Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Příběh jedné kuše aneb odvrácená tvář české kušostřelby.
#1
Abyste, stejně jako já, nebyli příliš nadšení skvělou atmosférou podpory a přátelství v komunitě střelců, je potřeba nahlas mluvit i o negativních věcech. A sice o tom, že vedle vstřícných a ochotných přátel tu najdete i lidi, kteří vám s obrovskou chutí pochčijí záda a začnou ujišťovat, že se akorát moc potíte.

Začátkem roku 2019 si jeden nadšenec s nickem Alfonz koupil kuši Matrix 330. Byl velmi pečlivý, několik měsíců před tím zkoumal statistiky různých modelů a vybíral opravdu důkladně. Všechny své úvahy psal zde na lukostřelci a dostával spoustu rad od jiných střelců. Jenže nějak mu to nesedělo. Ačkoli na kuši byla hrdá nálepka Matrix 330, nejlepší trefy měl po natočení rychlostního kolečka na 310 fps. A také jedna nálepka náklopu HHA byla vyhozena, protože udávané na ní hodnoty k 330 fps neodpovídaly tomu, co viděl reálně v terči. Jelikož chtěl pošetřit ramena, používal o něco těžší šípy, 400 gr, a dle tabulky mu to dávalo něco kolem 290 fps. Konstatoval tehdy, že „Od Matrixu čekal malinko víc, těch 330 se asi nekoná.“. To vše, ostatně, si každý může dohledat a přečíst si tady na fóru.

Později si pořídil další kuši, a tuto vystavil v inzerci. Kde jsem ji před rokem a půl koupil já. Kuše je to opravdu perfektní, tichá, klidná. Velmi snadno se natahuje. Jen jsem pro jistotu přihodil Air Brakes, abych co nejvíce ochránil ramena. Pak přišly závody HDH IAA ve Zlíně. Kde byla kontrola rychlosti. A ukázalo se, že s 400 gr šípem můj Matrix dává nějakých 278 fps. Tedy kolem 300 fps se šípem 350 gr. Tedy o 30 fps méně, než by měl. S novou, právě před měřením vyměněnou tětivou. Ani jsem se nad tím nepozastavil. Ale jiní střelci ano. Začali to zkoumat. A pojali podezření, že můj Matrix není vlastně Matrix. Ale hybrid. Slátanina ze zbytků, které prodejce měl na skladě. Vypadalo to na jiný rail. Na jinou hlavu. Jiné hodnoty.

Řeknu vám, že to není ten pocit, který chcete zažít před startem na své první mezinárodní soutěži. Nastoupil jsem tedy s jinou kuší. A po finále si náhle něco vybavil. Na vnitřní straně hlavy je malůvka – 309. Což by přesně odpovídalo hodnotám, které v praxi a bez reálného měření rychlosti objevil předchozí majitel. Jen ho nenapadlo cokoli řešit dál.

Nevím, co se přesně stalo. Nevím, jak k tomu došlo. Je mi to jedno. Ale nelíbí se mi to.

Stejně jako se mi velmi nelíbí, že Axiomka, kterou jsem danému prodejci poslal na kontrolu a případnou výměnu ramen v rámci záruky, přišla zpět se zabroušenými hranami a ujištěním, že jde o natolik nepatrný jev, že na to mohu zapomenout a další roky střílet v klidu dál. Ale že prodejce z vlastní ochoty mi pro jistotu objednal u výrobce nový pár ramen, který mi následně prodá s nějakou slevou… Zabrousil to opravdu skvěle a opravdu od té doby žádný problém. Jen mi z toho nějak moknou záda. Asi se potím.

A ještě víc jsem se asi zapotil po obdržení 4 špičkových Proflight šípů, u kterých 3 měly absolutně volné inserty, které zůstaly ve figurách na soutěžní trati. Byly ale za skvělou cenu, o 60 kč levněji, než jinde… Nekupte to.

Mimochodem, jste si stoprocentně jistí, že vaše kuše také není hybrid ze zbytků, které se nedaly prodat zvlášť?

