Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 4.5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuše Excalibur
Čau chlapy.
 Asi jsem dospěl k názoru, že když reflexní kuši, tak od excalibur. Vzhledem k mé finanční situaci ( chudý dělník :-D) přemýšlím o koupi Excalibur Grz2. 
Měl bych pár dotazů na zkušené, nebo rovnou majitele této kuše. 
Zajímá mě, jak mají řešeno upevnění hlavy k tomu plastovému tělu kuše. 
Myslím tím to, když budu třeba častěji kuši rozkládat, skládat, jestli se v tom plastu neochodí třeba závit, a nevzniknou časem nějaké nežádoucí vůle.  
Další věc je, jak je to s kvalitou ramen( praskání ramen u matrixe)

Kuše má 200lb, což považuji za optimální, na časté střílení. Vím, že tato kuše patří k těm nejlevnějším od excalibur, ale stále doufám, že ta kvalita oproti čínským kouskům, bude někde jinde. Dají se přikupovat různé doplňky, kterými postupem času mohu dovybavit tuto kuši.  Což vzhledem mé finanční situaci, považuji za rozumný kompromis.
Škoda jen, že Grz2 nemá ramena v černém. I když se dají třeba nalakovat, ale nechci tím ohrozit záruční dobu. Jinak jako kuše, je moc pěkná, jednoduchá, kompaktních rozměrů. 

Další věc je, kde kuši koupit. Jestli risknout kuse.cz, nebo radši někde jinde?  Obavy mám především skrz tu záruční dobu, kdyby se třeba něco stalo s rameny, aby se prodejce necukal. ( vlastní zkušenost, ale o tom později v jiném vláknu) 

Ještě jeden dotaz ohledně plastového těla kuše. Myslím, že na Amazonu jsem viděl nějaké upozornění na tento model, varování ohledně škodlivosti použitých materiálů. Kalifornský návrh 65 ( rakovina, reprodukční poškození)  víte o tom něco? Neumím cizácky, ale Google mi to přeložil a nejsem si jistý, jestli to vůbec patří k tomu produktu.  
Budu rád za každou radu. Předem díky Mirdus
Odpovědět
To mirdus

Obecně, každá kuše od Ex bude lepší než jakákoliv čínská. Za mě-pokud řešíš peníze, klidně ji kup, bude ti dobře sloužit. 200lb myslím, že bude zárukou dlouhé životnosti jak kuše, tak ramen a tětivy... 
Ale-pokud můžeš došetřit, tak vezmi raději tu s duralovým tělem. Četl jsem, že ty plastový jsou ze zbraňového plastu, co to obnáší, jestli nějaká plus to nevím. Měl jsem plastový Barnett, nešetřil jsem ho a nic na tom nebylo vidět. Žádné opotřebení. Ale netuším co by se stalo třeba v zimě, kdyby to náhodou bylo v mrazu a třeba jsi nato padnul apod.
A možná tě to časem bude mrzet. Ale i tak se to dá vyčenžovat a dokoupit dural. S Cermanem mám jen dobré zkušenosti, ale četl jsem tady i opak. Tak si vyber.
Odpovědět
To Alfonz
Díky za uklidnění. Taky jsem koukal na Grz2 s duralovým tělem, jen jsem nepochopil, jak je možné, že to má stejný nátah 11,2" jako plastové tělo, ale u duralu vzroste síla z původních 200lb na 220lb. Nepotřebuji více výkonu, zároveň bych uvítal těch 200lb radši s duralem. Ale je fakt, že se ten dural dá do budoucna také dořešit.
Odpovědět
To Alfonz
Měl jsi plastový Barnett a nešetřil ho? Co to znamená?
Co to obnáší? Tisíce ran za sezónu? Střílení při + 40 jako při -20 stupních Celsia?
Myslím, že ne. Když se zmíním, že některé kuše jsou poruchové, mám to podložené. Denně vidím na amerických fórech poruchy kuší. Nejčastěji? Barnetty, některé Excalibury, některé Killer Instinct, zřídka Ravin, TP. Jsou značky, kde jsem nezaznamenal problém. Současná americká produkce Barnettu je pro mě naprosté dno kušařského průmyslu. Z kdysi tak slavné britské značky koncern Plano Synergy vytvořil plastikové křápy vyráběné v Číně. Některé řady nemají dnes už jen GRFP rail, ale i uchycení ramen popřípadě hlavu. Jak to dopadá je vidět v galerii. Myslím, že není co dodat. Komu to nestačí, tomu mohu poslat desítky dalších fotek do mailu (ukládám si je).

