Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Máte zájem o účast v Soutěži průbojnosti? |
Ne, je to úplná blbost. |
|
5% |
[ 3 ] |
Rád se na to podívám. |
|
39% |
[ 20 ] |
Chci si to aspoň jednou zkusit. |
|
45% |
[ 23 ] |
Budu v tom pravidelně soutěžit. |
|
9% |
[ 5 ] |
|
Celkem hlasů : 51 |
|
Autor |
Zpráva |
Kibe Grafoman

Registrace: 15.10. 2006 Příspěvky: 1065 Bydliště: Turnov/Praha
|
Zaslal: st květen 18, 2011 7:29 pm Předmět: |
|
|
Ta akce s tím zkoušením průraznosti se nakonec uskutečnila? Nezařadíte jí na letošní Naadam? _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
 |
cornus Grafoman

Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hynek Stálý přispivatel

Registrace: 16.9. 2009 Příspěvky: 336 Bydliště: Praha - Libeň
|
Zaslal: po listopad 16, 2009 3:01 pm Předmět: |
|
|
A koneckonců teď už, když uvidím nějakého toho vypadajícího šermíře můžu s klidem říct - CHE, to bych ti prostřelil. Prostě jsme to zkusili. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pet.ar.kay Administrátor

Registrace: 19.6. 2006 Příspěvky: 1582 Bydliště: Praha - Řepy
|
Zaslal: ne listopad 15, 2009 7:12 am Předmět: |
|
|
Samozřejmě že nemá, je mi to jasné. Na poctivou nýtovanou kroužkovou zbroj to nemá, prošívanice by taky dost zachránila. Nicméně když byla možnost, tak jsme to vyzkoušeli.  _________________ Říkej co říct chceš a mysli to vážně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: ne listopad 15, 2009 12:24 am Předmět: |
|
|
no jo. Ale to jsou jenom podložky. Bez prošívanice pod tím, kroužky nejsou spojené, jsou veliké a i materiál je odlišný. Tohle si dělají někteří šermíři, aby vypadali. To nemá s evropskými historickými brněmi vůbec nic společného. To je jako prostřelovat hlubokotažný plech, jestli máš na probíjení kyrysu. Tohle jsem viděl prostřelit i mosazným terčovým hrotem. Ale pěkné _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pet.ar.kay Administrátor

|
Zaslal: so listopad 14, 2009 11:35 pm Předmět: |
|
|
Testovali jsme jestli je možné probít drátěnou košili šípem. Košile byla udělaná z pérovek, měli jsme ji na bloku tvrzeného polystyrenu. Stříleli jsme do ní asi z pěti metrů, luk byl od Grozera "laminated magyar bow" o nátahové síle 47 liber. Šíp byl dřevěný o hmotnosti cca 32 gramů s běžným fieldovým hrotem. Předpokládal jsem že nemáme šanci, nicméně průměrně na 4 odražené šípy 1 šíp košili probil. Pokud šíp prošel, zabodával se zhruba 6 až 8 cm. Hodně záleží kam se na košili šíp trefí. Pokud se do bloku střílelo mimo drátěnou košili šel šíp do hloubky kolem 15 až 20 cm.
Předpokládám že se silnějším lukem s těžšími šípy a hrotem typu bodkin by byly výsledky přesvědčivější.
Měl jsem jenom foťák na mobilu a venku už bylo šero, tak ilustrační fotka je pořízená až v místnosti po pokusu.
 _________________ Říkej co říct chceš a mysli to vážně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alwarez Grafoman

Registrace: 12.7. 2009 Příspěvky: 2333 Bydliště: Severni Karolina USA
|
Zaslal: ne červenec 12, 2009 8:40 am Předmět: |
|
|
Proc ne at si kazdy veme 80 liberni recurve a 2 unce tezke sipy s bodkinem /poradne zakalenym/ a uvidi se co to udela na 20,30.40 metru
zacal bych s prostrelovanim 200 litroveho zelezneho sudu ,nezapomente
namazat nasadu sipu slaninou ,aby se zmensilo treni driku jako ve stare
Anglii!!!!!!!!!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
SanDuro Grafoman

Registrace: 22.7. 2007 Příspěvky: 1663 Bydliště: Praha
|
Zaslal: po duben 13, 2009 7:21 pm Předmět: |
|
|
Na Strahove je strara skodovka, majitel souhlasi se zrusenim, akorat je potreba po sobe uklidit bordel.
San |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Rumburak Nováček

