Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Luky kompozitné
#41
Ano. Všimol som si na jeho stránke- mal tam na segmenty rozložený s rohovinou v strede a zo spodu. Ešte som ale nevidel nikoho s tím originál množstvom drevenných častí . Všimol som si , že sa dal aj do Gruzínkseho luku, ktorý som svojho času objavil pre Atarnet / a svet mimo Gruziu / na Gruzínskych stránkach. Zaujímavá vývojová varianta uhlenia luku. Potešil.
Odpovědět
#42
Inak práve teraz je na debate na tak povediac jedinom objektívnom médiu dneška - INFOVOJNE - autor jednej z najkontroverznejších kníh o našej hlbokej minulosti- TAJNÉ DEJINY SLOVENOV A UHORSKA - Oskar Cvengroš. Je na súpiske nenávisti u "odbornej" verejnosti hneď po p. Cirilovy Hromnikovy . Odporúčam- teda hlavne knihu samozrejme. Lebo debatou - hoc 2 hodinovou nestihne to čo je v knihe- tak ako tie skeny.

https://www.infovojna.sk/archiv/dopoludn...s-adrianom
Odpovědět
#43
Dusan1
nie, nejdem sa hádať, kto vymyslel  kompozitný luk...ak sa to dá vôbec zistiť. Ono, mnohé vynálezy vznikli súčasne na rôznych miestach Zeme. Na tých obrázkoch, čo si dal, sú napríklad nejakí ruskí bohatieri, potom aj európania...prvý obrázok so sv. Sebastiánom, tam je nejaký rímsky vojak. Ano, nepopieram, že na dobových obrazoch, sochách, rytinách, sú zobrazené kompozitné luky. Ale ako si sám poznamenal, nie je s určitosťou jasné, kto je ich pôvodcom. Ja to vnímam skôr tak, že geneticky môžu slovania a indovia byť príbuzní, ako dvaja bratia, majú spoločný pôvod. Slovania putovali na západ, vytvorili svoju kultúru (celá pohanská mytológia), indovia ostali na mieste dnešnej Indie, a vytvorili kultúru, akú poznáme dnes. Asi aj preto, že Indovia žili minimálne 5000 rokov na jednom mieste, mohla sa ich kultúra zachovať dodnes. To mi dáva väčšiu logiku, ako tvrdiť, že slovania sú pôvodcami "všetkého". S hinduizmom je to podobné, alebo presnejšie s buddhizmom: sám Buddha začal s meditačnými cvičeniami, ktoré pochádzali od jeho predchodcov, a pramene tohto učenia nie sú známe, keďže nejde o hmotné vymoženosti, ale o duchovné cvičenia a filozofiu, a tieto je možné vystopovať len potiaľ, pokiaľ siahajú písomné záznamy, takže pred vznikom písma nemáme vlastne nič....
Odpovědět
#44
Opossum- už len heslovite - aby to bolo tzv. do xichtu napriamo - fakty. Nemienim ťa presviedčať o ničom. Ráta sa s vlastným myslením - založenom na nazhromaždených infomáciách a schopnosťou samostatne selektovať . Ak týmito schopnosťami nevládneš - nedodám.

- Nehladiac na p. Hromníka-prieskum genetických mužských haploskupín jednoznačne dokazuje že R1a prišla do INDIE 2 x - okolo 10 000 pnl. A potom 5000 pnl. Smer šírenia genetiky sa dá sledovať ako stopy v snehu - veľmi presne aj s datovaním ( počítajúc s jednou generáciu cca 25 rokov ). A smerovala DO INDIE- NIE NAOPAK ! Indické haploskupina sa v EU ani v Rusku nenachádzajú a nie sú ANI BRATSKÉ - ANI NÁHODOU.

- Podobne , ako čínske staré texty aj INDICKÉ, bez akýchkoľvek klučiek píšu, ŽE VŠETY VEDOMOSTI- TEDA "VÉDY" AJ NÁBOŽENSTVO IM PRINIESLI SVETLOVLASÍ MODROOKÝ BOHOVIA ZO SEVERU KDE JE DLHÁ ZIMA A PO ROKA TMA A POL ROKA SVETLO. ČÍNA to však na rozdiel od INDIE tají , ako môže a kamufluje. Chcú byť jedineční.

