Welcome to www.lukostrelec.cz

 

Hlavní menu

Diskusní fórum

Členové ATL
Soukromé zprávy
Odkazy
Ke stažení
Domů
Kalendář akcí
Luk.Liga - XLSX
Luk.Liga - PDF
Stanovy ATL ČR

Témata

Seznam témat

Začínáme
Historie
Vybavení
Pravidla
Turnaje
Sportovní a 3D
Názory a polemiky

Partněři projektu


Kluc-elektromateriál s.r.o.


Servis

Váš účet
Napište nám
Doporučte nás
Napsat článek
Statistiky
Archív článků
Hledání
Právní výhrada

Hledání



Pokročilé vyhledávání

Diskusní fórum


Toto fórum bude uzamčeno, své příspěvky pište do nového fóra: http://lukostrelec.cz/subdom/forum/

 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

6. MČR v lovecké a bojové lukostřelbě
Přejít na stránku 1, 2  Další
 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Turnaje
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sysel
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.4. 2009
Příspěvky: 819
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm

PříspěvekZaslal: po září 26, 2011 9:40 am    Předmět: Citovat

Upravil jsem odkaz na své fotky:
http://sysel-knouri.rajce.idnes.cz/2011-08-27_Lukostrelba_SEBU_-_MCR_v_Lovecke_a_bojove_lukostrelbe/
_________________
>>- LK Falcon -->
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CAJ
Stálý přispivatel
Stálý přispivatel


Registrace: 29.7. 2009
Příspěvky: 409
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt září 01, 2011 5:12 pm    Předmět: Citovat

No v tomhle se musím Leontýny zastat.

Kladenské kvočny, jak jsem je poznal, svoji roli hodnotit disciplíny podle představ SEBU vcelku zvládaly. Že jsou ta pravidla poněkud odtržená od zbytku republiky, za to kvočny nemohou. I jinde s vyskytnou nejasnosti, zmatky, a započtou se disciplíny špatně (třeba teď ve Skalanech se přepisovaly diplomy etc.)
Tu základní roli kvočny SEBU splnily, zvlášť pokud to bylo narychlo a náhradní řešení, vcelku dobře.

Já bych holt chtěl, aby kvočny daly celému zážitku tu přidanou hodnotu.
To co pořadatel nedokáže připravit, co se vytvoří až ve skupince - a na čem, podle mého názoru, má právě kvočna velký podíl. O body tu (podle mne) jde až v druhé řadě.
Kvočna je někdo, s kým se z logiky věci všichni baví vlastně nejvíc, a také někdo, s kým by mělo mít nějakou výšku se bavit, i když se skupinka nepovede nebo pokud je člověk nováček a zrovna ho ostatní neberou. Tuhle roli má kvočna také hrát a tuto přidanou hodnotu prostě kvočny u SEBU nepřinášely. Zatímco jinde to tak běžně funguje.
Např. jsou lukostřelci-uzličky nervů, co požadují na metě ticho téměř záhrobní. Ve skupině kvočen s nadhledem nemají šanci s tím uspět. Když sám vedoucí skupinky žertuje, vypráví příhody z minulých akcí nebo upozorňuje na něčí mimořádnou střeleckou techniku atd., tak to samozřejmě má vliv na celý kroužek. Například.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Leontyna
Nováček
Nováček


Registrace: 6.1. 2009
Příspěvky: 55
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: st srpen 31, 2011 9:59 am    Předmět: Citovat

Lucínek napsal:
Jinak třeba podle propozic byly zásahové zóny za figurami 4 - 3 - 2 - 1 bod, jak jsem se zrovna na webu dočetl. U nás byly zóny počítané 1 - 3 - 2 - 1. Hle, pokud to ostatní počítali takhle a jen my jsme měli první zónu jen za jeden bod, hned jsem přišel o 3 body Smile



Jen pro vysvětlenou, v propozicích to bylo tak jak píše Lucínek. Milan s Danem se rozhodli toto změnit a popis u discíplíny i rozhodčí měli novou instrukci, tedy počítat bodové zóny 1 - 3 -2 -1.
Bylo to proto, že když někdo střelil do první zony pod postavu, zranil by linii jen nohy a ty jsou za menší počet bodů než druhá linine, kde zasahuješ i tělo.

Rozhodčí soudili tak jak já jsem jim to vysvětlila. A pokd hrot projede pod páskou, počítá se způsob průniku do jiné bodové zóny ne hrot. Spouta šípů se tak přilížila "pod nohy linie" než, aby je zranila.

