Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
petr julina Nováček
Registrace: 24.7. 2006 Příspěvky: 63 Bydliště: doubrava
|
Zaslal: po leden 16, 2017 8:13 pm Předmět: |
|
|
omlouvám se,samozřejmě to je 0,8 cm. kulatina,zkouknul sem hafo těch videí na youtube,nejčastěji how to make blacksmith tongs a měl sem za to že jsem teoreticky vyzbrojen,no houbelec.,vytisknul sem si barevnou stupnici teploty ohřevu a netrefím to.
Na doubravčáku bydlí jeden důchodce,starý kovář tak ho zkusím ohnout na konzultaci.
P.S.s tím chlastem jsem vyléčenej. |
|
Návrat nahoru |
|
|
marigold Nováček
Registrace: 18.6. 2014 Příspěvky: 78
|
Zaslal: po leden 16, 2017 10:18 am Předmět: |
|
|
Za prvé: nepij u výhně. Mohl by sis ublížit
Za druhé: 0,8mm - to je asi omyl ne? To je svařovací drát.. Jestli opravdu musíš dělat s takovým materiálem tak ho ohřívej jen do oranžova
Za třetí: podívej se možná raději na youtube, tam pod heslem: "how to forge" najdeš spoustu přínosných videí
petr julina napsal: | proboha kde dělám chybu,0,8mm kulatinka železná ,nahřeju v mojí nové výhni a a abych se posral,nevím jak to jináč říci furt to blbé železo prská jak prskavka,mám železo z různých obchodůl a prostě to nedám na žlutou barvu žhavého železa a trhá se mi to,mě by jeblo.prominte to rum. |
_________________ perun do nich! |
|
Návrat nahoru |
|
|
petr julina Nováček
|
Zaslal: pá leden 13, 2017 8:33 pm Předmět: |
|
|
proboha kde dělám chybu,0,8mm kulatinka železná ,nahřeju v mojí nové výhni a a abych se posral,nevím jak to jináč říci furt to blbé železo prská jak prskavka,mám železo z různých obchodůl a prostě to nedám na žlutou barvu žhavého železa a trhá se mi to,mě by jeblo.prominte to rum. |
|
Návrat nahoru |
|
|
petr julina Nováček
|
Zaslal: pá leden 13, 2017 8:52 am Předmět: |
|
|
Nazdar všici,tak mám konečně výhen,takovou tu polní se šlapacím fukarem,ted jdu pro jednu,ale možná dvě lahvinky rumajzla a prubnu si vyrobit kleštičky. |
|
Návrat nahoru |
|
|
vrb Nováček
Registrace: 19.2. 2009 Příspěvky: 1
|
Zaslal: čt únor 19, 2009 11:39 pm Předmět: výheň |
|
|
měl bych takový malý tip na výheň, kterou jsem používal v začátcích při zoufalé prostorové nedostatečnosti. Pokud chcete pouze kovat hroty a drobnosti, tak stačí bohatě.
Jsou potřeba dvě plechovky, jedna velká, tak kolem 3 litrů, v mám případě od luxolu, průměr kolem 20-25cm. druhá průměr tak 10cm, od ředidla třebas. kus plechu tak 60* 15cm, nebo druhou velkou plechovku. šamotovou hmotu, v drogerii tak 2kg za 50Kč. pájku a cín. PC ventilátor z procesoru starší kolem 100Kč. nějaký zdroj kolem 12V - starší pc zdroj (150Kč), nabíječka, baterie.
U velké plechovky usekneme dno (otvírákem na konzervy), a pokud možno vyčistíme aby to nesmrdělo při vypalování.
Základem je udělat šamotovou vložku a upevnit ji ve větší plechovce. Rozmícháme šamotovou hmotu dle návodu na hustotu plastelína, aby se výrobek sám nebortil, můžeme přidat trochu maznice pro lepší tvarovatelnost, já použil jako přídavek uměleckou šamotovou hmotu z uměleckých potřeb. do větší plechovky vytvarujeme něco jako keramickou nádobu s dírou průměru kolem 6cm ve dně, tloušťku stěn tak 2cm, dno klidně silnější, výška nádoby tak 15cm. jako separátor použijeme igelit, noviny nebo něco podobného aby šel výrobek z plechovky vyndat a nepřichytil se ke stěnám. po zaschnutí vyndáme a necháme dosušit.