Co říct závěrem? Vím, že si to čtete i Vy, pane. Ten, komu tento dopis byl především směřován. A také vím, že Vaše psychika je natolik tvárná a chráněná mentálním krunýřem, že nad tím pouze mávnete rukou. Ostatně, sám jste mi před rokem odpověděl na přímý dotaz ohledně rozporuplné pověsti, že žádnou rozporuplnou pověst nemáte. Že nemám dávat na anonymní internetové hatery a raději si udělat vlastní obrázek. Myslím, že nyní ten obrázek mám již dokončený. Nepodám Vám ruku na trati, pokud se nějakým omylem potkáme ve stejné skupině. Nepromluvím s Vámi ani o slovo víc, než to bude dle soutěžních pravidel nutné. Stoupám si do velkého zástupu lidí po celé Evropě. Do toho zástupu NEanonymních haterů, kteří Vámi opovrhují.

   
   
Odpovědět
#2
Vážený pane Raule,
Rád bych uvedl Váš příspěvek na pravou míru, tak reaguji. Z ničeho se zde nemusím obhajovat, ale to jak strkáte hrušky a jablka do jednoho pytle se mi nelíbí. Tak předně pokud směřujete nějaké požadvky ohledně reklamace použité kuše na prodejce, což jsem byl v té chvíli já, měl jste na to cca bezmála rok a půl a mohl jste mě v klidu kontaktovat. Adresu i telefon jste měl. Co bych věděl, rád bych Vám sdělil. Druhá část vašeho příspěvku se netýká mne, ale pana Cermana. Tak si to prosím nepleťte a obraťte se na něj.
Já jako nováček zde na foru získával informace o vhodné kuši pro mne a byl jsem před koupí prvního EX. 
Tak podle recenzí a hlavně dle informací zde na foru a dle finančních možností, jsem si pořídil zmíněného Matrixe 330, tak aby mi sloužil co nejdéle ku mé spokojenosti. Kuši jsem vyladil dle svého lepší optikou a HHA náklopem, což mě stálo dost peněz. Pak jsem se vzhlédl v Micru, protože je menší a kompaktnější a i přes rozpoluplné recenze jsem si ho pořídil, i když jsem ho do té doby neměl ani v ruce a nemohl porovnávat. Pak jsem Matrixe nabídnul k prodeji. Ozval jste se, kuši jste chtěl mermomoci poslat poštou, i když jsem Vás varoval před uskalím posílání něčeho takového poštou. Do poslední chvíle jste se choval tajemně a vystupoval pod přezdívkou, adresu a nějaké jméno jste mi poslal až v den odesílání balíku. Pamatuji si jen, že znělo nějak rusky, či ukrajinsky. Pokud bude třeba dohledám a zveřejním, ať se neschováváme za tajemné nicky ať si každý udělá svůj obrázek. 
Co jste s kuší dělal rok a půl je jen Vaše záležitost. Já Vám jí poslal s čistým svědomím a hluboko pod pořizovacími náklady. Co se týká výkonu Matrixe, nechčijte mi jak rád používáte tento termín, na hlavu. Já výkon nijak závratně nemohu ovlivnit. Matrix má dle výrobce 330fps s továrně použitými šípy, já chronometr nemám, ale dle mé zkušenosti každá kuše střílí nepatrně jinak. To asi budete muset reklamovat přímo u výrobce v Canadě. Osobně se mi zdálo, že dosahovala lehce menšího výkonu, ale s tím jsem si nelámal hlavu, nejsem závodní střelec. Mé Micro je uvedné jako 330 zase dosahuje dle mého tak 335-40fps. Tak mne klidně suďte. To je výsada výrobce, jak kuši pojmenuje a myslím, že výkony daných kuší se zde také probíraly.
Co se týká Vámi zmiňované nálepky-tak výrobce HHA dodává jen jeden předtištěný arch. Já z nej požil jednu stupnici, zdálo de mi to dobré a po čase jsem vyměnil lehce odrbanou tětivu za novou. Pak jsem musel znovu nastřelovat, nebyl stejný soustřel jako napoprvé, tak jsem použil jinou stupnici a tu jsem Vám tam pak nechal. A i o tom jsem Vás před prodejem informoval, že bude chybět jedna stupnice. Kuše v mé ruce střílela na flek.
Co se týká Cermana, tak se ho musíte zeptat, jak to kde chodí. Já koupil kuši zabalenou v origo krabici, přelepenou a s platným dokladem, v obvyklém stavu při prodeji. Co je napsáno na railu, jak tady dokladujete na fotografii nevím a ani jsem si toho nevšimnul. Kuši jsem sestavil a pak již nerozebíral. Nebylo třeba. Na stránkách Cermana je uvedené, že M310 a M330 mají tělo stejné-stačí si najít v sekci příslušenství! Z mé zkušenosti vím, že pokud změníte tětivu, nebo ji jinak navinete na ramena, tedy pootočíte o několik otoček jinak, nebude nástřel stejný. Výkon ovlivňují i tlumiče chvění v tětivě. Já když nepoužívám a sundám tětivu, vždy si poznamenám kolikrát byla natočena na ramenou. A i tak znovu nastřeluji. To je stejné jako když se Vám tětiva používáním vytahá.
Vážený pane, vlastně vůbec netuším proč se tady s Vámi zabývám a něco vysvětluji. Opravdu jste mě urazil a s takovou drzostí a arogancí jsem se dlouho nesetkal. A vlastně Vás žádám o nápravu toho Vaše licitátu a o omluvu zde na foru. Nejsem žádný podvodník, nikomu nechčiji na záda a nemám v povaze s někým vyjebávat. S Cermanem si Vaše problémy vyřešte sám nevím co jste spolu řešili, ale mne do toho netahajet, páč jsem toho pána nikdy v životě osobně neviděl. 
Pokud nejste s kuší spokojený, inzerujte ji za odpovídající cenu někde na bazaru, sleduji to pravidělně, možná Vám pak udělám nějakou nabídku. Jinou radu pro Vás nemám, snad jen ještě, že by jste si mohl pusu umýt mýdlem. To prý pomáhá. S pozdravem Kučera ať se tedy známe jmény, když už jsme kamarádi.