Myslím, že je zbytečné vést o patronování diskuze, neměli jsme to v plánu a museli jsme se přizpůsobit situaci, kdy nám nepřišlo 6 rozhodčích. Naši lidé na to nebyli připraveni, neměli zkušenosti, jen jsem je drilovala, aby se snažili soudcovat disciplíny stejně. Tak jim to prosím odpusťte a zkuste si vzpomenout, kdy jste to poprvé dělali Vy....
_________________
Musím si to rozmyslet!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Lucínek
Administrátor
Administrátor


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 2024
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: st srpen 31, 2011 9:14 am    Předmět: Citovat

Ahoj Bobe, za sebe mohu mluvit ze všech stran, které se organizace týkají - jako hlavní organizátor, pomocný organizátor, patron, střelec, sponzor ... co si vzpomeneš Smile Třeba pod SEBU jsem svého času pomáhal se Sychrovem a organizoval Žleby (nějakou dobu jsem pod SEBU jako prefekt vedl lukostřeleckou sekci - ještě mne pořád máte na webu na fotkách a třeba tyhle popisky disciplín včetně "legendy" jsou také ode mne, ačkoli dneska už bych třeba takovou pitomost jako je "sbírka šípů" nikdy nezkoušel).
Ale je pravda, že dokud si to "normální" střelec v pozici patrona nevyzkouší, tak se mu snadno kritizuje. Obvykle se patronování může projevit i na střeleckém výkonu patrona, zvláště pokud skupinka není "to pravé" a patron s ní má nějaké starosti nebo dokonce konflikty.

Ale třeba zrovna to, co jsi popisoval, je jedno ze sporných míst a celkem chápu střelce, že se ozval - na všech akcích, kterých jsem se kdy zúčastnil, se vždy počítá umístění hrotu šípu, ne jeho těla. Takže pokud je hrot v lépe bodované zóně, má to být tedy ta vyšší hodnota. A ano, pokud je hrot mimo zásahovou zónu, není to zásah, byť by celý šíp kromě hrotu v té zóně byl. Mělo by to tak být jak u vlajky, tak u linie. Pokud jste to počítali jinak, tak to není jinde zvykem a může to budit rozpaky, navíc v propozicích to není upřesněno. Pokud se nemýlím, tak v naší skupince jsme to počítali přesně takhle - kde byl hrot, tam se počítaly body. Já jsem kvůli tomu o jeden bod také přišel, protože hrot byl až za páskou, automaticky jsem šíp sebral jako nulový.

Jinak třeba podle propozic byly zásahové zóny za figurami 4 - 3 - 2 - 1 bod, jak jsem se zrovna na webu dočetl. U nás byly zóny počítané 1 - 3 - 2 - 1. Hle, pokud to ostatní počítali takhle a jen my jsme měli první zónu jen za jeden bod, hned jsem přišel o 3 body Smile

O to spíše tím vyniká potřeba být alespoň v zásadních věcech kompatibilní se zbytkem československého lukostřelectva, protože i když potom patronovi nějaká informace chybí, tak zbytek družstva ji obvykle zná Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lucínek
Administrátor
Administrátor


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 2024
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: st srpen 31, 2011 7:50 am    Předmět: Citovat

Diskusi o vybavení jsem nevymazal, ale přesunul jsem ji v rámci udržení tématu sem. Zde je tedy možné dále diskutovat o MČR, na novém odkazu pokračovat v debatě o kategoriích.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Nováček
Nováček


Registrace: 13.2. 2008
Příspěvky: 21
Bydliště: Otvovice

PříspěvekZaslal: út srpen 30, 2011 5:04 pm    Předmět: Citovat

Ahoj,
Pár slov ke steskům vůči patronům. Sám jsem byl patronem jedné ze skupin (ta jediná, která dostřelovala v neděli). Možná si o mě někdo mohl myslet, že jsem „nezralá, nezkušená a v lukostřelecké komunitě neznámá osobnost“. Na tom jistě něco bude. Ale to ještě neznamená, že nejsem schopen spravedlivě posoudit disciplínu podle našich nastavených pravidel - především všem stejně. Já jsem měl jediné „nedorozumění“ na 70m s jedním (nejmenuji). Ten se dožadoval jednoho bodu navíc protože šíp byl pod páskou a špička byla v lépe bodovaném poli. Nebráním se upozornění na problém „hele, nemělo by to být takhle…?“ . Můžu se pochopitelně přehlédnout a soutěžící má právo vznést připomínku. Ale pokud někomu vysvětlím, že teda „ne, je to takhle…“ proč se mnou musí 5min. hádat že všude jinde se to počítá jinak??? Posílil bych si snad autoritu „rozhodčího“ tím že bych mu to uznal? A co potom ti ostatní, ta půlka kteří už měli vytahané šípy? Dost šípů bylo naopak v takové pozici, že bych jim musel (podle toho pravidla) body ubírat… o to se nikdo nehlásil (kromě onoho jednoho). Nepíšu to tu že bych snad chtěl někoho hanět, on se mi potom omluvil... Píšu to tu jen jako obecný příklad.
Loni jsem byl na lukohrátkách poprvé. Měl jsem patrona (rozhodčího) kterého jsem neznal a viděl jsem ho poprvé v životě. Měl jsem ho snad z toho důvodu považovat za nez....... osobu? Prostě „to je můj rozhodčí a on rozhoduje… tečka. Nehádám se s ním.