- Archeológia potvrdzuje genetické odhalenia

- Sanskrt je vytvorený na báze slovenského /Sloveni/ jazyka a nie naopak - potvrdzujú to sami Indovia a váš BUDHA - nie je nič iné len BUDITEĽ. ŠIVA - je ŽIVA (s podvýznamom SIVÝ- ŠIVY - východniarčina dodnes/ , atď.

- Genetický výskum dr. Feráka potvrdzuje, že naša R1a sa tu vyskytuje a NEPOHLA SA NAJMENEJ 10 000 rokov. Takže žiadne prisťahovanie pri "sťahovaní národov".

- Haploskupina R1b- anglosasi sa ani nemyhla v INDII- takže teória "indoeurópanov " - pôvodne však INDOGERMÁNOV - čím si vlastne aglo-sasi vytvárali privilegované postavenie je NEZMYSEL ! Nemajú s INDIOU nič spoločné !

- Ak teda neboli v INDII - logicky ich jazyky postavené neodškriepiteľne na slovenskej (Sloveni) báze NIE SÚ DÔKAZOM INDOEURÓPSKOSTI - ale čisto SLOVENSKOSTI ! Aj s ich slávnou latinčinou, gréčtinou či dokonca hebrejčinou. / zdroje západné - nie "panslavistické/ Boli však v Egypte a faraóni nesú silné percento R1b.

- skladaný luk je svojou technickou úrovňou DOBOVO porovnateľný s riadenými strelami a komplikovaným počítačovým softvérom - logicky musel byť vytvorený a zdokonaľovaný poprednou rasou tvorivých ľudí. To mongoloidný kočovníci nikdy neboli. To síce nie je fakt - len výsledok reálnej skutočnosti potvrdzovanej aj súčastnosťou. Nebyť toho, že Čínu najprv Rusi a v poslednom čase AMíCI nakŕmili najnovšími vedeckými výdobytkami a aj peniazmi ( rovnako Japonsko) - nič by nevytvorili- preto aj nezmysli okolo ich "starovekých vynálezoch " sú len "fantómová" fikcia- ktorou pripravovali Číne lepšiu kvalitnú minulosť aby mohli prejsť do tej superveľmocenskej súčastnosti bez komplexu menejcennosti - ktorí ovšem v nás udržujú v maximálnej miere a čo je horšie my sme na to pristúpili a sami sa bičujeme podceňovaním.

Pozrite si čo naše deti píšu po soc sieťach - HANBIA SA BYŤ SLOVÁKMI a SLOVENMI. Politička vystúpi verejne a povie, že sme mladý národ, ktorý nemá veľa významných predstavieteľov. Ukrajinci budú vraždiť vlastných- vlastnú rodinu v mene svojej "INAKOSTI" - LEBO UŽ NECHÚ BYŤ RUSI...
To je aj moja odpoveď na zatiaľ nevypovedanú otázku - ktorá ovšem vždy príde - ak sa debata skloní tímto smerom - A NAČO TI /NÁM/ TO JE ?! K ČOMU JE DOBRÉ VEDIEŤ ALEBO NEBODAJ POTVRDIŤ, ŽE TIETO FAKTY SÚ PRÍPADNE AJ PRAVDIVÉ ?!

PRÁVE NA TO - ABY SA NAŠE DETI UŽ NEHANBILI BYŤ "PODĽUDIA"- len Slováci , a nepluli na svojich pobratimov v Slovenskom svete - Rusov , Ukrajincov, Poliakov, Srbov, Chorvátov Slovincov, Čechov, Bulharov , ale aj Rumunov, Moldavanov, Maďarov a asi na vaše prekvapenie aj ALANOV (Osetínci), Ujgurov, Kazachov , dokonca aj Jakutov- lebo áno- napriek tomu že sú fenotypom / vzhľadom/ iný- geneticky sú nositeľmi R1a v prevažujúcom %. To nehovorím o časti Nemcov, či aj Švédov Fínov , Lotišov a Litovcom...sme veľká rodina Slovenov a strach majú anglosasi z našeho sebauvedomenia a prípadného spojenia - čo je skoro nepredstaviteľné , lebo ducha menejcennosti v nás zasiali kvalitne a rozoštvali nás neskutočne.