Už se k tomu nebudu více vyjadřovat, ale aby to nevypadalo, že jsem Vás odrbal a prodal nějaký šunt, tak sem dejte skutečné fotografie kuše a její výbavy, počet šípů a udejte cenu za kterou jsem ji prodal. Nas. jste mě neskutečně, jdu hledat výpis z účtu, tuším že jste platil předem a Vaše iniciály. Fotografie před balením také mám.
Odpovědět
#3
Takto prodaná kuše: Navíc oproti sérii lícnice, utlumený nášlap, tlumiče kmitu ramen, tlumiče tětivy, tlumiče tětivy ex.shock, Ha optimizér, podsvícený puškohled Wortex, nová zastřelené tětiva, šípy dodané z obchodu od Kuše.cz, nějaké montáže k puškohledu-nechal jsem tu origo byla nejnižší.

Origo sundané díly přiloženy tj, optika excalibur, nášlap.

Tlumiče Air Brakes jste si sám instaloval, takže jste zasahoval do ramen. O vhodnosti a nevhodnosti na tento model se tu také již psalo.


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět
#4
Milý Alfonzi, pokud byste svou reakci nechal na ráno, a ráno si to celé znovu přečetl, asi by nevznikla. Smile
Nekontaktoval jsem Vás z jednoho jednoduchého důvodu. Nemám vůči Vám naprosto žádnou výhradu. A nemáte tak důvod se jakkoli bránit či obhajovat.
Velmi precizně a podrobně jste zaznamenával životní cestu své kuše a s velkým zájmem jsem ji celou dobu sledoval. Znovu jsem všechny Vaše příspěvky pročítal v neděli, abych se ujistil, že jste sám neměnil hlavu za jinou, s menším úhlem atd. Nepiloval výstupek a nepsal fixou zespoda správné fps. Navíc přihlášen jste zde byl naposledy začátkem ledna, tak jsem neviděl jediný důvod Vás sem znovu tahat, když se tomu již delší dobu nevěnujete. Trochu úsměvné možná bylo tvrzení, že jste z kuše před prodejem vystřelil zhruba do sta rán a pak vyměnil tětivu před prodejem za novou, ale jak říkám, s životní cestou této konkrétní kuše jsem byl obeznámen před nákupem a kupoval ji tzv. „as is“. Navíc krásně jste celou zásilku dopodrobna popsal předem v mailu do nejmenších detailů.
Není to samozřejmě žádná tragédie, střílím 3D, takže kuše nyní bude pod dohledem kluků-finalistů mistrovství světa (a za jejich neocenitelné pomoci) plně customizována – nový rail, patrně nová hlava, nová spoušť atd, takže tím celý příběh postupně skončí. Škoda jen, že asi nejste jediný, kdo si takovou kuši, poskládanou stylem „co dům dal“, koupil. A právě proto vznikl tento text.
Odpovědět
#5
A ano, pár dalších fotek možná má smysl sem dát. Například tyto 3. Na jedné z nich je nový Matrix 330. Na druhé Matrix 310, bazarový z jednoho eshopu. A na třetí můj "Matrix 330". Porovnejte sklon ramen u všech 3 kuší. Smile

