Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TenPoint-kvalita
#1
Zdravím, tak sa stalo čo som teda vôbec nečakal, dnes pri naťahovaní kuše mi prasklo na Venome rameno. Kuša má nastrieľané 644 výstrelov, teda za tie prachy by som bol čakal lepšiu kvalitu...


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět
#2
pri akej teplote sa to stalo? nebol to vystrel na prazdno? hmotnost vystrleneho sipu?
Odpovědět
#3
Confused Tak to je první případ, co takhle vidím. Co pročítám US fóra, tak jsem narazil zatím jen na jedno prasklé rameno (a to podotýkám, že US fóra jsou obsáhlá a denně je tam třeba 100 nových příspěvků). Já mám s mojím TP nastříleno spousty výstřelů a žádný problém. Pravda, mám tam navíc SDS tlumiče tětivy, které dost pomáhají zklidnit vibrace a šetří ramena markantním způsobem, ale nejsou na kuši povinné a tohle by se stalo i s nima, protože to je jasná delaminace, takže výrobní vada. Pokud pošleš fotku výrobci, pošle ti nová ramena a ani nebudeš muset nic posílat zpět. Případně to vyřeštit přes Supra.cz (oficiální dealer kuší Tenpoint). Kdybys potřeboval pomoct s Angličtinou, ozvi se mi do SZ nebo na maila.

matus-svk>> stalo se mu to při natahování kuše.

Pokud na ramena dlouho svítilo slunce, tak se vada v laminu projeví několikrát rychleji.
Odpovědět
#4
SDS tlmiče mám namontované, na ramená nejaké dlhodobé svietenie slnka nebolo, holt no smola na nepodarok  Sad
Odpovědět
#5
Je to riadny defekt..Smile
Šťastím v nešťastí je to,že to tak "bezpečne" ruplo a nič sa ti nestalo.
Horšie by bolo,ak by sa ti to stalo niekde na Aljaške, tisic km od civilizácie.. Smile
No uvidíš aký bude druhý kus..
Odpovědět
#6
No keď mám pravdu povedať asi päť výstrelov pred tým než sa to stalo mi pri naťahovaní prebehla hlavou myšlienka čo by sa tak stalo keby to tak náhodou ruplo a mimovolne som kušu odklonil smerom od seba, keď sa potom neskôr pri naťahovaní ozval ten nepríjemný zvuk mal som teda všeliaké pocity...
Odpovědět
#7
No,vieš, bolo by dobré zmerať ťah ramena po extrakcii kladky.lebo xy ľudí má zato,že ťahá 175lib.saak 80kilo to neje až tak moc.
Každopádne to vyzerá že su natom úrazovo lepšie ako reflexy.to je len dedukcia samozrejme vystrelena od pása. Keďže nemáme informácie o počte drzanych reflexo a kladiek u užívateľoch. A samozrejme o tom.,kto koľko vystrelov svojou zbraňou absolvoval.
Btw:nech žije šiesty zmysel.. Smile
Odpovědět
#8
Tohle a podobné věci dokáží vždy zkazit den, znám to. Každopádně škoda toho názvu tématu. Já osobně mám s TP jen ty nejlepší zkušenosti a dělat TriggerTech spoušťáky i pro Tenpointy, tak při pořizování další kuše, neuvažuji ani na chvíli o jiné značce. Spouště Tenpoint nejsou vůbec špatné, patří k jedněm z lepších v základu, ale nalhávat si nebudeme - existují lepší, zvláště co jsem zkusil zmiňovaný TriggerTech. A sám cítím, že právě spoušť je u mne limitujícím faktorem při dálkové střelbě.
Odpovědět
#9
To Tesumseh:
Toto je velice nemilé. Důležité je, že se Ti nic nestalo. Ramena se vyreklamují v záruce, přinejhorším koupí.
Život jde dál. Budeš dál střílet, zkoušet, poznávat. Sám jsem si dlouho říkal, že pořídím střelecké brýle.
Myslím, že mají svoje odůvodnění u všech střelných zbraní. Ať už máte skrytou energii střelného prachu v závěru nebo mechanickou cestou uloženou energii v ramenech kuše. Těch nehod, včetně smrtelných je zaznamenáno dost.
Zdraví máme pouze jedno. To je to nejdůležitější.