Něco jiného je pochopitelně domluva ve skupině o tom, jestli budeme střílet všichni najednou nebo postupně. Konkrétně ta lovecká co si na ni stěžoval Lucínek… My jsme to po domluvě stříleli po dvou. Dnes - kdybych to střílel a hodnotil znovu - bych zřejmě nechal vystřelit 3 lidi na jedno počítání, víc asi ne. Nejde jen o to, že je rychlejší počítat to najednou. Na druhou stranu jde o to, že při počtu 20šípů v jednom terči (ještě třeba malém a na malou vzdálenost) snadno může dojít k poškození šípu který už v terči je - v tom chumlu kam se chce každý trefit. To je pochopitelně na uvážení střelců a já bych v takovém případě nechtěl být ten první… Druhá věc je, že pak se kolem takového terče nahromadí 10 lidí a každý chce vidět, každý komentuje a 20nohou hamtá okolo (zakrtkované šípy???)… V takové situaci není počítání výsledků nic příjemného ani jednoduchého. Takže bych až tak neubíral rozhodčímu možnost, určit si co je pro něj ještě únosné při počítání bodů a co už ne. Má na to právo. On nese odpovědnost za správně spočítané (zapsané) výsledky. Je to o lidech – nejenom o rozhodčích ale i o soutěžících… Já si na svoji skupinu stěžovat nemůžu… byli fajn, a doufám, že jsem je moc neprudil ač jsem třeba nebyl moc usměvavý…

Sbírání zkušeností jinde je pochopitelně potřebné. Sice se nepovažuji za nezkušeného, ale stále je co se učit… Byl jsem jednou na Lukohrátkách, letos to nevyšlo. Měl jsem v úmyslu zkusit jet do Ronova nebo zkusit 3D ve Vinařicích. Nevyšlo to. Ale není všem dnům konec. Moc rád si zajedu zastřílet na jinou soutěž, kterou nebudu muset stavět a dělat rozhodčího a budu si moct jen v klidu střílet Smile

Jedno je ale jisté. Zkušenosti patrona (rozhodčího) se nedají získat tím, že se "jen" zúčastním 30ti soutěží do roka. To se musí zažít. Ono to z té druhé strany vypadá vždycky jednodušší…
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
reddie
Nováček
Nováček


Registrace: 11.6. 2007
Příspěvky: 80

PříspěvekZaslal: út srpen 30, 2011 3:00 pm    Předmět: Citovat

Ahoj,

Sysel, ospravedlnujem sa,nechcel som sa Ta nijak dotknut. Strielas velmi pekne a do Tvojej kategorie ma fakt nic,len kamaratom sa pri vyhodnoteni nevybavoval luk akym strielas tak som sa opytal. PRAJEM VELA USPECHOV

Leontyna,

Velmi pekna sutaz, z mojej strany spokojnost. Po roku som konecne oprasil luk a sipy. Bolo na Tebe vidiet ze sa maximalne snazis vyhoviet kazdemu. Dakujeme a tiez prajem vela uspechov.
_________________
Grozer Flatbow 60# & Szaloky Classic hunter 52#
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sysel
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.4. 2009
Příspěvky: 819
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm

PříspěvekZaslal: út srpen 30, 2011 10:56 am    Předmět: Citovat

Já jsem vždycky radši, když si organizátor vybavení zkontroluje, protože je to i moje ochrana proti nevědomému porušení pravidel. Ona totiž jedna nejapná poznámka zkazila závod nejednomu začátečníkovi. Rence jsem kvůli jednomu takovému rejpalovi loni na Lukohrátkách základku na luku raději předělal, protože stejně jako já nechce podobné nesmysly řešit.

Vím minimálně o jednom dalším sporném případu u začátečníka jehož luk je kvalitou na úrovni dobrého primitivu, ale designově na hraně holého a tradičního luku a byl poslán do holého ke karbonům. Výsledkem většinou není ohrožení elitních střelců ale demotivace začátečníka nebo nesmyslná výměna vybavení.

