Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#3
To Tecumseh
Ano, přesně. Mám také slabost pro kuše se dřevěnou pažbou. Velice se mi libí ořechové pažby nebo i ty z laminovaného dřeva (lepenice). Tvarem se mi nejvíce líbí asi typy thumbhole, s kolmějším sklonem úchopové rukojeti.

Jen tak pro zajímavost, v rámci odpovědi a ne zcela mimo téma, vložím mojí současnou stavbu kuše, na které pracuji.

Jedná se o starý Horton Supersport. 
   
Staré Hortony jsou dnes již obecně na konci své životnosti. Ve většině případů se jednalo o kladkové kuše. 
Jakýkoliv servis, shánění náhradních dílů, repase nebo úpravy kladkových systémů jsou buď extrémně složité nebo zhola nemožné. Původní Horton již neexistuje a stejně tak se na něj již nevyrábějí díly.
Jelikož se mi tento typ pažby moc líbí, koupil jsem již dvě takto poničené kuše a snažím se je uvést to provozuschopného stavu.

Hlavní úprava spočívá v nahrazení kladkového systému o síle nátahu 150 lb, dělenými reflexními rameny. Ty jsou na zakázku vyrobené dle mého požadavku (tzv. custom) panem Vladimírem Kýzlem. Tímto bych mu chtěl poděkovat. Výborný přístup, konzultace, informace, dobrý pokec. Jen toho času má na takovéhle stavby bohužel velmi málo.
Materiál je vrstvený laminát, profil je reflexní se značným průhybem profilu. Nátah je na danou nátahovou délku 10,5" 227 lb. Ramena mají šíři 940 mm a jsou značně silná. U šroubů uchycení mají tloušťku 18 mm.
Jsou zakončena krásnými dřevěnými nákončími a zakázkovou tětivou z dakronu (značné tloušťky). Na ramena jsem osadil tlumiče Bowjax Monster, příští měsíc by měla proběhnout úprava railu na přidání tlumičů tětivy. Tlumiče přijdou i na tětivu samotnou. Do budoucna plánuji hák pažby a olejovo-rtuťový tlumič do přední části.
   
   

Kuše vyžaduje při nátahu dostatek síly, ale není to nic, co by se nedalo. Opět to chce trocha švihu a zabrat i rameny a tělem. V tomto pomáhá i kratší délka nátahu.


Na kuši byla optika Excalibur Varizone, ale ta je vhodná spíše k lovu. Na terčovku 35 a 50 metrů jsem osadil Meoptou Artemis 2000 7x50.
   
   

Používám těžké šípy stavěné na zakázku od KOŘEN s hmotností 472 gr. S těmi dosahuje rychlost v závislosti na podmínkách rychlost kolem 255 fps. Při testech ramen byly zkoušeny i těžké šípy až o hmotnosti 740 gr, s těmi pak byla rychlost 227 fps. Úchop je překvapivě stabilní, výstřel "těžký" a zatím i trochu hlučnější.
Jinak střílení z ní je radost a každé dobré seřízení, dobré zásahy tomu jen přidají.
   
   

Do budoucna plánuji ještě jednu identickou kuši, ale včetně nové custom ořechové pažby, kde by měl být hydraulický tlumič umístěn v předpažbí, žlábek pro lanový natahovák a mnoho dalších úprav viz. moje rychlá skica na obrázku.
   
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2. - od DanM - 12-29-2017, 10:07 AM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 6 host(ů)