Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#1
Zdravím všechny přítomné. Možná si říkáte, proč zakládám téma podruhé a dělám druhý díl, což může být do značné míry trochu nepřehledné a matoucí. Věřte, že je to čistě z technických důvodů.
Protože adminovi zdejšího fóra nestojím ani po třech měsících za trochu času, aby mi napsal, proč nejdou vkládat další příspěvky do daného vlákna, popřípadě učinit nápravu problému, uchyluji se k tomuto kroku.
Věřím, že pokud v budoucnu dostane přístupová práva pro správu zdejšího fóra někdo, kdo má na tom skutečný zájem a chuť, obě vlákna spojí a bude se pokračovat v jednom vlákně. Jinak další nové články budou prozatím zde.

Ještě jednou tedy vkládám článek o velice zajímavých kuších včetně plnohodnotné fotogalerie, kterou si budete moci prohlédnout v plném rozlišení a popřípadě na ní reagovat. Přeji všem pěkné čtení.

Kuše Vilok

Příběh slovinské značky Vilok se začíná psát přibližně před čtyřiceti lety, kdy zakladatel firmy VILOK, Viktor Jeromel, v té době ještě chlapec, pozoroval v otcově truhlářské dílně, jak se denně vyrábějí nové a nové dřevěné výrobky. Fascinace dřevem a výrobky z něho jej provázejí celý život až do dnešních dnů.


Společnost VILOK začala po roce 1985 s výrobou kvalitních, ručně vyráběných zakázkových luků a kuší, jejich příslušenství. Později začala pořádat lov z luků a kuší, středověké festivaly a souboje, střelecké soutěže a kurzy pro začátečníky i pokročilé střelce z luků i kuší. V roce 1993 byla firma Vilok prvním dodavatelem a sponzorem Slovinského ženského a mužského týmu ve světovém poháru ve střelbě z kuše. Týmy obsadily třetí a páté místo. Špičkový závodní střelec a slovinská legenda, střelec Rajmond Debevec (https://en.wikipedia.org/wiki/Rajmond_Debeveczískal na mistrovství světa ve Francii téhož roku zlatou medaili a stal se tak světovým šampiónem. Vysoká kvalita a přesnost výroby, stejně jako střelecké umění přispělo k tomu, že v roce 1998 Viktor Jeromel vytvořil evropský rekord ve 3D lukostřelbě v kategorii Longbow. Tyto zkušenosti se firma Vilok snaží přenést do své výroby. Ačkoliv je firma a její vznik spojena hlavně s výrobou luků a kuší, dnes je známá zejména výrobou prestižních dřevěných módních brýlí, které vlastní a nosí světové celebrity a známé osobnosti. Jejich zajímavostí je nejen vzhled, možnost personalizace, ale jejich kompletní ekologická odbouratelnost a recyklovatelnost.


Pro zájemce přidávám odkaz na stránky výrobce, kde se mohou pokochat i lukostřelci nad výrobním programem luků.


http://www.vilok.eu/?lang=en


http://www.vilok.eu/bows?lang=en


My se ale pojďme podívat na jednotlivé modely kuší, které má tato rodinná firma ve svém výrobním programu.

http://www.vilok.eu/portfolio_category/c...ws?lang=en


Ten je na tak malého výrobce značně široký a pestrý, byť vychází z unifikovaných komponent.


Program by se dal rozdělit na dva typy kuší a to na velké a pistolové.

Začněme tedy těmi velkými.

Všechny kuše Vilok se vyznačují kladkovým mechanismem, CNC obráběným duralovým tělem kuše a skeletonovou aluminiovou nebo plnou dřevěnou pažbou, kompozitními (laminát nebo karbon) dělenými rameny dvou typů. Jedny mají plný profil, další jsou vybrány, že působí částečně jako dvě oddělená ramena nad sebou.



Mým okem jsou kuše až příliš podobné starším typům kuší Horton nebo Barnett (rozvedu u jednotlivých typů).