Každý dobrý střelec ví, že je to v prvé řadě o schopnostech střelce, pak o střelivu, pak dlouho dlouho nic a pak teprve o luku.

Mě se závody líbily a přes špatné "PR" závodů pořádaných SEBU mi přišly organizačně na standardní úrovni, respektive nějakých chyb se dočkáte všude, ale napadá mě minimálně jeden letošní závod, kde to bylo mnohem divočejší. K bezpečnosti se neumím vyjádřit, ale sám za sebe bych nevystřelil, kdybych ze stanovišť neměl dobrý pocit a to se nestalo.

Časové limity mě paradoxně zbavily chyb, které dělá hlava zbytečným přemýšlením a u většiny disciplín mi i přes obavy zbylo min. 5 s, navíc rozhodčí byli ochotní i říkat průběžné časy, což nás neznalé těchto disciplín dostalo do větší pohody.

Rád se zúčastním i příště, odstranění názvu mistrovství třeba srazí přehnaná očekávání, navíc je složité zajistit účast skutečných "mistrů"
_________________
>>- LK Falcon -->
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Leontyna
Nováček
Nováček


Registrace: 6.1. 2009
Příspěvky: 55
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: út srpen 30, 2011 10:24 am    Předmět: Citovat

S bezpečností se potýkáme dnes a denně a děkuji Lucínkovi za jeho zastání. Není co dodat.

Akce na veřejnosti a pro veřejnost pořádáme minimálně 10x ročně, takže věřte, že se se opravdu snažíme. A musím to zaklepat, ještě se nám nic nestalo.

I my máme na pamněti, že stát se může kdekoli, cokoli a komukoli.
Následky by pak dopadli na všechny organizátory a soutěžící...

Kromě maximálního nasazení bezpečnosti ve všech směrech se i modlíme, takže dáli Bůh..
_________________
Musím si to rozmyslet!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Leontyna
Nováček
Nováček


Registrace: 6.1. 2009
Příspěvky: 55
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: út srpen 30, 2011 10:20 am    Předmět: Mistrovství Citovat

Za mou osobu mohu říci, že už se nechci podílet na soutěži, která nese název mistrovství.
Když opomenu veškeré starosti, které jsem měla, snaha byla maximální a i když pro mnohé, byla soutěž pojata jinak než je poslední dobou zvykem. Mě se velmi líbila.

Velice by mě potěšilo, kdyby se nám podařilo uskutečnit další soutěž, ale už v hradních či zámeckých prostorách (nabídku máme v Lysicích, na Zvíkově a na Červeném hrádku), ale už ne pod názvem Mistrovství a ne každý rok.

Takže možná ve 2013...... Cool
_________________
Musím si to rozmyslet!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Leontyna
Nováček
Nováček


Registrace: 6.1. 2009
Příspěvky: 55
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: út srpen 30, 2011 10:17 am    Předmět: Citovat

Dříve jsme se snažili, aby střelci přišli k prezentaci s lukem a mohli ho zkontrolovat, setkalo se to s nevolí a tak jsme od toho upustli.
Vedoucí skupin to měli kontrolovat. A já jsem tak učinila pohledem a na Syslův luk a neshledala prolém, protože jsme to řelšili už na lukohrátkách. Very Happy
_________________
Musím si to rozmyslet!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Sysel
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.4. 2009
Příspěvky: 819
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm

PříspěvekZaslal: út srpen 30, 2011 9:51 am    Předmět: Citovat

Pro mne bylo Veveří také první setkání s tradiční lukostřelbou - tehdy ještě v roli diváka. Možná jsem tehdy obdivně okukoval kamarády, ze kterých se dnes stali rovnocenní soupeři, což by mne tehdy ani ve snu nenapadlo. Smile

PeZi a Reddie, mrzí mě, že to vidíte takto, já jsem měl pocit, že se mi dařilo spíš průměrně, některé disciplíny jsem vyloženě zmastil. Jsem zvyklý na tvrdý konkurenční boj a do poslední chvíle jsem byl napjatý, jak se asi dařilo Petrovi Houžvíčkovi a Seifgardovi, případně jsem čekal, skryté talenty ze SEBU, pro které by měly být jejich disciplíny denní chleba.

Můj luk okno nemá - je symetrický, pouze rozšířená kožená rukojeť umožňuje zakládat na její hranu. Běžně s ním střílím v kategorii Tradiční luk v rámci ligových závodů a nikdy s tím nebyl problém. Spíš by ses měl obrátit na organizátora, který se ani nenamáhal vybavení střelců zkontrolovat a posoudit, luk jsem na registraci táhnul k tomuto účelu zbytečně.

