Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#19
Kuše Saxon


Dnes vám bych chtěl představit další americkou, již neexistující značku kuší, Saxon International Inc. Ta měla kanceláře v Tarpon Springs na Floridě, kde sídlilo vedení.
Další pobočka byla ve Velké Británii. Ta měla na starost evropský trh. Výroba kuší samotných pak probíhala v Mexiku na poloostrově Peninsula Yucatán.

Výrobce měl na konci osmdesátých a začátku devadesátých let ve výrobním programu slušné množství typů.

Nesly označení Avenger, Badger, Barracuda, Brat, Cyclone, Gremlin, Hellfire, Mag-Fire, Renegade, Sabre a model kuše s nejlepším názvem Turbow Smile .


Nejen lokace továrny (USA, UK) připomínají značku Barnett. Většina typů je vzhledově téměř identických se staršími modely značky Barnett. Je možné, že Barnett ponechal licenci na výrobu starších typů v momentu, kdy představil svojí novou řadu kuší.

(V první polovině devadesátých let, konkrétně v roce 1993, Barnett představil první lankový natahovák a měl ve výrobním programu mnohem sofistikovanější a modernější typy jako RX-280 (reflex), Demon (trackless), RC – 300, 300-Mag,
Quad-300 (první kuše s rychlostí +300 fps), Commando II, Rhino Classic, Rhino Mag, Rhino Sport Mag nebo Revolution XS).


Kuše byly pistolové a velké, puškového typu.


Z pistolových typů představím nejmenší typ Brat, který byl velice malý a sloužil spíše pro zábavnou střelbu (který velice připomíná nejmenší pistolovku Barnett Imp).

   


Velké typy používaly jako základ šasi, které dle mého vychází z typů Barnett Panzer a Panzer 2. Základní typy byly reflexní, stejně jako jejich předloha. Jedná se o typy Avenger, modernizovaný Avenger II a verzi se sklopnou pažbou Raider a jeho mladší verzi Raider II.

   
   
   

Vlastní vývoj dal vzniknout kladkovým verzím na tomto základě a to typům Turbow (kladkový protipól reflexního Avengeru), Renegade (identický s předešlým, ale modernější) a mladší Mag-Fire se sklopnou pažbou (obdoba reflexního Raider II).


   
   

   

   

   
   

Všechny kuše, jak reflexní, tak kladkové měly nátahovou sílu 150 lb. V reflexním provedení byla rychlost se 400 gr šípem 202 fps a hmotnost 2,1 kg (modernější Raider II se sklopnou pažbou, bez optiky, otevřená mířidla).
U kladkových byla rychlost se 400 gr šípem 238 fps a hmotnost 2,7 kg (modernější Mag-Fire se sklopnou pažbou, bez optiky, otevřená mířidla).



Kdy nebo z jakého důvodu firma činnost ukončila nevím. Jen odhaduji na druhou polovinu devadesátých let a finanční těžkosti.


Je to škoda, bylo by velice zajímavé sledovat, jak by se Saxon vývojově odchýlil od základu Barnettu a jak by vypadala produkce těchto dvou značek třeba po dvaceti letech.
To ostatně můžeme vidět u značek CAMX a Horton Crossbow Innovations, kdy CAMX pracovalo s posledními technologiemi starého Hortonu (modely Chaos 325, X330) a dnes představili svojí další vlastní ®evoluci s názvem A4 (viz vlákno http://www.lukostrelec.cz/subdom/forum/s...=88&page=5), zatímco Horton Crossbow Innovations šel cestou zanechání si pouze jména a kompletního vývoje a výroby nových řad (Legend Ultra Lite, Storm RDX, Vortec RDX) na bázi technologií Ten Point. Skvělé je, že obě značky prosperují, vytvářejí konkurenční prostředí, urychlují vývoj a přináší větší výběr typů kuší pro zákazníky. Ale to už je trochu jiný příběh.
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2. - od DanM - 01-13-2018, 11:53 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 8 host(ů)