Určitě bych neodsuzoval značku na základě jednoho selhání. Může jít o vadu materiálu, špatnou sérii ramen, nepovedený typ,... Zbytek produkce může být špičkový. Stejný problém měl KOŘEN s kuší Excalibur Matrix 380, kde došlo k několika stejným závadám po sobě. Dle mého jde o nepovedený typ. Jsou naopak typy Excaliburu, které patří k tomu vůbec nejlepšímu, nejpřesnějšímu a nejspolehlivějšímu, co ve světě kuší vzniklo.

Na příště bych zkusil použít dodatečné dotlumení ramen např. od Bowjaxu a používat ještě těžší šípy.

Uvidíš, zda to životnosti pomůže. Počítání ran beru jako velké plus a velmi Tě chválím. Jde o perfektní přehled o zbrani, příslušenství, materiálech i jejich životnosti.

To Spitamen:
Nátah kladkových kuší je nižší, ale jde o údaj, který je maximální během natahování kuše (tzv. peak force).
A ten je samozřejmě zaznamenán na tětivě již za přispění kladek. Ty, podle svého umístění, tvaru, délky nátahu atd. pak udávají o kolik pomohou snížit skutečný nátah ramen, jaký bude průběh křivky nátahu nebo jaké bude zatížení spoušťového mechanismu.
Zjednodušeně, vezměme si reflexní Excalibur Matrix 380. U reflexu s nátahem 13" je nátahová síla 300 lb. Její průběh téměř lineárně stoupá, až po nejvyšší hodnotu na záchytu, po 13" nátahu, kdy záchyt drží 300 lb. Uložená energie v ramenech je 211 joule, při nejvyšší dynamické účinnosti 77%, dosažené s těžkým šípem 525 grainu, dostáváme energii šípu na úrovni 163 joule. 


   

Pokud vezmu kladkovou kuši s podobnou délkou nátahu a podobnou účinností systému např. Wicked Ridge Invader G3, zjistím, že u kladkové kuše s nátahem 13,5", je nátahová síla 163 lb. Průběh křivky vypadá jako hora Blaník.
Síla nátahu stoupá až do maximální síly nátahu zhruba v 9" nátahu a pak klesá, takže na 13,5" délky nátahu, zatěžuje záchyt pouze 80 lb síly. Uložená energie v ramenech je 170 joule, při nejvyšší dynamické účinnosti 76%, dosažené s těžkým šípem 525 grainu, dostáváme energii šípu téměř 130 joule. To jsou velice blízké hodnoty.


   

Je vám tedy jasné, kam tím mířím. Nátahová síla ramen u kuše Wicked Ridge Invader G3 bude bez použití kladek třeba 230-240 lb.

To samé lze vypozorovat u jihoafrických kuší Crisbow, o kterých jsem psal nedávno ve vlákně Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.


Jednoduchá reflexní verze měla pár kovových ramen o nátahové síle 140 lb, s nimiž udělovala šípu energii cca 45 joule.
Kladková verze měla dva páry takových ramen (tedy čtyři samostatná dělená ramena). U té byl při stejné délce nátahu udáván nátah 150 lb a energie 87 joule . Ale reálný odpor ramen byl 2 x 140 lb. Tedy kladka pomohla snížit sílu nátahu o nějakých 47%.
Reálná síla ramen je tedy u kladek vyšší. Když dnes vidím kladky s nátahem přes 200 lb, jen kroutím hlavou. 
Proto je důležité si uvědomovat sílu vloženou do ramen, jejich namáhání a podle toho se i řídit

S tím šestým smyslem to tak bývá a několikrát se mi to stalo, třeba s motorem u auta: "Teď se to vysypat, to by bylo úplně na hov.." A bylo  Wink Občas je dobré na tyto pocity dát, i když jim ještě plně nerozumíme.

Takže ať se daří lépe! A hlavně opatrně, ať si tu můžeme i nadále psát celými prsty a číst zdravýma očima.
Odpovědět
#10
Takto, TenPoint ako značku vôbec kôli tomu neodsudzujem, len som to proste nečakal, že po tak málo výstreloch prdne rameno a to napriek tomu, že sa snažím o kušu maximálne starať,
mám tam všetko možné tlmenie takže už neviem ako by sa dalo ramenám viac odľahčiť, proste smola na vadný kus. Bol som z toho, len rozčarovaný, ale nevadí, život ide ďalej, aj zlá skúsenosť je skúsenosť...
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)