Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novinky ze světa kuší, testy, srovnání
To Watcher

Ano, oba modely jsme tu uváděli. Nejvyššími a zároveň nejdražšími modely budou typy Assassin.
Assassin TD 420 s jednoduše dělitelnou přední částí, integrovaným nátahovým kličkovým mechanismem
(s nátahovou silou 14 lb), s celkovou nátahovou sílou 290 lb a rychlostí 420 fps s 350 gr. šípem.
Cenou 1900 dolarů i výkony tak stojí nad standardním Assassinem z loňského roku, který nadále zůstává v nabídce.

http://www.excaliburcrossbow.com/crossbo...in-420-td/



O řadu níže stojí klasické Bulldogy. Letošní novinka Bulldog 440 je s nátahovou silou 300 lb a rychlostí 440 fps s 350 gr. šípem nejsilnějším a nejrychlejším produkčním Excaliburem všech dob. S cenou 1500 dolarů pak stojí těsně pod modely Assassin. Ve standardním příslušenství nechybí externí kličkový mechanismus, který redukuje sílu nátahu na snadných 15 lb.

http://www.excaliburcrossbow.com/crossbo...lldog-440/



Další novinkou pro letošní rok, stojící cenově i výkonově pod oběma výše zmíněnými modely, je malý typ
Micro TD 360. Pracuje stejně jako Assassin TD 420 se snadno snímatelnou přední částí. Stejně, jako levnější Bulldog 440, pak používá externí kličkový mechanismus, který redukuje sílu nátahu na příjemných 12 lb.
S cenou 1400 dolarů opět nepatří k nejlevnějším.

http://www.excaliburcrossbow.com/crossbo...or-360-td/



Levným modelem se stává novinka Matrix G340, která se cenou 650 dolarů společně s typy Grizzly (600 dolarů) a GRZ2 (550 dolarů) řadí k entry modelům Excaliburu. Specifický prvkem je pro ně plastový vodící rail. Ani v této třídě kuší to s danou cenou nebudou mít snadné. Konkurence nespí a je veliká.

http://www.excaliburcrossbow.com/crossbows/matrix-g340/




Pravdou je, že dělením kuše na snadno rozebíratelné celky, integrovanou nebo externí nátahovou kličkou se Excaliburu daří zpovzdálí držet současného vývoje. Je sympatická snaha inovovat a vymýšlet další zajímavá řešení.
Pro konkurenční prostředí a zákazníka je to opět jedině dobře.

Co se týká pověstné životnosti, ta je, dle mého, už jen legendou a vzpomínkou na staré modely ještě pod dohledem zakladatelů, manželů Billa a Kathy Troubridgeových. Po převzetí Bowtechem (Stryker Crossbows) se pověst Excaliburu výrazně zhoršila (uvedení a následné problémy s výkonnými řadami Matrix a Micro). Žádná kuše už nebude schopna nastřílet deseti či statisíce ran s minimálními servisními úkony či náklady, jako staré Excalibury.
To je zkrátka daný fakt. Dnes jsem měl možnost si z něj zastřílet a nepřestane mě překvapovat jednoduchost, účinnost a přesnost této, dnes již více než třicetileté konstrukce. Ale to sem nepatří.
Myslím, že současný Excalibur čeká hodně práce, aby si dobrou reputaci vylepšili a udrželi jí. Něčím podobným si prošel a prochází Barnett nebo Horton.
Jako milovník dnes už legendárních vintage modelů těchto značek mi nezbývá, než si povzdechnout, věřit a držet palce v dalším úspěšném vývoji. Ale to je zase na dlouhé psaní...
Odpovědět
Cold Steel se rozhodl zacit fusovat do kusi ... https://www.youtube.com/watch?v=-CNaUbG54R8  - nevim co si o tom mam uplne myslet .... Smile
Odpovědět
To bran
Jde o další z mnoha kopií kuše EK Archery Cobra R9. Myslím, že jsme jí probírali v novinkách i pistolových kuších. S těmito klony se teď budeme setkávat stále častěji.
Rozdíl je pouze v síle 130 lb oproti 90 lb u R9. Dosaženo toho bylo, dle mého, prodloužením railu kuše (zdá se mi delší). Délka nátahu však není uvedená, stejně jako váha šípu, potažmo energie. Kuše bude spíše na zábavné střílení, tam kde to jde i na lov drobnější zvěře. Jinak Cold Steel na mě působí jak banda amerických retardů, co vyrábějí věci na zombie apokalypsu. Všechno musí být hlavně hodně cool a tactical.
Odpovědět
hmm - Barnett HyperFlite 430 Crossbow Smile zajimave: https://www.youtube.com/watch?v=Gf2GcoUiVgg
Odpovědět
To bran

Tyto novinky od Barnettu sledujeme s KOŘEN a Svikaj již od konce výstavy ATA.
Zatím jsme nic nepsali, protože čekáme na bližší informace. Celkově je to trochu divné. Zatímco většina výrobců jela ve stylu sneak peek, kdy bylo možno na nové modely nahlédnout již před samotnou výstavou a rozvířit tak vody zájmu, Barnett představil až se začátkem ATA modely, které výše popisoval KOŘEN a to

[b]Hyper Ghost 405
:[/b]

https://www.barnettcrossbows.com/catalog...egory/439/
1099,99 USD


Hyper Ghost 425
:
https://www.barnettcrossbows.com/browse/...hosttm-425
1299,99 USD

