Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
marigold Nováček
Registrace: 18.6. 2014 Příspěvky: 78
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
Registrace: 15.10. 2006 Příspěvky: 1065 Bydliště: Turnov/Praha
|
Zaslal: st duben 01, 2015 11:59 pm Předmět: |
|
|
Zkusím mu napsat pozvánku _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
|
marigold Nováček
Registrace: 18.6. 2014 Příspěvky: 78
|
Zaslal: st duben 01, 2015 4:53 pm Předmět: |
|
|
tommy321 napsal: | 15 min a celé anglicky, ale pro mě nesmírně uspokojující vidět jak je většina jeho tvrzení vyvráceno |
jen bacha aby sis nezasvinil klávesnici. _________________ perun do nich! |
|
Návrat nahoru |
|
|
tommy321 Nováček
Registrace: 15.4. 2014 Příspěvky: 60 Bydliště: Žitnoostrovská step / Šumavské louky
|
Zaslal: st duben 01, 2015 4:18 pm Předmět: |
|
|
když už je tu video larse tak mi dovolte hodit taky video kde rozebírají všechny logické chyby a nepravdy co tvrdí:
Varování: 15 min a celé anglicky, ale pro mě nesmírně uspokojující vidět jak je většina jeho tvrzení vyvráceno
https://www.youtube.com/watch?v=rDbqz_07dW4 _________________ A sagittis Hungarorum, libera nos Domine
Kassai - Agár (45 lb) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
Zaslal: st duben 01, 2015 3:56 pm Předmět: |
|
|
děkujeme ti. To jsme všichni potřebovali 1.dubna vidět. _________________ Důvěřuj Aláhovi, ale napřed si uvaž velblouda.
Prorok Mohamed |
|
Návrat nahoru |
|
|
suvorel Nováček
Registrace: 23.5. 2007 Příspěvky: 29
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Dušann Nováček
Registrace: 12.10. 2013 Příspěvky: 102
|
Zaslal: so březen 28, 2015 10:22 am Předmět: |
|
|
Strieľa lukom ? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
|
Zaslal: so březen 28, 2015 2:08 am Předmět: |
|
|
Tak co, nezkusíme pozvat Larse Andersena na nějakou letošní soutěž ATL, pořadatelé? Mohlo by to být poutavé
http://www.23.dk/ekontakt.htm _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
|
tommy321 Nováček
Registrace: 15.4. 2014 Příspěvky: 60 Bydliště: Žitnoostrovská step / Šumavské louky
|
Zaslal: po leden 12, 2015 4:28 pm Předmět: |
|
|
důležitý je podotknout, že "instinktivní" je míření, a ne technika.
teoreticky i olympijským nátahem můžu mířit instinktivně, a historicky střelci natahovali snad i na prsa jakoby...
Co se týče nátahu, vypouštění, postoje... na tom nic instinktivního nemá ani být, a lidi co by si třeba mysleli, že "instinktivní sřelba" je: vemu do ruky a střílím (prostě, jakkoliv) jsou max střelci co ten luk vemou do ruky 2x za 3 roky... Myslím, že kdo se tomu chce věnovat, k tomu takhle ležérně snad ani nemůže přistupovat. _________________ A sagittis Hungarorum, libera nos Domine
Kassai - Agár (45 lb) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
|
Zaslal: po leden 12, 2015 4:08 pm Předmět: |
|
|
S tou angličtinou máš pravdu, tam je význam slova instinkt možné vykládat i tím méně běžným způsobem, ale čeština má v tomto zcela jasně vyhraněnou definici.
Vlastně jediné, proč mi to připadá smysluplné se k tomuhle tématu vracet, je pocit, že lidé kteří se ohánějí pojmem "instinktivní" nejvíce, mají tendenci si pomocí tohoto výrazu vysvětlovat kompletní náhled na lukostřeleckou techniku a zároveň to skálopevně šíří kolem sebe. Dělal jsem to určitě také docela dlouho.
