Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Luky kompozitné
#91
Našiel som nejaké rohy z vodného bývola z holandského obchodu. Bolo by to použiteľné na luk ?
https://westerndeco.nl/?product=waterbuffel-hoorn
Odpovědět
#92
Na krátkej mongolskej vystačíš s délkou jednoho plátu 40 cm. Vždycky je lepší mít rezervu. Každej roh není ideální, záleží, co se Ti z toho podaří vyřezat. Pokud to budeš brat, zkus se domluvit na nejdelší a nejrovnější kusy(myšleno tím správným směrem, zahnutý budou vždycky). Ideální je na jeden luk oba rohy z jednoho zvířete, ale to ti asi nikdo nezaručí.

Já sem našel na trubce video výroby korejských luků Gak Goong.
Jestli ste ještě neviděli, tady je:

https://www.youtube.com/watch?v=WjgtsGKdhMs
Odpovědět
#93
(08-28-2021, 11:58 PM)Raďas Napsal(a): Na krátkej mongolskej vystačíš s délkou jednoho plátu 40 cm. Vždycky je lepší mít rezervu. Každej roh není ideální, záleží, co se Ti z toho podaří vyřezat. Pokud to budeš brat, zkus se domluvit na nejdelší a nejrovnější kusy(myšleno tím správným směrem, zahnutý budou vždycky). Ideální je na jeden luk oba rohy z jednoho zvířete, ale to ti asi nikdo nezaručí.

Já sem našel na trubce video výroby korejských luků Gak Goong.
Jestli ste ještě neviděli, tady je:

https://www.youtube.com/watch?v=WjgtsGKdhMs

Mongol by bol asi jednoduchší, ale strašne ma láka mamluk. resp. tie luky, ktoré sa našli v Citadele Damascus. 50inch ntn a rohovina 40-50cm by mohla stačiť. Pokúsim sa to vyrobiť podľa Adamovej knižky na výrobu tureckých lukov.


Přiložené soubory Miniatury
   
Odpovědět
#94
Marek môžeš to nazvať ako chceš (a to je aj ten názov "mamluk") kľudne aj "Košičan"- stále je to len varianta Osmanského lukuku, ktorý reprezentuje posledný vývojový stupeň skladancov. Čiže ťa tvoja túžba ženie do veľmi nejednoduhého hľadania a práce. Ako mňa. Ak však nechceš od toho maximum - ako hlupácky ja - tak streľby schopný do terča pri zodpovedajúcej snahe si urobíš.
Odpovědět
#95
Nakoniec som sa pustil do osmanov. Žiadne experimenty na začiatok. Už mam hotové 3 kostry. Z javora horského predpokladám. Pokúsim sa to celé dať dokopy s kožným glejom. Mam v plane 60lb 80lb 120lb. ta 60 je len pre istotu ak by tie silnejšie neboli úspešné. Flight bow zatial nechcem robiť.
Odpovědět
#96
Kožný glej je tá posledná možná varianta. Želám veľa zdaru a šťastia. Budeš ho potrebovať!
Odpovědět
#97
Vďaka. Tiež sa mi ten kožný glej moc nepozdáva, hlavne kvôli rýchlemu tuhnutiu. Skúsim si vyrobiť glej zo zbytkov šliach. Pokazil som ich viac než bolo nutné, kým som sa naučil ako ich správne rozklepať.
Objednal som si aj mechúre z jeseterov z Bulharska.
Odpovědět
#98
Ak môžem doporučiť vykašli sa aj na rozvarené šľachy. Je to samozrejme lepšie ako bežný kožný-lebo aj ten má niekoľko rôznych variánt a tie najlepšie dokážu niekomplikovaný ( nie s veľkým opačným prehybom a so super krátkymi ramenami ) luk udržať pokope istú dobu . Robil som tiež pokus-omyl luky so šľachovým glejoma moje "vnútorné vyšetrovanie" neúspechu poukazuje práve na použitie tohoto gleja-dokonca aj v percentuálnych prímesiach ako na príčinu katastrofy. Okrem iného. Doporučujem čistú "vizinu". Bulharský zdroj nepoznám- možno super, ale pre nedočkavých sa vizina predáva v každom obchode pre profesionálnych výtvarníkov a reštavrátorov- už spracovaná vysušená v plátkoch- pretože dodnes sa bez nej nedá rešatvrovať naozaj profi starý nábytok- pozlacovanie plátkovým zlatom a pod. Jeden taký obchod je v Bratislave - pod hradom nad príjazdovkou k mostu SNP, jeden v Prahe a možno aj Brne. Alebo boli. Dlho som nebol. Je to drahá sranda, ale zas nie smrtelne.
Ak je čas doporučujem nájsť si v blízkosti odchov rýb pre hotely a reštavrácie - ja som to kedysi ( je to už viac ako 10 rokov...) úspešne praktizoval, kde ryby aj spracovávajú a z jeseterov vnútornosti pokladajú za odpad. Bol to super zdroj, kde si sám všetko kontroluješ- spracuješ- usušíš ... (ešte aj hlavy som na nich vymámil-ovplyvnený najnovším (vtedy) objavom archeológov z dielne dávneho lukára kde objavili návod aj stopy jemnej kožičky z vnútra tlamy jesetera). Tak som pracne preparoval kožičku z papule jesetera. Šialenstvo...

( Rozváral som aj kaprie mechúre. Tieto pokusy ma stáli veľa energie a veľa sklamania... )
Odpovědět
#99
Skúsim teda zohnať aj vizinu. K tým šlachám, pri koľkých stupňoch si to rozváral ? Ja som po 12h pri 70 C získal z 50 gramov šliach len 14 gramov lepidla (28%) . Nie je to priliš málo ? Šlachy som na začiatku procesu rozmixoval, tak z toho bola len taká kaša, ale vôbec sa to nechcelo rozpustiť.

   
Odpovědět
Ta výtěžnost je asi celkem normální. Šlacha zdaleka neobsahuje pouze kolagen. Zbytek musíš oddělit. Těch 70 stupňů je asi maximum. Při vyšších teplotách (od 60 stupňů) kolagen ztrácí na kvalitě.
Odpovědět


Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 52 host(ů)