Na videu uvedené typy HyperFlite 400 a HyperFlite 430, byly představeny až těsně před koncem výstavy.
Na videu jde víceméně o statickou ukázku kuše. Nenatahovala se, nestřílelo se z ní a na rozdíl od výše uvedených modelů nejsou uvedeny v nabídce Barnettu pro rok 2019. Tak si říkám, že v Barnettu nestihli deadline výstavy a nebo se pokusili na poslední chvíli představit produkt, který plánovali představit až déle, a který zatím není otestován, ozkoušen nebo ani homologován. Ať tak či tak, vidím to jako špatné PR Barnettu. Z takto zajímavého a inovativního produktu šlo vytáhnout více a udělat kolem toho pořádný rozruch a hype.

https://www.youtube.com/watch?v=Gf2GcoUiVgg

Systém je velice zajímavý. Tak trochu připomíná loňský CAMX A4 a systém RAVIN/Ten Point, ale celkově je naprosto odlišný.
Má kladky ukryté mezi rameny (A4), má dva lanovody nad sebou (Ravin/TP). Výhodou tohoto systému je úzká stavba, ochrana kladek při manipulaci s kuší. Kladky jsou však netradičně umístěné na rámu kuše, který se nehýbe, nehýbe s kladkami. Ramena tak nejsou zatížena kladkou, takže nebudou produkovat tolik vibrací a hluku, měla by být účinnější díky uspořené hmotnosti, s tím by měla být kuše i rychlejší. Pohyb ramen je pouze 2" od osy railu. To by mělo být dobré i pro snadnější stažení v lisu a následné měnění lanovodů a tětivy. Naprostou nevýhodu spatřuji v úhlu tětivy, který bude enormní. A nemožnost natáhnout rukama. Kuše je vybavena integrovaným nátahovým systémem s kličkou, který skrze taktéž integrované háčky v railu podává tětivu k záchytu. Tento systém slouží i k vybití natažené kuše. Spoušť je Trigerrtech, optika 1,5-6x36  s multiosnovou s rozsahem do 100 yardů, nastavitelné předpažbí a pažbu. Váha kuše je pak 8,5 lb. Na to mnoho lovců na fórech prská, ale je to něco za něco. S těmito řešeními a níže uvedenou cenou by mohlo jít o konkurenceschopný produkt TOP značkám. Otázkou bude životnost a kvalita zpracování, se kterou Barnett dlouhou dobu bojoval.


[b]Hyper Flite 400:[/b]
1599,99 USD


Hyper Flite 430
:
1799,99 USD

Kuše budou dodávány se šesti šípy HyperFlite, které mají, jak psal KOŘEN, v průměru pouze .204 palce.
Díky tomu by mělo být vyšší průřezové zatížení takového šípu na cíl a výrobce udává o 30% vyšší pronikací schopnost oproti standardním šípům. Ke zvýšení účinnosti systému prý přispějí nové svítící končíky s lepším a jistějším předáním energie tětivy na šíp. 
Na stránkách by se měly kuše objevit v brzké době. Budu tedy bedlivě sledovat a případné info doplním.
Odpovědět
Celkově je to hodně divné, protože Barnett to představil v půlce veletrhu, zatím jsem neviděl jediný výstřel z této kuše. vypadá to že to Barnett narychlo připravil na poslední chvíli kvůli ATA a nemá to vůbec odzkoušené....
Odpovědět
Celkem by mi to zejímalo jak to vypadá natažené ... snad to vypadá, že by kladka měla prolést středem ramen ...

bran : to co si sem dal má kladku na ramenech, tady to vypadá že je kladka pevně na těle

nevím, ale nechtěl bych být u toho pokud by krasklo něco na této kladce, která je přímo proti obličeji
Odpovědět
To bran

Podobné je to nanejvýš tvarem, kdy ramena jsou téměř rovnoběžná s railem. To na videu je STS AR 480, stejný systém a patent Marcina Dziekana jako u SCM Twinbow a DeanBow. 
Všechny tři typy jsme probírali ve vlákně “Malosérioví výrobci,....”
Jinak jde o naprosto odlišný systém. Jak píše Jeník, Barnett má jedinečný systém v tom, že je kladka umístěná na těle kuše (tj. na nepohybující se části), nikoliv na ramenech jako u většiny výrobců (kdy se kladka pohybuje společně s rameny). Tím se sníží setrvačné síly působící na ramena, zvýší se tak účinnost systému, sníží vibrace a hlučnost. Při nataženém stavu kladka z venkovní strany skutečně vykoukne mezi rameny. Možné poškození nebo selhání takto uložené kladky bude nižší než u kladky, která se pohybuje společně s rameny a trpí nekonečným otřesy při akceleraci a deceleraci ramen.
Odpovědět
Na penetráciu dosiek budú tie nizkokaliberne šípy určite zaujímavé. Ale pre živý cieľ bude v konečnom dôsledku rozhodujuci tvar a šírka čepele loveckeho hrotu..a ten bude v každom prípade presahovať priemer tyčky. Pokiaľ sa bavíme o približne zhodnych vahach sipov,len s odlišnými priemermi.
Súhlasím s jenikom.pokial by teoreticky čistou náhodou došlo k deštrukcii kladky,mať tú časť alebo celé teleso medzi zubami by som nechcel. Ubrat trochu z masívnosťi pazby a hodiť tam nejaké štýlové chrániče by nebolo od veci,ak by vychádzali z tela kuše, vyzeralo by to ako celok minimálne kozmickejsie.
Odpovědět
Koukám, že tohle už ručně bez použití bazmeku natahovat nepůjde. Ale je to opravdu zajímavé netradiční řešení.
Jsem zvědav čeho se dočkáme za pár let, je to jak ze scifi.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 7 host(ů)