Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jas Grafoman
Registrace: 12.11. 2006 Příspěvky: 2772
|
Zaslal: út prosinec 21, 2010 9:21 am Předmět: |
|
|
Omotávka je nezbytná všade pri bambuse a kónické spoje fungujú naozaj lepšie ,ako rovné. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
JardaM Grafoman
Registrace: 21.9. 2008 Příspěvky: 1190 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: út prosinec 21, 2010 3:21 am Předmět: |
|
|
Jas napsal: |
Táto varianta napriek omotávke zle prenáša tlakové sily a praská. Aziati vŕtali trojuholníkovým ostrým kuželovitý zápust do bambusu a končík upravili tiež do kužeľovitého tvaru. tento spoj ďaleko lepšie znáša zaťaženie. Navyše sa jednoduchšie robí , ako ten vrtákový.Ja to aspoň tak robím . |
Jestli válcový spoj špatně přenáší tlak a praská, tak ten kuželový na tom bude ještě hůř, protože je to klín, který ten bambus rozštípne. Tam už je omotávka absolutně nezbytná (si myslím) |
|
Návrat nahoru |
|
|
jchocz Stálý přispivatel
Registrace: 17.8. 2008 Příspěvky: 397 Bydliště: Třemošnice
|
Zaslal: út prosinec 21, 2010 1:05 am Předmět: |
|
|
Jan napsal: | A Jchocz smím se zeptat na tu umělinu? Co to prosím tě je?
Vím že se prodává elforyn(dost křehký) nebo z kulečníkové koule. Co jsi použil ty? |
Ahoj, nevím přesně. Je to konstrukční materiál používaný ve strojírenství na namáhané spoje odolné vůči změnám teplot. Není křehký a ani moc měký. Prostě jsem to vyzkoušel a bylo to. Mohu to ale od kamaráda zjistit. Je to něco zahraniční. _________________ Jichoč
---------------------------------------------------------------------------------------------
Každý má svoji cestu, kterou musí nebo chce absolvovat.
mobil: 777 328 863, Skype: jchocz_vision
http://redukceerp.ic.cz/ |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Stálý přispivatel
Registrace: 5.4. 2010 Příspěvky: 414
|
Zaslal: po prosinec 20, 2010 11:00 pm Předmět: |
|
|
A Jchocz smím se zeptat na tu umělinu? Co to prosím tě je?
Vím že se prodává elforyn(dost křehký) nebo z kulečníkové koule. Co jsi použil ty? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
|
Zaslal: po prosinec 20, 2010 10:51 pm Předmět: |
|
|
Tvrdé drevo /napr. bežný hrab/ nevyžaduje žiadne špéci stroje. Pilka,ostrý nôž , rašpľa a šmirgeľ.
Kuželové spoje síce vyzerajú komplikovane , ale vôbec nies ú a to hlavne pre to ,že nemusíš presne sledovať tvar - ako u vrtákom vŕtaných - bez problémov to sadne do seba , aj keď nie si úplne na milimeter. Čo u vrtákových otvorov musíš. _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
jchocz Stálý přispivatel
|
Zaslal: po prosinec 20, 2010 10:46 pm Předmět: |
|
|
Jas napsal: | Ach , jo. Sú síce podobné ,ale umelina nie je kosť ! . |
Umělina není kost, to je fakt. Nedělám a nesnažím se o přesné repliky (všechno přírodní). Nejsem v tomto extrémista. To tvrdé dřevo možná zkusím. Určitě vím, že rohovina a kost jsou krásné, ale snažím se o výrobu většího množství šípů a neumím sehnat kost a rohovinu tak připravenou. Já navíc nemám strojní vybavení a pomáhá mi v tom kamarád. S tím kuželovým koncem hrotu, končíků a dírek to asi je pravda. Popřemýšlím jak to zrealizovat. _________________ Jichoč
---------------------------------------------------------------------------------------------
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
|
Zaslal: po prosinec 20, 2010 10:37 pm Předmět: |
|
|
Ach , jo. Sú síce podobné ,ale umelina nie je kosť ! Riešením je však tvrdé drevo a budeš natural a nie furt tu umelinu !
Poradím ti tradičný spôsob lepenia- ktorý je aj jednoduchší a spoľahlivejší , ako (predpokladám ) tvoj . Pravdepodobne vyvŕtaš dierku a v končíku zasa rovnakého priemeru kolík a vlepíš.
Táto varianta napriek omotávke zle prenáša tlakové sily a praská. Aziati vŕtali trojuholníkovým ostrým kuželovitý zápust do bambusu a končík upravili tiež do kužeľovitého tvaru. tento spoj ďaleko lepšie znáša zaťaženie. Navyše sa jednoduchšie robí , ako ten vrtákový.Ja to aspoň tak robím . _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
jchocz Stálý přispivatel
|
Zaslal: po prosinec 20, 2010 10:24 pm Předmět: |
|
|
Jas napsal: | Uhm.Ale pred zostavovaním komponentov by som predsa len najprv urobil omotávku,inak môže zostavovanie skončiť prasklinou. Končíky sú kosť ,alebo umelina ? |
Mám na to fintu. Před vrtáním obalím konec lepící páskou, která to dobŕe zpevní a pak vrtám dírku postupně po cca. 0.5mm takovým přípravkem v ruce. Je v tom větší cit, než pomocí vrtačky.
