.Boli to amici a zaoberali sa tam roznymi druhmi dreva na luky , ich schopnostami a aj slachovanim .Tam ten clovek zdoraznoval prave to ze ak pouzijes kvalitne lukove drevo , ako tis, pomiferu alebo hyckoriu, tak je nezmysel slachovat prave pre spomalovanie.Ale pri slabsich drevach , ktore nezvladaju ten tlak pri ohybe , ako jasen atd. tam je samozrejme nutny , no a pri velmi kratych lukoch.Pravdepodobne nejde o nejake vyrazne vplivy, ale za info to stoji. _________________ J.
Časy uváděny v GMT + 2 hodiny Přejít na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Další
Strana 6 z 7
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.