Velkou plechovku postavíme dnem vzhůru, takže popel bude padat na víko a při otevření víka se popel vysype. na boku dole vyřízneme díru tak 2cm od víka na přívod vzduchu.
menší plechovku seřízneme tak, aby pasovala na boční díru ve velké plechovce a zakřivení na velkou plechovku a naletujeme z boku na tu díru. tím jsme získali přívod vzduchu. pokud se jednalo o plechovku od ředidla, je třeba zvětšit přední otvor pro vzduch. na otvor přiděláme PC ventilátor, já jsem naletoval na konec plechovky kolem 4 háčky a ventilátor přichytil gumičkou.
Nyní je třeba do plechového korpusu upevnit šamotovou vložku. pás plechu stočíme na průměr velké plechovky, a jednu podstavu válce nastříháme a naohýbáme směrem dovnitř tak, aby měla šamotová vložka na čem držet. do plechu vytvoříme zboku otvor odpovídající otvoru pro vzduch ve velké plechovce. zasuneme naohýbanu částí nahoru tak, aby vzduch mohl pronikat otvorem v plechovce i plechu a vložíme šamotovou vložku.
Ještě je třeba rošt - buď plech s vyvrtanými otvory, nebo naohýbat ze svářecího drátu kolem 3mm.
ve výhni lze topit dřevěným uhlím, briketami, nebo koksem. je potřeba mít nalámaná kousky 1-2cm. dřevěné uhlí může být větší. Při zatápění koksem doporučuji použít nějaké výhřevnější dřevo na rotopení, já používám břízu. Koks chytne od plamene, nikoliv od žhnoucích uhlíků. při utěsnění šamotové vložky minerální vatou se dá dosáhnout celkem snadno svařovací teploty.
jako hlavní nevýhodu bych viděl chybějící pracovní desku pro položení tyčového materiálu a nahrnování uhlí. samotná výheň zabere prostor tak 35*25*30cm, |
|
Návrat nahoru |
|
|
petr julina Nováček
|
Zaslal: st leden 21, 2009 5:13 pm Předmět: |
|
|
Kdepak bych dělal katanu,zatím nezvládám ani bodkin. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: ne leden 18, 2009 6:43 pm Předmět: |
|
|
Tím získáš uhlí asi na ogrilování kuřátka. Pro výrobu jap. meče potřebuješ kolem 2 tun. Pavel Řiháček má před barákem tak čtyřmetrovou retortu. Já, když dělal první a poslední pokus dělat dřevěné uhlí, tak jsem postavil milíř z dvou kubíků nejkvalitnějšího borového dřeva. Hořel snad týden a bezdomovec, co to hlídal za piva mě přišel pěkně draho _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
petr julina Nováček
|
Zaslal: so leden 17, 2009 1:02 pm Předmět: |
|
|
Díky Myšo,ted mám kontakt na jednoho poláka,ten vozí dř. uhlí a vypadá to taky asi na 400,- kč. za metrák.A eště mi kolega vykládal jak si robí dř. uhlí sám,prej díra do země asi 0,5m široká a 70 cm. hluboká,dole rozdělat oheň pak na to naskládat dřevo a z vrchu přiklopit plechem a utěsnit,no ale nevim.Zatím díky petr. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: st leden 14, 2009 6:46 pm Předmět: |
|
|
Ha. Teď jsem si toho teprve všiml
Kovářské měchy mívají obsah alespoň 1/3 kubíku. Spíš víc. _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: st leden 14, 2009 6:40 pm Předmět: |
|
|
Je to levnější, ale komplikovanější. Používám jak koks, tak uhlí . Jmenovitě Ostravu ve dvojce. Černé uhlí smrdí a napřed z něj musíš vypálit síru a fosfor. Zásadně přikládat ze strany!!! Jak se ti rozžhaveného materiálu dotkne kousek nevypáleného uhlí, je to v čudu Prostě musíš z uhlí vyrobit koks. Na druhou stranu, když nebudeš chvíli dělat, bez problémů a rychle výheň zase rozfoukáš.
