Fórum - Lukostřelec.cz
Tětivy - Verze k tisku

+- Fórum - Lukostřelec.cz (https://lukostrelec.cz/subdom/forum)
+-- Fórum: Lukostřelba (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Fórum: Kuše (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Téma: Tětivy (/showthread.php?tid=52)

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tětivy - KOŘEN - 05-23-2017

Zakládám toto vlákno, abychom sem mohli psát o tětivách. Zkušenosti s výrobci, materiály, omotávky…
 

Zdejší dvorní mistr přes tětivy – spitamen – je opravdu zkušený človíček. Mít reflexa, nechávám si dělat tětivy pouze u něho. Jelikož mám ale kladku, jsou zde mimo tětivy i lanovody. Neříkám, že by to klučina šikovnej nezvládl, ale neměl jsem náhradní nebo použitý set, který bych mu poslal, aby si to mohl naměřit. A nechtěl jsem ho uhánět, aby mi tětivu s lanovody upletl, kdybych mu poslal současně nasazený set (a já bych tak zůstal bez funkční kuše). Zvolil jsem tedy jinou variantu. Originální tětivy a lanovody od Tenpointu jsou třída. Jsem s jejich kvalitou spokojen. Netrpí moc na natahování – nová tětiva se prodlouží do druhého dne o pár mm a pak se už ani nehne. Mají však trošku problém na rozvolňování jednotlivých závitů omotávky. Především na těch extrémních zalomeních na kladkách. Středovka je v pořádku. Víceméně to na funkci nemá nějaký vliv, když se v ohybu ta omotávka rozvolní, ale mám rád, když je vše jak má být.
 
Proto jsem sáhl po pro mě už ověřeném výrobci 60xcustomstrings. Dělají tětivy a lanovody snad na všechny luky a kuše. Pro kuše dělají z materiálu BCY D97. Sety jsou omezeny pouze na 6 barevných variant. Dělají i zvlášť tětivy a zvlášť lanovody v milionech barev, ale za příplatek. Víceméně dělají jakékoliv rozměry, takže stačí zadat typ kuše, případně délku tětivy a kluci vyrobí. Zkušenost s nimi mám z kladkového luku a byl jsem kvalitou zpracování velice překvapen. Vyrábějí tětivy hodně předpjaté, takže se při namontování na luk/kuši už jen minimálně natáhnou a chvástají se nějakým lepším způsobem omotávání. Ani na luku ani po nasazení na kuši nepozoruji rozvolnění omotávky na ostrých záhybech na kladkách. Zde na videu kluci z crossbownation testovali tětivu a po 1000 výstřelech ukazují výsledky.




 
Oproti originálním Tenpoint lanovodům mají lanovody od 60x jiný „tvar“ respektive jsou vyrobeny jiným způsobem. Originální lanovod je upletený jakoby ze dvou částí – samotný lanovod a do něho vložené yokes (úchyty na osy kladek) a zajištěné omotávkou. U lanovodů od 60x vycházejí yokes už přímo z vláken samotného lanovodu.
[attachment=159]   [attachment=160]

A teď to nejdůležitější – cena. Originální tětiva vychází na 25 USD a lanovody na 52 USD, což je dohromady 77 USD bez dopravy. Ručně dělaný set tětivy a lanovodů od 60x vychází na 80 USD a doprava do ČR je 12,6 USD. Několikrát do roka mají ale slevy např. 10% pro nového zákazníka, 15% na valentýna, den matek (to jsem využil já), vánoce, velikonoce, černé pátky a mnoho dalšího. Několikrát do roka je tedy možné set nakoupit za 68 USD. I podle reakcí ze zahraničních fór je to daleko lepší investice než za originální set (především co se životnosti týče). Tětiva a lanovod zvlášť vycházejí na 30 + 30 + 30 USD což je 90 USD, se slevou 76,5 USD. Takže pořád levnější jak originál a s možností výběru si z pestré palety barev jak vláken, tak i omotávky. 
 