O nič menšie nejde. A už vôbec nie o to vyťahovať sa na druhých. Mali by sme chcieť len svoje.
Odpovědět
#45
Niečo o tej genetike od najpovolaniejšieho. Prof. Kljosov

Kljosov: DNA genealogie díl 2.: Východní Němci jsou germanizovaní Slované

Přinášíme druhý díl rozhovoru s profesorem Anatolijem Kljosovem, ruským a americkým biochemikem působícím v USA. Tentokrát na téma východních Němců. Tito lidé nejsou Germáni, nýbrž germanizované Slované, říká vědec a předkládá přesvědčivé důkazy vyplývající z jejich DNA a archeologických nálezů na území bývalého Východního Německa a ostrova Rujána.

V prvním díle jsme se soustředili na původ Čechů a Slováků. O Češích profesor Kljosov hovořil jako o národě, který je podle své „krve" nejméně slovanský ze všech slovanských národů, protože v sobě má nejvíce haploskupiny R1b. Přesto ale jsou oba národy považovány za rovnocenně slovanské, neboť za Slovany jsou principiálně považováni lidé hovořící slovanskými jazyky. Na jejich původ se v tomto případě nebere ohled. Na německém území probíhá hranice mezi východními lidmi (R1a) a západními lidmi (R1b), řekl Sputniku Kljosov. Druhý díl začíná krátkou rekapitulací závěrů první dílu rozhovoru o Češích a Slovácích.

Sputnik: Pane profesore, vy jste řekl, že Češi jsou o méně Slované než Slováci. Pokud se podíváme do minulosti, tak Češi i Slováci mají společného předka — R1a — a pouze poté, co migrovali do střední Evropy, se jejich DNA začalo proplétat s jinou DNA. Je to tak správně?

Kljosov: Ne tak docela. Tam, kde nyní žijí Češi, to není území, kam migrovali pouze z jedné strany. Tam paralelně migrovali i z druhé strany. Není to tak, že někdo je tam z titulu a ostatní jsou druhořadí. Všichni jsou rovnoprávní. Dunajští Slované migrovali z jihu do oblasti dnešního Česka a Slovenska. Lidé kultury zvoncových pohárů, jak je nazývají archeologové, přišli ze západu. A R1a přišli z východu. Spolu vytvořili bratrstvo. Tak už to ale je, že nejvíce je tam (na území Československa — red.) R1a. Přibližně třetina v Česku a více než 40 % na Slovensku jsou lidé R1a.

Východní Německo je také území R1a. Pokud se podíváte na názvy měst, tak tam je mnoho slovanských názvů. Je podivuhodné, že na území Německa probíhá hranice. Ze západní strany R1b a z východní strany R1a.

Máte na mysli Západní Německo (NSR) a Východní Německo (NDR)?

Ano. Tam se vytvořila hranice, respektive byla po 2. světové válce vytvořena. Ti, kdo to dělali, nějakým způsobem uhodli, že z jedné strany jsou západní lidé a z druhé strany jsou lidé východní. Na mapě je to skutečně jasná hranice, jež mezi nimi prochází. Na východě se nacházejí germanizovaní Slované, poněmčení Slované (!). Ti ve svém nitru podle všeho zůstali Slovany. Právě proto je mezi nimi takový rozdíl i v ekonomice, i v chování, ve vztahu k životu. Mnohokrát jsem v Německu byl — i na východě, i na západě. Měl jsem možnost to pozorovat. Není tajemstvím, že ti lidé se od sebe velmi liší.

Existují i nějaké archeologické důkazy pro toto tvrzení?

Pokud se podíváme do Pobaltí — Pobaltské Slovany se dlouho pokoušeli donutit ke křesťanství. Ti ovšem nechtěli, proto mnoho z nich zemřelo. Jestli jste četli Puškina, kdy píše: „…loďka pluje okolo ostrova Bujána (Bujan) do slavného císařství Saltána." Ostrov Bujána (Bujan) je ve skutečnosti ostrov Rujána, který se nyní jmenuje ostrov Rügen v Německu. Na tomto dostatečně velkém ostrově žili Pobaltští Slované. Můj dobrý přítel, který nedávno umřel, umělec Glazunov, mi říkal, že když byl na tomto ostrově, tak tam kopali němečtí archeologové. On k nim přišel a ptal se jich, co našli. Řekli mu: „Tady je až do morku kostí všechno slovanské." A tak to skutečně je.