   
   
   
   
   

To mirdus
Myslím, že opatření si věci, kterou chceš, a po které toužíš, není limitováno Tvým zaměstnáním.
Vždy můžeš udělat víc, abys na ten sen dosáhl (přesčasy, brigáda, druhá práce).
Pokud půjdeš cestou spoření nákladů, pořídíš starší. Vždy to jde. Myslím, že vydělávám dost nadprůměrné peníze, ale dodnes jsem nepochopil, proč bych je měl utrácet za novou kuši.
Navíc, když jsou jich (nejen) v Americe plné bazary za velice zajímavé, až nepochopitelné ceny.
Pokud koupíš jakoukoliv starou kuši ze série Exo nebo Matrix 310, 330 budeš mít kuši na věky.
Ještě pořádně postavenou, neošulenou, s přesným duralovým railem, neúnavnými rameny, obrovskou možností úprav a personalizace a za polovinu ceny nové. Ramena Ti pošlou tak jako tak, kdykoliv z Kanady zdarma. Z kvality bych ale neslevil nikdy.
Odpovědět
Přesně jak píše DanM, pokud budeš denně / obden sledovat bazar, čas od času se tam mihne dobrá kuše za pěknou cenu (většinou v plné výbavě) a v prakticky novém stavu. Kvalitní kuše nepotřebuje "2 letou záruku od kuse.cz", měla by vydržet 10-20 let. Já osobně bych do plastového railu / hlavy nešel, působí tam obrovské statické a dynamické síly.
Odpovědět
To Svikaj, mirdus
Pokud bych to vzal vzestupně, co se kvality týče, nejníže bude GRFP rail, výše bude rail duralový z taženého profilu, a nejvýše rail duralový, frézovaný z jednoho kusu a rail karbonový.

U plastového výlisku budou nejhorší tolerance. Díky tomu i nejmenší přesnost. To byl ostatně největší rozdíl mezi dvěma sesterskými kušemi, kdy PSE Fang s plastovým railem dosáhlo soustřelů z 30 yds ze střelecké stolice průměrně 3" (nejlepší 2,7"), kdežto kvalitněji vyrobený Killer Instinct 350 s duralovým railem pak soustřely průměrně do 2" (nejlepší 1,4", s custom šípy dokonce 1,1"). Jde vždy o to nejlevnější řešení. Používají je nejlevnější kuše z nabídky daných firem. Jde primárně o cenu. Výrobce to trochu podpoří, že je kuše levnější, stejně výkonná, že je lehčí a tětiva po plastovém railu lépe klouže. Jako realitu vidím mírně horší přesnost, rozdílnou dilataci materiálů (rail-hlava), možnost ztráty vlastností při přehřátí, mrznutí,... Na rail naštěstí nepůsobí tak obrovské síly jako na hlavu a uložení ramen, tam je použití plastu čirý nerozum (Poe Lang, Barnett,...).
Výrobci jako Darton nebo Excalibur používají u nejlevnějších řad tyto raily a co jsem se dočetl, bez problémů (složení materiálu, dimenzování). Ale už z výše uvedených důvodů bych zvolil vždy vyšší řadu s duralovým railem. 

Duralové raily mají nižší tolerance ve zpracování. To znamená, že vodící část pro šíp bude perfektně rovná, žlábek bude stejně široký i vysoký, bez změn v průběhu jeho délky, kluzná část perfektně hladká. Budou na sebe přesněji sedět jednotlivé spojovací části. Svikaj například používá pro závody custom frézovaný rail z plného materiálu. To je myslím ještě přesnější varianta než ze standardního taženého profilu. 
Velká váha je plus při závodech, kdy pomáhá ke zklidnění zbraně při zamíření, pro běžného uživatele půjde asi o málo využitelnou věc jak z hlediska váhy (cca 1 700 gramů), 
tak ceny (cca 5 000,- Kč).
Ne vždy ale musí mít plný rail lepší vlastnosti oproti profilovanému railu z hlediska hlučnosti. Profilovaný rail může lépe pohltit a utlumit vibrace a tím některé frekvence hluku, 
pevný rail nebude sice vibrovat, ale výstřel se může hlukově jevit jako tvrdší.

