Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2.
#20
Dnes bych se chtěl rozepsat o dalším, již neexistujícím výrobci a to firmě z Kalifornie v USA, Wham-O.
Společnost Wham-O Inc., byla od roku 1940 známá jako výrobce hraček. V první polovině 50. let vyráběla hula hoop obruče, frisbee a spoustu dalších hraček. Z těch pro nás zajímavých bych mohl jmenovat různé typy praků, které už v té době mohly střílet jak kamínky,matky, kuličky, tak šípy.

 
   
   


Jedním z těch nejsofistikovanějších výrobků v jejich výrobním programu byly kuše Powermaster. Vyráběli jak kuši pistolovou Powermaster Pistol, tak velkou Powermaster, puškového typu. Výrobce uváděl větší typ jako vhodný k terčové střelbě, lovu ryb i zvěře.

A to zvěře od velikosti králíka, zajíce, přes jelena až po medvěda! Menší typ Pistol byl určen k lovu veverek, křepelek,bažantů a ryb.

   
   


Na reklamním letáku z roku 1954 je nabízen velký Powermaster za cenu 19,95USD.
Naviják na lov ryb byl za cenu 1,95 USD, lovecké hroty různých typů 1 USD za kus, terčový pak za 0,6 USD za kus.
Leták z první poloviny 60.tých let pak uvádí cenu 24,95 USD pro velký Powermaster a 16,95 USD pro Powermaster Pistol.


   
   
   
   
   

Obě se vyznačovaly pěknou dřevěnou pažbou, s povrchovou úpravou lakováním, ocelovými částmi uchycení ramen, nášlapu či záchytu a spoušťového mechanismu. Ten měl v sobě automatickou pojistku proti výstřelu. Mířidla byla mechanická, seřiditelná. Kuše nebyla uzpůsobena k uchycení optiky (nutno přihlédnout k době vzniku a cenové kategorii zbraně). Reflexní jednodílná ramena byla vyráběna z hliníkové slitiny (7075-t6 - v té době jsme ještě hodně let před vesmírnými lety a použitím syntetických kompozitů). U velkého typu Powermaster měla šíři 33“ a nátahovou sílu 80 lb (délku nátahu neznám, ale pokud bych vycházel z fotek a poměru délky nátahu vůči šířce ramen, který by měl v ideálním případě pro slitinové materiály činit cca 0,4, tak by to mohlo být kolem 13“, což je na tehdejší dobu hodně a dávalo by relativně slabému ramenu slušnou energii, byť na úkor životnosti). Jednodílné rameno je uloženo jednoduše ve výřezu v předpažbí, který kolmo přerušuje rail. Jeho umístění níže, pod relativně mělkou drážkou pro vedení šípu a letky, zajišťuje přítlak tětivy na railu.

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   


Uživatelé jí uvádějí jako dostatečně přesnou na vzdálenosti kolem 20 – 25 metrů. Výrobce uváděl vzdálenost, na kterou lze lovit až 60 metrů. Jeden z uživatelů zahraničního fóra dokonce píše, že s Powermasterem ulovil 4 jeleny.
Ramena tedy byla účinná a rychlá, ale po jisté době buďto vadla a měkla, načež začala ztrácet výkon a ohnula se nebo křehla a pak docházelo k praskání ramen. To se nejčastěji stávalo v místě jejich středu. Další problém, který se u kuše objevil byl tzv „phantom fire“, náhodné spuštění natažené kuše. Právě tento problém, časté praskání ramen, zranění, žaloby a poškozené jméno firmy byly důvody k ukončení výroby kuše Powermaster a následně i činnosti celé firmy. Zde je svolávací dopis z roku 1976 na 15 000 kuší.


https://www.cpsc.gov/Recalls/1976/cpsc-a...-crossbows


V dnešní době jde o dosti žádanou kuši na amerických fórech a aukcích.
Jde o vzpomínkovou záležitost starších střelců, kteří s Wham-O začínali jako kluci a byla to jejich první kuše s řadou vzpomínek, tak vzhledově velice pěkná kuše, ať už pro vystavení či upravení. Tolik kritizovaná a problematická ramena z hliníkových slitin se buď revidují a potahují obalem z kůže nebo bužírky pro větší bezpečnost nebo nahrazují konverzemi jiných ramen, ať už ocelovými nebo laminátovými. Občas jsou vidět i kuše osazené optikou a dalším nestandardním příslušenstvím.


   
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Malosérioví výrobci kuší, zakázkové stavby, speciální kuše - díl 2. - od DanM - 02-13-2018, 02:05 PM

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: 5 host(ů)