Stále střílím intuitivním způsobem míření, takže to nepopírám, ani nehaním. Jen mám potřebu poskytovat kompletnější (podle mě pravdivější) vysvětlení, než že "střílím instinkt". Myslím si totiž, že pokud jsou metodické informace o technice citlivě vysvětleny střelcům, kteří začínají "instinktem", ale chtějí se někam posouvat a začnou se učit "sportovní"(ten pojem mě dodnes lehce dráždí ) techniku, tak nemusejí procházet tak razantní změnou v přístupu, kterou jsem třeba zažil já na vlastní kůži a nemusejí kvůli tomu ztratit velkou část svého prvotního nadšení, entuziasmu a zapálení. _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sysel Grafoman
Registrace: 25.4. 2009 Příspěvky: 819 Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
|
Zaslal: ne leden 11, 2015 5:03 pm Předmět: |
|
|
Ještě pro úplné pochopení, co udává Websterův slovník a Thesaurus:
instinct - the inborn tendency to behave in a way characteristic a species; a natural or aquired tendency; a knack.
Jasně uvedeno, že druhým významem jsou i dovednosti získané neboli zručnost. Dále pochybuji, že instinkt je něco v češtině tak jednoznačného, jak popisuješ. I u nás existují významy jako něco zautomatizovaného nebo dokonalého. Pokud vím Freud mluvil o tzv. pudech a medicína mluví o vrozených reflexech. Připomeň mi nějakou vědeckou práci o instinktech Takže bych se toho matení pokud ustanou takovéto příspěvky moc nebál. Můj názor. _________________ >>- LK Falcon --> |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sysel Grafoman
|
Zaslal: ne leden 11, 2015 4:37 pm Předmět: |
|
|
Podle mě by bylo prospěšnější, kdybyste přestali šířit mýty o instinktivní lukostřelbě jako takové. Chápeš že tento problém vznikl pouze tady v Čechách a jinde ve světě neexistuje? Nevím, kdo to první napsal, svého času jsem to četl od MH, ale od té doby se to pořád omílá. Proč by měl ČESKÝ jazykový rozbor nějakého obecně užívaného pojmu vysvětlovat techniku, kterou popisuje? To je jako bys tvrdil že je nesmysl nazývat BareBow techniku jako holý luk, protože by si někdo mohl myslet, že musíš střílet nahý To je fakt ryze Česká úchylka, nikde v zahraničí pojmy neřeší a raději se věnují podstatnějším věcem, třeba té technice. Ani ten Kejval ve své knížce netvrdí, to co píšete, tak kde se to vzalo? _________________ >>- LK Falcon --> |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
|
Zaslal: ne leden 11, 2015 12:58 pm Předmět: |
|
|
To jo, ale kolik lidí myslíš, že četlo zahraniční literaturu. Já si jen myslím, že prvním krokem k nějaké shodě je pojmenovávat věci pravými(obecně uznalými) jmény. Protože říkat něco a myslet si při tom něco jiného nepovažuji za cestu k společnému porozumění. _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sysel Grafoman
|
Zaslal: so leden 10, 2015 2:46 pm Předmět: |
|
|
Nepochopení pojmu Instinktivní lukostřelba se dopustili pouze čtenáři, co nedošli v četbě zahraničních zdrojů dál než po nadpis. Nikdo ze zahraničních autorů netvrdí, že se jedná o něco vrozeného a popisují, jak se techniku NAUČIT. Přejímání tohoto předsudku jenom posiluje původní mýtus a termín jako takový za to nemlže. _________________ >>- LK Falcon --> |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
|
Zaslal: so leden 10, 2015 2:12 pm Předmět: |
|
|