Na každý pád jsem přestřílel obě kategorie, tak snad má radost z vítězství může být oprávněná. A Renka vůbec netrénuje, jen se mnou jezdí na závody a v rámci domácí pohody ji ani neučím techniku. Very Happy Tak nevím, asi jste neměli den ... Wink
_________________
>>- LK Falcon -->
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
reddie
Nováček
Nováček


Registrace: 11.6. 2007
Příspěvky: 80

PříspěvekZaslal: út srpen 30, 2011 12:35 am    Předmět: Citovat

Byl jsem ve skupině s Novákem, Čelkovou, Ryšavým a když jsem viděl jak střílejí, ani jsem se na vyhlášení netěšil


tak toto ma pobavilo.keď som sa taktiež videl strielať, taktiež som nemal chuť ísť na vyhodnotenie , tož slabá príprava. akurýt by ma zaujúmalo akým lukom striela novák. mne sa zdalo že mal byž v kategórii holý luk a bol v kategorii tradičný. nemá okno na longbowe? alebo ja mám okno?
_________________
Grozer Flatbow 60# & Szaloky Classic hunter 52#
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Griffin
Grafoman
Grafoman


Registrace: 21.7. 2006
Příspěvky: 1283
Bydliště: Nymburk

PříspěvekZaslal: út srpen 30, 2011 12:19 am    Předmět: Citovat

Lucínek napsal:
na stranu druhou nebýt třeba Veveří (nebo Žleb nebo který ten ročník to byl), tak dneska Griffin ani neví, že existuje nějaká tradiční lukostřelba, natož aby nás takhle trápil Smile


Je to tak. Veveří to bylo. Těším se, že se zase tradiční lukostřelba vrátí do podobných, pro lukostřelbu sice ne moc vhodných, nicméně romantických prostor, opráším nějaký selfbow, navléknu "obleček tradičního lukostřelce" a vzhůru do toho love4

Taky doufám, že všichni ztratíte stopky a orientačně běhací ambice - vždycky tam zabloudím... Táhne se to se mnou už od toho Veveří, kdy jsem lítal po hradbách a hledal na podlaze ty značky. Byly na zábradlí... bandhead V tom "úspěšně" od té doby pokračuji skoro bez vyjímky... Rolling Eyes

No nic. Omlouvám se letos všem pořadatelům, kteří se pro primitivní luky snaží závod/turnaj uspořádat ale nějak se mi nedaří se do nich tento rok napasovat ... Crying or Very sad
_________________
Griffin
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Mysa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.9. 2006
Příspěvky: 4466
Bydliště: Praha - Radotín

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 6:36 pm    Předmět: Citovat

Jé hele! PEZ žije Laughing
A chybí mi na fotkách moji oblíbení kozáci z Brna
_________________
Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Itazipa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 1017
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 6:31 pm    Předmět: Citovat

Stando, víš moc dobře, že o přínosu SEBU pro mimosportovní lukostřelbu vůbec nepochybuji a v tomhle směru se jich vždy zastávám. Nepochybuji ani o tom, že letošní ročník byl mimořádně dobře bezpečnostně zabezpečen. Nicméně ulítl tam, jak sami píšete, minimálně jeden šíp tak, že to nikdo nemohl předpokládat. Denně jsme konfrontováni s tím, že se naše zákony vykládají různě. Pokud by ten šíp někoho trefil, tak si piš, že by to bylo vykládáno tak, že zákon porušen byl. Do prosince 2010 znění zmíněného paragrafu bylo, že se nesmí střílet na veřejně přístupném místě, tam nebylo co řešit. Od letošního ledna je to tak, že na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku. Což se na Sletišti mohlo stát. Nic víc jsem tím říct nechtěl. Konec.
_________________
...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
PeZ
Občasný přispivatel
Občasný přispivatel


Registrace: 27.6. 2006
Příspěvky: 174
Bydliště: kousek od Řípu a Labe

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 6:29 pm    Předmět: Citovat

Lucínek napsal:
Málem bych zapomněl - gratuluji PeZovi k prvnímu místu v PL a máš u nás medaili a cenu. Stejně tak Seifgardovi gratulace ke 2. příčce v TL a cenu máme rovněž doma. Doručíme na nejbližší další soutěži, kde se potkáme.