Končíky - udělal jsem si pár kostěných a podle nich umělé. Nedají se rozeznat. _________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
|
Zaslal: po prosinec 20, 2010 9:20 pm Předmět: |
|
|
Uhm.Ale pred zostavovaním komponentov by som predsa len najprv urobil omotávku,inak môže zostavovanie skončiť prasklinou. Končíky sú kosť ,alebo umelina ? _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
jchocz Stálý přispivatel
|
Zaslal: po prosinec 20, 2010 9:11 pm Předmět: |
|
|
Některé komponenty, které používám při sestavování šípů:
_________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
|
TS Spelec Grafoman
Registrace: 5.12. 2009 Příspěvky: 524 Bydliště: Vyškovsko
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jekyl Nováček
Registrace: 26.9. 2010 Příspěvky: 98 Bydliště: Česká Lípa
|
Zaslal: čt prosinec 16, 2010 11:39 pm Předmět: |
|
|
jchocz napsal: | Jas napsal: | v štýle Mišovho príspevku:- neseď na prdeli v paneláku , ale vyber sa sem tam na prechádzku do lesa , alebo len okolo rieky či potoka. Zaručene nájdeš sem tam chcýpleho bažanta, vranu- dokonca ak pojdeš pod elektrickým vedením na poliach aj myšiaka , či jastraba... Ja mám takto spústu peria... |
Nesedím na prdeli. Když se dá, tak brouzdám lesem.
Jiné varianty šípů:
|
To jsme na tom úplně stejně, střílím každou chvilku , když mám čas. _________________ Bohatým bral a chudým dával |
|
Návrat nahoru |
|
|
jchocz Stálý přispivatel
|
Zaslal: st prosinec 15, 2010 5:42 pm Předmět: |
|
|
Jas napsal: | v štýle Mišovho príspevku:- neseď na prdeli v paneláku , ale vyber sa sem tam na prechádzku do lesa , alebo len okolo rieky či potoka. Zaručene nájdeš sem tam chcýpleho bažanta, vranu- dokonca ak pojdeš pod elektrickým vedením na poliach aj myšiaka , či jastraba... Ja mám takto spústu peria... |
Nesedím na prdeli. Když se dá, tak brouzdám lesem.
Jiné varianty šípů:
_________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
|
Zaslal: čt prosinec 09, 2010 6:18 pm Předmět: |
|
|
v štýle Mišovho príspevku:- neseď na prdeli v paneláku , ale vyber sa sem tam na prechádzku do lesa , alebo len okolo rieky či potoka. Zaručene nájdeš sem tam chcýpleho bažanta, vranu- dokonca ak pojdeš pod elektrickým vedením na poliach aj myšiaka , či jastraba... Ja mám takto spústu peria... _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: čt prosinec 09, 2010 5:33 pm Předmět: |
|
|
kup si u řezníka roštěnou, šlachy z ní odřízni, maso sežer _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
jchocz Stálý přispivatel
|
Zaslal: čt prosinec 09, 2010 3:20 pm Předmět: |
|
|
Jas napsal: | Buď sa ti to stalo už obsesiou, alebo ich už aj predávaš .Vyzerajú pekne , ale stále by som im vyčítal tvrdé morčacie perie a tú sintetickú omotávku, ale to je zasa moja úchylka asi... |
Úchylka to je. Pro pár lidí jsem ale šípy dělal. Momentálně mi dohodil chlápek, od kterého kupuji tyčky v Číně jiného chlápka z Číny, který chce koupit sadu zdobených šípů 32", takže dělám sadu šípů do Číny...
Sám jsem zvědav, zda to vyjde. Bylo by to ale zajímavé.
Peří - to je problém, nemám rozumný zdroj. Mám přírodní husí a malinko krůtích per. Bral bych bažantí, ale kde ??? Co jsem se ale díval ne weby korejských výrobců šípů, tak i tam se dnes již používá běžně přírodní krůtí a ne jenom bažantí peří. Stejně tak výrobci šípů pro japonskou tradiční lukostřelbu používají dnes krůtí peří celkem běžně a nejenom z dravců.
Omotávka - to by ses divil, je to umělina ale vypadá fakt skutečně jako šlachy. Zkusil bych to ale rád... _________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
|
Zaslal: čt prosinec 09, 2010 2:46 pm Předmět: |
|
|
Buď sa ti to stalo už obsesiou, alebo ich už aj predávaš .Vyzerajú pekne , ale stále by som im vyčítal tvrdé morčacie perie a tú sintetickú omotávku, ale to je zasa moja úchylka asi... _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
jchocz Stálý přispivatel
|
Zaslal: čt prosinec 09, 2010 2:27 pm Předmět: |
|
|
Příprava další sezony začala a tak jsem začal dělat další varianty bambusových šípů:
Úplně vpravo je zatím první pokus o šíp z HEXa bambusových tyček (mám zatím 4 ks) a před ním šípy pro silnější luky (60 až 70 lb) ze štípaného bambusu. Jsou to všechno varianty od 29 do 32", protože ladím hroty a další parametry. Ty kratší šípy jsou pro luky kolem 40lb a ty delší 32" pro luky kolem 55 až 60 lb. Na vrchním obrázku jsou i šípy pro luky kolem 70 lb.