Prvním typem je skeletonový typ nazvaný „Magnum“

Jde o typ s lehkou skeletonovou pažbou,která až neuvěřitelně připomíná rámové pažby kuší značky Horton a jejich starších typů např. „Magnum“ [Obrázek: smile.png], z těchto rámových pažeb pak vycházely i první skutečně moderní kuše Barnett – Panzer, Commando a další (povšiměte si tvaru předpažbí – úchopu, kolmé schránky pro spušťový mechanismus nebo část předpažbí přecházející v lučík chránící spoušť).
Ramena jako taková jsou až nápadně podobná starším typům kladkových ramen kuší Horton s nátahy 150 – 175 lb (za povšimnutí stojí hlaviště uložení ramen, šroub držící ramena a vybrání pro kladku, stejně jako profil samotného ramene). Je možné, že Vilok kupoval oveřené polotovary, které vyšly levněji než vlastní vývoj a výroba, byly ověřené, spolehlivé, přesné. 


Horton Magnum
   

Na skeletonové pažbě, která je vyvedená v nástřiku camo je střenka pažbičky úchopu a grip předpažbí ze dřeva, pažba má gumovou měkčenou botku, na kuši je optika a držák šípů.

   
   

Hmotnost: 3,2 kg
Nátah: 150 – 170 lb
Rychlost: 290 fps


Dalším typem je kuše Prestige, která mi opět připomíná typy Horton Supersport.
Má plnou dřevěnou pažbu z ořechového dřeva se zvýrazněnou lícnicí a měkčenou gumovou botkou pažby. Opět nechybí optika a držák šípů.
Technické detaily i údaje jsou shodné s kuší Magnum.


   

Hmotnost: 3,2 kg
Nátah: 150 – 170 lb

Rychlost: 290 fps



Dalším typem je Prestige 300
Ta navazuje na předchozí typ Prestige, ale má jiná, dělená ramena, která poskytují mírně vyšší výkon. Pažba je opět plná z ořechového dřeva se zvýrazněnou lícnicí mírně odlišného tvaru s více ergonomickými vybráními než předchozí typ a měkčenou botkou pažby. Na kuši je dvojnožka, držák šípů a optika s laserovým značkovačem.

   
   

Hmotnost: 3,2 kg
Nátah: 170 lb


Rychlost: 310 fps



Posledním velkým typem je nejdražší typ nazvaný Samostrel Prestige Unique.
Je obdobou typu Prestige, má i stejná, plná ramena. Rozdíl je zejména v krásně propracované ořechové pažbě s pěkným zdobením rytinami v oblasti předbažbí a krku úchopu pažby. Opět nechybí výrazná lícnice, gumová botka pažby, držák šípů a optika, která je zde větší než na předchozích typech.



   
   

Hmotnost: 3,2 kg
Nátah: 170 lb


Rychlost: 290 fps při použití laminátových ramen a 310 fps při použití ramen karbonových.




Na závěr jsou v nabídce dva typy pistolových kuší.


První z nich je nazvána lakonicky Crossbow – Pistol
Jde o malou pistolovou kuši s jednodílným reflexním ramenem z laminátu a silou nátahu 50 – 80 lb (opět ramena pistolových kuší Barnett). Kuše má jednoduchá mechanická stavitelná mířidla (opět stejný systém jako Barnett) a třmen nášlapu. 

   
   
   

Hmotnost: 0,8 kg
Nátah: 50-80 lb


Rychlost: 170 fps 


Druhá pistolovka je trochu zajímavost.
Nese jméno Crossbow – Pistol – Tranquilizer.  A jak už název napovídá, 
jedná se o kuši upravenou pro vystřelování [b]narkotizačních šipek. [/b]Oproti předchozí kuši se liší přidáním jednoduché drátové ramenní opěrky, polstrované v oblasti lícnice. 

   

Hmotnost: 1,05 kg
Nátah: 70 lb


Rychlost: 170 fps 

Efektivní dostřel s šipkou udává výrobce 30 metrů.

[b]Osobně by mě to zajímalo a chtěl bych to vyzkoušet (myslím střelbu, ne obsah injekce ).
Z pistolové kuše jsem měl možnost střílet a myslím si, že přesný a efektivní zásah na 30 metrů s takovouhle infuzní nádobou je z říše narkotizačních snů.
Každopádně třeba do 15 metrů věřím, že by to šlo (ale otázkou je, co by bylo bezpečné uspávat).
Oproti narkotizačním puškám na bázi hnacího plynu by to byla levná alternativa, ale účinnek je trochu diskutabilní.
[/b]
Odpovědět


Příspěvků v tématu
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2. - od DanM - 12-11-2017, 08:11 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 4 host(ů)