Registrace: 11.4. 2009 Příspěvky: 9
|
Zaslal: so duben 11, 2009 1:00 pm Předmět: |
|
|
záleží na tvaru hrotu, na rychlosti šípu ale hlavně na jeho váze
toto jsem už kdysi zkoušel prostřelovat ruzny krámy duralovými šípy (tuším to byly 17/16ky X7) s klasickým terčovým hrotem
byl jsem ještě dorostenec, luk měl cca 35 liber
z 10ti metrů zednickou špachtli to prostřelilo bez problémů
kamoš zkoušel prostřelit dveře u auta karbonem X10 a taky uspěl, jak plechem tak i tapecírunkem a šíp pak skončil ve zdi (dveře z auta byly vytaženy a opřeny o zeď)
luk o síle 45 liber by měl prostřelit bez problémů prostřelit neprustřelnou vestu
deskou je to horší, plech se Vám rozšklebí a zustane po proletění šípu rozšklebený, jenže dřevo praskne, v první moment se v prasklině propne a poté zase zpětně stáhne čímž šíp zcvakne z boku a nemuže pokračovat, proto deskou projede šíp max 5 až 10cm podle jeho šířky
každopádně jsem viděl video jak borec na lodi lovil compaudem žraloka co plaval u hladiny, zkusím to někde najít |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pet.ar.kay Administrátor

|
Zaslal: so listopad 17, 2007 8:53 pm Předmět: |
|
|
Silnej a rychlej, záleží to na rychlosti s jakou je schopný luk šípu udělit. _________________ Říkej co říct chceš a mysli to vážně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gorn Nováček

Registrace: 24.11. 2006 Příspěvky: 13 Bydliště: Dívčí Hrad
|
Zaslal: so listopad 17, 2007 5:57 pm Předmět: |
|
|
no takze pokud sem to dobre pochopil tak vyhodu ma ten kduo ma silnejsi luk... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: so listopad 17, 2007 2:28 pm Předmět: |
|
|
zhruba tak. Zatím jsem narazil na jedinou soutěž v průbojnosti a tam se neprostřelovala deska, ale tvarově složitější předměty(např. přilba) . Takže kinetická energie šípu (Rychlost, tíha) materiál a tvar hrotu .To je také malá věda vybrat vhodný hrot pro daný materiál. A navíc se musíš trefit do místa, kde se šíp"chytne". Doporučuji prostudovat pozdně gotické a renesanční tvary hrotů, které dokázaly tu a tam udělat díru do plechu, ale např. do prošívanice či dřeva by zdaleka nezajely tak hluboko jako jehlový bodkin |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

Registrace: 7.1. 2007 Příspěvky: 475 Bydliště: Tvrz Kamberk
|
Zaslal: so listopad 17, 2007 2:59 am Předmět: |
|
|
V podstatě jen na kinetické energii šípu a konstrukci hrotu. To znamená, že u luku na tom, jakou energii šípu dokáže udělit tj. kromě napínací síly i na jeho rychlost. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gorn Nováček

Registrace: 24.11. 2006 Příspěvky: 13 Bydliště: Dívčí Hrad
|
Zaslal: út listopad 13, 2007 6:09 pm Předmět: |
|
|
nezalezi nahodou prubojnost na sile luku? (co vim tak jo)mozna by to bylo zajimave ale nevim jak .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Eleazar Stálý přispivatel

Registrace: 17.6. 2006 Příspěvky: 446 Bydliště: Opava
|
Zaslal: po duben 16, 2007 7:13 pm Předmět: |
|
|
Myslím si, že je složitější, něž to vypadá, ale rád to zkusím a objetuju na to svou drahocenou munici, která se tímto otestuje!
Ihned ale podotýkám, že by mne bavilo, kdyby tato dispiclína byla zařazena i do nějaké soutěže, jako třeba zabij ozbrojeného paňáca apod.! To by bylo něco! _________________ Člověka člověkem nedělají jeho schopnosti, nýbrž jeho rozhodnutí! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: út leden 23, 2007 10:52 pm Předmět: |
|
|
bereš si toho na svá bedra moc Mamutíku kladeš si obtížně splnitelné cíle a pak je utrpení tě pozorovat.Na tebe by vzal bič i Komenský.KDE JSOU ČLÁNEČKY! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mamutik Redaktor

Registrace: 16.6. 2006 Příspěvky: 146 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: út leden 23, 2007 10:30 pm Předmět: |
|
|
myslím si, že žádná taková pravidla neexistují, a že si je budeme muset vymyslet sami. Nu nic, vždy je někdo první
Michal měl, co si pamatuji, nějakou představu. Za portál lukostřelec si myslím, že by to bylo zajímavé a pomohu Vám - s prezentací na něm. (I když Myša určitě namítne, že jsem autor na baterky - a ještě je mám k tomu vybité).  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mysa Grafoman

|
Zaslal: po leden 22, 2007 8:29 pm Předmět: |
|
|
a nedáš si pokoj diluviální příšero  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Komtur Stálý přispivatel

Registrace: 7.1. 2007 Příspěvky: 475 Bydliště: Tvrz Kamberk
|
Zaslal: po leden 22, 2007 1:46 pm Předmět: Průbojnost |
|
|
V létě ve Všeticích bychom rádi zavedli asi dobrovolně volitelnou disciplínu Soutěž v průbojnosti. Ví někdo z vás něco o pravidlech takové soutěže. Pokud ne, tak něco vymysleme. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|