   

   

   
Odpovědět
#6
To Alfonz
Alfonz, možná by si to chtělo přečíst ještě jednou a přestat tady vyvádět a kopat kolem sebe.
Tebe nikdo neurazil, ani se o to nikdo nesnažil. Raul napsal to, jak od tebe získal kuši. Naopak Tě pochválil jako pečlivého uživatele. To, že jde o hybrid a složeninu, se zjistilo posléze, a jako začínající uživatel, navíc bez chrona si nemohl vědět, že jde o složeninu několika typů. Toto jde samozřejmě na vrub prodejci, kterého se tento text týká. Takže z Tvojí strany jde o úplně zbytečný flame.
Odpovědět
#7
To Raul

Abychom se lépe pochopili - tvůj příspěvek je napsán dvojsmyslně a mne už uráží jen ten fakt, že si vypůjčuješ mé staré příspěvky a mé tvrzení před prodejem a vytrhuješ z kontextu to co ti je vhod. A co mě nejvíce s..e je fakt, že to vše pospojuješ v jednu slátaninu na jediné stránce spolu s něčím o Cermanovi. Když už k tomu máš koule, tak ho zde oslovuj jménem a nespojuj mne nikterak prosím s jeho osobou. Takové to,, Vím, že si to čtete i Vy, pane" je opravdu chlapské vystupování. Nemotej hrušky a jablka-napiš dotaz mě, pak nas..Cermanovi na hlavu. A je to OK. Co na tom nechápeš. Nezasvěcený člověk si po přečtení tvého příspěvku udělá fajn obrázek.

A opět ukazuješ jaký jsi člověk: ,,Trochu úsměvné možná bylo tvrzení, že jste z kuše před prodejem vystřelil zhruba do sta rán a pak vyměnil tětivu před prodejem za novou, ale jak říkám, s životní cestou této konkrétní kuše jsem byl obeznámen..."
To je právě ta podprahová informace kterou tady všem sděluješ. Největší syčák jsem já, pak Cerman. Tak chlapče jenom k tomuhle ti napíši, že mám odjakživa rád všechny mé věci v pořádku. Nastřelil jsem a kuši odložil. Pak po dlouhé době došteloval pár výstřelama a jelikož Matrix drbal dle mého omotávku víc, než by se mi líbilo, tak jsem ji před prodejem vyměnil ( také bylo zde popsáno, ale proč to zmiňovat, že? ) A to jen proto, aby jsi byl spokojený. Měl jsem ji navíc. Tak to se ti nepozdává? 
To je úsměvné? Na to je rčení - podle sebe soudím tebe, že.

Na mém Micru mám od koupě vystřeleno tak padesát ran a musím ti to také dokazovat? Nastřelil jsem a pak také odložil. Mám toho moc, nemám čas na střílení. Tak co je na tom špatného?

Kdyby jsi měl nějaké chování, tak jsi mě kontaktoval a já to mohl Cermanovi omlátit jakožto první majitel o hlavu.
A věř mi, že pokud je pravda co jsi popsal, že by se moc divil. Ta kuše měla záruku a byla jako všechny vedená u výrobce. Takhle jsi to akorát pohnojil. Také jsi mi kuši mohl vrátit. Né, ty jsi byl spokojený, střílel upravoval a po roce a půl jsi od někoho zjistil, že je něco špatně. 

