Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stump a Judo point
(01-29-2018, 12:07 AM)benzin Napsal(a): Ahoj máte někdo praktickou zkušenost se střelbou se stump hrotama (třeba judo point, nebo gumové stumpy)? Jak dlouho šíp vydrží ty nárazy? Mění to hodně letové vlastnosti šípu?

Uvažuju o tom jako o způsobu jak trénovat střelbu v terénu a nemuset sebou tahat terč. Ale nevím jestli tím neodrovnám moc šípů a jestli to k něčemu bude, jestli pak střelba s terčovým hrotem nebude lítat úplně jinak.

Ahoj, zařazuji občas stump shooting jako doplněk tréningu v terénu na 3D lukostřelbu. Používám blunty "hammer" viz: https://goo.gl/YpgXs4

I když střílím 3D v kategorii longbow s dřevěnými šípy, na stumping to chce odolné carbony a trochu fištróna, aby to vydrželo víc. Každopádně zlomit se dá všechno. Já používám inzerty z nerezové oceli, ochranné kroužky na trubku vpředu i vzadu, tzv. "collary". Prodává je například Monty (http://www.freebow.cz). Končík musí být nalepený, jinak po nárazu vyskočí. Collar zajistí, že neroztrhne trubku, končík se maximálně zlomí. Collar doporučuji podlepit, ať ho neztratíš. Insert mám aktuálně vlepený tavným lepidlem, ale vnitřek trubky zdrsněn smirkem, jinak po vyladění doporučuji se s tím nepárat a dát tam epoxid, protože náraz do dubového pařezu neustojí nic. Já to doladil na shodnou váhu s dřeváky jen těžiště je trochu jiné, ale to na běžné vzdálenosti nevadí a na stump se střílí většinou na blízko kvůli stromům a taky nutnosti vhodně vybrat cíl (pomoci může dalekohled)

Kroužky nahradí i omotávky zalité do epoxydu. Judo se mi nelíbí, střílím do shnilých pařezů a nevěřím, že bych ty pacičky neulámal po první návštěvě lesa. Gumové by mě asi nebavily, navíc pochybuji, že to pak bude lítat srovnatelně jako terčové hroty. Já mám totiž rád, když se blunt do shnilého kmene zasekne a zabodne a hammery mají háčky, takže se neztratí ani v trávě a tím pádem judo plně nahrazují. Pro velký nedostatek a vysokou cenu těchto hrotů budu ovšem experimentovat i se zabroušenými hroty. Nejodolnější carbon s tradičním maskováním a váhou srovnatelnou s dřeváky je Carbon Express Heritage, který má trubku z křížového carbonu, tedy odolnější, než podélná vlákna většiny ostatních výrobců. 

No a to je asi pro začátek všechno, co mě napadá, když tak se ptej. Žádný šíp nevydrží všechno, ale takto postavená výbava se v podstatě jen drobně opravuje a používá pořád dokola. a že je to sranda, která stojí za to, mrkni:
https://goo.gl/NYHVKG
Odpovědět

Příspěvků v tématu
Stump a Judo point - od benzin - 01-29-2018, 12:07 AM
RE: Stump a Judo point - od Sysel - 02-01-2018, 09:23 AM
RE: Stump a Judo point - od kosmi - 02-04-2018, 06:58 PM
RE: Stump a Judo point - od benzin - 02-04-2018, 07:18 PM
RE: Stump a Judo point - od kosmi - 02-04-2018, 07:31 PM
RE: Stump a Judo point - od Twitko - 07-25-2018, 06:53 PM
RE: Stump a Judo point - od Hrom - 03-31-2020, 09:30 PM

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející toto téma: 1 host(ů)