Fórum - Lukostřelec.cz
Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - Verze k tisku

+- Fórum - Lukostřelec.cz (https://lukostrelec.cz/subdom/forum)
+-- Fórum: Lukostřelba (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Fórum: Kuše (https://lukostrelec.cz/subdom/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Téma: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší (/showthread.php?tid=82)

Stran: 1 2


Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - KOŘEN - 07-15-2017

Zakládám toto vlákno, kam bychom mohli psát o nastřelovacích stolicích, bipodech, benchrestech, loveckých stojanech aj. a také o nastřelování kuší, tipy a triky na co si dát bacha při nastřelování atd.
 
Jako první příspěvek bych sem vložil moji dnešní tvorbu – přenosnou, skládací nastřelovací stolici (ano to je ta „tajná“ věc, o které jsem mluvil, že se chystám vytvořit Smile  ). Důvod pro výrobu byl ten, že člověk občas potřebuje nastřelit optiku na jiné šípy a ne všeci mají dostatečně dlouhý prostor na zahradě na nastřelení. Tahat s sebou na louku stůl je nemyslitelné a nastřelování vleže jde jen v nízké trávě, případně při střelbě z vyvýšené pozice.

[attachment=351]  [attachment=350]  [attachment=349]  [attachment=348]  [attachment=347]
 
Jedná se o konstrukci z OSB desky. Překližka (zvláště pak voděodolná) by byla lepší volbou, ale o dost dražší. Všechny díly jsem vyřezal z desky klasického formátu 2500 x 1250 mm. Zbyl pruh o délce 1250 mma šířce cca 250 mm + minimální odpad z prořezu. Ideální pro práci by byla ponorná pila a na drbky pak přímočárka + vrtačka na otvory. Já jsem celou konstrukci vyřezal pouze přímočarkou + vrtačkou. S novým plátkem to jede ale samo a udržet rovný řez je taky v klidku (dá se použít pravítko, ale je to zbytečné). Nejzdlouhavější bylo vše narýsovat a rozměřit – pakárna. Řezání už šlo samo a poměrně rychle. Nakonec jen zakulatit hrany šmirglem a hurá střílet.
 
Jednotlivé desky se do sebe zasunou a zvrchu se přiklopí deska a sedátko. Po zkompletování je konstrukce pevná a stabilní. Sestavení trvá necelou minutku. Stolice je vytvořena tak, že obrácením zadního dílu a převrácením vrchní desky se z pravoruké varianty stává levoruká, tudíž velmi univerzální.  Sedí se na ní pohodlně. Dalo by se ještě vyřezat odlehčení, ale to u OSB velmi sníží pevnost. Překližka by na odlehčení byla vhodnější.
 
Celou stolici ještě vybrousím a natřu bezbarvým lakem. Nohy nejspíš přetřu gumou nebo asfaltem, ať netáhnou vlhkost a možná je oplechuju, aby se na šutrech zbytečně neotloukly. (nejde mi o vzhled, spíš o trvanlivost). Řezaná hrana je relativně jemná, ale je to furt dřevotříska, takže by nebylo od věci to za pár korun přelepit ABS hranou, ale stolici jsem si nevytvářel na několikahodinová sezení každý den s kávičkou v ruce  Big Grin
 
Ještě zbývá sešít nějaký přepravní vak s uchami, případně popruhy, aby se dal vak nést na zádech.
 
VÝHODY:
Skladnost (nezabírá doma / v autě místo), tuhost, použití pro veškeré palná zbraně, které se dají položit/opřít (ať už s bipodem nebo bagama), nechá se přimontovat i klasická nastřelovací stolice na desku stolu, pohodlná, kuše se dá nabít bez toho, aniž by se muselo stoupat od stolu.
 
NEVÝHODY:
Hmotnost – celek má necelých 20 kilo, což třeba ve formě kýblu s uchem není moc, ale ve formátu několika různě tvarovaných desek se to nese fakt blbě (proto ten obal). U překližky by se dalo použít odlehčení, ale osobně si myslím, že překližka, zvláště ta voděodolná je ve stejné tloušťce a formátu minimálně 1,5x těžší.
Nutnost částečně upravit povrch země před sestavením. Samozřejmě to nemusí být položeno na podlaze vylité nivelačkou, ale když jedna nožka stojí na krtinci, tak zbytek se prostě vigle. Základy geometrie – rovina je určena třemi body, další body navíc tvoří již přeurčenou soustavu. Stolice má 6 noh, tudíž je jasné, kam tím mířím.