Taky jsem si vyzkoušel bakam končíky a na některé šípy je budu dělat. Momentálně mám i zpracovanou variantu bambusových šípů odpovídajících originálním korejským šípům v délce 32" mimo tvar hrotu, protože pro naše střílení ty korejské hroty moc vhodné nejsou.
Detail hrotů s omotávkou:
_________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: so říjen 30, 2010 9:02 pm Předmět: |
|
|
Jas napsal: | Tretia skupina uz boli superlahke bambusove sipy na flit . Su 15-18 gramove, s kostenymi hrotmi a mosdznou podlozkou.
[ |
škoda, že se nedočtu, jak s tím držíš nový rekord _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: so říjen 30, 2010 9:00 pm Předmět: |
|
|
běeda, jak tě uvidím tímhle střílet do terče Dal ses na indiány? _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivan Stálý přispivatel
Registrace: 1.9. 2010 Příspěvky: 441
|
Zaslal: so říjen 30, 2010 8:39 pm Předmět: |
|
|
Jichoč - ty lovecké jsou pěkné,eném bych možná ten přechod dříku do plochy ostří udělal pozvolnější,aby lépe lezl pod kožich. |
|
Návrat nahoru |
|
|
alwarez Grafoman
Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: so říjen 30, 2010 1:06 pm Předmět: |
|
|
Taky se divim ,ze nemam problem jako nekteri lidi ,problem bleskove vyresim a chtel bych mit dalsi problem |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
alwarez Grafoman
Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: pá říjen 29, 2010 11:48 pm Předmět: |
|
|
Mne se tyhle sipy libi..... |
|
Návrat nahoru |
|
|
jchocz Stálý přispivatel
|
Zaslal: čt říjen 28, 2010 11:07 pm Předmět: |
|
|
Jas napsal: | Žeby si už prešiel na šľachovú omotávku ? Bambus končík ! Načase ! Ešte tie kupované pierka prestať kupovať |
Bambusové končíky dělám normálně. To byla jenom výjimka na začátku u těch šípů ze štípaného bambusu. Momentálně délám i bakam končíky, ale nemám je na fotce.
Šlacha - ne tak úplné, je to umělá náhražka ala šlacha. Na ty končíky a hroty ale vyhovuje. I pírka budou. Nějaké mám, uvidím, zda budou v dostatečném množství... _________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
|
Zaslal: čt říjen 28, 2010 11:03 pm Předmět: |
|
|
Žeby si už prešiel na šľachovú omotávku ? Bambus končík ! Načase ! Ešte tie kupované pierka prestať kupovať _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
jchocz Stálý přispivatel
|
Zaslal: čt říjen 28, 2010 10:53 pm Předmět: |
|
|
Další šípy z bambusu pro luky 60 až 70 lb. U těch loveckých jsou kalené hroty (s hrotem se dá oholit...) a celkově jsou těžké 40 až 42 gramů. Terčové jsou dlouhé 31".
_________________ Jichoč
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
|
Zaslal: po září 27, 2010 4:47 pm Předmět: |
|
|
Tretia skupina uz boli superlahke bambusove sipy na flit . Su 15-18 gramove, s kostenymi hrotmi a mosdznou podlozkou.
vsetko je fotene uz pouzite po turnaji, takze su trosku ...osuchane, ale aspon vidno , ako to višňa ustala _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
|
Zaslal: po září 27, 2010 4:42 pm Předmět: |
|
|
Oprava. Vecsina z nich mala bazantie perie, ale just tie som v lese stratil. tito , ktore prezili maju 2 perie z jastraba a jeden čierne z kormorána.
Dalsia skupina boli stredne lahke sipy uz stahovane do bikonickeho tvaru s kratsim perim, a lahkymi kovovymi hrotmi podlozenymi mosadznou podlozkou. Su 20-25 gramov tazke. Konciky su vyrezane v tele bambusu.
_________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jas Grafoman
|
Zaslal: po září 27, 2010 4:36 pm Předmět: |
|
|
Sluboval som nejake foto mojich bambusovych Kórejskych sipov . Pripravil som si 3 druhy sipov. Tazke tercove 32" dlhe, 28-30 gramov ťazke, bazantie peria, vlepovany koncik z tvrdeho dreva, koncikova omotavka brezova kora, omotavka hrotu višňova kora, omotavka pod korami - šľachy.
Bal som sa o višňovu omotavku pri hrote , ale napodiv ustala strielanie do 3Dzvieratiek bez problemov ! _________________ J. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|