Ještě bych napsal pár řádků – možná takový mininávod – na výměnu tětivy a lanovodů a následný tuning na kladkových kuších.

1)     Nejdůležitější je si vše před sundáním důkladně nafotit z několika úhlů, ať pak člověk ví, jak to bylo a v případě nouze to může poskládat zpět. Po pár prohlídnutí kuše to člověku zůstane v hlavě, ale fotky jsou fotky.
2)     Změříme si ATA vzdálenost – střed osy kladky po druhý střed kladky – dá se dohledat i na internetu nebo v manuálu – v mém případě 446 mm.
3)     Sundáme lučiště z kuše (lepší manipulace) ale hlavně je nutné lanovody provlíknout tím vodítkem v railu, takže bez sundaného lučiště není možné vyměnit lanovody.
4)     Upneme ho do bowpressu a pomalu stahujeme. Já upínám do otvorů v „hlavě“ kuše a opěrné body na ramenách dávám před kladky (čím blíže osám kladek, tím lépe, protože se tak nenamáhají ramena) – je potřeba dbát na to aby bylo lučiště v lisu dobře vycentrované – ale to by mělo být jasné. Následně press stáhneme, aby se uvolnila tětiva a lanovody.
5)     Sundáme starou tětivu a dáme novou – lanovody ponecháme. Povolíme lis a proměříme ATA. +- milimetr nehraje žádnou roli.
6)     Znovu stáhneme press a vyměníme oba lanovody – tětiva i lanovody jsou délkově konstruovány pouze na pár otáček. Záleží kde člověk objednává, některý výrobce posílá již předkroucené, jiný posílá rovné – v případě rovných vláken se musí dát tětivě alespoň 2-3 otáčky – pozor na směr – musí se kroutit tak, aby se středová omotávka svírala. Při výměně lanovodů můžeme rovnou spodní Yoke víc nakroutit a horní nechat rovný, případně s jednou otáčkou
7)     Povolíme lis – proměříme ATA – pokud je vše OK, tak není co řešit, pokud je to moc volné, tak musíme dát otáčku jak na lanovodech, tak na tětivě. Dřív než budeme kroutit lanovody, podíváme se na časování kladek. Musí být vidět stejný počet čárek (teček) na obou kladkách. Pokud je některá více pootočená, musí se jeden lanovod přitáhnout a druhý povolit. Takže buď si prvně doladíme časování kladek a pak si hrajeme s ATA nebo rovnou uděláme obě věci zároveň.
[attachment=162]

8)     Nyní když už máme časování i ATA nastaveno, je potřeba seřídit vyosení kladek. Provádí se tak, že si vezmeme šíp a přiložíme ho na jedno rameno kuše (tak jako na fotce) a přitlačíme ho, ať se nehoupe. Přikládáme na nejširší část ramene (téměř vždy u kladek) předek šípu směřuje k druhé mu rameni. Šíp musí být v rovině – kontrolujeme obě strany. Naklopení kladek se provádí kroucením s Yoke. Když potřebujeme přitáhnout vrchní rameno k tělu tak přikroutíme vrchní Yoke a spodní povolíme a obráceně. Musíme ale pamatovat na to, že když vložíme lučiště zpět do kuše tak lanovody jsou uloženy v railu a jsou tlačeny dolů. Tím pádem se kladky zase naklopí – tentokrát již shodně, obě se nakloní k railu. Proto si seřídíme osy kladek, ať se mírně rozcházejí.
[attachment=161]
 
9)     Ještě jednou vše proměříme a zkontrolujeme (hlavně jestli jsou očka správně zaháknutá, jestli jsou káble a tětiva v drážkách…) a namontujeme zpět do kuše. Pomocí šípu opět zkontrolujeme naklonění kladek, a pokud je potřeba, tak můžeme nyní už upnout celou kuši do lisu a nastavit naklonění kladek už na kuši. Stejně tak jde štelovat časování kladek a ATA vzdálenost. Pouze u výměny lanovodů musí jít lučiště z kuše dolů.
10)  Necháme si tětivu a lanovody alespoň do druhého dne „odpočinout“. Okamžité výstřely ihned po nasazení nejsou správnou volbou.
 