A co myslíš, že na těch stažených fotkách z netu uvidíme? Možná tak to, že máš přešponovanou tětivu. Nic víc. Nový Matrix není, už se nevyrábí, ta druhá je snad M310 jak píšeš a ta třetí ,, tvá" je špatná?
Prostě to tady podáváš tak, jak chceš aby to vypadalo. Nemohu tvrdit, že to nebylo poskládaný. Já nevím jaké má Cerman možnosti. A sám nemám takové zkušenosti abych to mohl s klidem potvrdit. A hlavně už mne to ani po tvém výstupu zde nezajímá.

Takže pokud se zde nechceš omlouvat, protože jsi opravdu přestřelil, tak udělej alespoň jedinou věc. Odděl ty sračky o Cermanovi od mé osoby a ty o mě si piš kam chceš třeba pod čárou. Ať si to pan Cerman Vyžere sám. Ale věř, že na tvůj pláč zde neodpoví. Má to na háku. To už ukázal několikrát.
Odpovědět
#8
Milý Alfonzi. Dan to víceméně shrnul za mě, ale jen zopakuji, nebyl jste tu přihlášený už rok, naposledy v lednu. Nikdo z aktivních střelců, se kterými jsme to řešili celý víkend, o Vás nevěděl a neslyšel. Neměl jsem tak jediný důvod otravovat dospělého člověka, který se zjevně tomuto koníčku již delší dobu nevěnuje, o ničem neví a nemůže jakkoli ovlivnit. Dohadovat se s prodejcem se mi také nechtělo. Názor jsem si udělal, upgrade zajistil jinde. V textu jste velmi jasně oddělen od čehokoli a váš nick slouží pouze jako popis toho, jak jsem k té kuši přišel. A také jako ukázka naprosto jasného původu a zmapování věcí, které se s ní před mou koupí odehrávaly.

Nicméně máte pravdu v jedné věci. Netušil jsem, že jeden z nejaktivnějších členů kušostřelecké komunity nasází za rok a půl víc příspěvků na fórum, než šípů do terče... Proto tvrzení o stovce výstřelů jsem opravdu vzal na lehkou váhu. Už jen proto, že jde o číslo, které já, jakožto věčný začátečník, vystřílím během 3-5 tréninků. Pokud je tomu skutečně tak, tak samozřejmě se musím omluvit za své, jak se ukázalo, neopodstatněné podezření. Omlouvám se. Smile
Odpovědět
#9
To Raul

OK Beru, nechám být. Jen postup byl opravdu hloupý. Ta kuše je stále registrovaná u výrobce...Stačilo pár mailů, fotografií a dotaz na jejich stránky. Nechám na tobě, i tak by se to stále dalo řešit. Já podle fotek nic nepoznám, díval jsem se na net a připadá mi, že tam má každý druhý Matrix 330 jinou hlavu, resp. sklon.

Nejsem zde nejaktivnější, jen mě to v jistou dobu opravdu začínalo bavit a reflexní kuše byla pro mne novinkou. Svou první kuši jsem měl cca před 30ti lety a byl to můj návrat k pěknému koníčku. Nyní mi na skříni leží čtyři kousky a opravdu na to nemám čas. Mám více náročnějších koníčků a ani v práci se moc nezastavím. Taková je doba. 

A věř, že opravdu vždy prodávám věc, kterou již nechci nebo nepotřebuji jen v dobrém stavu. Tohle je prostě úlet.
Začínám se nas.. na druhou, protože by mě opravdu zajímalo, jak to ve skutečnosti je. Kontaktoval jsi Cermana a co ti řekl? Já mu nechci kazit reputaci, ale i já koupil například jeho náklop který nestojí za nic a vrátil mu ho. Bručel, ale peníze vrátil. Pak mi přišla jiná sada šípů, než jsem chtěl, neřešil jsem, ale už nakupuji jinde. 

A omlouvám se jestli má reakce byla ostrá, ale nechci být s tím pánem jakkoliv spojován. Každý ho tu zná, ať už přímo, či jen po telefonu nebo z médií. Já mám výhodu v tom, že ho nikde na soutěžích nemusím potkávat a tak se nebojí napsat svůj názor.
Odpovědět
#10
Takto vyzerala hlava na mojej M330


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)