Jsem příjemně překvapen, děkuji svým oblíbeným soupeřům, že se nezúčastnili, děkuji pořadatelům, že vyhodnotili kategorii primitivní luk a děkuji mojí ženě, že mě naučila zabalit si s sebou o jednu vrstvu oblečení víc, než jak vypadá počasí, jinak bych umrz´. Byl jsem ve skupině s Novákem, Čelkovou, Ryšavým a když jsem viděl jak střílejí, ani jsem se na vyhlášení netěšil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Mysa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.9. 2006
Příspěvky: 4466
Bydliště: Praha - Radotín

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 5:47 pm    Předmět: Citovat

Lucínek napsal:
Mýšo, kam zmizel Tvůj, mimochodem velmi pěkný, příspěvek? Shocked

Já na něm ještě pracoval a omylem jsem ho zveřejnil.
Normálně si to dávám jako "náhled" a teď jsem se překlepnul.

Ono to bylo napsané tak, že to mohlo vyznít jako kritika, a přitom to byly dobře míněné rady, jak se kritice příště vyhnout. Rozhodně nic ve zlém. Mě sice tato forma lukostřelby nezajímá a ani na ní nebudu jezdit, ale její popularizační potenciál je obrovský . Je fajn, že to někdo dělá a význam ,především pro mládež a začátečníky, je veliký.

Například rada pro týmy expertů, aby místo máváním dokladem o své způsobilosti v jiných oborech zkusili získat zkušenost na soutěžích pořádaných pod záštitou některého ze svazů s mezinárodní působností.

Za experta v lukostřelbě bývá považována osoba, která je držitelem trenérské licence alespoň II.třídy. Kromě předepsaných let praxe jako trenér IV. a III. třídy jsou předepsány i hodiny na FTVS a závěrečné zkoušky.

Rovněž u rozhodčích se předpokládá praxe v oboru.
_________________
Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mysa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 25.9. 2006
Příspěvky: 4466
Bydliště: Praha - Radotín

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 5:32 pm    Předmět: Citovat

Itazipa má pravdu- pokud na závod pustíš luky klasifikovatelné jako zbraň, musíš se chovat ve smyslu zákona o zbraních a střelivu. Zodpovědnost sice plně nese pořadatel, ale důsledky mohou padnout na všechny.
Mě nepřijde správné řešit tyto věci na veřejně přístupném portálu.

Pro pořadatele- nedorozumění pramení z toho, že někteří střelci jezdí na lukostřelecké závody pořádané národními svazy dle mezinárodních pravidel a tudíž jsou v kontaktu se světem lukostřelby. Když narazí na pořadatele, nebo rozhodčí kteří očividně nemají žádné zkušenosti, snaží se jim pomoci radou. Určitě to nemyslí zle.
To se stane každému, že když podle svého nejlepšího svědomí připravuje soutěž podle nestandartních pravidel, něco mu unikne a výsledek působí dojmem, že byla při vývoji a stavbě disciplíny opomenuta rozumová úvaha.

Snaha o záznam kontaktu s dělicí čárou jako vyšší hodnota NENÍ unfair a nesportovní, ale v terčových (nejen lukostřeleckých) disciplínách bývá zvykem. Pokud rozhodčí zásah neuzná, nedá se nic dělat. Ale snaha o co nejlepší výsledek je na mistrovských soutěžích běžná, protože kvůli jednomu bodu může střelci uniknout titul.

Asi by chtělo i ošetřit hodnocení výstřelů v případě selhání terče, nebo vybavení (průstřely, odražené šípy) . Penalizovat za to střelce mi přijde nemravné . Pokud ale přijmu toto nelogické pravidlo, nedá se nic dělat.Pak je platné a nemá smysl držkovat.
_________________
Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
reddie
Nováček
Nováček


Registrace: 11.6. 2007
Příspěvky: 80

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 5:23 pm    Předmět: Citovat

Itazipa napsal:
Nebyl. Nerýpu, jenom vyjadřuji svůj názor na to....


písal som to iba preto, že si tam nebol a nevidel si ako to bolo zabezpečené. existuje niekoľko vchodov na sletište. V prípade, že sa u vchodu nachádzala niektorá disciplína, brána bola uzavretá, všade boli faborky, siete atď. Podľa môjho názoru miesto konania bolo nadpriemerne zabezpečené. to že orange-ovi preletel šíp, bola blbá náhoda s ktorou by nikto z nás nepočítal.to sa stane i na lúke. Keby som videl že sa stane prúser na lúke, nesnažil by som sa ututlať a v dnešnej dobe nemáš na to ani šancu. Už len poškodený to niekde vytiahne.
_________________
Grozer Flatbow 60# & Szaloky Classic hunter 52#
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lucínek
Administrátor
Administrátor


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 2024
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 5:18 pm    Předmět: Citovat

Mýšo, kam zmizel Tvůj, mimochodem velmi pěkný, příspěvek? Shocked
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lucínek
Administrátor
Administrátor


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 2024
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 5:17 pm    Předmět: Citovat

Málem bych zapomněl - gratuluji PeZovi k prvnímu místu v PL a máš u nás medaili a cenu. Stejně tak Seifgardovi gratulace ke 2. příčce v TL a cenu máme rovněž doma. Doručíme na nejbližší další soutěži, kde se potkáme.