Foto s kuší a levoruká varianta:
[attachment=356]  [attachment=355]  [attachment=354]  [attachment=353]  [attachment=352]

A jen bych doplnil, že to není můj nápad. Vyrábí se v USA. Já jsem se jen inspiroval videem. Tvary a veškeré rozměry jsem si musel rozvrhnout sám, aby vše sedělo a lícovalo. Při řezání mě napadla ještě jedna varianta, která by mohla být o pár kg lehčí a skladnější, při zachování dobré tuhosti a stability. Tak třeba časem. I když rozplánování sebralo hodně času, tak to bude až asi v zimě.


RE: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - Tecumseh - 07-16-2017

No tak to je paráda , máš to vychytané moc sa mi to páči, vyzerá to hodne praktické Wink


RE: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - DanM - 07-18-2017

To KOŘEN:
Velice zajímavé. Jednotlivé dílce a jejich složení mi připomíná skládací přenosné vařiče - dřívkáče. 
Je to šikovně navržené, čistě vyřezané i opracované, vzhledově je to moc pěkné. Tu skladnost bych spíše využil doma, když bych nestřílel, že bych stolici rozebral a dal ke zdi v garáži nebo na ležáka na půdu. Nezabere to žádné místo. Když se nestřílí, je mizerné počasí nebo na zimu to může být schované. Jinak se naopak kdykoliv snadno vyndá a sestaví. Na transport spíše autem. Vzpomínám na výpravy, kdy jsme s kamarádem šli střílet do kopců, každý svojí kuši, toulce se šípy, batohy a terčovnici cca 12 - 15 kg... Po pár kilometrech byl člověk zpocenej jak vrata od chlíva  Smile.
Každopádně zkus popřemýšlet a při zájmu od uživatelů postavit pár kousků, stejně jako další Tvoje výrobky k výrobě šípů nebo nastavení kuše. Jsou to vyloženě speciální přípravky, které osloví jen úzkou skupinu lidí, ale na druhou stranu je využijí nejen střelci z kuší... Ještě jednou palec nahoru a jen tak dál.


RE: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - KOŘEN - 07-18-2017

Díky kluci za slova chvály. O víkendu to hodím do finální podoby a natočím i video, ať to vidíte v akci. 
S tím taháním věcí mi ani nemluv. Chodím sice jen za barák (200-300 metrů) ale tahám všecko naráz, páč jsem línej. Takže když jdu měřit, tak beru hradla, kuši, terčovnici, šípy, batoh, střeleckou karimatku, rozkládací židličku, pití, pásmo a různý kraviny. Proto musím vymyslet nějaký nosný systém na tu stolici, abych nemusel chodit 2x Big Grin

Inak stolice má ještě jednu výhodu - pokud je v zimě nouze, tak se s ní dá přiložit do kamen   Wink

A nápadů je habaděj, jen by musel mít den alespoň 32 hodin, ale to všeci určitě znáte.


RE: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - KOŘEN - 07-30-2017

Tak jo, slíbené video. Jen tak na rychlo, není to ještě vůbec vybroušené a nalakované, ani nohy nemají ochranu proti vlhku, ale pro ukázku, že tam jde nabíjet kuše i v sedě to celkem stačí. Moji maličkost netřeba komentovat  Big Grin 

Jak slyšíte, trochu to vrže, ale je to dřevo.

Předpokládal jsem, že bude v létě více času na veškeré testy, ale opět se potvrdilo, že nejsem optimistický, nýbrž naivní Big Grin




[attachment=357]   [attachment=358]   [attachment=359]


RE: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - svikaj - 10-19-2017

Stojan na šípy

Při třídění šípů do jednotlivých skupin jsem potřeboval nějaký stojánek, aby se i šetřily letky a nedělalo to bordel ve skříni.

[attachment=499]

První varianta stojanu se sestávala ze dvou rovnoběžných desek, vzájemná distance pomocí čtyř závitových tyčí 8 mm. Horní a dolní desky byly vrtány společně na sloupové vrtačce vrtákem 9 mm. Po sestavení jsem zjistil, že některé díry nejsou vrtaný úplně kolmo a hrot šípu tak nelze zasunout do dolní desky. Takže pokud mít stojan udělaný tímto způsobem, tak horní deska musí mít díry o průměru 10 mm. Práce se stojánkem není úplně praktická (manipulace se šípy).