Karbonový rail jsem měl v rukou párkrát (Ten Point). Je to nádhera, ale ze všech možností nejdražší a výrobně nejnáročnější. Spojuje výhodu obrovské pevnosti a nízké váhy.
Pro karbon ale může s vibracemi platit to samé jako pro plný duralový rail. Toto byl svého času i problém u motocyklů MotoGP, kdy karbonový rám byl perfektně pevný, ale nepřenesl žádnou informaci od podvozku, kdežto duralový rám byl sice méně pevný, ale podvozek byl lépe čitelný a jízda tím pádem přesnější a časy rychlejší.
Odpovědět
Hele dane, nechci se hádat, ale píšeme to samé. Pokud mirdus nechce z jakéhokoliv důvodu investovat, ať si raději koupí GRZ s duralovým tělem. Nic jiného mu nemohu poradit. O plastu jsem napsal jen to, že jsem to měl na Barnettu a střílel, ale taky jsem to dal pryč a mohlo by ho to dříve nebo později mrzet. Ať už po stránce spolehlivosti, nebo jen z toho pocitu, že má to nejnižší v dané třídě. Je to prostě o kompromisech. Taky musí sám uvážit k čemu to chce. Ty se rád opíráš o informace ze světa, ale tam je malinko reality jiná. Podmínky pro střelbu tam jsou jiné, prodejci a nabídka také. Já například bych si nekoupil kuši z ciziny přes inzerát. Tady u nás starší ano, ale nabídka je velice omezená. Ty tři staré Ex co tady jsou na netu to je opravdu málo a ne za malý peníz. Za třináct za které jsou zpravidla nabízené si opravdu raději koupím GRZ. O zárukách jsem také již psal, řeším ku spokojenosti obou stran, pak raději zaplatím ze svého. Tak to u nás na písečku v ČR chodí. Ale to u kuší se mi ještě nestalo. Píši obecně. Zatím jsem neměl s Ex žádný problém. Já ho pořizoval jako poloprofi nářadí s tím, že si hodně věcí popřípadě udělám sám. Nehodlám řešit do budoucna výměnu kladek a to kdo mi to udělá. Po deseti letech mě každý prodejce pošle do kytek, tedy když ještě bude fungovat jako prodejce.
Vzpomeň jak jste nedávno na starých forech Ex vychvalovali, sám jsi jich pár měl a dneska je to brak? Vedle hodnotíte čínské mrdky jako ucházející, tak co si má nováček vybrat. Vtrhnout do banky a koupit Ravena, nebo cokoliv podobného a až se to pos… tak ho hned někomu za polovic nadělit. Nedělej si ze mě srandu.
Odpovědět
To Alfonz
Já jsem někde napsal, že jsou staré Excalibury brak?
Najdi mi to prosím? Kde jsem chválil čínské mrdky? Najdi mi to prosím!

Čínské kuše jsem nedoporučil nikdy nikomu, naopak. 

Co jsem začátečníkům doporučil byly staré jednoduché britské Barnetty (Panzer, Wildcat, Commando, Commando II, DeltaStorm, Ranger), na kterých se naučí a posléze Excalibury ze série Exo (od roku 1993).

Tam za pár peněz budou mít kuši, která je přežije, na které si udělají všechno sami a má nejnižší poměr cena/výstřel.
Pak možná ještě Matrix 310, 330. Špatný by nemusel být možná ani nový Bulldog 330.

Najít staršího Excalibura kolem 10 000,-Kč není problém. Sám jsem za tyhle peníze prodával Vixena, Exoceta i Matrixe “320”. Všechno to byly upravené závodní kousky se spoustou úprav, které byly trochu jinde než kuše z obchodu. Kamarádi sehnali Axioma za 8 000,-Kč, Phoenixe za 9 000,-Kč.

Z nových Excaliburů něco rozumně dimenzováno, s duralovým railem.

Pokud si nováček koupí starší reflexní nebo kladkovou kuši ze zahraničí a napíše mi SZ, rád mu na to pomohu sehnat díly, zařídím servis, výměnu tětivy, lanovodů nebo úpravy. To všichni, kdo mi psali ví. Ono jednou za rok udělat servis na kuši není taková tragédie. Jen se toho nebát.