Hranice mezi R1a a R1b tedy prochází mezi Západním a Východním Německem, dále prochází Českem, Rakouskem a dále na jih?

Ano, říkáte to správně. Hranice je velmi jasná. Probíhá od Jaderského moře nahoru po Baltské moře. Prochází přes bývalou Jugoslávii, která je od této hranice na východ. Prochází přes Rakousko, dělí Německo jasně na západní a východní. Co se týče Česka — není žádná jiná slovanská země, kde by se nacházelo tolik R1b.

Česko je tedy na západ od této hranice?

Česko je spíše na západ od této hranice. Někde na jeho území prochází hranice. Slovensko je na hranici s Rakouskem. Bratislava je na druhém břehu Dunaje, kde probíhá hranice. Zprava (z východu) je většina R1a, zleva (ze západu) je většina R1b.

Jedná se o pevnou hranici mezi R1a R1b, nebo se neustále mění?

Tato hranice se drží již 5000 let! Nyní se ale začíná lámat. 5000 let se držela. Nyní Česko již padlo, Polsko padlo, Ukrajina padla. Tlak ze strany R1b byl vždy. Byl i v době Římského impéria. Římané ale tuhle hranici nedokázali překročit. Dále se snažil tuhle hranici překročit Napoleon, Karel XII., Hitler. Pokusů nebylo málo. R1a se ale drželi. Nyní ale globalizace, internet a další věci hrají svoji roli. Západní způsob života začíná tlačit. Zde, i pokud nejste R1b, začíná západ vítězit na těchto slovanských územích. Rusko se nechce dát, a to přirozeně vyvolává jisté podráždění Západu. Rusům v tom překáží jejich touha po spravedlnosti. Z materiálního hlediska nikdo není proti, ale ne na úkor spravedlnosti.

R1a, R1b — odkud pocházejí?

Celá haploskupina R pochází od jednoho společného předka. Když se tento kluk narodil před mnoha tisíci lety, tak se u něho objevila mutace, jež následně přešla na jeho potomky, jeho syny. Po mužské linii se následně tato mutace předávala. Jedná se o mutace chromosomu Y, to je mužský pohlavní chromosom. Ten se předává pouze od otce k synovi. Tak se tisíce a desítky tisíc let předává stejný soubor mutací, plus se ještě objevují nové a nové. Rod R vznikl přibližně před 36 000 lety podle všeho na jižní Sibiři, protože tam našli staré vykopávky. Na Sibiři, na Bajkalu našli kostru starou 24 000 let z rodu R. Dále se u někoho z rodu R objevila mutace, vznikl R1, u tohoto R1 se opět v průběhu tisíců let objevila nová mutace — R1a. Jinou mutaci vzniklou v tom samém rodu nazvali R1b.

Jakým způsobem tyto dvě skupiny (R1a, R1b) dorazily do Evropy?

R1a i R1b přišli do Evropy nezávisle jeden na druhém. Něco je z jejich místa vyhnalo. R1a přišli na Balkán. Nejstarší R1b našli na Dněpru na Ukrajině, 10 000 let starou. R1a také našli na Ukrajině, ale na jiném místě, 10 600 let starou. Nebyli ale spolu, protože měli naprosto jiné jazyky. Z R1a se ve výsledku stal indoevropský jazyk. R1b je jazyk, který se zachoval u Basků ve Španělsku a Portugalsku. To není indoevropský jazyk. Všude, kde procházeli R1b, byl neindoevropský jazyk — i kavkazské jazyky, Mezopotámie, potom se stali Basky, následně odjeli na Britské ostrovy. Jazyky u nich nebyli indoevropské.

Obě skupiny tedy přišly do Evropy téměř ve stejnou dobu nezávisle jedna na druhé?

Hlavní vlna R1b přišla do Evropy před 5000 lety. R1a přišli do Evropy dávno před R1b, přibližně před 10 000 lety.