Koks, jak nemá chvíli přívod vzduchu, velmi rychle zhasíná a pomalu se roztápí. Dá se to očůrat tak, že když potřebuješ chvíli dělat něco jiného, dáš pod něj hrst dřevěného uhlí, nebo do něj zahrabeš polínko z tvrdého dřeva. Na dělání systémem - pět minut ohřívám a kovu a pak půl hodiny piluji a totéž znovu - není moc vhodný. Taky potřebuje víc vzduchu, než dřevěné uhlí. Někteří kováři dělají na směsi koksu a uhlí- je to dobré na uměleckou kovařinu, ale musíš s tím zacházet, jako s černým uhlím. Na uhlíkové oceli nedoporučuji.
Taky uhlí i koks dělají víc škváry a rychleji, než dřevěné uhlí. Čas od času musíš vyndat škvárový koláček pohrabáčem, nebo špičkou. NEROZBÍJET!!!
Když chceš dělat čistě a na železo se ti začnou lepit kuličky škváry, hoď do ohně hrst kuchyňské soli.
Když kovu, splácám tak 40 kg koksu za den. Když ohřívám velké kusy, nebo dělám damašky, splácám ho podstatně víc.
Pokud se vyskytnou další problémy, klidně se ptej.
Dřevěné uhlí jsem doporučoval , protože se na něm dělá čistě a je nejjednodušší na práci. Na hoby semtam ohřívání v pohodě stačí. Když ho namočíš, budeš mít menší spotřebu. Loni jsem kupoval po 400kč metrák. Ale jestli ho kupuješ u pumpy a už jsi tomu propadl, je lepší přejít na fosilní paliva Ale na kalení je nenahraditelné!! Rovněž, pokud někdy budeš cementovat _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
petr julina Nováček
|
Zaslal: st leden 14, 2009 3:24 pm Předmět: |
|
|
Myšo,mohl bych místo dřevěného uhlí použít kamenné?nebo koks?Ja furt nedovedu vyčíhnout tu správnou barvu žhavého železa a s dřevěným uhlím bych brzo přišel na buben.děkuji. petr. |
|
Návrat nahoru |
|
|
janv Nováček
Registrace: 10.6. 2007 Příspěvky: 84 Bydliště: Boskovice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
janv Nováček
Registrace: 10.6. 2007 Příspěvky: 84 Bydliště: Boskovice
|
Zaslal: ne říjen 05, 2008 10:33 pm Předmět: |
|
|
myslíte že by stačilo místo starýho vysavače toto??
_________________ http://cz.iq-test.eu/#536016 |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: so prosinec 29, 2007 11:10 pm Předmět: |
|
|
ve sběru by stála 280. Cigoši se vyznají. Kovadlinka je to dost malinkatá a asi ti bude poskakovat. Je to maximálně na půlkilové kladivo. Ale na drobnůstky to stačí. |
|
Návrat nahoru |
|
|
petr julina Nováček
|
Zaslal: so prosinec 29, 2007 10:38 pm Předmět: |
|
|
Díky Myšo za radu.Prubuju novou kovadlinku,po haluzi sem ji sehnal od
cigošů,vezli ji do sběru a dal sem jim za ni 200.kč.Aspoň si vypijou.