Výsledky jsou tady - upřesním Boba:
Celkové výsledky
Výsledky disciplín
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lucínek
Administrátor
Administrátor


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 2024
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 5:00 pm    Předmět: Citovat

Právě proto, že se s nimi takhle znáš, to budou brát jako rýpání angel9

Ale zpět k téhle problematice - je to stejné jako u všech podobných akcí na veřejně přístupném místě. Což byly i všechny hrady, na kterých bylo předchozích 5 ročníků. A nejen akce SEBU - když dáš do ruky luk komukoli na šibřinkách nebo čarodějnicích, kam si tě pozvou, abys jim udělal lukostřelbu, tak je to veřejně přístupné místo, lidi běhají i za terčem a ještě je tam problém toho, že ten luk ani nedrží v ruce lukostřelec, ale nějaké poleno, co to vidí poprvé.

Takže pořádat cokoli na veřejně přístupném místě je vždycky problém - a z hlediska pořadatele i střelců je výrazně snazší a příjemnější to udělat někde "bokem", na stranu druhou nebýt třeba Veveří (nebo Žleb nebo který ten ročník to byl), tak dneska Griffin ani neví, že existuje nějaká tradiční lukostřelba, natož aby nás takhle trápil Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Itazipa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 1017
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 4:50 pm    Předmět: Citovat

Nebyl. Nerýpu, jenom vyjadřuji svůj názor na to, že umístit lukostřeleckou soutěž na takto exponované místo nese značné bezpečnostní riziko a dle mého názoru se může jednat o porušení zákona. Když se něco posere někde něco na louce, kde jsou jen lukostřelci a jejich doprovod, nikdo se to pravděpodobně ani nedozví. Když se to stane uprostřed sedmdesáti tisícového Kladna a na jeho pozemku, bude to večer ve zprávách. Potom následky pocítíme všichni.
Mimochodem, místo konání znám celý život, s některými lidmi ze SEBU se přátelím možná dvacet let. S Leontýnou se známe sedm. Na základě toho se domnívám, že jim můžu říct co si myslím a nebudou to brát jako rýpání. Mohu to samozřejmě řešit osobně, ale jsme na lukostřeleckém fóru, týká se to lukostřelby a lukostřelců a v budoucnu se to může nikomu hodit.
_________________
...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Lucínek
Administrátor
Administrátor


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 2024
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 3:57 pm    Předmět: Citovat

Já bych to tak nenazýval, umístění stanovišť nebylo pro silné luky nijak "arrow friendly", takže z litery tohoto zákona by bylo možné doznat újmy maximálně na použitých šípech . Laughing
Betonovou zeď neprostřelíš Smile Ano, můžeš ji přestřelit, pak by to skončilo nejspíše někde v lesíku za tratí - s ohledem na vzdálenosti mi to přišlo ale jako nepravděpodobné. Takže tohle hodnocení a bezpečnostní výtky vnímám také jako "hodně přísné". Už jsem byl na mnoha soutěžích, kde jsme si stříleli do zad mnohem více ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Nováček
Nováček


Registrace: 13.2. 2008
Příspěvky: 21
Bydliště: Otvovice

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 3:55 pm    Předmět: Výsledky Citovat

Ahoj,
Výsledky jsou na webu. www.sebu.cz

Bob
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
reddie
Nováček
Nováček


Registrace: 11.6. 2007
Příspěvky: 80

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 3:31 pm    Předmět: Citovat

a ty si tam bol že takto rýpeš???

Itazipa napsal:
Promiň Leontýno, ale týmu bezbečnostních techniků se státními zkouškami pravděpodobně uniklo znění § 15 odst. 3 zákona o střelných zbraních a střelivu č. 119/2002 Sb., které říká že: " Střelba ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g) nebo ze střelné zbraně uvedené v § 7 písm. k) je zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku."
Domnívám se, že umístěním části disciplin do areálu Sletiště jste se dopustili přestoupení tohoto zákona. A je jedno jestli je na stanovišti zástěna a proškolený rozhodčí.
Medializace sebemenšího průšvihu na jakékoli lukostřelecké soutěži by nám všem pěkně zavařila.