R1a přišli do Evropy dávno. Následně přišla hlavní vlna R1b. Ta přišla na Pyreneje — Španělsko, Portugalsko — asi před 5 000 lety. Tam byla poprvé nalezena kultura se zvoncovitými poháry. Tito lidé začali poměrně rychle pronikat do kontinentální Evropy a osídlovat ji.

A jakým způsobem R1b vyháněli R1a z Evropy, když R1a osídlili kontinent o mnoho dříve?

Podle všeho se jednalo o genocidu. V Evropě zemřeli prakticky všichni původní obyvatelé. Proto, když nyní nacházíme pohřbená těla a zkoumáme jejich DNA, tak zjišťujeme, že tito lidé již dávno nežijí. Všichni zemřeli. A ti, kteří dokázali přežít, ti nemnozí začali utíkat na periferii Evropy. Jedni utekli na Britské ostrovy, další do Skandinávie, další na Ruskou rovinu, další do Malé Asie. V Evropě prakticky nikdo nezůstal, pouze R1b, jež osídlili celý kontinent. Jejich potomci jsou Anglosasové, kteří se tváří, že o ničem nevědí, nehledě na to, že všechno moc dobře vědí. Genocida totiž není politicky korektní. To není hezké, ale je to fakt. Evropa byla prakticky zničena. To mimochodem historikové už dávno znají, označují to za smrt staré Evropy. Oni jen nevěděli, že to udělali R1b.

Zdroj: Vyšel na sputniknews.com dílem Jana Masáka.

To znamená, že předci Čechů a Slováků jsou ti, kteří zůstali a na rozdíl od svých bratrů a sester nikam daleko nešli!

Ano. Jedna skupina zůstala a nikam nešla. A právě to jsou prapředci budoucích Čechů a Slováků. Mají své vlastní indexy. Árijci R1a Z645 přišli na Ruskou rovinu a před 4900 lety u nich vznikla nová mutace Z280. To je i moje mutace – Z280. Oni jsou moji přímí předci 4900 let staří. Polovina etnických Rusů má buď Z280, nebo západoslovanskou mutaci M458, ta se vytvořila v Bělorusku a Polsku, kde do značné míry zůstala. Poláci jsou hlavně M458 – Západní Slované. Území, na které se tito lidé rozšířili, obsahovalo i Česko a Slovensko.

Šířili se i dále. Rozšířili se do Pobaltí, stali se z nich Pobaltští Slované (R1a Z280), rozšířili se na jih do oblasti Dunaje (R1a Z280). Ti, kteří odešli do Indie, do Íránu a část Kavkazu, ti jsou Z93. Proto, když koukáme na mutace mezi nejvyšší indickou kastou, tak se vždy jedná o R1a Z93.

Když analyzovali bráhmany, ti mají 98 % Z93. To znamená, že to jsou lidé, kteří přišli z Ruské roviny. To jsou bratři Z280. Když začali hledat, zdali tito bráhmani mají R1b, tak ani u jednoho ze 367 zkoumaných lidí nebylo R1b. Oni (R1b) nejsou Árijci. Západní Evropané nemají k Árijcům vůbec žádný vztah. R1b jak byli na západě, tak tam i zůstali, nikam daleko nešli. Například na Britských ostrovech – Irové jsou téměř na 90 % R1b, Angličané téměř na 90 % jsou R1b. Skotové jsou přibližně na 65 % R1b kvůli tomu, že k nim dorazili Vikingové a tím je rozředili svým R1a. Ve Španělsku je to stejné, tam je asi 70 % R1b. Baskové jsou téměř z 90 % R1b. Ve Francii je 60 % R1b. Belgie 60 % R1b. Průměrně je po Evropě 60 % R1b.