Cílem není být odlišný od ostatních, ale poukazovat na to, že lukostřelba nemá s instinktem nic společného a že se jedná o cílenou řízenou činnost, aby nedocházelo k šíření nepravdy. Můj názor. _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
|
tommy321 Nováček
|
Zaslal: so leden 10, 2015 1:29 pm Předmět: |
|
|
obecně je tento způsob známy jako instinktivní střelba, a když to třeba nesedí s obecnou definicí slova, tak tím že si to v CZ upravíte na intuitivní dosáhneš akorát neshodu se zahraničníma kolegama
... je to kontraproduktivní _________________ A sagittis Hungarorum, libera nos Domine
Kassai - Agár (45 lb) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
|
Zaslal: so leden 10, 2015 1:25 pm Předmět: |
|
|
To je ovšem častým kamenem úrazu. Používání známých slov a přisuzování jim vlastních významů. Pak je obtížné se s ostatními lidmi na něčem shodnout. Co píši vychází z obecně uznávaných definic zmíněných jazyků. Lepší řešení jak se dobrat shody(zvláště v písemném projevu, kde chybí všechny neverbální doprovodné formy komunikace) s lidmi kolem sebe neznám, protože telepatii zatím neovládám. _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
|
tommy321 Nováček
|
Zaslal: so leden 10, 2015 1:17 pm Předmět: |
|
|
Kibe napsal: |
Nevím jak je na tom slovenština, ale v češtině se nejedná o instinktivní (vrozenou), ale intuitivní lukostřelbu (naučenou na základě zkušenosti z mnoha výstřelů). Bývalo to špatně přebíráno(např. "Instinktivní lukostřelba" od pana J. Kejvala) z anglických(a možná německých) zdrojů, které jsou v tomto ohledu také špatnou předlohou i podle definic těchto anglických slov. Protože na lukostřelbě není nic přirozeného - musíme se to celé naučit a jsou jen různé formy zkušeností (žádný instinkt).
|
Vo všetkých materiáloch sa to tak nazýva, a tie materiály sú prevažne anglicky... Jsou to přesně úvahy podobných lidí jako ty, proč na slovensku máme miesto "Posilovní >> Posilňovne" (připomínám CZ kolegům, které je vždy komické poslouchat jak čtou slovensky, "d, t,n,l" se čte měkce když jsou před "i" nebo "e").
Opravdu se chceme pouštět do filozofování od instinktech a intuici? Mě to přijde jako skoro to samé, ale jsem člověk co má rád fakta, techniku a preciznost. Líbí se mi vysvětlení typu "tabula rasa", že všechno zbíráme během života, a instinkt je pro me slovo v podobné kategorii jako alchymie, aura, vyzařování energie (u osoby) nebo špagetová příšera. _________________ A sagittis Hungarorum, libera nos Domine
Kassai - Agár (45 lb) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
|
Zaslal: so leden 10, 2015 12:49 pm Předmět: |
|
|
bowhunter123 napsal: |
v každom prípade ide o luky z ktorých sa striela hlavne inštinktívne.
hoyt buffalo je podla môjho názoru podla súťažných kritérii nezmyselne vylúčený z IB alebo TRRB do BB čo je úplná blbosť !!! BB sa striela s inými lukmi
nevidel som nikoho strielať na pohyblivé terče z olympíjskeho postoja a štýlu kotvenia ako to robila Katniss..
OK by to bolo vtedy keby tam mala mieridlá...
Pri inštinktívnej/loveckej lukostrelbe by to chcelo množstvo času...množstvo! pretože je to neprirodzené
|
Ona nekotví olympijsky, ale spíše na pomezí mezi Ol. a BB.
Jinak ten LB na fotce má lehce nakloněný, ale i kdyby neměla, tak to není nijak zásadní problém. Naopak u luků, které mají okno je náklon luku nepotřebný a na vzdálenější terče dokonce snižuje šanci na zásah.