Jelikož je výměna a tuning poměrně pracná záležitost – ne manuálně složitá, ale spíše zdlouhavá. Se vším všady tak 2 hodinky, tak je dobré sáhnout po kvalitních tětivách, které se po čase nenatáhnou a vy pak nemusíte projít znovu podobným kolotočem tunění. Lepší bowpressy jsou samozřejmě rychlejší na obsluhu, ale aby si ho člověk pořídil, to by se tím musel živit – a v Česku je to málo využívaný koníček, takže chápu sazbu 500 Kč/hod v servise za výměnu a tuning.


RE: Tětivy - spitamen - 05-23-2017

Tetivu na kladkovu kusu nieje problem urobit..tu u som vtedy opravil,ale boli poskodene vlakna tak som tu akciu zruszrusil.a nechal ju s tvojim dovolenim na vyskum..tie vlakna boli uz miestami rozsusene a vykazovali znamky abrazivity..nemal som odvahu ti to poslat aby si nebol v pokuseni..tetivu do kladky urobim,dolezitejsia je spravna volba omotavacieho materialu.jeho typ.lanovody som este v paprciach nedrzal,tak tie urobit ešte neviem..samotná práca sama o sebe uz nieje problem,najhoršie je pripravit si vlastnú technologiu.to stoji kopu času.. 


RE: Tětivy - KOŘEN - 05-23-2017

Jojo vím jak to bylo a věřím, že bys to dokázal, ale jak jsem psal - nechtěl jsem tě tím teď zatěžovat. Staré lanovody ti asi pošlu. Jsou sice ještě cajk, ale přeci jen už budou mít okolo 3000 výstřelů, tak jsem to měnil z preventivních důvodů. A přesně jak říkáš, radši ať nejsou doma, ať mě to pak neláká je nahodit po dvou letech zpět  Big Grin

Zkusím se poptat na fóru v USA, jakou používají kluci omotávku na oka a tu část, co jezdí po kladkách. 

Jinak myslím si, že způsob výroby lanovodů po Tenpoint způsobu bude jednodušší, než ten od 60x. Ale je to názor laika, jehož jedinou zkušeností z výroby tětiv jsou shlédnutá videa na y2b Big Grin


RE: Tětivy - spitamen - 05-24-2017

V určitom pokuseni som bol aj ja. Lákalo ma vyskúšať ako sa bude správať pletený materiál oproti celistvemu ktorý si tam mal. Keď som si ale spomenul na tie tvoje predchádzajúce patalie s reflexmi tak ma prešla všetka chuť,už len čo sa týka samotnej výroby je to v mojom prípade des a bes.jednemu chlapíkovi som robil tetivu dva mesiace 
Podľa toho čo si písal je cena za servis plus sada skôr vhodnejšia pre dnešné vzkvetajuce časy ako pre tie mrcha. Tam skôr naozaj ten refex,alebo ceresnova socha s agatovym lucistom.kto si kúpi kladku,nevie po anglicky a servis =španielska dedina,tak pánboh zaplať. 
Koren-palec hore


RE: Tětivy - KOŘEN - 05-24-2017

Nemít takové problémy s Matrixem, tak s reflexem střílím dodnes. A v případě nákupu další kuše to už reflex rozhodně nebude. Možná Excal Micro nebo Bulldog, případně Kodabow Zulu Scout by mohly být dobré kuše (co se životnosti ramen týče) ale to už je do jiného vlákna...