Tak došlo k rozdělení. R1a zůstali na východě – Polsko 56 % R1a, jestli si dobře pamatuji. Bělorusko 52 % R1a, Ukrajina 44 % R1a, po Rusku je průměrně 48 % R1a, na jihu Ruska dosahuje úroveň R1a až dvou třetin.
Odpovědět
#46
v pohode.
sú dve roviny tvojej argumentácie. Jedna je prísne vedecká, druhá zasahuje do politiky. Najprv tá "politická": ja sa cítim slovanom aj bez tých dôkazov Smile a nie je isté, či na každého platia len vedecké argumenty (pokiaľ ti ide o budúce generácie).
Ak sa pamätáš, ja som reagoval na tvoje skoršie príspevky, kde bola len jedna veta o "ľuďoch so svetlými vlasmi"...to bola dosť "úsporná informácia" Smile Teraz si vysvetlil obšírne pohyb genetických skupín po Ázii a Európe...Len nemôžeš rátať s tým, že každý sa venuje natoľko týmto veciam, ako ty. Ja sa venujem napríklad intenzívne zdravotníctvu, a tiež narážam ne obrovské dezinformácie a nepochopenie "laikov" Smile To ale neznamená, že ich preto podceňujem. Preto mám na SV relácie o zdravotníctve a na PRAVDE blog...
Teraz k vedeckým argumentom:
Podľa mňa, ak som pomenoval slovanov a indov ako "bratov", nebol som, napriek môjmu nevzdelaniu, ďaleko od pravdy Smile
Ďalej, z toho, čo si uviedol, v podstate vychádza, že anglosasi R1b a Slovania R1a majú spoločných predkov. Dezinterpretácia je v tom, kedy ktorá skupina prišla na územie Európy. Ostatne, všetky súčasné národy buď majú jedného spoločného predka (R1), alebo je tu ešte možnosť "neevolučého" vývoja, že niektorí tu "prišli z vesmíru". Nič nie je vylúčené. Takže mutáciou R1 vznikli skupiny R1A a R1b. To ale ešte nemusí automaticky znamenať, že vývojovo staršia skupina musí byť aj autorom mnohých technických vynálezov. Nevyzerá to skôr tak, že anglosasi sú viac zameraní na technický a hmotný rozvoj, a slovania na duchovný? A tak isto indovia, ktorí sú príslušníkmi tej istej vývojovej skupiny (arijci), sú skôr zmeraní na duchovno? To len taká úvaha...
Ale poďme späť k lukom: podľa teba, kompozitný luk na území Európy sa prakticky nevyskytoval, alebo len málo, pretože boli podmienky na používanie dlhého luku (výskyt tisu). Dajme tomu. Nejdem tu nasilu pretláčať moje videnie, ja skôr tvrdím, že je tu viac nejasností, ako odpovedí, takže budem klásť radšej doplňujúce otázky: a čo strelný prach? Prečo sa na území Európy nezachoval, alebo nepoužíval už v staroveku, tak ako v Číne? Nie je to trochu odvážne tvrdenie, že Aziati len preberali vynálezy, ktoré vymysleli "svetlovlasí"? Čo napr. čínsky porcelán?
Odpovědět
#47
A Dušan, jak se na poměr R1a a R1b na území východního Německa projevila v roce 1945 snaha Rudé armády nahradit německým ženám jejich padlé muže ?  Exclamation
Odpovědět
#48
Nemali by sme sa tu baviť radšej o kompozitných lukoch?
Odpovědět
#49
Mali. Takže len o lukoch. AK sa chcete baviť o dejinách- založte samostatné vlákno a tam vám odpoviem na vaše otázky. Pokiaľ budem vedieť. Takže o skladancoch. To, že tu boli zbytočné v konkurencii s celodrevami je argument o veeeeľmi dávnom veku 10-15 000 rokov . Hoci množstvo archeologických artefaktov aj teórií, ktoré sú stále viac zmysluplnejšie naznačuje aj ďaleko vyspelejšie civilizácie v našej minulosti- , ktoré sa buď kozmickým (zmena pólu zeme - ako asi aj teraz.. kométy atď.) zásahom, alebo samozničujúco (sme v pdobnej situácii..) zlikvidovali a začínalo sa - akoby odznova. Ale toto tu naozaj nemienim rozvíjať. Stačí debata na vyššiepísanú tému - nieto ešte zabrdnúť kamsi ,kde sa nedá moc argumentovať.