[attachment=500]

Druhá varianta stojanu už nemá horní desku, šípy jsou zastrčeny jen hrotem a kouskem trubky. Jsou to dvě desky tloušťky 15 mm, drží to samosvorně - tak akorát, žádný insert jsem doposud nevytrhl. Pod těmi vrtanými deskami je ještě třetí, která se nevrtá, tloušťka 5 mm. Celkově mě to vyšlo na 100 Kč (vrták do dřeva, odřezek desek, matky a podložky) + pár hodin  práce.

[attachment=501]


RE: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - KOŘEN - 10-20-2017

Pěkné. Hlavně dobrý tip jen s tou sodní deskou. Palec nahoru


RE: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - KOŘEN - 11-16-2017

Nastřelení kuše
 
Dnes si něco povíme o samotném nastřelení kuše. Budou zde popsány možnosti, jak to udělat, abychom stříleli, co možná nejpřesněji. Vynechám akorát pozici „na stojáka“. Tu bych přenechal ostatním zdejším mistrům. Já takhle střílím maximálně 50 výstřelů ročně.
 
Všeobecné rady:
Kuše je zbraň, proto je potřeba s ní tak zacházet. Při každé střelbě platí několik zásadních pravidel.
1) Střelbu provádíme vždy na bezpečném místě, prostudujte si legislativu, kde s kuší můžete střílet a podle toho se také chovejte.
2) Měli bysme střílet ideálně proti hliněnému/pískovému valu. Pokud to není možné, tak na rovné ploše, kde je bezpečný prostor za terčem minimálně 300 metrů.
3) Nestavějme terč před nějaké stromky, hustší porost, prostě tam, kde nevíme, co je (a může být) za ním.
4) S nabitou I ZAJIŠTENOU kuší NEMÍŘÍME na ostatní živé bytosti. Pořád je to mechanická zbraň, která může selhat.
5) Nestrkáme prsty do dráhy tětivy.
6) Vždy si před výstřelem zkontrolujeme druhým okem prostor mezi námi a terčem a prostor za terčem.
7) Před každým výstřelem zkontrolovat šíp. Správně by se měl karbonový šíp zohnout, kdyby byl někde prasklý, tak ať na to přijdeme před výstřelem a ne při. Pokud jsme trefili končík druhého šípu, zkontrolujeme i trubku. Pokud šíp taháme ze země, rovněž je nutná důsledná kontrola. Za zničení zbraně nebo zdraví to nestojí.

Nastřelení:
Ideálně je kuši nastřelovat z nastřelovací stolice, kam si zbraň upneme, vyrovnáme a která nám zajistí potřebnou stabilitu. Vybíráme takovou, která umožňuje podepření jak vepředu, tak také vzadu. Ideálně s pogumovanými záchyty na zbraň.
TIP: Nastřelovací stolici je vhodné něčím zatížit (pokud nemáme ocelovou). Dá se použít pytlík s pískem, ocelové závaží atd. Toto zvýšení váhy zamezí nechtěným pohnutím stolice před a při výstřelu. S pomocí stolice nemusíme až tak dbát na správné zapření do ramene, protože kuše drží sama dobře (záleží na typu stolice).
Většina z nás však nastřelovací stolici nemá (nic se neděje), proto se uchýlíme k jiné variantě.
 
Další relativně přesně nastřelení je pomocí bipodu. Máme několik typů a velikostí. Popíšu je v dalším článku, v 90% bych ale doporučil velikost cca 6-9 palců s kloubem a odskoky. Nastřelení kuše s bipodem je trochu složitější, protože musíme pažbu zapřít do ramene.
TIP: Osobně doporučuji se do bipodu trochu „zapřít“ (nelze na rovném stole, musí tam být nějaká zarážka). Konec pažby musí v rameni sedět, jinak se přesného soustřelu nedočkáme. Opět ale platí, že všeho moc škodí, protože u přílišného zapření budeme křečovití a to způsobí nepřesnosti, rostoucí se zvětšující se vzdáleností střelce od cíle. Pokud nám střelba umožňuje podložit si i zadek kuše (střelba v leže, dlouhý stůl) podložíme si zadek pažby malým bagem nebo ponožkou naplněnou pískem. Je to přesnější, jak podkládat rukou.
 