Snažím se to případným zájemcům trochu ulehčit. Kladka není vůbec složitá na údržbu. Ano vypadá to jako spleť káblů ta tětiva s lanovody, navíc ve spojení s kladkami se to mnohým může zdát složité (i mě se to ze začátku zdálo), ale ve finále je to brnkačka. Návod má sice hodně bodů, ale snažil jsem se to psát trochu podrobněji.
Ono je v ČR s SR určitě spousty lidí, kteří si to mění sami a nechodí s tím do servisu - jen zde nepřispívají. Ale velká spousta (především lukostřelců) nechá na svoji zbraň sahat cizíma rukama, na což mám svůj názor. Ale pokud je důvěra lidí v "servis" natolik velká, nebráním jim. 

Možná si spousta lidí řekne - nebudu utrácet tisíce za bowpress, to mě vyjde levněji si zaplatit jednou za 2-3 roky servis. Nesouhlasím zvláště v případu kuší. V meziintervalu výměny tětivy a lanovodů se musí občas opravit i středová omotávka a dělat to na kuši není ono. Sám používám bowpress za 1790 Kč (jsou i levnější a dokonce se dají i vyrobit za pár Kč - i ten mnou používaný. Nebudu sem dávat návod a rozměry. Dělá to jeden pán z ČR a nebudu mu brát kšefty.) Používám tady ten:




Takže to jde. Navíc se dá i sbalit do kompaktních rozměrů, tak se vleze do tašky spolu s kuší. Existují i cestovní bowpressy, takže výměna v "poli" je také možná a jejich váha je zanedbatelná. Jo, sami vidíte, že práce na tomto lisu je zdlouhavá, ale radši se budu hoďku-dvě trtkat s takovýmto lisem, než kuši posílat do servisu a čekat, než mi vymění tětivu... Některé luky a kuše jde servisovat pouhým povolením ramen, takže press není vůbec potřeba. Případně lze vložit do částečně nabité kuše mezi kladku a rameno ocelovou kulatinku, která se po povolení nátahu zapře o ramena a kladky zůstanou pootočeny a je možné měnit. Toto je ale způsob fakt už v případě nouze a osobně bych ho nedělal.

Ještě přidám pár fotek již nasazené tětivy a lanovodů od 60x. Říkal jsem si, že to nebudu fotit, když došly, že to nebude mít hodnotu. No možná škoda - rozdílného způsobu výroby lanovodů jsem si všiml až po namontování na kuši a sundávat kvůli fotce se mi již nechtělo.
[attachment=167]  [attachment=166]  [attachment=165]  [attachment=164]


RE: Tětivy - Tecumseh - 05-26-2017

Hmm, ten návod vyzerá fajn, len neviem či budem mať odvahu pustiť sa do toho sám až príde čas...


RE: Tětivy - KOŘEN - 05-26-2017

Za dobré uzené, korbáčiky nebo domácí sýr ti to dojedu vyměnit  Wink  alespoň si udělám výlet po Slovensku.


RE: Tětivy - spitamen - 05-26-2017

A prave zrazy su na taketo veci ako stvorene..100 hlav,100 rozumov,100 nezaplatitelnych skusenosti..


RE: Tětivy - Tecumseh - 05-27-2017

(05-26-2017, 04:54 PM)KOŘEN Napsal(a): Za dobré uzené, korbáčiky nebo domácí sýr ti to dojedu vyměnit  Wink  alespoň si udělám výlet po Slovensku.

Beriem Ťa za slovo Wink


RE: Tětivy - svikaj - 06-18-2017

Ahoj, dneska jsem měnil omotávku na reflexní kuši Excalibur Micro po cca 500 výstřelech a měl bych pár dotazů:
- Je normální měnit omotávku tak často?
- Jak často se dá vyměnit omotávka na jedné tětivě, resp. po kolika výstřelech se má měnit i tětiva (z bezpečnostních důvodů)?
- Dá se prodloužit životnost omotávky i jinak než voskováním (voskuju po cca 20 - 30 výstřelech)?

Díky Smile