Váha 40.kg.Teď ale opravdu teď jdu kovat,kout,kovovávat,kovkovat,je to bomba koníček. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: so prosinec 29, 2007 4:54 pm Předmět: |
|
|
hraje. Pro kování je optimální velikost asi 3x3 cm, na kalení nepatrně menší. Já používám černou Ostravu velikost 2, kovářský koks a dřevěné uhlí na přesné kalení dlouhých předmětů. Kovářský mistr Kojima(Japonci používají na meče výhradně dřevěné uhlí z borovice) si uhlí před prací seká a třídí. Já tam prostě sypu z pytle a hodně velké kusy vyndavám. |
|
Návrat nahoru |
|
|
petr julina Nováček
|
Zaslal: so prosinec 29, 2007 6:54 am Předmět: |
|
|
Myšo,múže hrát roli i velikost,teda abych řekl zrnitost dřevěného uhlí? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
Registrace: 30.4. 2007 Příspěvky: 131 Bydliště: pod Brnem, u Hodonína
|
Zaslal: út srpen 28, 2007 6:12 pm Předmět: |
|
|
Já si teď šiju dva jednočinné měchy, snad budou fungovat . _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: po srpen 27, 2007 4:21 pm Předmět: |
|
|
měch mám z velmi staré kovárny a musel jsem ho předělat. Byl jednočiný! Japonský píst mi přijde jednoduší, účinější a levnější. Taky se člověk míň nadře V dohledné době by tu měl být ode mne článek a tam snad budou nějaké obrázky. Jinak to jde celkem vymyslet. Musíš vymyslet klapky tak, aby foukal jenom ven. V optimálním případě, aby byly měchy dva . Na sobě, nebo vedle sebe a foukaly při pohybu nahoru i dolu. Navíc se na to musí postavit konstrukce s nerovnoramenou pákou. Je to vcelku komplikovaný systém |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
|
Zaslal: ne srpen 26, 2007 6:22 pm Předmět: |
|
|
A měch sis ušils? Nemáš nějaký návod? _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: ne srpen 26, 2007 6:12 pm Předmět: |
|
|
oboje Mám víc výhní |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jenda Nováček
|
Zaslal: ne srpen 26, 2007 4:56 pm Předmět: |
|
|
Myšo, ty máš ve výhni elektrický fukar nebo měch? _________________ Jenda |
|
Návrat nahoru |
|
|
kony Nováček
Registrace: 8.7. 2007 Příspěvky: 12
|
Zaslal: st srpen 08, 2007 5:21 pm Předmět: |
|
|
dik |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: út srpen 07, 2007 2:10 pm Předmět: |
|
|
žádná ocel nejde kovat za studena. Zmrvíš ocel, kladivo i kovadlinu. Černé uhlí se používá. Záleží na obsahu síry a velikosti zrna |
|
Návrat nahoru |
|
|
kony Nováček
|
Zaslal: po srpen 06, 2007 7:53 pm Předmět: |
|
|
sklep mám plný černého uhlí je vhodné do výhně? |
|
Návrat nahoru |
|
|
kony Nováček
|
Zaslal: po srpen 06, 2007 7:51 pm Předmět: |
|
|
na zahradě jsem našel nejakou zeleznou tyč o průměru cca 8mm kus jsem uříznul a za studena jsem mu dal nějáký tvar(podobný hrotu ) jaký je rozdíl když to kovám za studena a dá se i lepší ocel kovat za studena
Naposledy upravil kony dne po srpen 06, 2007 7:54 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
|
petr julina Nováček
|
Zaslal: čt červenec 05, 2007 2:37 pm Předmět: |
|
|
Zflikoval sem si přístřešek abych mohl kovat i když prší,tak si ho chcu
trochu zvelebit,ať to má trochu fazonu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: st červenec 04, 2007 8:01 am Předmět: |
|
|
budeš stavět kovárnu? |
|
Návrat nahoru |
|
|
petr julina Nováček
|
Zaslal: st červenec 04, 2007 4:51 am Předmět: |
|
|
Myso,a je lepší si tu jamku,tedy výhenku do budoucna např.vypodložit tř.betonovými pažnicemi,něbo něčím jiným?
tráva tam neroste a vypadá to cypatě v zahradě.Spáleně.
petr. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
|
Zaslal: so květen 26, 2007 10:25 pm Předmět: |
|
|
no. Skutečně to tak vypadá |