Výkonnou hi-end kuši bych nechal trochu zkušenějším uživatelům. Konkrétně Ravin je vyloženě lovecký nástroj a na častou střelbu to není. A ani bych jej nikomu nedoporučil. Ale takový Mission Sub-1 bych naopak doporučil úplně všem. Stejně tak jakýkoliv Scorpyd, Darton, CAMX Bowtech Stryker. Starší se nechají sehnat za peníze, za které u nás nekoupíte ani nového Bulldoga. 

Tady třeba nabídka nových, nestřílených, plně vybavených CAMX 330, které si v bytelnosti zpracování a odolnosti namažou většinu dnešní produkce na chleba. Cena 280$. ?

   
Odpovědět
(02-12-2020, 08:55 PM)DanM Napsal(a): To Alfonz
Já jsem někde napsal, že jsou staré Excalibury brak?
Najdi mi to prosím? Kde jsem chválil čínské mrdky? Najdi mi to prosím!

Čínské kuše jsem nedoporučil nikdy nikomu, naopak. 

Co jsem začátečníkům doporučil byly staré jednoduché britské Barnetty (Panzer, Wildcat, Commando, Commando II, DeltaStorm, Ranger), na kterých se naučí a posléze Excalibury ze série Exo (od roku 1993).

Tam za pár peněz budou mít kuši, která je přežije, na které si udělají všechno sami a má nejnižší poměr cena/výstřel.
Pak možná ještě Matrix 310, 330. Špatný by nemusel být možná ani nový Bulldog 330.

Najít staršího Excalibura kolem 10 000,-Kč není problém. Sám jsem za tyhle peníze prodával Vixena, Exoceta i Matrixe “320”. Všechno to byly upravené závodní kousky se spoustou úprav, které byly trochu jinde než kuše z obchodu. Kamarádi sehnali Axioma za 8 000,-Kč, Phoenixe za 9 000,-Kč.

Z nových Excaliburů něco rozumně dimenzováno, s duralovým railem.

Pokud si nováček koupí starší reflexní nebo kladkovou kuši ze zahraničí a napíše mi SZ, rád mu na to pomohu sehnat díly, zařídím servis, výměnu tětivy, lanovodů nebo úpravy. To všichni, kdo mi psali ví. Ono jednou za rok udělat servis na kuši není taková tragédie. Jen se toho nebát.

Výkonnou hi-end kuši bych nechal trochu zkušenějším uživatelům. Konkrétně Ravin je vyloženě lovecký nástroj a na častou střelbu to není. A ani bych jej nikomu nedoporučil. Ale takový Mission Sub-1 bych naopak doporučil úplně všem. Stejně tak jakýkoliv Scorpyd, Darton, CAMX Bowtech Stryker. Starší se nechají sehnat za peníze, za které u nás nekoupíte ani nového Bulldoga. 

Tady třeba nabídka nových, nestřílených, plně vybavených CAMX 330, které si v bytelnosti zpracování a odolnosti namažou většinu dnešní produkce na chleba. Cena 280$. ?

Dane, všechno chápu, ale otázka zněla jinak-chci GRZ, nechci moc investovat. Toť vše. 
Tady nic slušného použitého nekoupíš. Dvě ze tří kuší jsou po výměně ramen, nebo se majitel bojí, že se mu to rozsype a pak prodá včas, aby netratil tolik. Ty inzerce se opakují dokola. Zahraničí neřeším, praskla by mi hlava a to nemyslím jen kuše. To je jiný svět a jiné možnosti. Ale opět pro mne uplně někde jinde. Nechci čekat a trnout co mi přijde a nepřijde, nechci platit předem, nechci nikoho otravovat...
Pokud budu chtít kladku je to už i u nás lepší, začíná být větší výběr. Mluvíme-li o nových kuších.
Odpovědět
To Alfonz, mirdus
Dobře, zjednoduším to. GRZ2 může fungovat a asi i bude.
Ale nešel bych do ní. Jak kvůli použitému materiálu, tak vzhledově (se na to muset koukat).
Pokud novou kuši, Excalibur, se zárukami, 
raději bych pár měsíců počkal, našetřil a koupil třeba tohle (kuši nekupuješ na půl roku).
Úplně nový model, duralový rail, lepší těžiště (mírný bull-pup),...

https://www.arrowinapple.com/crossbow/ex...330-black/

Ale berte to jen jako můj nsubjektivní názor do diskuse.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 3 host(ů)