Pokud nemáme ani bipod, můžeme využít střelecké vaky. Zde musíme dávat pozor, aby vyvýšená část bagů nezavazela dráze tětivy.
TIP: Opět platí to, co u bipodu. Při střelbě musíme pažbu zarazit do ramene, zde se však nemáme o co opřít, proto musíme dělat kontra buďto levou rukou nebo pravou (spoušťovou) rukou. Při zatlačování pažby do ramene střeleckou rukou, vzniká úplně odlišný pocit ze střelby, než normálně – proto i toto může ovlivnit střelbu.  
Místo bagů se dá použít i zmuchlaná mikina nebo batoh, opět ale bacha na tětivu
 
Nastřelení z ruky. Pokud nemáme nic z výše uvedeného, nebo to nepovažujeme za důležité, nastřelíme kuši volně z ruky. Mě se nejvíce u tohoto způsobu osvědčilo nastřelení vsedě na stoličce, kdy si levý loket opřu o levé stehno a tím tak spřesním střelbu. Stejný princip je, když si pravým kolenem kleknu a levou nechám s kolenem nahoře – o tuto nohu si opět opřu levý loket a zamezím tak třepání ruk.


RE: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - svikaj - 11-16-2017

Co se týče Kořenova příspěvku a legislativy, tak kuše je podle Zákona o střelných zbraních a střelivu  č. 119/2002 Sb. zbraní kategorie D (mechanická zbraň, u nichž je napínací síla větší než 150 N), proto zde platí zejména paragraf 15 (zkráceno):
  • Zbraň kategorie D nebo střelivo do této zbraně může nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit fyzická osoba starší 18 let způsobilá k právním úkonům.
  • Střelba je zakázána na místě, kde by střelbou mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku, není-li na takovém místě určen pro střelbu bezpečný prostor, zajištěn dohled odpovědné osoby nebo není-li takové místo viditelně označeno jako místo, kde probíhá střelba a na kterém je střelba umožněna pouze s vhodnými ochrannými pomůckami.
  • Držitel zbraně kategorie D je povinen zbraň a střelivo do ní zabezpečit proti zneužití, ztrátě nebo odcizení.
  • Držitel zbraně kategorie D nesmí:
    a) zbraň nosit viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném, nejde-li o místo kde budeme střílet,
    b) zbraň nosit nebo s ní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném jakkoliv manipulovat, pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci, a
    c) převést vlastnictví ke zbrani kategorie D nebo střelivo do ní na osobu, která k jejich držení není oprávněna, nebo je přenechat takové osobě.
Byl bych rád, kdybychom všichni zvýrazněná pravidla dodržovali, neboť jde o jméno celé střelecké komunity (tj. jak se chovají střelci z palných zbraní se dotýká i kušostřelců a naopak).


RE: Nastřelovací stolice, stojany, bipody, benchresty, nastřelování kuší - Nightmare - 02-07-2018

(11-16-2017, 10:08 AM)Ahoj, zákoník mám celkem nastudovaný ale u bodu a) jsem nikdy neviděl ten dovětek "nejde-li o místo kde budeme střílet" to by bylo totiž fajn protože by jsi tak v podstatě mohl střílet kdekoli ale problém je že tuhle větu jsem našel jen tady. Máš k tomu nějaké doplňující informace aby to bylo jasnější? svikaj Napsal(a): Co se týče Kořenova příspěvku a legislativy, tak kuše je podle Zákona o střelných zbraních a střelivu  č. 119/2002 Sb. zbraní kategorie D (mechanická zbraň, u nichž je napínací síla větší než 150 N), proto zde platí zejména paragraf 15 (zkráceno):
  • Zbraň kategorie D nebo střelivo do této zbraně může nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit fyzická osoba starší 18 let způsobilá k právním úkonům.
  • Střelba je zakázána na místě, kde by střelbou mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku, není-li na takovém místě určen pro střelbu bezpečný prostor, zajištěn dohled odpovědné osoby nebo není-li takové místo viditelně označeno jako místo, kde probíhá střelba a na kterém je střelba umožněna pouze s vhodnými ochrannými pomůckami.
  • Držitel zbraně kategorie D je povinen zbraň a střelivo do ní zabezpečit proti zneužití, ztrátě nebo odcizení.
  • Držitel zbraně kategorie D nesmí:
    a) zbraň nosit viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném, nejde-li o místo kde budeme střílet,
    b) zbraň nosit nebo s ní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném jakkoliv manipulovat, pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci, a
    c) převést vlastnictví ke zbrani kategorie D nebo střelivo do ní na osobu, která k jejich držení není oprávněna, nebo je přenechat takové osobě.
Byl bych rád, kdybychom všichni zvýrazněná pravidla dodržovali, neboť jde o jméno celé střelecké komunity (tj. jak se chovají střelci z palných zbraní se dotýká i kušostřelců a naopak).