Teda - uvedomte si tú priepasť tisícročí ! Pravdepodobne neboli skrotené kone- tiež dôvod pre skladáky. Pravdepodobne nebolo reálne ani s kým bojovať. Nálezy ľuských sídlisk z tej doby a staršie- napr. VINČA ( Tripolie ) sú bez útočných zbraní, bez znakov boja a dobývania - dokonca bez obranných valov. V takom prípade komplikovaný skladák je nepotrebný - ak len k lovu. To že bolo vynaliezanie na pleciach našincov R1a a nie na R1b dokazuje práve invázia do WINDIE , kde sa bojovalo skladanými lukmi na plný výkon / MAHABHARATA, RAMAJANA.../a R1b sa to netýkalo.

AK sa máme baviť o poslednom tisícročí- žili sme tu obkolesení nekonečnými lesmi. Žiadna potreba skladanca. Je pravdepodobné, že ho priniesli so sebou jazdecké vojská. Hoci geneticky bratia (nemyslím tím R1b- hrať sa na bratranstvo v rozmedzí 4500 rokov je predsa len krajnosť a dokazuje to aj realita) stále to mohli byť dobyvatelia , zlodejské bandy a mocenské spory a v neposlednom rade NÁBOŽENSKÉ. ( Ukrajina - Srbi s Chorvátmi...) Takže skladané luky v stredoveku môžu byť len dôsledkom vojenských zostatkov po jazdeckých vojskách. Stali sa zaujímavým - exotickým artiklom a preto aj populárnym na obrazoch. Veď nakoniec v podstate všeky takéto luky u nás v múzeách a na hradoch sú pozostatkami vojen s Osmanmi. Najpeknejšie z nich rovno z rozhodujúcej bitky pri Wiedni. Tie s ktorími prišli Tartárske vojská sú dávno zhnité a max kostenné obloženie z nich zostalo.

Zhrnúc - podľa mňa skladané luky boli vymyslené a zostrojené našinacami , ale hlavne v strednej a východnej ázii. U nás nebolo dôvodu ich používať- preto nebyť "dovozu" v rukách útočníkov a možno aj pomocných zborov jazdeckého vojska nikto by ich tu nepoužíval.
Odpovědět
#50
toto je zaujímavý typ luku - Eskimácky luk. Prvý krát som ich videl v Kanade a majú ich aj v Britskom múzeu.
https://youtu.be/JmfYJBha7SU
Je vyrobený z parohových plátkov a podobne vyzerajú aj spomínané muzeálne kúsky z veľrybích kostíc. Je tam krásne vidieť, ako si lovci uvedomili, že potrebujú "pevnosť v ťahu" na chrbtovej strane luku, ak nechcú tú parohovinu alebo kostice zlomiť...tak to vyriešili špagátom, naozaj zaujímavé.
To je už krôčik k lepeniu šliach na Indiánskych lukoch, ako nám ukázal Iši.
A tiež nie moc zložitá cesta od celorohovinového skýtskeho luku k drevenno-šľachovo-rohovinovému až k prvým sibírskym proto-skladancom.
Skladaný luk je úžasný vynález, ale nepotrebuje vyššiu rasu, stačia generácie lovcov, alebo bojovníkov, špekulujúcich nad daným problémom.
Až my - moderní ľudia vybavení vysokým matematickým aparátom a fyzikálnymi znalosťami látok - dávame tomu nevdojak punc totálnej mysterióznosti, keď fyzikálne zdôvodňujeme, ako úžasne efektívne a vyvážene celá sústava pracuje a nejak apriori predpokladáme, že aj tí, ktorí tieto luky vyrábali, museli mať také znalosti - a že na základe týchto znalostí to spravili. Niečo na spôsob našej súčasnej práce - čo ja viem - na novom počítačovom čipe: najprv teória, potom matematický model, potom prototyp, inžinierske vyladenie a potom finálna výroba. Takto to robíme my a preto si ťažko už vieme predstaviť, že by to niekto robil inak.
Podľa mňa nemuseli ovládať vysokú matematiku a fyziku látok, aby k tomu dospeli - "stačili" tisícročia úsilia aby mohol Tozkoparan vypáliť z flajtového luku cez 800m. Tisícročia odovzdávania skúseností a zložitých a obsiahlych empirických faktov a vypozorovaných súvislostí.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 51 host(ů)