Nevím jak je na tom slovenština, ale v češtině se nejedná o instinktivní (vrozenou), ale intuitivní lukostřelbu (naučenou na základě zkušenosti z mnoha výstřelů). Bývalo to špatně přebíráno(např. "Instinktivní lukostřelba" od pana J. Kejvala) z anglických(a možná německých) zdrojů, které jsou v tomto ohledu také špatnou předlohou i podle definic těchto anglických slov. Protože na lukostřelbě není nic přirozeného - musíme se to celé naučit a jsou jen různé formy zkušeností (žádný instinkt).
Já třeba na pohyblivé terče ze vzpřímeného (olympijský zavání sportem a to může někdy vyznít až hanobně) postoje střílím a znám nemálo takových.
To nižší kotvení a trošku delší nátah Katnis by vedlo akorát k tomu, že nemusí tolik nadměřovat na vyšší vzdálenost. Naopak bude mít lepší balistiku a snáze se dostane tělem do optimálního postavení ramen a táhnoucí ruky. Nevýhodou je o něco složitější možnost sklouznutí z tětivy, ale opravdové sklouznutí v rámci českého střílení na 3D a ATL je možné zahlédnout opravdu velmi vzácně (Katnis to také neuměla, mě se to občas povede v tréninku a zcele vyjímečně na závodě).
No...je to jen film _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
|
tommy321 Nováček
|
Zaslal: pá leden 09, 2015 9:28 pm Předmět: |
|
|
Chcel som nájsť len obrázok, aby si videl, že luk ktorý ma doma, je longbow, a používá ho na lov, ale na tom obrázku je aj hromada iných zverstiev
http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20120425184057/thehungergames/images/3/34/Katniss_Hunting.jpg
Pointa, ked chodí do lesa loviť, a používa longbow, tak behom hier asi neprepne na inu techniku než tú čo má zažitú.
Ja strielam krátko na to aby som niečo podkladal vlastnými skúsenostami, ale ked pozorujem instinktívnych strelcov tak luk naklánajú do strany a natahujú k tvári, nie zvyslí luk a nátah pod bradu... Ja mám jazdecký luk 100% sa mi z neho takto striela lepšie, než ked skúšam olympijsejšie veci. Na terč nie som žiadna hviezda, ale na sútažiach som na pohyblivé terče mal lepšie výsledky než olympijskejšie strielajuci kolegovia. Takýto spůsob strelby sa mi zdá pri love, a pri boji o život zdá logickejší...
Ale máš pravdu, keby sa jej dobre strielalo bárs aj s náťahom na čelo a lukom vodorovne, je to jej vec. _________________ A sagittis Hungarorum, libera nos Domine
Kassai - Agár (45 lb) |
|
Návrat nahoru |
|
|
bowhunter123 Grafoman
Registrace: 14.6. 2010 Příspěvky: 653 Bydliště: Zvolen
|
Zaslal: pá leden 09, 2015 9:22 pm Předmět: |
|
|
Citace: | Ono s tím lukem, který v tom filmu má je ta technika kterou použila nejvhodnější...kdyby měla longbow, tak by se o tom mohlo uvažovat, ale nevím, co tě vede k tomu, že takto je to špatně, nebo že to šlo lépe... |
moc s týmto nesúhlasím..
pozerali ste to video ktoré som sem hodil. Olympíjská strelkyna rozhodne povedala, je to film!!!!
nech sa páči foto:
longbow
hoyt buffalo
v každom prípade ide o luky z ktorých sa striela hlavne inštinktívne.
hoyt buffalo je podla môjho názoru podla súťažných kritérii nezmyselne vylúčený z IB alebo TRRB do BB čo je úplná blbosť !!! BB sa striela s inými lukmi
nevidel som nikoho strielať na pohyblivé terče z olympíjskeho postoja a štýlu kotvenia ako to robila Katniss..
OK by to bolo vtedy keby tam mala mieridlá...