_________________
Grozer Flatbow 60# & Szaloky Classic hunter 52#
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Itazipa
Grafoman
Grafoman


Registrace: 16.6. 2006
Příspěvky: 1017
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 1:52 pm    Předmět: Citovat

Promiň Leontýno, ale týmu bezbečnostních techniků se státními zkouškami pravděpodobně uniklo znění § 15 odst. 3 zákona o střelných zbraních a střelivu č. 119/2002 Sb., které říká že: " Střelba ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g) nebo ze střelné zbraně uvedené v § 7 písm. k) je zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku."
Domnívám se, že umístěním části disciplin do areálu Sletiště jste se dopustili přestoupení tohoto zákona. A je jedno jestli je na stanovišti zástěna a proškolený rozhodčí.
Medializace sebemenšího průšvihu na jakékoli lukostřelecké soutěži by nám všem pěkně zavařila.
_________________
...to je dobrý vědět... Itazipa Yuksá Óta
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Leontyna
Nováček
Nováček


Registrace: 6.1. 2009
Příspěvky: 55
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 12:57 pm    Předmět: Bezpečnost Citovat

Popis bezpečnosti jak ji popisoval CAJ je velmi individálním pohledem a já s ní zcela nesouhlasím.

Pro tvou informaci - disciplíny jsou hodnoceny z hlediska bezpečnosti týmem bezpečnostních techniků se stánimi zkouškami.

Nechápu jak by šíp mohl prostřelit auto vzdálené 5 m za betonovou zdí a ještě na zadní sedačku s dítětem ?

Co se týká šípu Orange, který proletěl zástěnou (kterou jsme museli vypnout s ohledem na silný výtr, aby tam bylo alespoň něco), který přepadl přes zeď náhodou a bylo to jako by někdo přehodil přes zdeď klacek.
_________________
Musím si to rozmyslet!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Leontyna
Nováček
Nováček


Registrace: 6.1. 2009
Příspěvky: 55
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po srpen 29, 2011 12:38 pm    Předmět: Patroni Citovat

Naším velmi důležitým záměrem soutěže bylo, aby na každé disciplíně stál jeden rozhodčí, který bude všem měřit stejným metrem a nemůže dojít k odlišnému pojetí disciplíny a rozdílnosti vyhodnocení.

Boužel v pátek večer jsme se dozvědeli, že nám někteří rozhodčí nepřijdou a musíme to realizovat bez nich.
Takže se vymyslel náhradní plán. I proti naší nevoli jsme museli zavést družstva, která obíhala disciplíny a naši vedoucí skupin je vyhodnocovali. U náročnějších disciplín se nám podařilo zachovat rozhodčí, kteří tam byli po celou dobu soutěže a zajistili tak rovnocenné vyhodnocení.

Jak Lucínek píše - je to o lidech.

Pokud si mohu dovolit vlastní postřeh:
Chápu, že střílení ve skupině má své velké výhody. Ale jsem velmi smutná, když vidím, když skoro každý druhý soutěžící se snaží urvat bod za každou cenu. Přešlapy, nerespektování časových limitů a slova stop. Šíp je prokazatelně 2 mm od čáry, ale on se bude hádat, že natrhl papír a podobně. Tuto zkušenost mám hlavně z jiných soutěží než bylo naše mistrovství, ale i u nás se takoví vychytrálci našli.
Chci tím řici, že ve skupině se tak trochu zblížíte a ledacos si odpustíte. Když je tam rozhodčí, kterého neznáte a vidíte ho 5 minut, tak se tolik nediskutuje.
Patroni - vedoucí skupin se snaží vždycky a mají težký úkol, ale i přes veškerou snahu, ke stejné disciplíně každý přistoupí po svém a nám nezbývá než to respektovat...

To, že je soutěž je dvoudenní bylo otázkou toho, že když probíhala na hradech a zámcích a přespávalo se, tak byl větší klid na všechno i na vyhodnocení. Lidé poseděli u ohně, prohlédli si zámek, byli noční střelby. Prostě si to užili.
Na sobotní večer jsme měli připraveny neonové střelby - další naše novinka, ale vzhledem k počasí - jsme to ani neoznamovali.
Pro Kladno - přiznávám - to bylo trochu zbytečné. Ale stále nám chybí kvalitní IT člověk, který by se tomu plně věnoval a stihl by výsledky do dvou hodin.
_________________
Musím si to rozmyslet!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra www.lukostrelec.cz -> Turnaje Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Přejít na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Forums ©

© 2005 UNITED-NUKE Powered Site.
=-Lucínkovo->
Veškeré texty jsou duševním vlastnictvím sdružení Lukostřelec.cz - plné znění právní výhrady zde.