Pri inštinktívnej/loveckej lukostrelbe by to chcelo množstvo času...množstvo! pretože je to neprirodzené
[/quote] _________________ Lukostreľba je boj lukostrelca so sebou samým. (E. Herrigel, Zen a umenie lukostreľby) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kibe Grafoman
|
Zaslal: pá leden 09, 2015 6:36 pm Předmět: |
|
|
Ono s tím lukem, který v tom filmu má je ta technika kterou použila nejvhodnější...kdyby měla longbow, tak by se o tom mohlo uvažovat, ale nevím, co tě vede k tomu, že takto je to špatně, nebo že to šlo lépe... _________________ když se střetne smysl s významem, tak počkej se svýmy soudy |
|
Návrat nahoru |
|
|
tommy321 Nováček
|
Zaslal: pá leden 09, 2015 5:29 pm Předmět: |
|
|
To som vedel, že ju cvičila olympijska strelkyna
Prakticky za to môže neznalosť producentov. Chceli aby strielala "správne", keď to má pre dej takú významnú úlohu, a kdo ju lepšie naučí, než profi športovkyňa? Jasné, že trěnérka nebude vyskakovať, pripravila by sa o platený job. Tak ju naučila ako najlepšie vedela... akurat to ako najlepšie vedela asi neni moc praktické v kontexte filmu, treba ale producentov pochváliť, že snaha bola...
97% ludí na to aj tak nikdy nepríde. _________________ A sagittis Hungarorum, libera nos Domine
Kassai - Agár (45 lb) |
|
Návrat nahoru |
|
|
bowhunter123 Grafoman
Registrace: 14.6. 2010 Příspěvky: 653 Bydliště: Zvolen
|
Zaslal: pá leden 09, 2015 2:56 pm Předmět: |
|
|
Citace: | Jediný problém je, že striela "olympijsky" a ono v jej kontexte by bola logickejšia viac lovecky orientovaná technika... |
https://www.youtube.com/watch?v=9q9-jwi6aig#t=214
vysvetlenie prečo _________________ Lukostreľba je boj lukostrelca so sebou samým. (E. Herrigel, Zen a umenie lukostreľby) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Dušann Nováček
Registrace: 12.10. 2013 Příspěvky: 102
|
Zaslal: po prosinec 29, 2014 7:17 pm Předmět: |
|
|
Alebo skôr "slepý" chlapec. Stále platí," KTO NEUMÍ TEN UČÍ/ALEBO ASPOŇ TOČÍ (NA YUOTUBE..)/ |
|
Návrat nahoru |
|
|
Mysa Grafoman
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 4466 Bydliště: Praha - Radotín
|
|
Návrat nahoru |
|
|
tommy321 Nováček
|
Zaslal: út prosinec 02, 2014 1:54 pm Předmět: |
|
|
cornus napsal: | Nejde mi to otvoriť. O čo ide?
|
Striela od boku... doslova _________________ A sagittis Hungarorum, libera nos Domine
Kassai - Agár (45 lb) |
|
Návrat nahoru |
|
|
cornus Grafoman
Registrace: 22.2. 2007 Příspěvky: 5356 Bydliště: Galgocy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
TS Spelec Grafoman
Registrace: 5.12. 2009 Příspěvky: 524 Bydliště: Vyškovsko
|
Zaslal: út prosinec 02, 2014 10:53 am Předmět: Re: Filmová "technika" strelby |
|
|
[quote="Dušann"] .Asi sa od habny schovávajú doma a silno ľutujú , že sa toho cirkusu zúčastnili…
Kďe výška honorára prebije silu svedomia a zdravého rozumu, tam na ľútost a hanbu neostáva priveľa miesta |
|
Návrat nahoru |
|
|
tommy321 Nováček
|
Zaslal: út prosinec 02, 2014 9:48 am Předmět: |
|
|
Myslím si, že v Hunger games baba striela celkom pekne...
Jediný problém je, že striela "olympijsky" a ono v jej kontexte by bola logickejšia viac lovecky orientovaná technika...
Ach holivúd _________________ A sagittis Hungarorum, libera nos Domine
Kassai - Agár (45 lb) |
|
Návrat nahoru |
|
|
|